Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

sw problém - divná hláška - MSWIN

haniccka (77)|8.2.2008 12:35
ahoj, při spouštění počítače mi naskočí hláška, že nějaký program je napojen na chybějící export KERNELL32.:confused: Žádná změna v pc dělána nebyla, začalo to dnes bez předchozího zásahu. Na pc je ještě systém W95, slaboučká sestava. Když odkliknu, nic se nestane, vše viditelné chodí jak má.
Má někdo nějakou radu? Obrázky přiloženy.
Předem díky moc :)
Hanka
shot_1.jpg shot_2.jpg
johny__g (6387)|8.2.2008 12:51
Ten MSWIN-xxxx je co? Nic jsem o něm nenašel. Co ho zkusit přejmenovat?
Ještě je možné zkusit opravit ten kernel32.dll ale pozor! Je to jádro systému, takže všechny změny dělat pod dosem nebo nějakým live systémem z CD, všechno zálohovat, protože je možné že když se něco nepovede, systém už nenajede. Osobně bych to nedoporučoval, pokud jinak systém jede v pořádku.
haniccka (77)|8.2.2008 14:18
NO co to je to právě nevím.. Doufám, že to není nějaký vir, ale to by se snad nechovalo takhle. Jiný problém s tím pc není. Jen ta hláška při najíždění.
Styryx (351)|8.2.2008 14:51
Mně se něco podobnýho (házelo to podobný chyby) stalo myslím s Win98SE nebo 95b už přesně nevim a příčina byla následující (nebo jsem si alespoň uvědomil, že to mohla příčina být): stáhnul jsem nějaký updaty pro systém přes WinUpdate, všechno fungovalo krásně (možná do toho ještě přibylo něco jako instalace novýho WMplayeru nebo tak něco).
Nicméně pak jsem měnil něco v nastavení sítě nebo něčeho takovýho, a chtělo to po mně originální CD (ačkoliv potřebný soubory na disku byly). Nic zlého netuše, vrazil jsem tam původní instalační CD a od tý chvíle (po zkopírování souborů z originálního CD) to začalo dělat takovýhle podobný chyby. Předpokládám, že si systém nahradil některý systémový soubory, který byly předtím aktualizovaný updatama, jejich staršíma verzema z orig. CD a některý zůstaly z updatů, tj. ty nový třeba používaly některý funkce z DLLlek, který byly v těch nových, ale po náhradě starýma tyhle exporty chyběly.

Takže se zeptám: došlo na tom počítači k situaci, že bylo změněný nějaký nastavení, který vyžadovalo vložení instalačního CD? Pokud ano, tak to bude nejspíš taky tenhle případ a jedinej způsob opravy by byl zjistit, který DLLky byly nahrazený staršíma verzema a najít a nahradit je správnýma verzema. Tj. takzvanej "totální zmatek" v DLLkách, já jsem to řešil přeinstalací systému protože to bylo rychlejší než to hledat a opravovat. Tenhle případ vypadá na něco takovýho, protože jestli chybí export z kernel32, znamenalo by to, že byla kernel32.dll nahražena starší verzí, která nemá některý funkce.
Styryx (351)|8.2.2008 14:57
Jinak teda taky nevim co je to ten MSWIN, takže je taky dobře možný, že je to program určenej pro novější verzi Windows. Všechno ostatní jde? Je ten program konkrétně k něčemu dobrej?

Očividně se to spouští přes Startup, takže to tam buď musel někdo dát, nebo to může bejt skutečně virus (a klidně se i virus takhle chovat může, protože tvůrci virů už jsou dneska lameři a je dost dobře možný že "nepodporujou" Windows 95 :D). Tj. jestli nikdo neví, co je to za program a nikdo ho tam nedával a nikdo nepotřebuje jeho funkčnost, tak smazat (nebo lépe přesunout někam do zálohy) a jestli všechno ostatní jde, tak je po problému.

// EDIT: Teď když tak na to koukám, ten program je přímo v "Po spuštění" jako exe ne jako odkaz, tak si troufnu říct na takových 90%, že jde o virus určenej pro novější verzi windows. Neznám osobně instalátor, kterej by nahrával přímo .exe soubory pod Start Menu, naopak u virů je to běžná praxe. Ale vzhledem k tomu, že ten program nejde spustit právě z důvodu chybějících funkcí v kernel32.dll, se nikdy skutečně nespustil tj. zatím nemoh napáchat žádnou škodu.
johny__g (6387)|8.2.2008 15:05
Je to možné že jde o virus, protože podobné chování je běžné i při pokusu instalovat třeba software (ovladač, cokoli ...) určené pro win 2000/XP na starší systém. Proto jsem navrhl zkusit program přejmenovat, co to udělá. Případně ho pak někam úplně "uklidit".
Styryx (351)|8.2.2008 15:16
Jojo, resp. spíš přesunout. Protože pokud přejmenovanej zůstane ve startup, bude se spouštět stejně (pokud mu zůstane přípona .exe, bude se spouštět jako předtim akorát s novým jménem, a pokud se přejmenuje třeba na MSWIN.exe.bak tak se ho nejspíš bude pokoušet spouštět jako soubor *.bak, což způsobí otevření dialogu RunDLL a výběru programu, ve kterým se má tahle přípona otevřít).
haniccka (77)|8.2.2008 15:24
aha.. no jo.. virus mne napadl taky kvůli té koncovce. Je pravda, že je to jeden z posledních pc ve firmě, kde ještě šlapou tyhle starý trosky w95 a proto tam ani nejede NOD32, který by to odchytil.. takže zkusím přejmenovat.. a nebo rovnou smazat a uvidíme.. stejně v březnu kupujeme nový kompíky, takže tenhle starý šuplík už půjde do výsluhy..
všem díky za rady a dám vědět jak to dopadlo..
díky Hanka