Strana 2 z 8 PrvníPrvní 1234 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 111

Téma: Q6600, taktovanie

  1. #16
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    podstatny je FSB a frekvence ram strana 83 ( http://dlsvr03.asus.com/pub/ASUS/mb/...202_p5k-se.pdf )

    nebo ten zmatek mas na mysli u casovani pameti?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    164

    Takze spravil som moj prvy krok:
    Core speed: z 2400MHz som siel na 2520MHz
    Bus speed: 266,7 --> 280
    FSB: 1066 --> 1120

    MEM (ddr) som nechal na 800
    Vcore Voltage som nechal na auto (zatial). Defaultne tam mam 1.184
    Taktiez som nemenil RAMKY, 5 5 5 18 12 (cital som ze na zaciatok to nevadi)
    Naposledy upraveno uživatelem sheira: 04-02-2008 v 01:38
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Jen na okraj, pokud ti SpeedFan ukazuje idle teplotu *jader* kolem 25C, tak je to naprostá pitomost. Aktualizuj si BIOS, použij CoreTemp, a případně utilitu od výrobce boardu. Ta ti ukáže reálné hodnoty, která v zátěži jdou (se vzduchem) vždy nad 60C.. Některé Asus boardy mají v BIOSu bug, i moje Asus Maximus Formula ukazovala s jedním z prvních BIOSů podobné hovadiny. Pokud taktuješ, chce to znát reálné teploty, a ne toto...
    Naposledy upraveno uživatelem radekhulan: 04-02-2008 v 01:32
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Jackal1
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    221

    sheira: já jsem při prvním taktování rovnou dal FSB na 333x9, to je asi 3GHz a vše bylo stabilné, paměti jsem nechal na 800MHz a žádné napětí na processoru, ani na RAM neměnil, jen FSB na 333 a šlapal jak hodinky. Myslím že ho můžeš také rovnou pustit na 333x9.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Citace Původně odesláno od radekhulan Zobrazit příspěvek
    Jen na okraj, pokud ti SpeedFan ukazuje idle teplotu *jader* kolem 25C, tak je to naprostá pitomost. Aktualizuj si BIOS, použij CoreTemp, a případně utilitu od výrobce boardu. Ta ti ukáže reálné hodnoty, která v zátěži jdou (se vzduchem) vždy nad 60C.. Některé Asus boardy mají v BIOSu bug, i moje Asus Maximus Formula ukazovala s jedním z prvních BIOSů podobné hovadiny. Pokud taktuješ, chce to znát reálné teploty, a ne toto...
    Zde souhlasím, zkus CoreTemp. Mám taky Q6600 a v nastavení SpeedFanu jsem musel nechat tyhle teoloty posunout o 15 stupňů nahoru, pak ukazuje správně (tj. k teplotám Core, který jsou zde na obrázcích, přičti 15° a měla by to bejt správná hodnota) - je nesmysl, aby teplota, kterou ukazuje procesor jako celek (předpokládám Temp1), byla *vyšší*, než jsou teploty jader!
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 04-02-2008 v 10:32 Důvod: Hovadina - ne nižší, ale vyšší :)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Jinak, já osobně jsem mohl FSB zvednout na 333 bez problému - s automatickým násobičem a beze změny napětí, to by měla bejt relativně bezpečná hodnota. Vejš už je potřeba laborovat FSB, s násobičem a případně i napětím (já osobně jsem zkoušel přetaktování jen kam až mi to dovolí beze změny napětí).

    Výhodnější je vyšší FSB (např. pokud se dostaneš s FSB na 400 tak můžeš zvolit děličku paměti 1:2 na 800MHz paměti a v tý chvíli máš nejvýkonnější spolupráci s pamětí přes NB). Takže nejdřív snížit násobič na minimum (to by mělo být 6) a zvedat FSB, dokud to bude stabilní (včetně pamětí). Potom zkusit zvedat maximum pro násobič (např. 7,8, dokud to pude) a nechat auto, aby když neni v zátěži snížil na těch 6.

