Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: novy SATA disk znemoznuje bootovani

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele eiffeltom
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    9

    am desku MSI K7N2 Delta-L s chipsetem nForce2 a na ni IDE disk WD 120GB s WinXP CZ SP2
    jelikoz tato deska nema radic SATA, koupil jsem si SATA radic do PCI slotu Kouwell KW-571S a sata disk WD 500GB
    radic samotny vypada v poradku, windowsy ho nadetekovaly, nahral jsem ovladace a i po zapnuti PC se mi objevi prohledavani sata zarizeni

    problem: jakmile pripojim sata disk, disk se ukaze jako pripojeny (u toho sata radice, v biosu desky ne), ale PC uz neni schopny bootovat ani windowsy z IDE disku, ani instalacky windowsu z cdromky (i pri zapojeni jen toho sata disku a jedne cdromky)

    zkousel jsem ruzne pozice radice v pci slotech, najumperovat disk jako sata/150, nic; bios desky i sata radice mam nejnovejsi, co to jde
    zkousel jsem disk pripojit natvrdo az do nabehnutych windows a slapal v pohode

    1) pri zapojenem IDE disku a sata radici (a bez zapojeneho sata disku):
    nabehne hledani zarizeni IDE, vse ok -> objevi se stranka sata radice (jen rychle, protoze zadny sata disk neni) -> problikne stranka Veryfying DMI Pool Data -> obrazovka ztmavne tak na 0,5 s -> objevi se nacitaci logo WinXP a system nabehne

    2) pri zapojenem IDE disku, sata radici i sata disku:
    nabehne hledani zarizeni IDE, vse ok -> objevi se stranka sata radice a jeho sataraid controleru, zde to trva dele, je zde videt sata disk, jeho oznaceni a kapacita -> pak se nacte stranka Veryfying DMI Pool Data -> obrazovka ztmavne jako v predchozim pripade, ale uz nic dal se nedeje (cekal jsem i 5 minut)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Estez
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    176

    ze by problem v nastaveni v postupnem bootovani disku v BIOSu nebo nastaveni periferii SATA/ATA?>>podivej se do biosu jak mas nastaven postupne bootovani periferii v PC, pripadne v jine zalozce mas nastaveno ATA+SATA..tak to zkus zmenit na ATA ci si tim lehce pohrat
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele eiffeltom
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od Estez Zobrazit příspěvek
    ze by problem v nastaveni v postupnem bootovani disku v BIOSu nebo nastaveni periferii SATA/ATA?>>podivej se do biosu jak mas nastaven postupne bootovani periferii v PC, pripadne v jine zalozce mas nastaveno ATA+SATA..tak to zkus zmenit na ATA ci si tim lehce pohrat
    jenze v biosu desky zadny SATA neni, deska nema sata radic, tak o nem mlci i v biosu
    jinak poradi bootovani mam cdrom, hdd 0, floppy - takhle to funguje normalne, tedy bez toho zapojeneho sata disku
    vzdyt ani z cdromky to nejde nabootovat - zacne to jen zjistovat harwdwarovou konfiguraci pro instalaci windows, ale na tom to zamrzne a na modrou instalacni obrazovku se uz nedostanu
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Camazoo
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    9

    Vím, že taťka řešil podobný problém; bohužel jsem u toho nebyl přítomen, ale říkal, že pomohlo nahrání nového firmwaru do řadiče.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele wojta
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    56

    Tohle je poměrně častý problém. Jedná se o chybný obsah bootsektoru, který spolehlivě zasekne komp při bootování. Už jsem to řešil 2x s PATA a 1x se SATA.
    Pro PATA disky, nastavit disk na slave a případně ještě připojit k sekundárnímu řadiči.
    Pro SATA, nastavit režim Native IDE (jako kompatibilní s PATA), zapojit do SATA3 zdířky (no tohle nevím, jedna z věcí tomu pomohla, ale nevím která, disk se pak tvářil jako PATA Secondary Slave), ten Slave je důležitý.

