![AMD: "Za nedostatek procesorů Ryzen 9800X3D může Intel, Arrow Lake je totiž příšerný" 61490/amd-ryzen-intel-core-50.webp](amd-za-nedostatek-procesoru-ryzen-9800x3d-muze-intel-arrow-lake-je-totiz-priserny/61490/img/amd-ryzen-intel-core-50.webp)
zpomaleni PC, hledam pricinu
U meho stolniho PC se projevila podivna "zavada".
Najednou nesel pocitac nastartovat a pri nabihani systemu (faze kdy se objevi napis Windows XP a dole jezdi par ctverecku zleva doprava se pocitac kousnul a hotovo.
Nahodil jsem ho az v nouzovem rezimu a nasledne funguje pomerne normalne. Jen nabiha asi tak 4x pomaleji a jezdec pri nabihani systemu se nekolikrat na chvilku zastavi.
Pocitac je od te doby podstatne pomalejsi a nekdy se projevuje jeste jeden zvlastni priznak.
Pri surfovani na internetu se obraz na monitoru jakoby "preleva" (pomale prekreslovani).
Omlouvam se za svuj amatersky dotaz, ale radeji jsem ho formuloval svymi slovy nez abych pouzival zavadejici terminy jako bootovani systemu, kdyz ani nevim v ktere fazi jde skutecne o bootovani... :-)
Je mozne, ze je to odesla VGA a pocitac funguje bez ni? Asi hloupost, ale jinak nemam tucha co by to mohlo byt...
Predem dekuji za odpoved.
Najednou nesel pocitac nastartovat a pri nabihani systemu (faze kdy se objevi napis Windows XP a dole jezdi par ctverecku zleva doprava se pocitac kousnul a hotovo.
Nahodil jsem ho az v nouzovem rezimu a nasledne funguje pomerne normalne. Jen nabiha asi tak 4x pomaleji a jezdec pri nabihani systemu se nekolikrat na chvilku zastavi.
Pocitac je od te doby podstatne pomalejsi a nekdy se projevuje jeste jeden zvlastni priznak.
Pri surfovani na internetu se obraz na monitoru jakoby "preleva" (pomale prekreslovani).
Omlouvam se za svuj amatersky dotaz, ale radeji jsem ho formuloval svymi slovy nez abych pouzival zavadejici terminy jako bootovani systemu, kdyz ani nevim v ktere fazi jde skutecne o bootovani... :-)
Je mozne, ze je to odesla VGA a pocitac funguje bez ni? Asi hloupost, ale jinak nemam tucha co by to mohlo byt...
Predem dekuji za odpoved.
Nejpravdepodobnejsi pricinou bude zrejme vir nebo problem s ovladacem/programem.
Proved kontrolu na viry a jinou havet, pak leceni. Na to Ti postaci zkusebni verze http://www.eset.cz/download/zkusebni nebo muzes pouzit treba HiJackThis a napis na nejake forum co se zabyva radami jak odstranit viry napr. http://www.viry.cz/forum/
Jestli jsi instaloval pred zpomalenim nejaky ovladac/program, tak je nejspis problem v nem, takze to vrat do predchoziho stavu-odinstaluj.
Proved kontrolu na viry a jinou havet, pak leceni. Na to Ti postaci zkusebni verze http://www.eset.cz/download/zkusebni nebo muzes pouzit treba HiJackThis a napis na nejake forum co se zabyva radami jak odstranit viry napr. http://www.viry.cz/forum/
Jestli jsi instaloval pred zpomalenim nejaky ovladac/program, tak je nejspis problem v nem, takze to vrat do predchoziho stavu-odinstaluj.
Jak máš starý system? To zpomelaní muže být zpusobeno že disk je fragmentován, tak udělej defragmentaci systemového disku. NOD32 je superovej anitivr ( doporučuji uctívat jako boha ), tak si sosni tu trialku/demičko na který jsi dostal link. Pokud nepomuže tohle tak memtest udělej a budou-li paměti v pořádku tak reinstal system ( lepší než antivir ) Ale anitivir je pohodlnejší.