    Ale doporučuju proměřit průchodnost pamětí (stačí např. memtestem, to se testuje nejsnáz, člověk nemusí po každý změně v Biosu bootovat Windows), protože nad určitou frekvenci prudce klesá (říká se tomu NB Strap). U mojí desky je to příkladně 416 MHz FSB, takže nad tuhle frekvenci už nemá smysl zvyšovat FSB, protože výkon je pak nižší než při frekvenci pod 416 - přikládám tabulku i s grafem, jak jsem si to měřil na mojí desce (samozřejmě, na jiný desce to může bejt jinak, takže si to musí člověk zkusit změřit sám). Ten NB strap je v grafu dost jasně vidět.
    Připojené soubory Připojené soubory
    • Typ souboru: zip FSB.zip (23.3 KB, 166 zobrazení)
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 04-02-2008 v 10:38 Důvod: Doplnění
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    164

    Nojo, viem ze speedfan neni zrovna najpresnejsi, ale CoreTemp nejde na x64 Vistach.
    V evereste sa to pohybuje okolo 45 47 42 43.

    Takze skusim teda zdvihnut frekvenciu na tych 333. Bude to ale mat nejaky efekt? Vsade citam ze najdolezitejsia cast je cpu vcore (voltage).

    edit: no pri tych 333 sa windows nechcel nabootovat (s problemamy som sa dostal do biosu), zmrzlo to vlastne hned jak nabehla rychlost procesoru (2.9GHz). Tak som to dal teraz spat na tych 280.Nemal by som zdvihnut vcore voltage?
    Naposledy upraveno uživatelem sheira: 04-02-2008 v 11:50
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Vcore je pouze pomůcka, nejdůležitější pro zvyšování výkonu přetaktovanýho procesoru je samozřejmě FSB a potom násobič. Vcore se zvyšuje proto a v takových případech, aby se člověk moh s FSB a násobičem dostat na vyšší hodnoty, když už to při defaultním napětí procesoru nenabíhá. (ale výsledkem zvýšení Vcore je samozřejmě vždycky podstatný zvýšení teplot procesoru!)

    Zvýšení FSB z 266 na 333 bude mít rozhodně poměrně velkej efekt.

    Záleží samozřejmě na konkrétním kusu procesoru, pro mě bylo zvýšení na 333 naprosto bezpečná hodnota při defaultním Vcore a defaultním násobiči (9). Je samozřejmě možný, že zrovna konkrétně tvůj kus procesoru to nezvládne.
    Ale zkontroluj si hlavně, jestli jsi po zvýšení FSB taky snížil (upravil) frekvenci pamětí, protože ta se zvyšujícím FSB samozřejmě roste! Tj. jestli jsi nesnížil frekvenci pamětí, tak pokud při 266 byla 800 MHz, tak po zvýšení na 333 je frekvence pamětí 1000 MHz a je možný, že už to nezvládaj ty paměti a procesor to dává! - snížení frekvence pamětí po zvýšení FSB je samozřejmě nutný provést v Biosu ještě před restartem počítače.

    Tj. postup (moje doporučení, jak jsem to dělal já):

    Při testování stability FSB procesoru doporučuju nejdřív snížit frekvenci pamětí na minimální možnou hodnotu (např. 553, 667 MHz) a zvýšit časování (např zvýšit z 4-4-4-12 na 5-5-5-15 nebo z 5-5-5-15 na 6-6-6-18 apod.), nastavit nejnižší možnej násobič (6) a pak zkoušet FSB procesoru. Pak hledáš strop FSB (pokud zvýšíš moc, tak se vůbec nerozběhne, ale pokud je to tak na hraně, tak se sice třeba rozběhne, ale nenaběhnou Windows apod., v takovým případě je to moc; pokud dáš o něco míň, ale pořád moc, tak Win se rozběhne, ale bude dělat chyby v Orthosu - tj. najít hodnotu, kdy už nebude dělat chyby v orthosu a potom snížit o třeba 5 MHz aby to bylo dobře stabilní).
    Potom hledat maximální násobič, se kterým to ještě půjde (člověk se pak vrací k FSB, protože třeba je výhodnější o něco nižší FSB a násobič 8, než vyšší FSB a násobič 7, záleží co dá po vynásobení vyšší celkovou frekvenci).

