Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: RAID pole disků - zkušenosti, názory

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Zdravím lidi, byl mi tady vnuknut nápad, a tak se vás chci zeptat na vaše zkušenosti a názory na RAID pole disků.
    Myslíte si, že to riziko (RAID0) stojí za to?
    Že spotřeba a hlučnost více disků vyváží rychlost?
    Kdo už jel, nebo i teď jede v RAIDu jak se mu jeví jeho volba? Udělal by to dnes jinak?
    Jinak pište vše co se RAIDu týče, myslím, že to zajímá mnohem víc lidí
    Naposledy upraveno uživatelem kane.shw: 17-02-2008 v 15:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    RAID 1 - dobrý do malého serveru
    RAID 0 - dela jen blazen, v kombinaci s 1 to uz nevychazi cenove
    RAID 5 - je dobre mit na to zvlast radic s procesorem
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Kdysi jsem na PC zkousel jet n RAIDU. Raid 0. Ne, a 2x ne. Ano, v dobe pareni multaku "Return to the Castle Wolfenstain" bylo cool byt vzdy prvni v levelu, to jo, ale:

    1) je to hlucny, topi to, zere to
    2) je to drahy
    3) je to 2x nespolehlivejsi
    4) narust vykonu je jen v specifickych aplikacich a tascich, jinak spis pokles vykonu (male fajly, treba, OS treba...)
    5) problemy s Windowsy, zalohovanim dat, podporou od programu a pod.

    Kuprikladu muj RAID na Abit ST6-R desce mel tu krasnou vlastnost, ze "C" disk se po nainstalovani Win 2000 a vypnuti ztratil Win98se jely v pohode.

    Z vyse uvedenych duvodu je lepsi reseni WD Raptor, pokud uzivateli jde o rychlost disku a ma traktorove sluchatka proti hlucnosti
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    Kdo už jel, nebo i teď jede v RAIDu jak se mu jeví jeho volba? Udělal by to dnes jinak?
    Na serveru sw RAID 5 + LVM. Znovu bych udělal stejně.
    Na workstation některé oddíly v sw RAID 1 a některé v sw RAID 0. Znovu bych udělal asi jen sw RAID 1 a zcela jistě bych přidal LVM.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Hardwarový RAID-5 (Adaptec 3405 SAS/SATA) byla nejlepší investice do PC, co jsem kdy udělal. Dnešní quadcore procesory je potřeba něčím neustále krmit, a přitom nezapomínat na bezpečnost. RAID-5 to splňuje. Average read přes 220 MB/s je solidní...

    http://myego.cz/item/adaptec-raid-34...diskoveho-pole
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Osobně bych použil RAID 1 a to bych musel mít hodně důležité data o které bych nechtěl přijit. Jednou jsem ho měl na PC udělanej, ale žádnej rozdíl jsem nepoznal o proti normálnímu provozu
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    15

    Až nyní jsem narazil na tuto diskuzi.

    uvažuji také o RAIDu5, ale stále si nejsem jistý, zda se opravdu vyplatí investovat do externího řadiče. Jsou mi jasné výhody takové investice v podobě snadnější výměny základní desky, většího výkonu, atd.
    Ale právě u toho výkonu nevím.
    Měli jste někdy možnost provést měření výkonu jakéhokoli integrovaného řadiče na MB oproti externímu řadiči? Dá se nárůst výkonu vyjádřit přibližně procentuelně? Opravdu je zatížení CPU tak veliké? (např. start Windows, subjektivní pocit při práci se systémem, hry, multimedia. Programátor nejsem, takže databáze ne.)

    Pane Hulán, doporučujete externí řadič. Měl jste možnost toto nějak posoudit? Ať již prostým užíváním, či exaktním měřením?


    EDIT: našel jsem jen toto:
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...p?t=543&page=3
    Tak asi spise nez v rychlosti jsou ext. radice vyhodou ve vsech ost. oblastech ...
    Naposledy upraveno uživatelem bjan: 30-03-2008 v 18:57
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    He he, mozna si rikate, ze jsem blazen, ale uz asi pul roku mi na PC vali Raid 0 (deska ASUS A8N32-SLI Deluxe)
    a zadny problem jsem nezaznamenal, jeste takove pofiderni, protoze jsou v Raidu disky WD se Seagatem.
    Read okolo 120MB/s
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Už skoro rok mám RAID 0 a vše běží v pořádku...jednou za čas disky na jiné desce projedu pomocí SeaTools a pak vrátím...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Apophis66
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    231

    Ted mi odesel jeden disk a podarilo se mi zachranit asi jen 80% dat...premyslim o RAIDU 1 a mam dotaz, protoze sem nikdy RAID netvoril...lze k disku pridat druhy, tak abych neprisel o data na tom prvnim...zda se musi formatovat oba...?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    umi umi je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1