[QUOTE=uff;88073]...[/QUOTE]
1. Zkusit antivir
2. Jsou nainstalovány všechny ovladače správně?
3. VGA ovladač, je správně nainstalován? (ve správci není žádný IRQ konflikt a ovladač běží jak má)
4. Neběží disk v PIO módu? (tj. stáhnout HDTach, spustit a jestliže bude CPU usage 100%, potom je problém určitě PIO)
5. Při přelévání obrazu dochází ke 100% vytížení procesoru nebo nikoliv?
1. Zkusit antivir
2. Jsou nainstalovány všechny ovladače správně?
3. VGA ovladač, je správně nainstalován? (ve správci není žádný IRQ konflikt a ovladač běží jak má)
4. Neběží disk v PIO módu? (tj. stáhnout HDTach, spustit a jestliže bude CPU usage 100%, potom je problém určitě PIO)
5. Při přelévání obrazu dochází ke 100% vytížení procesoru nebo nikoliv?
- Ano, potom je možná problém číslo 1 nebo 4.
- NE, potom je možná problém číslo 2 nebo 3 (málo pravděpodobné).
To vypada na nefunkcni VGA drivery. Pri nabihani PC (pri ctrvereckach) vzdycky nabihaji prave VGA drivery a u tebe s tim maj evidentne problemy. PC ti jede na standardni vga ovladace, proto to "prelevani" pri surfovani.
Preinstaluj VGA drivery.
Btw. taky by nebylo od veci sem napsat sestavu, ktery se to tyka....
Preinstaluj VGA drivery.
Btw. taky by nebylo od veci sem napsat sestavu, ktery se to tyka....
Přesně tak. Reinstall ovladačů by bylo první co bych udělal - můžeš zkusit i nějaké novější než jsi měl nebo neoficiální...
Pokud to nepomůže, reinstaloval bych systém. Nejdřív můžeš zkusit jenom inovaci (zachová všechna Tvá data a nastavení programů) a i když si myslím, že virem to asi nebude, stejně bych PC pak testnul...
Pokud to nepomůže, reinstaloval bych systém. Nejdřív můžeš zkusit jenom inovaci (zachová všechna Tvá data a nastavení programů) a i když si myslím, že virem to asi nebude, stejně bych PC pak testnul...
S tim virem to asi bude pravda.
Tesne pred zjistenim problemu jsem totiz zpozoroval problem s AVGckem.
Do cca pul minuty po nabehnuti profilu se mi totiz na liste avgcko zacerni a tvari se jako "out of date", ci co. Aktualizace se mi ovsem od te doby uz nepodarila. Pise mi to nejakou hlasku. Ted jsem v praci, tak nevim jakou.
Jinak sestavu ani poradne nevim. Mam durona 1300 MHz, MB ECS Via K7, 256MB RAM a GF 4 128 MHz.
Fakt uz si ty komponenty ani poradne nepamatuju...
Nejprve zkusim ten antivirak. Moc diky!
M.
Tesne pred zjistenim problemu jsem totiz zpozoroval problem s AVGckem.
Do cca pul minuty po nabehnuti profilu se mi totiz na liste avgcko zacerni a tvari se jako "out of date", ci co. Aktualizace se mi ovsem od te doby uz nepodarila. Pise mi to nejakou hlasku. Ted jsem v praci, tak nevim jakou.
Jinak sestavu ani poradne nevim. Mam durona 1300 MHz, MB ECS Via K7, 256MB RAM a GF 4 128 MHz.
Fakt uz si ty komponenty ani poradne nepamatuju...
Nejprve zkusim ten antivirak. Moc diky!
M.
Jestli tam máš AVGčko, tak ho nejdřív odinstaluj. Mít dva antiviry na jednom systému nedělá dobrotu.
Jinak bych taky doporučoval zkusit přeinstalovat ovladač na grafiku...
