Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: Spuštění PC jen s určitou pravděpodobností

28.1.2008 11:54
VlastaaaNedávno jsem upgradoval svůj Duron 950 na Athlon 1600+.
Když nastavím FSB na 100 MHz, funguje vše OK, ale procesor jede jen na 1,05 GHz. Když ale nastavím FSB na 133 MHz, ze spuštění PC se stává věc velmi "esoterická".
PC občas najede, ale občas (častěji) nenajede. PC se zapne, rotočí se ventilátory, rozsvítí konrolky, a dál nic. Ani reprák nepípne.

Setkali jste se už někdy někdo s něčím podobným či máte nápad, jak to vyřešit?
28.1.2008 01:24
ZoidikZkus napsat trochu více o tom, třeba jakou mas desku a tak, možné je že ti třeba vyšší frekvence nepodporuje, zjistit si jakej nevykonější prosál do ní mužeš narvat. Ale Athlony dycky měly nižší frekvenci než je jejich označení. jiank co jsem se dival tak ten tvuj by měl jet na 1,4GHzpokud toho nedosahneš, tak se podivej do BIOSu na nastavení napěti na CPU, mělo by byt na AUTO
28.1.2008 01:48
VlastaaaDeska je ECS K7VZA rev. 3 s chipem KT133A. FSB 133 podporuje a Athlony až do 2200+. Tech 1400 MHz sedí, má násobič 10,5x. FSB se nastvuje jumperama.
Co se týče napájení, to nejde v BIOSu měnit. Na jádru je napětí 1,73 - 1,74 V.

Deska:
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VZA.htm
http://www.svethardware.cz/recenze-zakladni-deska-ecs-k7vza-kvalita-snoubici-se-s-nizkou-cenou/3867
28.1.2008 01:59
Zoidik AMDŽ Athlon (K7) processors up to 1.2GHz(100MHz FSB) -> oprav mě jestli se pletu, ale 1,4GHz z té desky nevymáčkneš a to nastavení napětí jde určitě někde povolit. Doma v BIOSu si bud zvolím, jestli mi bude nastavovat automaticky, nebo ručně, určitě to musí jít povolit, pokud nemas jeden pitomej BIOS, kterej ted nevim jak se jmenuje
28.1.2008 02:15
VlastaaaKoukám, že na těch stránkách, co jsem poslal, to mají špatně popsaný. Teď koukám, že deska s posledním BIOSem (ten, co mám) dokonce podporuje až 2600+.
Viz. stránka výrobce - BIOS:
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?detailid=186&DetailName=New&DetailDesc=&CategoryID=1&MenuID=6&LanID=0
BIOS je Award a napětí opravdu nejde nastavit. Viz. např. manuál (str. 62)
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads/DownloadFile.aspx?catid=1&driverid=137&areaid=2&LanID=0
28.1.2008 02:30
johny__g[QUOTE=Zoidik;85090] AMDŽ Athlon (K7) processors up to 1.2GHz(100MHz FSB) -> oprav mě jestli se pletu, ale 1,4GHz z té desky nevymáčkneš a to nastavení napětí jde určitě někde povolit. Doma v BIOSu si bud zvolím, jestli mi bude nastavovat automaticky, nebo ručně, určitě to musí jít povolit, pokud nemas jeden pitomej BIOS, kterej ted nevim jak se jmenuje[/QUOTE]

Tyhle omezení neber vážně, v době kdy to výrobce psal ještě Athlony XP nebyly v prodeji. Deska samozřejmě podporuje jak 133 FSB tak Athlona XP, spíš je možné že to nedává zdroj nebo deska má nafouklé kondenzátory. Takže zkontrolovat a napiš sem výkon a značku zdroje + zbytek sestavy. Athlon XP s jádrem Palomino má o dost vyšší spotřebu než Duron.
Napětí opravdu měnit nejde v BIOSu, to je u téhle desky normální s každým BIOSem. Nepleť si to s K7S5A.
28.1.2008 02:42
VlastaaaDeska má kondíky v pořádku. Zdroj je "značky" Priver, typ. MPS-8923.

