Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 9 z 17 PrvníPrvní ... 7891011 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 121 až 135 z 251

Téma: Následky špatných kondenzátorů

  1. #121
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Obecně bych z desky nic nedával do zdroje...do desky ze zdroje by to tak vadit nemělo. Ale stejně nevím, co tam chceš dávat ze zdroje, vždyť tak 5 % zdrojů má kvalitní kondenzátory a k takovým vadným se nedostaneš. Ostatní kondenzátory jsou asi jako z bláta do louže.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #122
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Tak to som potom zle zacal, ked som zobral krabicku, nejake dosky, nejake zdroje a zacal vytahovat kondiky

    Pouzitie ? Napr. pri oprave zdroja, ci dosky, kedy mozem najst rovnake, alebo podobne kondiky a v ramci toho, ze je to stary HW, tak i oprava sa este ako tak rentuje. Ved ked si to clovek zrata, tak pri starom HW, ak by narocnost opravy starej dosky prekrocila cca tisic -1200 korun, tak priblizne v tej cene /plus par korun/ ma uz dnes napr. dosku Intel Little Valley s integrovanym CPU na urovni Athlonu Xp 1900.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #123
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Tak tam dej Intel Little Valley a mas to, ne?

    PS. nejak nechapu, co posledni 2 az tri stranky v tomto threadu vlastne delaji. Nemelo tu puvodne jit o fotky nasledku spatnych kondiku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #124
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    trodas

    tak zase je skoda vyhadzovat HW, ktory sa da pouzit /neni to ekologicke a ani ekonomicke/. A ak sa to da najprv opravit....

    Myslim, ze vydutych kondikov kazdy videl dost a vie si predstavit
    ako vyzera dalsich 1000 vydutych kondikov...

    Kezde sa hovori o nasledkoch zlych kondenzatorov, tak ma zaujimaju tie zle kombinacie a co vsetko zle mozu urobit /okrem vydutia kondika/ a ake kombinacie. Tak aby sa clovek mohol tomu vyhnut...

    Co napr. tie otazky o kombinacii poradia kondikov, ci ciastocnej vymene kondikov- co skor odchadza, ked sa zmeni u casti kondikov kapacita /na zaciatku, v strede, na konci/ a ake to ma nasledky napr. na komponenty, ci ostatne kondiky ? Ci miesanie solid a elektrolyt. kondikov na doske ?

    Alebo aky nasledok bude mat, ked do prazdnych pozicii na PCB, kde boli kreslene kondiky osadim dalsie ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #125
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    ...

    Mne jeden revizny technik tvrdil, ze pridavanim kondikov vraj klesa celkova kapacita, ze sa to pocita opacne ako odpory... Zdalo sa mi to divne, ale mohlo by to vysvetlovat tu poruchu dosky potom,
    ak by to malo este horsie parametre.
    ...
    Nechci se Vás nijak dotknout, ale jak Vás tak už pár dnů pozoruji, podle toho, co píšete na tomto fóru, tak začínám pochybovat, zda má diskuze s Vámi v tomto směru a stádiu smysl. Obdivuji ostatní přispěvatele, že mají s vámi takovu trpělivost, odpovídat pořád na to samé dokola. Myslím, že tady opravdu neplatí "opakování je matka moudrosti".
    Nevím, jaké máte vzdělání, ale, ruku na srdce, o elektronice toho zřejmě mnoho nevíte ... Vím, že "žádný učený z nebe nespadl" a netvrdím, že je jednoduché se to naučit. Já osobně vděčím za své znalosti (nebo možná spíše zkušenosti a postupy) svému otci, který dělal 25 let ve vývoji elektronických zařízení a celý život se zabývá elektronikou a také své již skoro 25 leté praxi s vývojem všeho možného. A samozřejmě také celému studiu (gymnázium a VUT FEI Brno).