Jinak bych taky doporučoval zkusit přeinstalovat ovladač na grafiku...
respektive antivir co by byl aktivní by detekoval šílené množnství virů, jelikož antiviry obsahují vzorky ze zdrojových kodů a porovnávají je
Tak vira tam evidentne nemam.
Co dal?
Zkusim vecer preinstalovat ovladace VGA a pak bych jeste rad ten memtest.
Mate nekdo tuchu, jak se takovej test dela?
Co dal?
Zkusim vecer preinstalovat ovladace VGA a pak bych jeste rad ten memtest.
Mate nekdo tuchu, jak se takovej test dela?
[QUOTE=uff;88473]Mate nekdo tuchu, jak se takovej test dela?[/QUOTE]Tucha by byla... stahni si Memtest, vypal ten obraz na CD a pak restartni kompa a nech ho nabootovat z CD. Memtest se sam spusti a pojede, dokud ho neukoncis. Nech ho jet aspon 5 hodin (cim dyl, tim lip) ;)
Ty brdo, to jsou mi veci.
Ma to jen par kilo.
Vypalim a nabootuju z CD (neslo by z USBcka??).
Jen doufam, ze to neni nakej hustej vir.... :-D
Diky.
Ma to jen par kilo.
Vypalim a nabootuju z CD (neslo by z USBcka??).
Jen doufam, ze to neni nakej hustej vir.... :-D
Diky.
[QUOTE=uff;88501]Jen doufam, ze to neni nakej hustej vir.... :-D [/QUOTE]No jasne, ze je to vir (a ty si to prokouk :p). Tady na SHW v sekci Download stejne nic jinyho nez viry neni.... boboco je vsechny pise a pak je tam po nocich (kdyz tu nikdo neni) nahazuje :thumb
jojo, na uffa si panove neprijdete... :-)
tak jsem zatim jen reinstalovat VGA drivery a chova se to lip, ale porad se mi zda ten pocitac pomalejsi.
az bude trochu casu, tak stejnak koupim novyho kompa a pak tenhle zreinstaluju a dam do kupy.
necham ho segre...
tak jsem zatim jen reinstalovat VGA drivery a chova se to lip, ale porad se mi zda ten pocitac pomalejsi.
az bude trochu casu, tak stejnak koupim novyho kompa a pak tenhle zreinstaluju a dam do kupy.
necham ho segre...
Možná kdyby jsi to reinstaloval ted tak se zrychlí. Jak jsem napsal víše, system muže byt starý a mít zasviněné registry.
No, asi ho nenechas segre, protoze uz nejede. Tyhle mainboardy mely spatne kondiky a to pak po delsi dobe proste odejde... :( Nechci te strasit, ale videl jsem uz odstrasujici konce tehle mainboardu a grafik.
Můj postup, když se mi zdá, že PC se zpomalil
(resp. používám ho preventivně):
1/ Vyčistím PC pomocí CCleaner (zejména registry)
2/ Spustím "SUPERAntiSpyware"
Poznámka: nedůvěřuji tomu, co má v názvu nebo popisu slovo "Super"
Tohle je ale dost dobrý čistič od havěti.
3/ Spustím test Avast
4/ Defragmentuji disky
Reinstalovával jsem Windows v době, kdy jsem uvedený postup nepoužíval.
HijackThis používám trochu s nedůvěrou. Vyplatilo se mi, že archivuji registry.
(resp. používám ho preventivně):
1/ Vyčistím PC pomocí CCleaner (zejména registry)
2/ Spustím "SUPERAntiSpyware"
Poznámka: nedůvěřuji tomu, co má v názvu nebo popisu slovo "Super"
Tohle je ale dost dobrý čistič od havěti.
3/ Spustím test Avast
4/ Defragmentuji disky
Reinstalovával jsem Windows v době, kdy jsem uvedený postup nepoužíval.
HijackThis používám trochu s nedůvěrou. Vyplatilo se mi, že archivuji registry.
No ty vole.
Ty fotky me tak vydesili, ze jsem dneska poridil externi disk WD passport a uz tam laduju vsechna data....