Změna: zdroj není 350 W, ale 300 W

3,3 V - 16 A
5 V - 25 A
12 V - 15 A
-5 V - 0,3 A
-12V - 0,8 A
5 Vsb - 2 A

3,3 + 12 V - max 145W

ZKoušel jsem všechno nepotřebný (mechaniky (HDD, DVD), ventilátory ) vypnout, ale lepší to není.
28.1.2008 02:54
matyyyzkus se v programu speedfan kouknout na hodnoty jednotlivych napeti (bohuzel ne vzdycky meri ten program presne)
pokud mas multimetr tak pomer jednotlive vetve na zdroji
28.1.2008 02:55
johny__gNo takže zdrojem to být může, vypadá to na pěknou šunku. Ale pořád nevíme zbytek sestavy - co třeba paměti, jsou tam PC133? jaké mají časování? Reser BIOSu před vložením nového CPU byl?
28.1.2008 03:03
VlastaaaPaměti jsou SDRAM, 133MHz, 256MB + 2*128MB = 512MB. Časování podle SPD mají při 133MHz CL3, ale v pohodě běžely i s CL2.
CMOS jsem při změně procesoru neresetoval. Je to chyba?
28.1.2008 03:08
VlastaaaTy napětí jsou (podle Everestu) 12,41V; 4,78V; 3,18; 1,74.
Při zatížení na 12V větvi mírně stoupne napětí a na 5V mírně klesne.
Ty hodnoty jsou ale při FSB 100MHz, jak to mám teď puštěný.
28.1.2008 03:43
johny__gReset CMOS udělej. Ty napětí jsou dost na hranici, obzvlášť 3,3 a 5 V, specifikace ATX určují toleranci +- 5 %. Zkus PC s jiným, kvalitním zdrojem, pokud můžeš.
28.1.2008 04:09
VlastaaaTak reset CMOS jsem udělal, leč bez úspěchu. Zkusím teda někde sehnat na vyzkoušení kvalinější zdroj...
Dá se použít zdroj, co děsně píská?
29.1.2008 06:17
ZoidikPískací zdorj rozhodně nepoužívej, s největší pravděpodobností jsou vadné cívky popřípadě kondíky.... spíše ale ty cívečky, mohlo by to pak dopadnout velice blbě
29.1.2008 01:50
VlastaaaTak možná to opravdu bude tím zdrojem. Bohužel se mi nepodařilo lepší sehnat (Alespoň zatím.)
Dneska se mi na několikátý pokus podařilo PC rozjet na s FSB 133MHz, a Everestu jsem naměřil napětí:
12,35 12,71
4,78 4,63
3,20 3,17
1,74 1,74
Hodnoty jsou ve V a první sloupec je v klidu a druhej při zátěži.
Některý hodnoty při zátěži opravdu ATX specifikaci neodpovídají.
29.1.2008 01:53
VlastaaaTak mi to ještě nedalo, vzal jsem multimetr a naměřil trochu jiný hodnoty než vnitřní čidla na desce:
12,83 12,95
4,91 4,84
3,26 3,25
Vypadá to, že s tou 5V větví to nebude tak hrozný. Trochu horší je to s 12V, ale jestli se nepletu, tak napětí pro CPU se bere z 5V větve (alespoň myslím). Tak nevím...
29.1.2008 02:45
johny__g[QUOTE=Vlastaaa;85131]Tak reset CMOS jsem udělal, leč bez úspěchu. Zkusím teda někde sehnat na vyzkoušení kvalinější zdroj...
Dá se použít zdroj, co děsně píská?[/QUOTE]