    Tak bych řekl, že máte dvě možnosti:
    1. neřešit to, skládat v klidu dále počítače pro běžné uživatele za použití levných komponent a sběsilým přetáktovávačům a hráčům ždímajících z počítačů maxima a nejlépe ještě více se vyhýbat. Nebo jim dodávat jen to, co si oni přesně vyberou, tj. na jejich vlastní riziko
    2. vrátit se ke studiu, nabrat literaturu, pročíst si knížky o elektronice opravdu od začátku a hlavně se tomu pokusit porozumět. Tím myslím, nikoliv se to naučit jako telefonní seznam, ale rozumět principům, pochopit, proč který elektron půjde tam a ne tam, že vše se točí kolem přeměn, vyrovnávání a ztrát energie, že i jednoduché řešení má hluboký elektro/fyzikálně/chemický proces, který není na první pohled patrný, ale je tam a přesně vysvětluje, proč to zrovna (a teď) funguje. Bude to dlouhá cesta, ale pokud jednou pochopíte základní principy, už budete chápat vždy, byť jen po přečtení pár řádků popisujících daný problém !


    Jestli jsem se Vás doknul, tak se moc omlouvám, ale něco podobného neplatí jen konkrétně na Vás, ale na mnoho dalších více či méně zkušených počítačníků nebo elektroniků, kteří si myslí, že si přečtou sem tam nějaké to fórum a budou umět všechno ...

    !!! Opravdu, na žádném diskuzním fóru z vás nikdo elektronika/elektrotechnika neudělá. Nevěřte tomu !!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #126
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Polymery ve zdroji způsobí rozkmitání a pravděpodobně likvidaci (výbuch) kondenzátorů v desce. V případně hodně kvalitních kondíků na desce jen likvidaci. Trodas to prý kdysi zkoušel
    Vždyť to není pravda. A nevěřte Trodasovi všechno, co kdy v euforii napíše ...

    Co vy všichni pořád máte proti těm polymerům ? Tak výrobci (kondenzátorů) se tak snaží, aby nabídli konstruktérům to nejlepší, co se dá pro spínané zdroje použít, a díky pár výrobcům (nebo jen vyrobeným sériím), kteří nedodrží výrobcem součástek předepsané limity a aplikační doporučení a následným všudypřítomným fámám napříč počítačovou veřejností se to celé žene do pekel.

    Tento přístup se mi nelíbí !!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #127
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Vždyť to není pravda. A nevěřte Trodasovi všechno, co kdy v euforii napíše ...
    To jsem začal šířit já, trodas opsal a Boček zle pochopil.

    Polymery se hodí jen do zdrojů, které jsou na to vhodně uzpůsobené.
    Zkoušel jsem je cpát na Socket A a první P4 desky a projevilo se to kmitáním vcore - skoro 200mV střídavá složka a mosfety se začaly enormě zahřívat. K tomu, aby šly polymery použít ve spínaných zdrojí musí dojít ke značné úpravě v návrhu. Ono jen tak samo od sebe cpát polymery bez rozmyslu není dobrý nápad (zrovna to udělal Seasonic, aby nalákal lidi).
    Ty samé zkušenosti mám po umístění keramiky paralelně na kondenzátor anebo umístění kondenzátoru s příliš nízkým ESR do zdroje.
    Jestli jsem to pochopil správně, tak odstraňuji regulační smyčku (pulz s překmitem) a zdroj se dostane na mez stability.

    Proto například Sanyo vytváří a poskytuje plnou tecnickou dokumentaci OS-conů vývojářům.

    V noteboocích se nic jinýho než polymery nepoužívá, ale je to proto, jak jskou zdroje konstuovány - vyšší kmitočty, vazby mezi řídícímy a regulačními prvky.
    Nejspíš na to všechno existují vzorce, kde se dosazuje ESR, frekvence, regulace, předpokládaný odběr, indukce... ale já je neznám (a zatím jsem je nikde nenašel), je to opradu hodně složitá problematika a není v mých silách umět všechno, ale snažit se tomu porozumět proč to tak fuguje. V létě mi bude teprve 20 a mám toho opravdu ještě hodně před sebou.
    Je plno lidí, co založily vlastní kariéru opraváře na bezmyšlenkovitém vyměňování kondenzátorů...
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 27-05-2008 v 01:21
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #128
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Nevím, jaké máte vzdělání, ale, ruku na srdce, o elektronice toho zřejmě mnoho nevíte ... Vím, že "žádný učený z nebe nespadl" a netvrdím, že je jednoduché se to naučit.
    To bol dobry odhad, o elektronike vela toho neviem, neni to moj obor.

