Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 8 z 17 PrvníPrvní ... 678910 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 106 až 120 z 251

Téma: Následky špatných kondenzátorů

  1. #106
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    PS: mikropájkou to odpájet jde, ale zbytek cínu v dirkách se prakticky nedá odsát
    Co zubní propichovadlo a předehřívání horkovzdušnou pistolí?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #107
    Nováček Avatar uživatele MrDevil
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    38

    Dnes som vymenil zdroj za novy ... len tak zo srandy som rozobral ten stari 3rocny eurocase ATX-350 JSP
    lol skoro vsetky kondiky su na nic (su od JEE)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #108
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od MrDevil Zobrazit příspěvek
    skoro vsetky kondiky su na nic (su od JEE)
    Jak skoro ? Který je tam použitelný ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #109
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od boboco Zobrazit příspěvek
    Jinak jak jsme se tu bavili o těch WV, našel jsem ten můj kondík s tímhle značením a světe div se, je to NICHICON!!! Konkrétně 6800uF/25WV. Velikost odpovídá tak na těch 25V, ale co teda kurnik znamená WV?!?!?!
    Vyřešeno - tato zkratka znamená Working Voltage
    - prosím o přesunutí do FAQu http://www.svethardware.cz/forum/sho...t=14302&page=1
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #110
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Vyřešeno - tato zkratka znamená Working Voltage
    - prosím o přesunutí do FAQu http://www.svethardware.cz/forum/sho...t=14302&page=1
    skus pls dat dohromady aspon nejakou vetu nebo neco malo k tomu a napis kam presne to dat, uz je ten post precejen trochu dlouhy...

    pripadne jak to trodas zaktualizuje u sebe na foru tak se to brzo objevi i tady - prvni post po domluve s trodasem aktualizuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #111
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Kedze sa to tyka nasledkov zlych kondenzatorov, tak to postnem tu.

    -HoNY-
    robi nejaku tabulku vhodnosti kondenzatorov. Zaujimalo by ma, ci pri predaji v beznom elektro, ci objednani kondikov z CZ/SK elektro obchodov, kde sice nie su uplne tiptop kondiky, ale zase nie su na miestnom zozname zlych kondikov, ake to moze mat nasledky napr. pre zdroj, ci maticnu dosku ? Poskodi to, ci to ani nenabehne ? Alebo ako to otestovat bez drahych meracich pristrojov, osciloskopov ? Coho si vsimat ?

    Iste, daju sa vyberat kondiky podla parametrov, ale nie kazdemu to nieco hovori. Ked ku kondiku pisu Low ESR, tak by to hadam mohlo stacit /pokial hovoria pravdu/. Mozno sa to niekomu bude zdat, pytanie sa X krat na to same, ale rad pocujem co najviac nazorov, aby si clovek mohol utvorit vlastny obraz. Hlavne, ked dotycni pouzivaju ine /znackove/ kondiky...
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 24-05-2008 v 09:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #112
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Předpokládám, že http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=15052 sis četl. Myslíš, že ti zde budou odpovídat ti samí lidé podruhé a že víc obdobných dotazů znamená víc nových informací?

    - neprodávájí se, možná (nově?) Vishay v SOS, parametry si porovnej - ale na to už ti myslím někdo (Hony?) odpověděl, že neví ... pokud jsou parametry blízké a výrobce si je nevycucal z prstu, tak to nejspíš bude fungovat, akorát není prakticky ověřena dlouhodobá životnost

    - pokud ti parametry nic neříkají, nepouštěj se do výměny, nebo napiš dotaz konkrétně ve formě "chci vyměnit [značka] [napětí] [kapacita] [řada] [odkaz na datasheet], za [značka] [napětí] [kapacita] [řada] [odkaz na datasheet], myslíte, že to půjde?

    - low-esr nestačí, parametry mezi nimi se mohou třeba čtyřnásobně lišit ... proto jsou různé řady. Od obyčejných řad se liší dost podstatně.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 24-05-2008 v 11:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #113
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ano o kondikoch som uz precital vsetko co tu je na fore, aspon dufam

    Konretnu vymenu X za Y kondik som nemyslel. Skor take vseobecne pouzitie do maticnej dosky toho, co sa da este v CZ,SK zohnat a bolo by pouzitelne...

    Napr.- ci tieto low ESR od NIC su pouzitelne. NIC - Nichicon ? Neviem, ci som Nichicon, tuto znacku nevidel dokonca medzi paticou odporucanych kondikov na anglickych forach Badcaps ?

