amd socket 939 - prosim o radu ohlecne cpu
Ahoj,
potreboval bych poradit s koupi procesoru pro s939, amd (vim ze to je starsi vec, ale me to na co potrebuju staci vice nez dostatecne - tedy zatim stacilo)
co mam:
a8n-sli premium, 4gb ram, athlon a64 3200+, 8800gt palit
na tom 64bit linux debian testing a windows 64bit professional (dual boot, kazdy system je na jinem hdd), windows ciste na hrani her.
problem: upgradoval sem grafiku na 8800 gt palit (z 6800 gt)ale zvyseni vykonu v hrach neni tak znatelne jak jsem si sliboval a slabym mistem je proste cpu (ach jo)
co muzu koupit (resp co je pro me v tuto chvili sehnatelne):
1. a64 x2 4200+ manchester
2. a64 3700+ san diego
3. opteron 144
podle ruznych clanku co jsem si vycetl bych asi zkusil ten 3700+ san diego, ale chtel jsem se zeptat i zkusenych borcu, hardwaristu, co si o tom mysli?
potreboval bych poradit s koupi procesoru pro s939, amd (vim ze to je starsi vec, ale me to na co potrebuju staci vice nez dostatecne - tedy zatim stacilo)
co mam:
a8n-sli premium, 4gb ram, athlon a64 3200+, 8800gt palit
na tom 64bit linux debian testing a windows 64bit professional (dual boot, kazdy system je na jinem hdd), windows ciste na hrani her.
problem: upgradoval sem grafiku na 8800 gt palit (z 6800 gt)ale zvyseni vykonu v hrach neni tak znatelne jak jsem si sliboval a slabym mistem je proste cpu (ach jo)
co muzu koupit (resp co je pro me v tuto chvili sehnatelne):
1. a64 x2 4200+ manchester
2. a64 3700+ san diego
3. opteron 144
podle ruznych clanku co jsem si vycetl bych asi zkusil ten 3700+ san diego, ale chtel jsem se zeptat i zkusenych borcu, hardwaristu, co si o tom mysli?
Rozhodně dvoujádro - takže X2 4200+. To San Diego je jen o něco rychleji taktovaná verze procesoru co máš teď. Jednojádrový procesor (jakýkoli) je pro tuhle grafiku moc slabý, nepomůže mu ani vyšší takt nebo 1 MB L2 cache....
[QUOTE=johny__g;82969]Rozhodně dvoujádro - takže X2 4200+. To San Diego je jen o něco rychleji taktovaná verze procesoru co máš teď. Jednojádrový procesor (jakýkoli) je pro tuhle grafiku moc slabý, nepomůže mu ani vyšší takt nebo 1 MB L2 cache....[/QUOTE]
Chtel bych se k tomu jeste optat -
1. na toms hardware jsem se dival cpu charts a porovnaval jsem si X2 4200+ s 3700+ san diego (ktere ma 1mb l2 cache oproti normalnim athlonum a) a drzeli se plus minus na stejno, nekde i jednojadro vyhravalo, takze mi neprislo to adekvatni temer dvojnasobne cene za X2
2. jak je to s pretaktovanim? - pry ten 3700+ i opteron (jak ktery jdou rozumne pretaktovat) - jak je to s tim X2 ?
diky za rady :-)
Chtel bych se k tomu jeste optat -
1. na toms hardware jsem se dival cpu charts a porovnaval jsem si X2 4200+ s 3700+ san diego (ktere ma 1mb l2 cache oproti normalnim athlonum a) a drzeli se plus minus na stejno, nekde i jednojadro vyhravalo, takze mi neprislo to adekvatni temer dvojnasobne cene za X2
2. jak je to s pretaktovanim? - pry ten 3700+ i opteron (jak ktery jdou rozumne pretaktovat) - jak je to s tim X2 ?
diky za rady :-)
Pravda, rozdíl v cenen je velkej, ale zase na druhou stranu, mužeš dělat raletivne na tom kompu víc... jinak jsem si ze zvědavosti našel cenu X2 4200+ a dost mě to překvapilo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
U aplikace která je napsaná pro jedno jádro, bude samozřejmě vítěyit rychleji taktované jednojádro. Ovšem to nic nemění na tom, že u dvoujádra budeš mít lepší reakce systému, navíc pokud jedno jádro je něčím vytížené, to druhé stále může obsluhovat další aplikace, takže s počítačem se dá stále svižně pracovat. Nové hry jsou už vesměs optimalizované pro 2 (a více) jader.
Přetaktováni je individuální věc, ale je pravda že Opterony (144) většinou šly taktovat dobře.
Edit: Pokud ale uvažuješ o koupi X2 za takovou přemrštěnou cenu - viz. Zoidik, tak to není dobrá investice, to je lepší zatím přetaktovat ten CPU co máš a došetřit na novou desku + CPU + paměti.
Přetaktováni je individuální věc, ale je pravda že Opterony (144) většinou šly taktovat dobře.
