Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 31

Téma: Spuštění PC jen s určitou pravděpodobností

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Nedávno jsem upgradoval svůj Duron 950 na Athlon 1600+.
    Když nastavím FSB na 100 MHz, funguje vše OK, ale procesor jede jen na 1,05 GHz. Když ale nastavím FSB na 133 MHz, ze spuštění PC se stává věc velmi "esoterická".
    PC občas najede, ale občas (častěji) nenajede. PC se zapne, rotočí se ventilátory, rozsvítí konrolky, a dál nic. Ani reprák nepípne.

    Setkali jste se už někdy někdo s něčím podobným či máte nápad, jak to vyřešit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Zkus napsat trochu více o tom, třeba jakou mas desku a tak, možné je že ti třeba vyšší frekvence nepodporuje, zjistit si jakej nevykonější prosál do ní mužeš narvat. Ale Athlony dycky měly nižší frekvenci než je jejich označení. jiank co jsem se dival tak ten tvuj by měl jet na 1,4GHzpokud toho nedosahneš, tak se podivej do BIOSu na nastavení napěti na CPU, mělo by byt na AUTO
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Deska je ECS K7VZA rev. 3 s chipem KT133A. FSB 133 podporuje a Athlony až do 2200+. Tech 1400 MHz sedí, má násobič 10,5x. FSB se nastvuje jumperama.
    Co se týče napájení, to nejde v BIOSu měnit. Na jádru je napětí 1,73 - 1,74 V.

    Deska:
    http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VZA.htm
    http://www.svethardware.cz/recenze-z...kou-cenou/3867
    Naposledy upraveno uživatelem Vlastaaa: 28-01-2008 v 13:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    AMDŽ Athlon (K7) processors up to 1.2GHz(100MHz FSB) -> oprav mě jestli se pletu, ale 1,4GHz z té desky nevymáčkneš a to nastavení napětí jde určitě někde povolit. Doma v BIOSu si bud zvolím, jestli mi bude nastavovat automaticky, nebo ručně, určitě to musí jít povolit, pokud nemas jeden pitomej BIOS, kterej ted nevim jak se jmenuje
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Koukám, že na těch stránkách, co jsem poslal, to mají špatně popsaný. Teď koukám, že deska s posledním BIOSem (ten, co mám) dokonce podporuje až 2600+.
    Viz. stránka výrobce - BIOS:
    http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Dow...nuID=6&LanID=0
    BIOS je Award a napětí opravdu nejde nastavit. Viz. např. manuál (str. 62)
    http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Dow...eaid=2&LanID=0
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Zoidik Zobrazit příspěvek
    AMDŽ Athlon (K7) processors up to 1.2GHz(100MHz FSB) -> oprav mě jestli se pletu, ale 1,4GHz z té desky nevymáčkneš a to nastavení napětí jde určitě někde povolit. Doma v BIOSu si bud zvolím, jestli mi bude nastavovat automaticky, nebo ručně, určitě to musí jít povolit, pokud nemas jeden pitomej BIOS, kterej ted nevim jak se jmenuje
    Tyhle omezení neber vážně, v době kdy to výrobce psal ještě Athlony XP nebyly v prodeji. Deska samozřejmě podporuje jak 133 FSB tak Athlona XP, spíš je možné že to nedává zdroj nebo deska má nafouklé kondenzátory. Takže zkontrolovat a napiš sem výkon a značku zdroje + zbytek sestavy. Athlon XP s jádrem Palomino má o dost vyšší spotřebu než Duron.
    Napětí opravdu měnit nejde v BIOSu, to je u téhle desky normální s každým BIOSem. Nepleť si to s K7S5A.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Deska má kondíky v pořádku. Zdroj je "značky" Priver, typ. MPS-8923.

    Změna: zdroj není 350 W, ale 300 W

    3,3 V - 16 A
    5 V - 25 A
    12 V - 15 A
    -5 V - 0,3 A
    -12V - 0,8 A
    5 Vsb - 2 A

    3,3 + 12 V - max 145W

    ZKoušel jsem všechno nepotřebný (mechaniky (HDD, DVD), ventilátory ) vypnout, ale lepší to není.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    zkus se v programu speedfan kouknout na hodnoty jednotlivych napeti (bohuzel ne vzdycky meri ten program presne)
    pokud mas multimetr tak pomer jednotlive vetve na zdroji
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    No takže zdrojem to být může, vypadá to na pěknou šunku. Ale pořád nevíme zbytek sestavy - co třeba paměti, jsou tam PC133? jaké mají časování? Reser BIOSu před vložením nového CPU byl?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Paměti jsou SDRAM, 133MHz, 256MB + 2*128MB = 512MB. Časování podle SPD mají při 133MHz CL3, ale v pohodě běžely i s CL2.
    CMOS jsem při změně procesoru neresetoval. Je to chyba?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Ty napětí jsou (podle Everestu) 12,41V; 4,78V; 3,18; 1,74.
    Při zatížení na 12V větvi mírně stoupne napětí a na 5V mírně klesne.
    Ty hodnoty jsou ale při FSB 100MHz, jak to mám teď puštěný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Reset CMOS udělej. Ty napětí jsou dost na hranici, obzvlášť 3,3 a 5 V, specifikace ATX určují toleranci +- 5 %. Zkus PC s jiným, kvalitním zdrojem, pokud můžeš.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Tak reset CMOS jsem udělal, leč bez úspěchu. Zkusím teda někde sehnat na vyzkoušení kvalinější zdroj...
    Dá se použít zdroj, co děsně píská?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Pískací zdorj rozhodně nepoužívej, s největší pravděpodobností jsou vadné cívky popřípadě kondíky.... spíše ale ty cívečky, mohlo by to pak dopadnout velice blbě
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    23

    Tak možná to opravdu bude tím zdrojem. Bohužel se mi nepodařilo lepší sehnat (Alespoň zatím.)
    Dneska se mi na několikátý pokus podařilo PC rozjet na s FSB 133MHz, a Everestu jsem naměřil napětí:
    12,35 12,71
    4,78 4,63
    3,20 3,17
    1,74 1,74
    Hodnoty jsou ve V a první sloupec je v klidu a druhej při zátěži.
    Některý hodnoty při zátěži opravdu ATX specifikaci neodpovídají.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. automatické spuštění VHD
    Od hugostieglitz v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 16-05-2011, 16:49
  2. spuštění programů z ftp
    Od komiktom v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-08-2010, 00:18
  3. První spuštení
    Od yuna2424 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 23-02-2010, 21:28
  4. Samovolné spuštění pc
    Od Commanderwar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 17-08-2009, 21:23
  5. Windows XP: Tabulka spuštění
    Od billy_86 v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 21-07-2009, 17:48