    Elektrolytický radiálny kondenzátor kategórie Ultra Low Impedance; typ NRSG; 4000hod./105°C; -40°C/+105°C; R.C.2,73A; ESR=0,018R

    http://www.3qservice.eu/inshop/scrip...?itemId=210204

    Pozeram na tie hodnoty ESR a zda sa mi to, alebo ine kondiky mavali o dost nizsie...? Na zozname zlych kondikov nie su. Plus zda sa mi to, alebo tiez nie su najmensie ? Akosi je problem zohnat vobec mensie, uzsie kondiky s vacsou kapacitou.

    Ad VISHAY z SOS: tie tusim TRODAS zhodil, ze su absolutne nevhodne. Jednak rozmerom a vraj aj paramatrami.
    -----------------------------------------------------------
    Otazna zostava aj funkcionalita, napr. ak sa kondik s vyssou impedanciou prida medzi seriu povodnych kondikov. Co sa stane ked bude na ich zaciatku, niekde v strede, alebo na konci ? Treba menit potom radsej vsetky tie dane kondiky, ci staci niektore s podobnymi hodnotami uF a voltaze ?

    Ake su potom nasledky - nestabilita, nenabehne system, alebo len tie vymenene kondiky odidu ako prve, ci naopak, odidu ostatne v rade ?

    Alebo ak ma aj vela maticnych dosiek mizerne kondiky, neni to prast jak uhod, pokial nie su vylozene zle ?

    Trippax

    - tie SKYHAWKy som mal tiez moznost vidiet. Vsetky postupne vyhoreli. Vacsinou rana, prask, smrad a iskrenie.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 24-05-2008 v 13:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #114
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    NIC - Nichicon ?
    NIC neni Nichicon ale bud nejaky fake kondik, nebo spise NIC components kondik, jak spravne napovida -HoNY-


    Na zozname zlych kondikov nie su.
    To neni dulezite. Dolezite je, ze nejsou na seznamu DOBRYCH kondiku, protoze DOBRE pro filtrovani napeti na zakladnich deskach z elektrolytu jsou jen Rubycony, Samxony, Nichicony, Panasoniky a uz ani ty Chemi-cony bych moc nedoporucoval a osobne bych je vse svem pocalu nepouzil.
    Nebudu ted rozebirat proc, to je slozitejsi na vysvetleni. Proste ne.

    Nejdulezitejsi a jedina zprava kterou k tematu chci rici je, ze neni podstatne, ze nejaky kondik neni na seznamu spatnych. Kazdych 5min v Cine vznika jedna nova znacka kondiku. Typicky se prejmenovavaji treba GSC kondiky na jine jmena. Jsou to naprosto totalni crap-shity kde ani specifikace neodpovidaji, nemluve o tom, ze jsou tak 1/10 proti normalnim kondikum.

    Cize resit ten ci onen kondik nema cenu. Ma cenu - pokud ma vysledek fungovat dobre a spolehlive - resit jen zname, vyzkousene a doporucene kondiky dlouholetou praxi tisicu lidi po celem svete.

    Tohle tema by se nemelo doslova a do pismene, ze to tak musim rici, zasirat neplodnymi debatami o milionech ruznych typu napodobenin a prejmenovani znamych spatnych kondiku. Vnasi to jen zmatek mezi ctenare a finalne to srovnava nesrovnatelne.

    Proste nelze srovnavat Rubycony ci Samxony a nejake Vishtray, treba. To neni ani jako srovnani RolsRoyce a Trabant! To proste srovnavat nelze.

    Nelze navozovat byt jen predstavu, ze uvedene specifikace u znamych podvodnych znacek kondiku maji nejakou platnost. Nemaji a nikdy nemely. Fuhjyyu kondiky treba nemely snad ani po sjeti z vyrobni linky svou jmenovitou kapacitu, o max. ripple, ESR, ESL a teplotni stalibite nemluve.

    Navic to muze navodit predstavu, ze lze recapovat i takovymi pofidernimi znackami. To je VELICE NEBEZPECNE a protoze jsem to sam 3x udelal a 3x jsem dany hardware znicil, tak bych pred tim znovu a velice durazne chtel varovat.


    Příklad číslo 1:
    Epox 8RDA+ - podpora Vcore output kondiku Teapo/Hitano kondíky kvuli totalnímu přehřívání-se, instalovány GSC kondíky


    Po 20min na 200x12,5 s jen 1,850 Vcore velké černé Hitano explodovalo a mainboard se mi ani po výměně všech mosfetů a kondíků dodnes nepodařilo zprovoznit.


