Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 4 z 4 PrvníPrvní ... 234
Zobrazené výsledky: 46 až 58 z 58

Téma: nejlepsi jazyk pro zacatek

  1. #46
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Nejde o to umět algoritmy, to je ti vesměs k ničemu. Hotové algoritmy budeš mít při vývoji vždycky k dispozici. Tvoje práce je vymyslet nějaký nový algoritmus, pokud možno takový, že nikoho na světě nenapadne lepší.:-) To je samozřejmě ideál, kterého určitě nedosáhneš ( no, aspoň ne hned... ), pro tebe bude podstatné, když si třeba teď ta rozházená čísla napíšeš, zapomeneš na veškerou inteligenci a přesně krok za krokem budeš čísla setřizovat.

    Prostě ta čísla seřaď, ale musíš postupovat tak, že když se rozhodneš po nějaký krok, musíš být schopný taky do detailu říct, proč ten krok můžeš udělat. A navíc ten krok musí platit pro jakákoliv dvě čísla, která mají stejné vlastnosti jako ta dvě, se kterými teď pracuješ. Zní to složitě, ale jednoduché algoritmy nejsou složité ( divná věta... ).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #47
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    Citace Původně odesláno od itexpert Zobrazit příspěvek
    Spatne :-D Heap sort cisla setridi opacne: 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

    BTW: Slo mi o to, aby tazatel vypsal nekolik iteraci prubehu algoritmu.
    Asi som mal radsej napisat ze vystupom bude utriedena postupnost cisel, nejak som si to v tom zapale neuvedomil :shy:
    Ale nic mi nebrani upravit kapanek zaver heapsortu a bude aj 0 - 9 a to fakt nebude velka uprava...
    -
    myslienka je odobrat koren stromu a ulozit ho na koniec, skratit rozsah, posledny list supnut na koren a "preosiat" strom, a toto opakovat, kto mi ale zakaze pamatat iteraciu a vkladat vzdy pred prvok [posledny - iteracia]
    inak povedane, prvy krat dam odobrany koren na koniec, a kazdy dalsi nasledne pred neho...
    teraz premyslam ci by nebolo vyhodnejsie to proste precitat opacne
    - mozem mat ako zabavku na dalsi weekend
    ----------
    este ked sme pri alg triedenia, tak Heapsort v najhorsom pripade O(n*lg n) a narodom oblubeny quicksort v najlepsom pripade O(n*lg n) v najhorsom O(n^2) ako bubblesort z ktoreho sa odvinul, avsak statisticky preukazane ze je ten quick o nieco rychlejsi nez heapsort (suvisí s dodatocnou reziou ako budovanie haldy)
    no na velke objemy dat je viac odporucany heapsrt
    pre oba platí ze su nestabilne (to znamena dva rovnake prvky jeden na pravo postupnosti druhy nalavo sa mozu prehodit a skoncit opacne)

    Ale to uz ideme hodne offtopic, Razi3Lovi radim nech to nevzdava, cvicením k dokonalosti, pokial ho to baví tak to pojde ... soferovat auto sa tiez nikto nenaucil len pozeraním sa nan ... hoci dakedy si myslim ze niektory aj hej podla toho co stretne clovek na cestach
    Na zaciatok si zacni s Hello world, potom s dakou jednoduchou textovou kalkulackou, potom poskusaj polia, a pri nich mozes uplatnovat triedenia o ktorych sa hovorilo, zacni zakladnymi ako bubblesort, insertsort, selectsort a neskor prejdi k vylepsením shell,heap,quick,merge
    neskor mozes skusat perlicky ako spajanie monotonií, radix sort, topologicke triedenie
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #48
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    [lechce OT]co takhle bogosort?[/OT]
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #49
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    94

    Vubec nechapu, co tady strasite s radicima algoritmama. Nevim, co programujete, ze furt musite neco radit a jeste k tomu znat algoritmy, ktery jsou uz davno implementovany a staci je jenom zavolat. Jediny, co Razi3l potrebuje k tomu, aby zacal programovat, je vule.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #50
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od mrozu Zobrazit příspěvek
    Vubec nechapu, co tady strasite s radicima algoritmama. Nevim, co programujete, ze furt musite neco radit a jeste k tomu znat algoritmy, ktery jsou uz davno implementovany a staci je jenom zavolat. Jediny, co Razi3l potrebuje k tomu, aby zacal programovat, je vule.
    Přesně tak.

    Alternativní přístup.
    Su línej a tuším, že v Javě je na třízení a spoustu elementárních algoritmů vždy nějaká metoda. Pokud jsem ji poslední půlrok nepoužil a tuším, kde jsem to dělal naposledy, podívám se do již napsaného kódu. Pokud ne pak google: java sort.
    Výsledek je ...
    Kód:
    java.util.Arrays.sort (intArray);
    ... a mám celkem jistotu, že na třízení velkých polí to bude efektivnější, než to co napíšu a u malých polí je to úplně jedno (jestli to nedělám milionkrát).