Pískat mohou špatně zalité cívky, což sice na funkci vliv mít nemusí .... ale kdo ví. Raději bych nepoužil.
1.2.2008 08:42
VlastaaaTak jsem vyzkoušel PC s jiným zdrojem, sice taky 300W, ale schopným dodávat větší proudy.
A výsledek? Stejnej !!!
Já už vážně nevím...
4.2.2008 06:05
ZoidikJak to vypadá ( je to zřejmé ) tak problem je v něčem jinem. Jestli máš možnos, tak zkus jinou desku. Ta většinou bývá zdrojem všech problemu. Popř. kabel k disku nebo samotný disk. Starší PC mělo problem se spuštěním a házel hlášku že disk je v prčicích. Vždy zaručene pomohlo silné pohlazení z vrchu do bendy. a pak se rozjel. vyhrabal jsem starej disk, vyměnil a pohoda.
4.2.2008 01:17
ioannisPodivej se jeste na pameti, jestli nemas v BIOSu nastaveno Host Clock+33 MHz to by pri FSB 133MHz davalo 166MHZ pro pameti. Nebo jeste vyzkousej pameti jednotlive.
4.2.2008 02:30
JezevecJestli zvedas frekvenci procesoru skrz FSB, jsou s tim propojeny frekvence, obcas, dalsich sbernic, zkontroluj, jestli na PCI sbernici je 33Mhz, na AGP tusim 66Mhz a PCIe 100Mhz. Tak by taky mohla byt chybicka. Tahle zprazeni byvaji castou chybou, kterou overclockeri prehlizeji.
4.2.2008 07:00
VlastaaaTak díky všem za jejich rady, leč má milovaná destička mě po návratu z víkndového odpočinku přivítala BIOS ROM checksum errorem. Naštěstí najel alespoň BootBlock, takže je tu naděje na přehrátí BIOSu. Leč při pokusu o přehrátí BIOSu mi hlásí unknown flash type:(
Nemáte někdo taky deku K7VZA, třeba i nefunkční?
5.2.2008 08:48
VlastaaaDnes se mi po notné dávce úsilí a za pomocí BootBlocku a Toho nad námi podařilo desku zpět oživit:) Sice jen s FSB100, ale teď už jsem vděčnej alespoň za to, že vůbec jede. Asi s tím už nic nenadělám. Ještě jednou dík všem ;-)
7.2.2008 12:08
Drakena nepožíváš náhodou paměti s frekvencí na 100Mhz a ne 133mhz ?
já tenhle problém měl v práci a výměnou modulů jsem ji pomohl a PC teď běhá na 133Mhz
tak nevím mno..
7.2.2008 04:46
VlastaaaPoužívám 133MHz paměti.
P.S. Dřív jsem měl i několik 100MHz modulů, a všechny byly schopný bez problémů jet i na 133MHz :D (jde nastavit různá frekvence pro FSB a paměti; testováno MemTestem)
12.2.2008 07:46
trodas[QUOTE]Vypadá to, že s tou 5V větví to nebude tak hrozný. Trochu horší je to s 12V, ale jestli se nepletu, tak napětí pro CPU se bere z 5V větve (alespoň myslím). Tak nevím.[/QUOTE]

Ale ja vim. Merit napeti multimetrem je totiz u spinaneho zdroje naprosto a totalne k nicemu. Vzdy je treba pouzit osciloskop a sledovat spicky. Treba takto:



A to proto, ze dulezity je jen jak velky zvlneni se na vetvich deje. Do 50mV pro 3,3 a 5V vetve pravi norma a do 100mV pro 12V vetvi. Pri max. zatezi, samo, CPU-burn - Prime... :)

Jinak K7VZA jsou desky proslule spatnymi kondiky - pokud nekoupis recapovanou, tak ti stejne zemre jako ta, co mas a umira. Sorry, Spatne kondiky, no.
12.2.2008 08:17
NefroA ten druhý zdroj čo si použil je čo zač? Ja som mal tiež ten problém a skontroloval som zdroj. Odobral som jeden disk a teraz nemám s tým žiaden problém. Ide ako hodinky.(v zdroji som chybu nemal, len bol preťažený)
12.2.2008 08:21
Klingacikx[quote=Nefro;89752]A ten druhý zdroj čo si použil je čo zač? Ja som mal tiež ten problém a skontroloval som zdroj. Odobral som jeden disk a teraz nemám s tým žiaden problém. Ide ako hodinky.(v zdroji som chybu nemal, len bol preťažený)[/quote] A čo si tam mal za zdroj predpokladám že to bol KME alebo niečo z tej cenovej triedy
12.2.2008 08:23
NefroDelux 300W
12.2.2008 08:29
Klingacikx[quote=Nefro;89759]Delux 300W[/quote]
Však vravím:eek:, že to je nejaká šunka.
12.2.2008 10:19
trodasTak jinak - bud lepsi zdroj, nebo to brutalne podtaktuj (66Mhz FSB bylo kdysi hodne! :D ) a zkus to takhle podtatkteny. Pokud se PC bude zapinat alespon reltivne slusne, tak je to jasne. Odchazi ti deska. Kondiky, no. A muze to byt podporeny zdrojem - pripadne crap zdroj muze byt tou primarni pricinou.