    Pocitace nepredavam, ani neskladam pre pretaktovavacov, ci hracov.
    Islo mi len o opravu /skor vymenu kondenzatorov/ na maticnej doske s DOSTUPNYMi kondenzatormi v SK obchodoch, pretoze postupy a nakupy odporucanych kondenzatorov nie su pre mna prakticky realizovatelne /co vela ludi odmieta pochopit/.

    Taktiez chapem, ze keby som mal tie moznosti /alebo by som to bral ako hobby stylom nech to stoji, co to stoji/, tak by uvedene postupy boli velmi vhodne a urcite by som sa nimi mohol riadit.

    Ale - z citanie roznych prispevkov na fore som tiez dospel k nazorom, ze cast prispievatelov ma napr. s niektorymi suciastkami, kompoentami zle skusenosti /ze niekedy nieco take videli pokazene/, ale zas moje skusenosti hovoria o niecom inom. Casto su chyby, alebo priciny poruch vytrhnute z kontextu, kde sa ozve X ludi s problemom, ale Y krat tolko sa neozve, pretoze problem nema a tak ich to nezaujima. Napr. niekde statisticky desiatky "pochybnych" zariadeni fungovali DLHE ROKY bez problemov. Preto sa mozno niektori divia, ze napr. oprava vymenou starymi kondikmi je "divna". Ale tie stare kondiky ma nic nestoja, maju rovnake parametre ako vyrobca a ak by sa zacali kazit, mozem ich znovu vymenit, teda pokial to nieco neposkodi. Ale oprava sa relizuje len na HW s ktorym sa pocita ako so srotom.

    Ono dost ludi zacne generalizovat, ze to je zle, ono je zle, ze to nevydrzalo. Na to sa vzdy divam trochu skepticky, pretoze za tie roky som si zo zaciatku mozno myslieval to iste, ale postupne som prichadzal na to, ze i ked sa chyba niekde prejavila, tak pricina problemu mohla byt niekde uplne, ale uplne inde... A tak sa snazim nevyvodzovat rychle zavery.

    Kedze dost ludi sa drzi tych postupov, co tu boli popisane, potom len minimum skusa ine, mozno horsie alternativy. Takze som sa snazil hladat urcite kompromisy, napr. aby kondiky neboli na zozname zlych kondikov, ci pouzit stare kondiky, kde sa okrem kapacity nemusia riesit zase ostatne parametre. U tych novsich kondikov mi neboli jasne niektore parametre i ked som ich videl, ze boli niekde rozdielne, ale myslel som, ze oznacenie hodnot napr. ako LowESR a prislusna kapacita, voltaz stacia. Zda sa ze nestacia a preco, to tu uz bolo prekonzultovane. Ale z manualov tato informacia nebola jasna, ake prakticke nasledky to bude mat. To sa ukazalo az po diskusii. Ine informacii vsak moze ziskat clovek aj na inych forach, kde len tvrdili nieco napr. trosku ine, ze to ci ono moze fungovat, ale napr. len s polovicnou zivotnostou.