    Nabootovat liveCD linuxu:
    a vykonat příkazy
    PHP kód:
    dd if=/dev/zero of=/dev/hdd bs=512 count=1
    sync 
    Samozřejmě /dev/hdd nahradit příslušným správným zařízením (jako třeba /dev/sda, /dev/sdc nebo tak)
    Ten count můžete ještě pro jistotu navýšit, ale příjdete o data na disku, jestli tam nějaká jsou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Estez
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    176

    Citace Původně odesláno od eiffeltom Zobrazit příspěvek
    jenze v biosu desky zadny SATA neni, deska nema sata radic, tak o nem mlci i v biosu
    jinak poradi bootovani mam cdrom, hdd 0, floppy - takhle to funguje normalne, tedy bez toho zapojeneho sata disku
    vzdyt ani z cdromky to nejde nabootovat - zacne to jen zjistovat harwdwarovou konfiguraci pro instalaci windows, ale na tom to zamrzne a na modrou instalacni obrazovku se uz nedostanu
    ej, to je fakt .. btw jak mas zapojeny disky master / slave .. zksu je najumpoerovat podle logiky . pata> master, sata>slave
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele wojta
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    56

    Možná druhý problém je, že se BIOS na SATA řadiči snaží bootovat dřív než BIOS desky. To je docela nepříjemné. Pro externí řadiče a v pořadí jejich bootování se často používá SCSI (ačkoliv to nemusí být SCSI řadič). Není to tam někde?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Neco mi rika, ze to muze nejak souviset s 48bit. LBA adresovanim disku. Chtelo by to zkontrolovat v REGEDITu, prip. nastavit. Ale je to divne, protoze od SP1 vys uz by to melo byt OK:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters
    dej pridat DWORD pod jmenem EnableBigLba a vloz hodnotu 1

    restartuj pocitac..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    Lax Lax je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    98

    Citace Původně odesláno od pcmaker Zobrazit příspěvek
    Neco mi rika, ze to muze nejak souviset s 48bit. LBA adresovanim disku. Chtelo by to zkontrolovat v REGEDITu, prip. nastavit. Ale je to divne, protoze od SP1 vys uz by to melo byt OK:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters
    dej pridat DWORD pod jmenem EnableBigLba a vloz hodnotu 1

    restartuj pocitac..
    Tak to je samozřejmě úplný nesmysl, LBA má souvislost se zápisem dat na ten disk, nikoli na bootování kompu. Stejně tak bych rád viděl, jak se SATA disk nastaví na slave.

    Ten přídavný řediš by měl být vlastní bios, zkus mu tam zakázat bootování ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Lax Zobrazit příspěvek
    Stejně tak bych rád viděl, jak se SATA disk nastaví na slave.
    tim asi bylo mysleno ze kdyz je SATA nastaveno aby se tvarilo jako ATA tak bios v standard menu jsou pak disky odliseny jako master,slave...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček Avatar uživatele eiffeltom
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    9

    jaky ma vyznam prepojovani IDE disku na ruzne pozice (primary, secondary, master, slave), kdyz system se zasekne i pri bootovani z cdromky pri instalaci windowsu a pri nezapojeni jineho zarizeni nez sata disku a cdromky (tedy kdyz je ide disk odpojen)?

    z cdromky to i zacne bootovat, ale sekne se to hned na uvodni obrazovce, pri vyhledavani hardwarovy konfigurace (u win xp i vista (tam to ukaze zase jen loading data, dobehne status bar a konec))

    Citace Původně odesláno od wojta Zobrazit příspěvek
    Možná druhý problém je, že se BIOS na SATA řadiči snaží bootovat dřív než BIOS desky. To je docela nepříjemné. Pro externí řadiče a v pořadí jejich bootování se často používá SCSI (ačkoliv to nemusí být SCSI řadič). Není to tam někde?
    scsi v nabidce bootovani v biosu desky je, ale to zatim nepotrebuju, chci aspon nabootovat z ide disku nebo z cdromky

    Citace Původně odesláno od wojta Zobrazit příspěvek
    Pro SATA, nastavit režim Native IDE (jako kompatibilní s PATA), zapojit do SATA3 zdířky ...
    radic ma jen dva konektory a native ata netusim, kde bych mel nastavit

    add 48bit sifrovani: jak by toto souviselo s nemoznosti bootovat z cdromky?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    A co treba zkusit starsi BIOS? Kolik tam mas pameti RAM? Zkus nejakou vyhodit. V BIOSu vsechno povypinej (COM, LPT, zvukovku, LAN). Nejakou Live distribuci Linuxu jsi nezkousel?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele eiffeltom
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    9

    dekuji vam vsem za tipy a rady, ale ja jsem to uz vzdal a radic jsem vratil (a dostal i penize zpet)
    chtel jsem tim radicem oddalit nakup nove masiny, ale tak ji koupim asi driv, no
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    Erb Erb je offline
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    32