    EDIT: je to hodně OT a prosím itexperta, aby zkusil psát konstruktivnější příspěvky. Na prezentaci svých znalostí lze napsat i blog (včetně kódu). Pokud bude o programování, linuxu a serverovém HW, tak ho budu možná i číst.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 21-01-2008 v 23:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #51
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Razi3L
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    613

    Citace Původně odesláno od mrozu Zobrazit příspěvek
    Vubec nechapu, co tady strasite s radicima algoritmama. Nevim, co programujete, ze furt musite neco radit a jeste k tomu znat algoritmy, ktery jsou uz davno implementovany a staci je jenom zavolat. Jediny, co Razi3l potrebuje k tomu, aby zacal programovat, je vule.
    tak to se mně docela ulevilo, snad zejtra uz se zejtra dostanu do kramu pro nejakou tu knizku...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #52

    rs rs je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    104

    Ono taky záleží na tom, jestli chcete programovat jen v určité oblasti. Pokud ano, tak se to dá urychlit. Pokud toto není Váš případ, tak je skutečně důležitá již několikrát zde zmíněná algoritmizace. Tu je možné se naučit asi na každém jazyce. Jistě existují jazyky, kde se dá algoritmizaci naučit rychle, ale naučené příkazy nelze použít v dalším vývoji programátora.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #53
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    31

    (Nejenom) Podle mně je nejlepší jazyk pro úplného začátečníka Pascal. Je dělaný pro výukové účely (což třeba C rozhodně není), obsahuje objekty, pointery a dá se snadno přejít na Delphi a tak začít programovat "okýnkové aplikace".
    Javou bych rozhodně nezačínal - samé objekty, podivné namespacy a navrch ještě garbage collector - ten nejlepší způsob jak začátečníka nenaučit hospodařit s pamětí...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #54
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Jo, Garbage Collector je trochu kontroverzní pokud jde o výuku programování, na druhou stranu je implementovaný v Javě i v .NETu, čili dvou dost hojně používaných platformách. Mezi Cčkem a Pascalem není zas až tak velký rozdíl ( co se týče pohledu na snadnost naučení ). Je nesporné, že je C složitější, na druhou stranu více snahy přinese více ovoce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #55
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    31

    Přidal bych jednu "humornou" historku, co nám říkal učitel na střední.
    Programování tam učili v Pascalu, ale někteří studenti říkali že je k ničemu a že se už nepoužívá atd. Tak na jejich nátlak to jeden rok zkusili v C. Výsledek byl ten, že toho roku 5 lidí opakovalo ročník , tak se radši vrátili zpátky na Pascal... docela drsné.
    A to toho učitele považuju za docela mírného...

    K tomu C: nesouhlasím, třeba už takové předávání parametrů funkcím, tj. záležitosti okolo referencí a pointrů dokážou pomotat hlavu spolehlivě, kdežto třeba v Pascalu se to řeší klíčovým slovem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #56
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    To jo, ale myslím, že s dobrým výkladem není problém pointery pochopit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #57
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    na druhou stranu kdyz se nekdo nauci v pascalu, tak muze pochytit nektere ne zrovna dobre zvyky, ktere se pak musi odnaucit. treba globalni promene...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #58
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    re: mech13
    Co sa tych Globalnych premennych tyka, to ludia packaju aj v "packale", ...
    napr. deklaracia iteracnej premennej ako global a potom spokojne v dvoch funkciach v ktorych jedna vola tu druhu pouzivaju tu samu premennu ako riadiacu premennu cyklu, samozrejme ze si ju spokojne stale prepisu vnutornou funkciou a program nefacha
    ----------
    uz v pascale sa mozu naucit vyuzivat Global versus Local
    -
    co si myslim ja bez lokalnych prem to ani nejde, stací 300 riadkovy program a uz je to dost nepohodlne chodit hore do deklaracie, kukat co je co za premennu, lepsie je ked sa vztahuju priamo k danej funkcií, a vyvazaju sa von...
    ---------------------
    Ako som spominal davnejsie zacinal som s Qbasicom (to som bol na to este moc mlady) a da sa povedat ze rozumiet tomu co robim som zacal v casoch ked som sa ucil pascal, tak ho pokladam za svoj zaciatok,...
    Doporucit ho mozem s kludnym svedomím, je to lahke, nazorne, prehladne a nedovolí to robit moc blbustky,
    navyse pre zaciatocníka ma priamo implementovanu pracu so stringami, a netreba si pre ne vytvarat vlastnu kniznicu...
    ci uz to je vyhoda neviem, ale pre zaciatky programovania sa to hodí, ked nic ine, tak to aspon narobí dost zabavy v buducnosti pri prechode na C
    str1 > str2 miesto strcmp(str1,str2)

    ako vravel jeden nas cviciaci "C je jazyk pre profikov", skoda ze ma nikdy nenapadlo sa spytat kam by zaradil ASM
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 4 z 4 PrvníPrvní ... 234

Podobná témata

  1. Jaky zdroj je v dnesni dobe nejlepsi???
    Od Kazi4949 v sekci Zdroje
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 09-05-2010, 12:43
  2. nejlepsi freehosting
    Od jacobsen v sekci Internet
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-03-2010, 16:51
  3. nejlepsi modem s wifi cena/vykon
    Od Tmac10 v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 12-04-2009, 15:40
  4. Software: nejlepsi firewall
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 21-04-2008, 22:23