Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čim tepolotu Athlonu XP?

Janyk1 (997)|15.2.2008 21:40
Kterým programem mám změřit teplotu na CPU Athlon XP 2000+ aby to bylo co nejblíž pravdě? Speedfan ukazuje podezřele málo. Core Temp nejede.
speedsnail (4876)|15.2.2008 21:46
Athlon XP nemá interní čidlo. Hodnoty jsou braný z čidel na desce a v závisloti na výrobci, modelu to může bejt +-20°C takže spolehnout se na to člověk nemůže. Orientačně lze změřit aspoň teplotu základny chladiče multimetrem s teplotní sondou.
Z dalších programů ukazuje teploty třeba Everest.
Janyk1 (997)|15.2.2008 21:49
Takže spíš +10 až 20°C?No topotěš, jestli tam deska ukazuje 55°:(, kolik pak takovej A XP vydrží?
speedsnail (4876)|15.2.2008 21:51
No tak samo záleží jakej máš chladič, Vcore, přetaktování. 55°C je celkem normální hodnota. Jinak kolik vydrží nevim, ale přes 75 bych ho netrápil. Já sem se snažil držet pod 65 ale mam nataktováno.
Janyk1 (997)|15.2.2008 22:01
[QUOTE=speedsnail;90770]No tak samo záleží jakej máš chladič, Vcore, přetaktování. 55°C je celkem normální hodnota. Jinak kolik vydrží nevim, ale přes 75 bych ho netrápil. Já sem se snažil držet pod 65 ale mam nataktováno.[/QUOTE]
Bez OC, Vcore 1,76V, BOX!!!(ale už je to nějakej ten pátek, spíš tak 6 let:) starý)
speedsnail (4876)|15.2.2008 22:09
No tak palomino sice trošku topí, ale s občasnou údržbou chladiče (vysátí od prachu) to bude fungovat roky stejně jako to fungovalo doteď. Nelámal bych si s tim hlavu. I když vezmeš nějakou průmernou "horší" odchylku toho čidla tak 65°C je v pohodě.
johny__g (6387)|15.2.2008 22:11
[QUOTE=speedsnail;90768]Athlon XP nemá interní čidlo. Hodnoty jsou braný z čidel na desce a v závisloti na výrobci, modelu to může bejt +-20°C takže spolehnout se na to člověk nemůže. Orientačně lze změřit aspoň teplotu základny chladiče multimetrem s teplotní sondou.
Z dalších programů ukazuje teploty třeba Everest.[/QUOTE]

Opravdu nemá čidlo? Já myslel že Athlony XP (minimálně od 0,13 jádra) to čidlo pro měření mají. Tady je citace z datasheetu AMD:

"The AMD Athlon XP processor model 8 provides a diode that
can be used in conjunction with an external temperature sensor
to determine the die temperature of the processor."
speedsnail (4876)|15.2.2008 22:26
HM tak potom by čidlo muselo být někde v PCB/na povrchu kolem jádra, protože interní čidlo přímo v jádru procesoru uvedlo AMD jako novinku v K8 resp Intel v C2D. (proto asi s K7 nefunguje core temp). Každopádně jdu zjišťovat jak to přesně je.
johny__g (6387)|15.2.2008 22:37
[QUOTE=speedsnail;90786]HM tak potom by čidlo muselo být někde v PCB/na povrchu kolem jádra, protože interní čidlo přímo v jádru procesoru uvedlo AMD jako novinku v K8 resp Intel v C2D. (proto asi s K7 nefunguje core temp). Každopádně jdu zjišťovat jak to přesně je.[/QUOTE]

Bylo to tehdy trošku zamotané, myslím že byla nutná podpora základní desky, aby to čidlo fungovalo jako v té době u P4 - vypnulo PC třeba při sundání chladiče za chodu, viz testy na THG. Dokonce jsem snad někde četl, že to čidlo trošku "pomalé" - nestihlo reagovat dost rychle a CPU v případě sundání chladiče za chodu shořel. Ale nejsu si jistý jestli to nebyla kachna. Kdyžtak tady je ten datasheet, z kterého jsem čerpal.
speedsnail (4876)|15.2.2008 22:50
Nejobsáhlejší CZ článek o dané problematice je určitě místní, na SHW, od Eagla zde. Koho to zajímá tak je tam vysvětleno v podstatě vše.

Stručně shrnuto: AMD K7 sice má sice diodu v jádru (o čidlu se moc mluvit nedá), ale její přesnost je vázaná na kalibraci přes základní desku (narozdíl od čidel v K8 a C2D) a proto je přesnost mizerná (záleží na modelu a výrobci desky), na některých deskách nefunguje čtení z čidla vůbec a deska používá vlastní čidlo umístěné v patici procesoru.

Co se sundavání chladiče za provozu z AMD K7 tak nedoporučuju, CPU opravdu shoří :) (vlastní zkušenost - příliš ukvapené sundání chladiče z XP1800+, když se ještě vypínaly Win)