    Příklad číslo 2:
    DFI LP B - podpora Vcore output kondiku Jamicon shity kvuli nestabilite a prehrivami-se s Chemi-cpon KZG kondiky ale hlavne Fuhjyyu kondiky v PSU...


    Po "oprave" mobo jeste pul hodinku vecer fungovalo, ale pristi rano odeslo driv nez jsem se stacil rozkoukat. Ani vymena vsech mosfetu, civek a kondiku mi ho nedokazala rozbehnout a to to bylo suprove overclockovatelne LP B mobo... nejlepsi z tech 3 co jsem mel v ruce...


    Pripad čislo 3 byla eVGA FX5700Ultra grafika. Podpora GPU filtrovani odpalila mosfety, nedaly se snadno sehnat a tak grafika ktera umela ve sve dobe neskutecnych 630Mhz core clock skoncila jako dar na soucastky...


    Od te doby nepouzivam pofiderni znacky kondiku a neresim Cinske plagiatory.

    Vymenil jsem kondiky na uz desitkach mainboardu, zdroju a pod a i kdyz jsem udelal hodne krp a spatnych napadu, tak jsem jeste recapem kvalitnimi kodniky nikdy nic neznicil. Zatim

    Zaver je snad jasny - chcete-li si znicit svuj hardware, kupujte "skvele" Vishtray, Jamicon, Hitano a dalsi kondiky.
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 24-05-2008 v 14:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #115
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Ještě upřesním, že nové a funkční špatné značky kondíků mají asi jen 10-100x lepší parametry než vytečený. Je to dočasné a nesystémové řešení, přesto to může pomoct a fugnovat bez chyb hodně dlouho. Já zničil špatnýma kondíkama jen jeden procesor - Barton 2600+. (THX to HITANO EXR 3300uF/6.3V)

    Chemiconů se týká jeden PODSTATNÝ problém, jsou tak známé a populární, všichni musí mít, proto je nejspíše vyrábí kdejakej Číňan pod licencí. Proto vznikají například i série s neznámými parametry (neexistují datasheety) v atypických barvách jako třeba TMZ. Používal ji svého času Asus.
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 24-05-2008 v 14:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #116
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    TRODAS

    nejak nechapem tie foto, to si dal zo spodku kondiky na maticnu dosku ???
    Pridanie extra kondikov pre stabilitu ? Neni ten pocet presne rozpocitany
    na plus-minus urcitu voltaz, kapacitu, odpor, impedanciu ?

    Mne jeden revizny technik tvrdil, ze pridavanim kondikov vraj klesa celkova kapacita, ze sa to pocita opacne ako odpory... Zdalo sa mi to divne, ale mohlo by to vysvetlovat tu poruchu dosky potom,
    ak by to malo este horsie parametre.
    -------------------------
    Na kondiky sa pytam preto na ine znacky, pretoze pred par mesiacmi som nahradil tusim 2200uF 6,3V kondikmi SAMWHA 10V na ECS doske K7S5A /predtym, nez som si precital vobec nieco o kondikoch na tomto fore/. Doska bola niekolko tyzdnov v prevadzke, este ju mam je funkcna, ale uz sa kvli upgradu dala na vyradenie. Pravda je, ze je otazne, do kedy by to vydrzalo. Ale odchadzanie komponentov, co sa popisovalo, bolo pri PRETAKTOVANI, tam vznikaju vyssie naroky, ak to ma chodit mimo specifikacie.

    ECS mala byt znama svojimy zlymy kondikmi, neviem, ci nepouzivala G-LUXONy ?
    Avsak z mnozstva prispevkov, co som cital od X ludi a videl z praxe, kde im ECS robila problemy, tak a/ pouzivali najlacnejsie neznackove RAMky + b/ boli problemy so zdrojmi. Za tie roky som zatial videl iba 2 dosky ECS s poskodenymi kondikmi /na rozdiel od PCCHIPS/. Jednu som opravil a druha je funkcna s jednym vydutym kondikom.

    Napr. podobny problem s kondikmi som mal s PCCHIPS doskami, kde hadam vsetkym doskam vydulo kondiky. Ale, patranim som dospel k tomu, ze vacsina dosiek mohla byt v tom aj nevinne vzhladom na to, ze vo vacsine boli SKYHAWK zdroje a tie po case jednoducho vyhoreli, skratovali, iskrili atd. Po otvoreni SKYHAWKu a precitani si prispevkov o Fuhjyyu kondikoch, mi doslo v com bol asi problem.