    Vazim si odpovede, ktore dokazu vecne, vystizne a s argumentami vysvetlit problem/riesenie a poprosil by som o trpezlivost /aj ked sa mozno niektore sposoby zdaju divne, nie kazdemu musia vyhovovat. Zalezi od preferencii.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Otazka:
    vymena kondikov - SOLID kondiky na maticnu dosku miesto etylov. Davat tam rovnake kapacity ? Alebo mensie ? Na Badcaps pisali, ze tam davali zhruba polovicne. Co je vhodnejsie ? I ked napr. maticna doska so solid kondikmi od QDI ich mala 6.3V 1500uF vsetky /a to bola doska pre Socket A, cipset KT400/. Mohla by byt nahrada, pouzit tieto kondiky /bez ohladu na nazor o pouziti starsich/ miesto 6.3V - 10V 2200uF pre podobne dosky so Socket A ? Napr. zase K7S8XE od Asrock mavala 6.3V a velke 3300uF kondiky okolo socketu. Moze to fungovat, s akymi nasledkami, alebo nedavat na maticne dosky polymery - museli by byt aj ine suciastky na maticnej doske na to dimenzovane ?
    Ostatne parametre kondikov nepoznam /neviem, ake parametre pouzil vyrobca na doske, ci manualy ake su ku kondikom.../ Cize su to len hrube, ciastocne informacie /viem o tom/...
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 27-05-2008 v 09:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #129
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Otazka:...
    Jestli dávat nebo nedávat polymery za tekuté elektrolyty si ještě počkej (to zase asi bude konkrétní podle návrhu VRM, zdroje apod. bych tak řekl ), ale pokud měníš ten samý typ, tak bych tam menší kapacitu, než byla, nedával. Větší ano, ale menší ne...napětí záleží od toho, co to filtruje...nejlepší bude, když si voltmetrem zjistíš, jaké napětí to filtruje a když bude menší než těch 6,3 V, tak to tam můžeš dát (normálně by to bylo asi 5 V, ale ve VRM nevím co může být za napětí...bych tam čekal spíše 12 V ? no ale cílem je dosáhnout napětí malá, tak fakt nevím, co všechno se tam vyskytne...voltmetr bych řekl bude nejjistější).

    -HoNY-: co jsem zase jako špatně pochopil ? Myslíš, že takové zdroje LC apod. mají návrh vhodný pro polymery, co ? Já bych skoro i řekl, že ne...oprav mě, pokud se mýlím, ale pokud mám pravdu, tak se o tom nemusíme vůbec bavit a budeme to prostě brát tak, že se to rozkmitá nebo vyvede jinou neplechu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #130
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    149

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    ...ale pokud měníš ten samý typ, tak bych tam menší kapacitu, než byla, nedával. Větší ano, ale menší ne...
    Zajímalo by mě, na základě čeho se k takové radě došlo... Zkusit to na kondenzátoru u vhodného řídícího obvodu, tak by mohla být sranda.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #131
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od IXOXI Zobrazit příspěvek
    Zajímalo by mě, na základě čeho se k takové radě došlo... Zkusit to na kondenzátoru u vhodného řídícího obvodu, tak by mohla být sranda.
    To mohla (ačkoli by snad dal vědět, že je něco špatně ), nicméně se ptal na desky...nebo jsem dotaz alespoň pochopil, že je mířen na desky. Převážně pak VRM u procesorů

    U těch řídích obvodů je to vlastně přesně jak - musí být kapacita naprosto stejná, nebo se může o něco lišit ? Nebo podle situace ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #132
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Na tie SOLID kondiky som sa pytal preto, ze na BadCaps fore ich niekto osadzoval a hovorili tam nieco o polovicnej velkosti. Neviem, ci si to dobre pamatam, tusim hovorili, cim mensia kapacita, tym mensia, lepsia hodnota ESR /alebo ripple ?/. Chlapik tam osadil polovicnou kapacitou solid kondikmi nejaku dosku, nie az tak staru a "foldoval" to tyzden v Memteste. Vraj stabilita a vysledky lepsie nez s etyl kondikmi, lepsie vraj nez to bolo ako nove original.

    Otazne je vsak, ake to moze mat nasledky, ake dlho to vydrzi, ak takto mohol menit kapacitu ???
    Pritom tusim miesal kondiky, ze nevymenil uplne vsetky, ale len tie okolo VCORE. Su tie SOLID kondiky menej nachylnejsie na poruchy na doske, nevypuknu ?