Edit: Pokud ale uvažuješ o koupi X2 za takovou přemrštěnou cenu - viz. Zoidik, tak to není dobrá investice, to je lepší zatím přetaktovat ten CPU co máš a došetřit na novou desku + CPU + paměti.
No, já si to tak docela nemyslím. Ta cena za dvoujádro je skutečně nekřesťansky přemrštěná a pokud je PC hlavně na hry, což podle výběru grafiky chápu, bylo by lepší koupit v bazaru nějaký Athlon64 3700+. Oproti stávajícímu 3200+ má větší cache a určitě půjde přetaktovat přes 2,6GHz (tj. cca @4200+). Naprostá většina PC má stále jednojádrové cpu a vývojáři her s tím nadále musí počítat. Navíc za ty peníze, které by dal do toho dualu už může mít uprade na AM2 (Athon64 X2 4400+ 1850,- Kč + deska 1500,- Kč + DDR2 800MHz 850,- Kč => dohromady za 4150,- Kč, což ještě sníží odprodej starých komponent). Za tuto cenu v žádném případě nekupovat Athlon64 X2 do 939!
Pokud zkusiš zapatrat v bazarech, možna budeš mit štěsti a povede se ti ho sehnat tak kolem 2k, Na aukru to tak nějak je, i když "jen" za 3800+. A opteron 144 se tam da sehnat do litru. Kdyby si shaněl Phenoma, tak chapu že shaniš novyho, ale takovyhle CPU je mnohem vyhodnějši shanět v bazarech nebo internetovych aukcich. Rozdil oproti novemu nebude prakticky žadny. A na zaruce se s prodavajicim da vždycky domluvit.
rja73> S tím upgradem na AM2 bych souhlasil, ale shánět nějaké 3700+, které pravděpodobně skončí s taktováním na stejné frekvenci je IMHO zbytečnost. Cache už to nevytrhne.
Takže bych navrhoval buď sehnat v bazaru dvoujádro nebo upgradovat komplet a staré díly prodat. Řekl bych že např. 4GB DDR1, pokud jsou slušné, by šly rozprodat za cenu nových 4GB DDR2.
Singlecore prostě není důstojný partner 8800GT a pokud je potřeba ve hře počítat hodně fyziky a pohyb nepřátel/soupeřů, tak jde výkon do kelu úplně.
Takže bych navrhoval buď sehnat v bazaru dvoujádro nebo upgradovat komplet a staré díly prodat. Řekl bych že např. 4GB DDR1, pokud jsou slušné, by šly rozprodat za cenu nových 4GB DDR2.
Singlecore prostě není důstojný partner 8800GT a pokud je potřeba ve hře počítat hodně fyziky a pohyb nepřátel/soupeřů, tak jde výkon do kelu úplně.
Dekuju vsem moc za podnetne nazory.
Mate pravdu v tom, ze nejlepe by bylo koupit asi mb/cpu/ram uplne "funglovky" nove.
Nejvice me na tom stve fakt, ze v dobe kdy jsem si kupoval 939 jeste nebylo uplne jasne kde se pojede dale - jestli v 939 slotu nebo AM. Ted uz sehnat cpu pro 939 snad jen pomalu - jak nekdo psal v bazaru, ehh.
Nejvetsi problem je moje lenost (rozchozenej linux s udelatkama ... skoda mluvit kolik prace :p).
Kdybych nekde sehnal jeste dvoujadroveho Opterona treba 170,175,180, byl bych asi uuplne spokojenej....
Mate pravdu v tom, ze nejlepe by bylo koupit asi mb/cpu/ram uplne "funglovky" nove.
Nejvice me na tom stve fakt, ze v dobe kdy jsem si kupoval 939 jeste nebylo uplne jasne kde se pojede dale - jestli v 939 slotu nebo AM. Ted uz sehnat cpu pro 939 snad jen pomalu - jak nekdo psal v bazaru, ehh.
Nejvetsi problem je moje lenost (rozchozenej linux s udelatkama ... skoda mluvit kolik prace :p).
Kdybych nekde sehnal jeste dvoujadroveho Opterona treba 170,175,180, byl bych asi uuplne spokojenej....
Proč to kupovat levně, když to jde draze :mistake Svou dobu byly v Bohemce, už je bohužel nemají, ale někteří je chytře nakoupili a teď prodávají na Aukru ;) Zrovna je jich tam kýbl za ceny kolem dvou tisíc, kupa z toho nových a se zárukou. Viz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Též na Odklepnuto jsou dva (2,5k): http://www.odklepnuto.cz/aukce743562-amd-athlon-64-x2-dual-core-4200-socket-939?actpage=1 a http://www.odklepnuto.cz/aukce658987-amd-athlon64-4200-5200-x2-socket-939-se-zarukou?actpage=1
Ty z Bohemky šly krásně na 3 GHz, na 2,5 GHz jde snad všechno, i ta moje potvora ;)
Ty z Bohemky šly krásně na 3 GHz, na 2,5 GHz jde snad všechno, i ta moje potvora ;)