    Takze v podstate to nemusela byt ani vina tak maticnej dosky, ako zdrojov, plus toho, ze vtedajsie ATX skrinky a ich chladenie, vnutorne usporiadanie, stali za figu borovu. Ako si mozete byt isti, ze ak je tam chyba, problem, tak prave kondiky za to mozu a nie nieco ine /na maticnej doske, ci zdroj, stare rozvody elektriky, ci ina porucha, poskodenie.../. Napr. pri obrazku c.2 sam tvrdis a tiez si to u tohoto myslim, ze skor zdroj /tie Fuhjyyu kondiky v PSU za to skor mohli/. Mimochdom, ked vsade rad davas SAMXONY, preco si tam dal ine kondiky na tej DFI doske /pokus, ci snaha usetrit, odkial si mal tie Jamicony? Par ludi sa o Jamiconoch vyjadrilo, ze su lepsie z tych horsich.../ ?

    Napr. -HoNY-
    ako si mozes byt tak isty, ze poskodenie CPU, co je suciastka, ktoru pri stovkach pocitacoch, ze roky rokuce je vobec problem vidiet pokazenu, ze za to moze kondik ?
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 24-05-2008 v 15:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #117
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Napr. -HoNY-
    ako si mozes byt tak isty, ze poskodenie CPU, co je suciastka, ktoru pri stovkach pocitacoch, ze roky rokuce je vobec problem vidiet pokazenu, ze za to moze kondik ?
    Protože jsem dostal EP-8KA3 (mimochodem jedna z top desek s KT333, 3-fáz napájení, většinou 200MHz FSB stable), napájel Hitana "nízkoimpedanční EXR Hitana" otestoval se systémem s testovacím 600MHz Duronem, vložil Bartnona, chvíli jel na 100MHz FSB, pak si toho všimnul a nastavil správně 166MHz. No a od té doby už nejel, spotřeba byla příliš velká, aby to Hitana správně vyfiltrovali.

    Výpočet parametrů pro pět kusů EXR Hitano na desku s Baronem (lze doplnit jiný kondenzátor, tačí otevřít datasheety):
    5x 3300uF = 16500 uF
    52 m? / 5 = 10.4 m?
    5x 1220mA = 6100 mA = 6.1 A @ 105°C
    10.065A @ 70°C
    12.81A @ 45°C

    Barton má špičkovou spotřebu cirka 65W a napájecí napětí 1.65V =>
    65W / 1.65V = 40A

    40A != 12.81A

    Takže zde je jasné, že procesor to nemohlo dokázat uživit.

    Celý výpočet je velmi velmi zjednodušen a slouží k orientačním výpočtům!

    Kondenzátory jsou na deskách paralelně, tudíž se kapacita a maximální proud se JEDINĚ sčítá.
    ESR + ESL hodnoty dělí počtem kondíků.

    Všechny výpočty jsou založeny ná základních fyzikálních vzorcích ze sedmé třídy Základní Školy (Ohmův zákon, výkon, ...)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #118
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ake nasledky moze mat pouzitie kondenzatorov zo zdroja, do maticnej dosky pri recape a naopak /ak povedzme by bol ten stary kondik este OK/ ? Su tie kondiky zamenitelne, su aj v zdroji LOW ESR s rovnakymi parametrami, ako sa davaju na maticne dosky ?

    Taktiez, ak ma doska etylove kondiky, moze sa vymenit 1, ci par kondikov z inej dosky s podobnymi parametrami, ale so SOLID kondikmi ?

    Ake by to malo nasledky ? Pripadne pouzit tie SOLID kondiky do zdroja ? Niekto tusim pisal o SEASONICu, ze dava SOLID kondiky do zdroja a ze to neni to prave orechove...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #119
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Rozhodně kondezátory z desek bych už do zdrojů nedával, často mají jiné parametry (např. Samxony Gx můžeš dát kamkoli krom zdroje).

    Polymery ve zdroji způsobí rozkmitání a pravděpodobně likvidaci (výbuch) kondenzátorů v desce. V případně hodně kvalitních kondíků na desce jen likvidaci. Trodas to prý kdysi zkoušel
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #120
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Cize ak to spravne chapem, zo zdroja do maticnej dosky ano, ale z maticnej do zdroja nie ? Ale tyka sa to len SOLID kondikov, nie ? Alebo obecne ?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 8 z 17 PrvníPrvní ... 678910 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Pomoc s identifikací kondenzátorů
    Od stavitel75 v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 26-09-2012, 21:00
  2. Windows 7: Oprava registrů a její možné následky
    Od pepos01 v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 18-02-2011, 08:48
  3. výměna kondenzátorů v zesilovači
    Od Jiziii v sekci Audio
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 12:28
  4. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 05-02-2007, 11:56