    Tohle všechno provádět s podtaktovanýma paměťma (tj. testovat jenom procesor a ne paměti) a až to půjde, tak teprv zkoušet zvedat paměti a hledat maximum, při kterým poběží paměti (tak, aby byly stabilní v memtestu a v orthosu) - teda pak zkusit teprv nastavit na pamětech těch správných 800 MHz a správný časování, předtim tam mít míň. (pro memtest doporučuju pouštět rovnou test #5, ten mi házel chyby i když předchozí testy proběhly bez chyb)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Jo a jestli máš paměti 800 MHz a nechceš je přetaktovávat, tak nemá cenu jít s FSB přes 400 - jednak od 400 můžeš čekat ten propad NB strap, to chce testnout kdy to spadne, u mý desky to bylo těch 416 (záleží to na základní desce); a za druhý při FSB 400 bude nejnižší frekvence pamětí, kterou ti dovolí bios nastavit, těch 800 MHz (tj. například abys moh dát FSB 450, musely by ti paměti běžet minimálně na 900 MHz).

    Druhej menší propad strap je v tom grafu vidět po frekvenci právě těch 333 (resp. 347) při násobiči 2, z čehož plyne že nemá smysl v případě nastavení pamětí 1:2 zvyšovat nad 347 pokud se nedostaneš přes cca 380, protože jinak by byl výkon pamětí nižší (ale to je u mojí desky, u tvojí to může bejt úplně jinak).

    Takže pokud nechceš nějak extrémně taktovat, ale chceš aby ti to "tolik nebrzdilo grafiky", doporučuju rozchodit těch 333 FSB bez zvyšování napětí (ten procesor by na tom fakt ject měl, já jsem se při násobiči 9 a defaultním nepětí dostal až někom skoro ke 380). Bude to výrazně lepší ale zase to neni nějakej extrém jako třeba FSB 400, kde už budou v procesoru dost vysoký teploty.
    (konkrétně já, viz podpis, provozuju FSB 333 (= skutečných 1333) bez zvýšení napětí a s násobičem 9, naprosto bez problémů, a paměti původně 800MHz mi běží na 1000MHz)
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 04-02-2008 v 12:34 Důvod: doplnění
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    Styryx: hezky sepsano jen k tomu NB strap - nestaci ti pridat tak 10-15MHz pres abys ten propad prerazil hrubou silou?
    nebylo by pls neco jineho nez OO? treba export do office formatu nebo screenshot?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    164

    Diky za "navod". Este taka otazka, ked sa mi to nechce nabootovat, a nedostanem sa ani do BIOSu, pomoze iba reset biosu? Moja doska by mala mat Cpu Parameter Recall, cize ked sa nebootne po 20 sekundach by sa mali obnovit nastavenia biosu. U mna sa ale nic take nedeje..
    Naposledy upraveno uživatelem sheira: 04-02-2008 v 12:48
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Na ten strap po 416 to nestačí, protože to spadne fakt hodně (no ale upřímně tyhle frekvence už jsem dosáhnul jenom se zvýšením napětí kvůli testování a ani bych na těch hodnotách procesor neprovozoval).

    OpenOffice se dá stáhnout zadarmo ... no export do xls úplně nevyšel, ten graf tam dost zmršil

    Tak jsem udělal ještě screenshot jenom toho grafu:
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: FSB.jpg 
Zobrazení: 239 
Velikost: 59.2 KB 
ID: 2457  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Citace Původně odesláno od sheira Zobrazit příspěvek
    Diky za "navod". Este taka otazka, ked sa mi to nechce nabootovat, a nedostanem sa ani do BIOSu, pomoze iba reset biosu?
    U Asuse by to mělo pokud vím jít tak, že to odpojíš úplně ze zásuvky a zkus spustit znova ... anebo u některých desek mačkat klávesu Ins a vrátí výchozí hodnoty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    164

    Tak mam za sebov reset BIOUSu, kedze ta asusacka utilita "Cpu parameter recall" funguje tak "SKVELE".


    Proste tych 333 to neutiahlo s defaultn voltage, skusal som dat aj frekvenciu pamate nizsiu.
    Dalsie testy spravim podla navrhov Styryxa. Len mam 1 problem - a to ze v tomto biose neviem najst to nastavenie RAMiek (4 4 4 4 x x .. atd). Presiel som ten bios 100x odpredu dozadu, ale nevidim to tam. Mozno by niekto bude vediet povedat (inak tu vyssie je aj user guide k tejto doske)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    tak ten propad je vazne brutalni, cim to je mereno? ja jich nasel vic ale zase mensich... stacilo mi jit nekolik MHz nad strap a propustnost zase rozstla
    viz http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=7225 post #10

    nenechal jsi v biosu spis neco na AUTO co bios sam zpackal a pri tom strapu nastavil jinak?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 8 PrvníPrvní 1234 ... PosledníPoslední