    Citace Původně odesláno od eiffeltom Zobrazit příspěvek
    am desku MSI K7N2 Delta-L s chipsetem nForce2 a na ni IDE disk WD 120GB s WinXP CZ SP2
    jelikoz tato deska nema radic SATA, koupil jsem si SATA radic do PCI slotu Kouwell KW-571S a sata disk WD 500GB
    radic samotny vypada v poradku, windowsy ho nadetekovaly, nahral jsem ovladace a i po zapnuti PC se mi objevi prohledavani sata zarizeni

    problem: jakmile pripojim sata disk, disk se ukaze jako pripojeny (u toho sata radice, v biosu desky ne), ale PC uz neni schopny bootovat ani windowsy z IDE disku, ani instalacky windowsu z cdromky (i pri zapojeni jen toho sata disku a jedne cdromky)

    zkousel jsem ruzne pozice radice v pci slotech, najumperovat disk jako sata/150, nic; bios desky i sata radice mam nejnovejsi, co to jde
    zkousel jsem disk pripojit natvrdo az do nabehnutych windows a slapal v pohode

    1) pri zapojenem IDE disku a sata radici (a bez zapojeneho sata disku):
    nabehne hledani zarizeni IDE, vse ok -> objevi se stranka sata radice (jen rychle, protoze zadny sata disk neni) -> problikne stranka Veryfying DMI Pool Data -> obrazovka ztmavne tak na 0,5 s -> objevi se nacitaci logo WinXP a system nabehne

    2) pri zapojenem IDE disku, sata radici i sata disku:
    nabehne hledani zarizeni IDE, vse ok -> objevi se stranka sata radice a jeho sataraid controleru, zde to trva dele, je zde videt sata disk, jeho oznaceni a kapacita -> pak se nacte stranka Veryfying DMI Pool Data -> obrazovka ztmavne jako v predchozim pripade, ale uz nic dal se nedeje (cekal jsem i 5 minut)
    Řeším stejný problém. Na základní desce MSI 845 pro P4 s chipsetem Intel a mám S-ATA taky pouze na řadiči v PCI - KOUWELL 571S.

    Dosud jsem k němu měl připojený starý disk Maxtor 80GB. Systém nabíhal z disku připojeného na IDE.

    Nyní jsem přikoupil nový disk Seagate 320GB. Po detekci disků systém nenaběhne.

    Pokud mám v dalším PCI ještě druhý řadič SCSI (Adaptec AHA - 2940W) s diskem SCSI systém naběhne.
    Pokud je řadič SCSI bez disku systém nenaběhne.

    Když jsem používal disk 80GB a na SCSI nebyl žádný disk systém nabíhal.
    Když mám teď disk 320GB a na SCSI není žádný disk systém nenabíhá.

    Všechny disky jsou naformátované jako rozšířené logické jednotky - tedy bez systémové oblasti.

    Při bootování počítače hledá disky nejdříve řadič SATA a potom řadič SCSI. Protože na SCSI není systém spustí ho z IDE.

    Vlastně bych to mohl nechat tak jak to funguje.
    Ale disk SCSI má 10000 otáček, je příšerně hlučný a nechci ho mít stále zapnutý.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od eiffeltom Zobrazit příspěvek
    dekuji vam vsem za tipy a rady, ale ja jsem to uz vzdal a radic jsem vratil (a dostal i penize zpet)
    chtel jsem tim radicem oddalit nakup nove masiny, ale tak ji koupim asi driv, no
    Já jsem přidával řadič IDE disků do staršího PC z důvodu zrychlení nového disku (byl bržděn propustností původního řadiče). Povedlo se, ale aby disk bootoval, musel jsem si vybrat z nábídky řadičů takový, který přímo podle vyjádření výrobce (manual) umožňuje boot počítače. V praxi to vypadá tak, že při startu přibyla další obrazovka s tímto řadičem a k němu připojených disků. Ta "trčí" několik vteřin a pomocí kl. zkratky lze vstoupit do nastavení řadiče.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: řadic sata + disk sata
    Od geon2 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-01-2010, 15:25
  2. 3,5" HDD SATA: Bootování ze Sata
    Od Benobi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 08-11-2009, 11:05
  3. 3,5" HDD SATA: Nový SATA disk
    Od jankowalski v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 28-05-2007, 15:09
  4. 3,5" HDD SATA: Bootovani Sata 3.0 Gb/s HDD na starsi desce
    Od Aki.Lee_ce4you v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 26-09-2006, 19:00