    Odpověď na původní otázku - RAID0 bych zvolil opravdu jen na "rychloobrátková" data (grabování videa + vypálení + výmaz, atp.), která se dají kdykoliv zopakovat. Pro vše ostatní na domácí použití RAID1. Je třeba říct, že okolo RAID polí a performance + vhodnost jednotlivých řešení koluje plno mýtů. Můžu zde všechny v klidu všechny ujistit, že "pitomoučké" XOR operace pro SW RAID 5 zvládne počítat (když to přeženu) lepší 386tka. Dle testů zvládne ~1Ghz UltraSPARC procesor (tedy starý procesor, pokud nepočítám T1/T2) upočítat zhruba 500MB/sec parity. V případě RAID5 zde existuje problém se jménem "RAID5 hole" tedy případ kdy zapíšete data a z nějakého důvodu nezapíšete paritu, pak můžete dát integritě dat sbohem (a přijdete na to třeba po půl roce). Pokud jde o SW RAID, tak na Linuxu / Solarisu je to léty prověřené funkční řešení s mnoha výhodami (variabilita konfigurace) a rozhodně se nedá říct, že by bylo "pro socky". IMHO bych použil RAID1, pokud bych se chtěl plácnout přes kapsu, tak RAID10 (větší bezpečnost a výkon než RAID5).
    Vzkaz pro Hulána: kdybys byl fakt borec co to tu chce všem natřít se svojí super konfigurací, tak si uděláš RAID10 ze SAS 10k /SCSI 15k případně RAID z SSD a pak bych tu machroval..takhle seš jenom nudnej průměr kterej musí taktovat svůj zastaralej quadcore jak socka, aby dosáhnul na větší výkon (btw. 4 procesory jsou na Sunech "entry-level")
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    S tím RAIDem 0 si nejsu jistej nakolik jde využít. Přece jen je to pouze na sekvenční čtení, které se krom načítání levelů ve hrách a kopírování enormního množství dat moc využít nedá (můj názor). Jako přínos bych viděl spíš raptora. Jinak dva disky co nejsou slyšet jsou skoro stejné jako jeden disk co není skoro slyšet (no o seeku už to tak úplně neplatí), spotřeba je proti grafice a cpu zanedbatelná a finančně je nejhorší počáteční náklad, ne platba za elektřinu.

    K riziku: myslím, že disky jsou dnes poměrně spolehlivé a je dobré důležitá data zálohovat tak jako tak. Proti náhodnému smazání, zlému viru, krádeží, ... ti nic jiného stejně nepomůže. Cena externích disků je celkem v pohodě.

    Mimochodem kdy člověk pocítí jestli se mu načte za sekundu 80MB nebo 200MB dat? Moc případů mě nenapadá. Mám kacířský názor, že poměrně velkým přínosem vist je superfetch, uspávání PC s hibernací pro případ, že vypnou proud a se 4mi GB RAM, kde je všechno možné v paměti už se z toho disku moc nečte.

    Umi: Ano xor operace zvládne procesor a rychlost je někdy spíš limitovaná rychlostí pamětí (viz. testy při natažení modulu pro softwarový raid v Linuxu, kde jsou rychlosti ve stovkách MB/s pro PIII až po jednotky GB/s u C2D.
    Umi: Pochopitelně si člověk může dokazovat, že není socka tím, že bude mít doma RAID10 z 15k SAS, při ceně 10-15k za řadič, 8k za disk a těch disků dát třeba 8. Peníze nejsou problém, je to nějakých 100k za úložiště . Ale fakt si myslíš, že se ti to vrátí pokud na tom doma nebudeš vyvíjet a ladit databázové systémy pro banku nebo dělat analýzy milionů záznamů? Člověk s tím pak ani nemůže machrovat, jinak bude pouze za bohatého debila (a na rozdíl od auta za 10 mega to ani baby neocení).
    PS: pro zajímavost je výkon takového diskového pole ve zdejší databázi.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 15-04-2008 v 18:39
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    761

    Osobne ak by som mal ist do raidu, tak do 1 alebo potom do MATRIX RAIDU od Intelu, nato ti stacia dva disky s kombinaciou ICH7 a vysich.... Matrix RAID
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele radekhulan
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    226

    Citace Původně odesláno od Apophis66 Zobrazit příspěvek
    Ted mi odesel jeden disk a podarilo se mi zachranit asi jen 80% dat...premyslim o RAIDU 1 a mam dotaz, protoze sem nikdy RAID netvoril...lze k disku pridat druhy, tak abych neprisel o data na tom prvnim...zda se musi formatovat oba...?
    Ano, jde to. Na ICH8/9R jsem to dělal několikrát. RAID-1 jinak vřele doporučuji, pokud cena dat je vyšší než 5.000 Kč, což je asi u každého...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od radekhulan Zobrazit příspěvek
    Ano, jde to. Na ICH8/9R jsem to dělal několikrát. RAID-1 jinak vřele doporučuji, pokud cena dat je vyšší než 5.000 Kč, což je asi u každého...
    Samozdrejme je potreba pamatovat, ze RAID resi jen jeden z problemu, a to ze odejde jeden disk. Porad tady zustavaji moznosti, ze treba horsi zdroj odpali oba disky v RAIDu, uzivatel omylem smaze dulezita data...
    Takze u kritickych dat porad plati: zalohovat, zalohovat, zalohovat
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. zůstane raid pole po výměně desky?
    Od wansal v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 25-05-2011, 11:01
  2. Víkendová diskuze: RAID disková pole
    Od husky14 v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 34
    Poslední příspěvek: 17-10-2009, 23:10
  3. Raid pole
    Od zajdax3 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-09-2008, 23:39
  4. Raid pole
    Od zajdax3 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 20-09-2008, 08:10
  5. RAID pole 0
    Od AirForce1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 29-06-2008, 22:19