Pak to reinstaluju a uvidime...
Diky vsem!
Ty fotky me tak vydesili, ze jsem dneska poridil externi disk WD passport a uz tam laduju vsechna data....
Pak to reinstaluju a uvidime...
Diky vsem!
Promin, nechtel jsem te vydesit - ale zas ti nebudu lhat ;)
Rozhodne dej vedet, jak jsi dopadl a cucni jake tam mas kondiky, jestli se nenafukuji ci nejsou nejake z spatne rady... viz zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
Rozhodne dej vedet, jak jsi dopadl a cucni jake tam mas kondiky, jestli se nenafukuji ci nejsou nejake z spatne rady... viz zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/14302-faq-kondenzatory-a-co-s-nimi
Dekuji Trodas.
Kondiky se mi zdaji ok, tak snad deska jeste chvilku vydrzi.
Po reinstalaci systemu uz pc beha jak ma, takze to byl bud vir (pochybuju) nebo ty registry.
Jeste me ale trapi jedna prkotina.
Novy system jsem reinstaloval snad na trikrat, ale kdyz uz jsem byl konecne spokojenej s instalaci, tak vykazuje muj pocitac podivne chovani.
Pri zapinani mi da vybrat ktery system chci spustit. Mam na vyber 2x to same (Win XP Pro) a pritom je na obou discich prokazatelne jen jedna instalace.
Neni to sice zadny zavazny problem, ale pri zapinani to zdrzuje a nevim jak se toho zbavit.
Diky. M.
Kondiky se mi zdaji ok, tak snad deska jeste chvilku vydrzi.
Po reinstalaci systemu uz pc beha jak ma, takze to byl bud vir (pochybuju) nebo ty registry.
Jeste me ale trapi jedna prkotina.
Novy system jsem reinstaloval snad na trikrat, ale kdyz uz jsem byl konecne spokojenej s instalaci, tak vykazuje muj pocitac podivne chovani.
Pri zapinani mi da vybrat ktery system chci spustit. Mam na vyber 2x to same (Win XP Pro) a pritom je na obou discich prokazatelne jen jedna instalace.
Neni to sice zadny zavazny problem, ale pri zapinani to zdrzuje a nevim jak se toho zbavit.
Diky. M.
Tal si uprav boot.ini (je skrytý v C: ), tam umažeš řádku s OS, který nechceš vidět.
Jinak si tu umazanou řádku někam ulož, kdyby se ti to nepovedlo.
Jinak si tu umazanou řádku někam ulož, kdyby se ti to nepovedlo.
to papi:
Diky. Bal jsem se do toho souboru moc sahat, tak jsem jen zmenil timeout na 2 sekundy a uz to tak nezdrzuje...
Diky. Bal jsem se do toho souboru moc sahat, tak jsem jen zmenil timeout na 2 sekundy a uz to tak nezdrzuje...
Tak sem zkopiruj obsah BOOT.INI a poradime co mas vymazat.
Prave mysitko na Tento pocitac > Vlastnosti > Upresnit > v casti Spusteni a zotaveni systemu klik Nastaveni > Upravit > Crtl+A atd.
Prave mysitko na Tento pocitac > Vlastnosti > Upresnit > v casti Spusteni a zotaveni systemu klik Nastaveni > Upravit > Crtl+A atd.
Dle Tveho navodu:
[boot loader]
timeout=2
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
a ted prostej obsah souboru boot.ini:
[boot loader]
timeout=2
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
Predpokladam, ze to je uplne to same, ale pro poradek jsem sem vlozil oboji.
Spis by me zajimalo, kde se tam vzal ten druhy, fakt zahada...
[boot loader]
timeout=2
[operating systems]
a ted prostej obsah souboru boot.ini:
[boot loader]
timeout=2
[operating systems]
Predpokladam, ze to je uplne to same, ale pro poradek jsem sem vlozil oboji.
Spis by me zajimalo, kde se tam vzal ten druhy, fakt zahada...