VIA P4PB 400 problém s pamětí
zdravím vás,
mám tuto desku . VIA P4PB 400 a mám s ní problém takový že jsem si pořídil nové paměti Kingston DDR400 512MB.Momentálně mám 2x 256 MB DDRek a ikdyž jsem se v manuálu dozvěděl že by neměl být žádný problém,tak po přidání té 512 se pc nahodile restartuje.Samotná tam funguje dobře.zkoušel jsem je různě prohazovat,ale nemá to žádný efekt.deska disponuje 3-mi paměťovými bankami.Zajímalo by mě jestli se tento problém dá něják řešit.jediné co mě napadlo je flashnout bios,ale poslední jsem našel zpoloviny roku 2003 a ten který mám ted je o rok novější tak nevim jestli by to mělo efekt.Poradíte někdo? Díky
mám tuto desku . VIA P4PB 400 a mám s ní problém takový že jsem si pořídil nové paměti Kingston DDR400 512MB.Momentálně mám 2x 256 MB DDRek a ikdyž jsem se v manuálu dozvěděl že by neměl být žádný problém,tak po přidání té 512 se pc nahodile restartuje.Samotná tam funguje dobře.zkoušel jsem je různě prohazovat,ale nemá to žádný efekt.deska disponuje 3-mi paměťovými bankami.Zajímalo by mě jestli se tento problém dá něják řešit.jediné co mě napadlo je flashnout bios,ale poslední jsem našel zpoloviny roku 2003 a ten který mám ted je o rok novější tak nevim jestli by to mělo efekt.Poradíte někdo? Díky
BIOS by mohl pomoct urcite. Zadny oficialni novejsi BIOS ovsem VIA neuvolnila (otresne, vim proc VIU nesnasim).
Kazdopadne zkus:
1. snizit casovani pameti (pokud to deska umoznuje), manualne jim nastav CL 3
2. pridej jim 0,1V (pokud to deska umoznuje, jakoze asi ne)
3. stabilitu a spravnou funknoct pameti osefujes programem memtest 86 (memtest.org) - otestuj je jednotlive.
Kazdopadne zkus:
3. stabilitu a spravnou funknoct pameti osefujes programem memtest 86 (memtest.org) - otestuj je jednotlive.
[QUOTE=ICEBOSS;90665]BIOS by mohl pomoct urcite. Zadny oficialni novejsi BIOS ovsem VIA neuvolnila (otresne, vim proc VIU nesnasim).
Kazdopadne zkus:
3. stabilitu a spravnou funknoct pameti osefujes programem memtest 86 (memtest.org) - otestuj je jednotlive.[/QUOTE]
PAMĚTI jsem již testoval Goldem memory testem a žádné chyby nevykazovaly.Měl bych to zkusit tedy ještě memtestem?
Desku i s procesorem jsem pořídil z aukce za 800kč-byl jsem za to docela rád,ještě přidat tu pamět a bude to.
Boužel právě časování nastavit nejde.Mohu pouze měnit voltáž a to už jsem také zkoušel a bylo prakticky bez efektu.vypadá to že asi mám smůlu,že?
Kazdopadne zkus:
3. stabilitu a spravnou funknoct pameti osefujes programem memtest 86 (memtest.org) - otestuj je jednotlive.[/QUOTE]
PAMĚTI jsem již testoval Goldem memory testem a žádné chyby nevykazovaly.Měl bych to zkusit tedy ještě memtestem?
Desku i s procesorem jsem pořídil z aukce za 800kč-byl jsem za to docela rád,ještě přidat tu pamět a bude to.
Boužel právě časování nastavit nejde.Mohu pouze měnit voltáž a to už jsem také zkoušel a bylo prakticky bez efektu.vypadá to že asi mám smůlu,že?
Přidávat paměť k těm stávajícím je vždycky trochu riziko, někdy se spolu prostě nesnesou, i když samostatně běží dobře. Není možnost zkusit tu 512 vyměnit za jinou, nebo rovnou pořídit 2 stejné 512? Mě třeba odmitala fungovat kombinace dvou jednostranných a jedné oboustranné paměti, vše 512 DDR400. 3 oboustranné, i když různé značky pak jely bez problémů (samozřejmě jen v singlu, na VIA KT880).
[QUOTE=johny__g;90670]Přidávat paměť k těm stávajícím je vždycky trochu riziko, někdy se spolu prostě nesnesou, i když samostatně běží dobře. Není možnost zkusit tu 512 vyměnit za jinou, nebo rovnou pořídit 2 stejné 512? Mě třeba odmitala fungovat kombinace dvou jednostranných a jedné oboustranné paměti, vše 512 DDR400. 3 oboustranné, i když různé značky pak jely bez problémů (samozřejmě jen v singlu, na VIA KT880).[/QUOTE]
boužel pamět jsem zakoupil jako novou a ani nevim jestli mi umožní jí vrátit když je funkční. Je pravda že kdyby tam byly všechny 3 tak je to ta samá kombinace co popisuješ.2x jednostrané a ta 512 je 16 čipová oboustraná.Spoléhal jsem na to že se to snese.měl jsem možnost tam vyzkoušet jen další 256 jednostranou a to chodilo bez problému.
boužel pamět jsem zakoupil jako novou a ani nevim jestli mi umožní jí vrátit když je funkční. Je pravda že kdyby tam byly všechny 3 tak je to ta samá kombinace co popisuješ.2x jednostrané a ta 512 je 16 čipová oboustraná.Spoléhal jsem na to že se to snese.měl jsem možnost tam vyzkoušet jen další 256 jednostranou a to chodilo bez problému.
[QUOTE=omnitek;90672]boužel pamět jsem zakoupil jako novou a ani nevim jestli mi umožní jí vrátit když je funkční. Je pravda že kdyby tam byly všechny 3 tak je to ta samá kombinace co popisuješ.2x jednostrané a ta 512 je 16 čipová oboustraná.Spoléhal jsem na to že se to snese.měl jsem možnost tam vyzkoušet jen další 256 jednostranou a to chodilo bez problému.[/QUOTE]
A koupená byla asi v kamenném obchodě, že? Pokud by to bylo přes e-shop, dá se to do 14 dnů vrátit bez udání důvodu.
A koupená byla asi v kamenném obchodě, že? Pokud by to bylo přes e-shop, dá se to do 14 dnů vrátit bez udání důvodu.
[QUOTE=johny__g;90673]A koupená byla asi v kamenném obchodě, že? Pokud by to bylo přes e-shop, dá se to do 14 dnů vrátit bez udání důvodu.[/QUOTE]
boužel ano,zkusim se tam s nimy něják domluvit,bylo to teprve včera,tak uvidím.každopádně už vím odkud vítr fouká a to mi stačí,díky za rady
boužel ano,zkusim se tam s nimy něják domluvit,bylo to teprve včera,tak uvidím.každopádně už vím odkud vítr fouká a to mi stačí,díky za rady
V takovém případě bývá nejlepší kupovat paměti z druhé ruky, s tím že si ji předtím vyzkoušíš jestli ti pojede, případně přes ten e-shop, ale to je zas zdlouhavé, kvůli poště.