Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 6 z 6 PrvníPrvní ... 456
Zobrazené výsledky: 76 až 86 z 86

Téma: Co nejtišší disk

  1. #76
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    je to nativni SATA mod, ktery umoznuje pouzivat vsechny vlastnosti SATA - bez neho se totiz SATA chova jako klasicka PATA
    http://en.wikipedia.org/wiki/AHCI
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #77
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #78
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    281

    Jo uz jsem si o tom neco precetl, ale vetsinou je zaver takovej ze na domacim pc to nema smysl zapinat, tak proto se ptam jestli to je opravdu k necemu dobre, jestli to nejak poznam na rychlosti nebo mensim hrabani z disku atd.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #79
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    no, výkonově je na tom myslim ten JMicron trochu hůř, protože narozdíl od toho ICH8 je připojenej přes PCI, takže brzda. Nicméně ti nic nebrání nainstalovat AHCI ovladače pro ten druhej řadič a disk přehodit.
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #80
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    režim IDE je emulace, takže ti tam nepůjdou nějaký fíčurky (vesměs na desktopu vcelku na nic jako např. NCQ, nejpoužitelnější by moh bejt HotPlug). Druhá nevýhoda je, že je to emulace ide a tedy je myslím (ale jistej si tím úplně nejsem, jak je to udělaný, říkám jen co jsem slyšel) omezená na 100MB/s, což může bejt někdy brzda - ale v podstatě to člověk nepozná, spíš je to pro dobrej pocit....
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #81
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    106

    AHCI mod se hodí, třeba když chceš připojovat a odpojovat externí disky připojedé přes e-SATA za chodu počítače.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #82
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Ahoj,
    režim IDE je emulace, takže ti tam nepůjdou nějaký fíčurky (vesměs na desktopu vcelku na nic jako např. NCQ, nejpoužitelnější by moh bejt HotPlug). Druhá nevýhoda je, že je to emulace ide a tedy je myslím (ale jistej si tím úplně nejsem, jak je to udělaný, říkám jen co jsem slyšel) omezená na 100MB/s, což může bejt někdy brzda - ale v podstatě to člověk nepozná, spíš je to pro dobrej pocit....
    Matyáš
    Těma 100 MB/s si moc jistý nejsem, ale chci si udělat malý testík na toto téma, tak uvidíme. Jinak souhlas, u domácího PC se to hodí pokud máš eSATA.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #83
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Logout: ono to ani s tim hotplugem neni uplne pravda, na svoji desce AHCI zaple nemam a pritom muzu vklidu pripojovat SATA disky za provozu neptejte se jak, ale funguje to

    a na 100MB to taky moc orezany nebude, minilane 130 nebo 150 to urcite dava - a vzhledem k sekvencniu cteni dnesnich disku to ma porad rezervu
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #84
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    na ASUSu P5K v biosu nejde zapnout nic jinyho nez IDE (radic ICH)... nicmene ve woknech to vykonostne jede dobre/spatne (burst = 180MB/s => SATA 2), hlasi se jako UDMA-5 :-D.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #85
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    No, já teď zrovna nedávno testoval přes h2benchw, protože mě docela štve, že když mám zapnutý AHCI na svojí desce GA-P35-DQ6, tak naběhnutí trvá děsnou dobu, protože se pokaždý spouští nějaká Intel detekce disků a trvá tak 30s od zapnutí počítače, než se vůbec spustí bootování systému .
    Což je celkem zvláštní, protože na předchozí desce od Asusu se stejným řadičem to tuhle dlouhou detekci v AHCI modu nespouštělo a nabíhalo to pěkně svižně.

    A jaký bylo moje překvapení, když mi vyšlo, že v IDE Compatibility modu je čtení/zápis disku celkem výrazně rychlejší než při AHCI. Takže vzhledem k tomu, že teď budu přeinstalovávat, vypínám AHCI a pojedu v IDE emulaci, protože to je a) rychlejší, b) nepotřebuju F6 drivery, c) vyhnu se dlouhý detekci při každým zapnutí. e-SATA a hotplug nepoužívám, a když bych chtěl, je tam ještě jeden řadič a na tom můžu nechat zapnutý AHCI.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #86
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Jinak co se týče disků, zrovna taky řeším problém s nejspíš vadným diskem - zničehonic mi taky začal hnusně cvakat (jako když se vypíná a zapíná), ale ne furt, jenom při čtení určitých dat, a pokaždý se pak zaseknul systém (jednou dokonce napsal, že nelze zapsat na C:, tzn. se odpojil systémovej disk).

    Takže jsem nainstaloval na druhej disk Linux, připojil špatnej disk RO a kopíroval data na druhej. Všechno šlo zkopírovat úplně v pohodě, kromě pár souborů, u kterých při pokusu přístupu začal opět cvakat a Linux vypsal že na nich nelze udělat "stat", to asi cca znamená že nelze o nich načíst data o velikosti, datumu apod. (takže tipuju vadnej sektor v MFT nebo něco takovýho), a u jednoho velkýho souboru (cca 1,5 GB) zkopíroval jenom 17%, pak začal cvakat a opět chyba že nemůže číst. Tenhle jeden soubor jsem pak zkopíroval file scavengerem, kterej ho zkopíroval celej, ale v části odpovídající zhruba myslím jednomu sektoru jsou místo dat nuly. Předtím při spouštění Win taky vždycky začal cvakat a vypnul se až ve chvíli, kdy jsem začal něco dělat na disku (a systém naběhnul OK celej), takže tipuju že v připojení kabelů problém není, ale nějaký vadný sektory.

    Včera jsem to dokopíroval, udělal Low Level Format a prohnal to HD Tune, ten neobjevil žádnej vadnej sektor (po LLF) a disk zatim funguje a už ani necvakal. Ale zvýšil se Reallocated Sector Count ze 6 na 9. Takže nejspíš jenom vadný sektory, ale je mi divný, že tak cvakal.

    Každopádně mu nějak moc nevěřim. Takže s disky Samsung zatim teda negativní zkušenosti, jeden jsem reklamoval hned po koupi, protože se vypínal při zátěži, a tenhle druhej možná odchází po půlroce taky, no jsem na něj zvědavej.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 6 z 6 PrvníPrvní ... 456

Podobná témata

  1. Nejtišší zdroj
    Od Brtnik v sekci Zdroje
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-12-2014, 22:38
  2. Externí HDD: 16GB flash disk nebo 160GB externí disk?
    Od Stetha v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 08-09-2009, 15:57
  3. Ventilátory: jaký je nejtišší ventilátor 12cm?
    Od aquaris v sekci Chlazení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 06-08-2009, 04:07
  4. 3,5" HDD SATA: Nejtišší 640GB disk, nebo ekvivalent.?
    Od Withman v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 30-01-2009, 12:32
  5. PC sestava - co nejtišší
    Od tom4 v sekci PC - archiv
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 20-07-2008, 10:37