    Mimochodom, kupovali ste, skusali ste niekto uspesne recapy dosiek so SOLID kondikmi ? Ked uz sa kaslat s recapom a robit to kvalitne, tak aspon by nebolo zle taketo vylepsenie stability. Inac situacia aj so solid kondikmi predpokladam bude asi rovnaka ako s etylmi, t.j. v CZ/SK bude problem zohnat slusne, alebo vobec nejake...?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #133
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Jedna drobnůstka - kromě toho, že pořád píšeš etyl (to mi připomíná líh ), což má být asi elyt, tak polymery jsou také elektrolyty, jen mají elektrolyt pevný; ty "obyčejné" mají tekutý (no spíše, taková mazlavá věc ).

    Co se týče výměny za polymery, tak desky se začaly osazovat polymery takřka prvně právě kolem CPU (nějaké bývaly i dříve, ale jen výjimečně a to zase většinou jinde, ale masově právě do VRM procesoru). Řekl bych ale, že na to musí být stejně uzpůsobeno VRM svým návrhem, podobně jako ty zdroje, asi jen tak nepůjde vyměnit tekuté elyty za polymery Co je potřeba udělat aby to šlo se zeptej trodase nebo MirkaK

    EDIT//Co se týče ESR, tak myslím, že to se pochopitelně nese s kapacitou, podle datasheetů ale s kapacitou klesá. ESR je zjednodušeně řečeno vlastně odpor...no proč to s kapacitou klesá, na to budou asi povolanější zdejší guru na elyty... //EDIT
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 27-05-2008 v 23:37 Důvod: EDIT
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #134
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011


    Pavle prosím nepiš příspěvky citující někoho, kdo je pro tebe autoritou (hony, trodas, mirekk). Jsou občas vytržené z kontextu a myslím, že i kdyby někdo z těchto lidí napsal totální kravinu, tak ji začneš prezentovat také jako svůj názor, protože toto téma je pro tebe a většinu lidí příliš odborné a vlastní názor si na to udělat nedokážeš. Odkázat na jiný tread s relevantními příspěvky k tématu je ihmo přínosnější než volné papouškování.

    Tolik k obecným výhradám.

    ESR nesouvisí s kapacitou, ale s technologií výroby. Neptej se mne jak, nevím to, můžu napsat pár věrohodně znějících domněnek, ale neudělám to.

    Co je ale totální kravina tak tvá domněnka ohledně ESR a kapacity. S kapacitou a plochou desek ESR klesá! Je to úplně stejné jako paralelní řazení odporů a aspoň to bys z fyziky znát mohl.
    Na důkaz datasheet Panasoniců FM a podívej se na impedanci: http://www.panasonic.com/industrial/...A0000CE108.pdf, pro tebe bude stačit, že impedance při 100kHz=odpor při 100kHz (je potvora frekvenčně závislá)

    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #135
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Je mi líto, ale dávám si od fóra na 14 dní pauzu. Nesnažte se mě hladat (nenajdete mě) a trodas si dává pauzu na cca týden (musí vychladnout kvůli žluté za flame). Jak bylo řečeno pavlem_p, napsáno je toto tu až až, možná by nebylo od věci téma dočasně UZAMČÍT!

    Ad polymery, ESL a ESR: http://www.edc.sanyo.com/english/pdf/oscon/E60.pdf
    ESL = Z = Impedance
    ESR = náhradní sériový odpor
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 9 z 17 PrvníPrvní ... 7891011 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Pomoc s identifikací kondenzátorů
    Od stavitel75 v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 26-09-2012, 21:00
  2. Windows 7: Oprava registrů a její možné následky
    Od pepos01 v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 18-02-2011, 08:48
  3. výměna kondenzátorů v zesilovači
    Od Jiziii v sekci Audio
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 12:28
  4. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 05-02-2007, 11:56