přístup na internet
Zdravim.Chtěl bych se zeptat jestly to jde a jak mužu zakázat pripojení na internet pro ostatní uživatele PC.Dcéra má svuj (omezený) účet na mém PC a chci udělat prostě aby z jejího účtu nešlo pripojit na internetnet.Dík.
Todle máme podporovat? To je omezování svobody ;-)).
Co takhle zakázat v jejím účtu modem/síťovku (ve správci zařízení)? Musíte zkusit, zda se to nezakáže i u ostatních účtů. Se omezováním přístupu na net pro děti nemám dostatek zkušeností :D.
Co takhle zakázat v jejím účtu modem/síťovku (ve správci zařízení)? Musíte zkusit, zda se to nezakáže i u ostatních účtů. Se omezováním přístupu na net pro děti nemám dostatek zkušeností :D.
Dík za radu ale bohužel to nejde,když to zakážu tak to nejde ani u mne.Neni to omezování svobody,ona má jenom 7let,na PC se jenom hraje ruzny jednoduchý hry a přes nekterý hry se dostane na net.a ona sama ještě ani neví co tam je,co to je internet a pak klikne tam na cokoli,už nejaké trojany se jí povedlo nasbírat.
No není to moc elegantní, ale co třeba vytáhnout síťový kabel když odcházíte od PC? Ještě mě napadlo, je na PC nějaký firewall? Nešlo by to nakonfigurovat v něm?
Edit: Co tohle?
Edit: Co tohle?
Mno pokud máš kerio firewall, tak jednoduše když odcházíš, tak zakaž sítový provoz a nemusíš lozit pod stůl. Mělo by to fungovat pro cely počitač
to by mně po nějaký době určitě přestalo bavit abych pořád vytahoval sítový kabel,a stejně kdyby to viděla pokusila by to dát spátky až bych odešel.Firewall mám zonealarm.Hardwarove profily tam mám jenom profil 1-aktualní.Já myslel jestly nejaký program nebo neco asi by mělo existovat,abych ja pokaždé co si sednu k PC zakázat a povolit nemusel.Zatím teda budu zakazovat sítová připojení vžycky jak odcházím.Všem díky za rady.
Možná to půjde i nějakým nástrojem ve Windows, ale v tom se přiznám moc neorientuju.
Nicméně nejjednodušší řešení bych viděl takový, že otevřu nastavení internetu, connection settings a tam zadám nějaký neplatný údaje pro uživatele, kterýmu nechci povolit přístup (tj. pokud se připojuju přímo, tak tam zadam, že používam nějakej vymyšlenej proxy server, kterej samozřejmě neexistuje, takže se to prostě nedokáže připojit - samozřejmě předtim vypnout autodetekci).
To, co je nastavený v Internet exploreru, pak platí pro celý windows (teda aktuální user account), tj. i pokud to bude jiná aplikace využívající tyhle nastavení. Jinak je to nutno provést ve všech používaných prohlížečích (Firefox, Opera apod., ve všech to jde nastavit). V internet exploreru to jde ještě třeba pojistit nějakým nástorojem jako je OptimAccess dial (určenej primárně na ochranu dialup připojení ale způsobí to, že uživatel nemůže změnit cokoliv v nastavení Internet Exploreru, dokud si to nepovolí, a lze nastavit heslo).
Jinak nějakej firewall ... většina free firewallů (Kerio apod.) má bohužel konfiguraci globální, ale např. Jetico (který lze mimochodem použít zdarma i pro komerční účely) má per-user konfiguraci (tj. každej uživatel může - resp. musí - mít nastavený svoje vlastní pravidla, takže v jednom účtu to jde zakázat a v jiným povolit). Nastavení Jetico je ale upozorňuju relativně málo user-friendly, tj. trvá nějakou dobu, než se v tom člověk zorientuje a zpočátku neni moc přehledný (ovšem po delší době je to naopak hodně šikovná záležitost, když člověk ví co kde nastavit, je to hodně silnej nástroj).
// EDIT: Tady je návod z "oficiálních" pramenů a je to v podstatě to samý, co jsem říkal, tj. změna na neexistující proxy server. Je tam navíc zablokování zobrazení záložky "připojení", takže potom uživatel si to nemůže jednoduše změnit zpátky (i když bych řek, že použití OAdial bude jistější záležitost). Zde http://www.nitraonline.sk/index.php?start&genPage=42-04&id=544 je to samý pro neanglicky mluvící :)
Nicméně nejjednodušší řešení bych viděl takový, že otevřu nastavení internetu, connection settings a tam zadám nějaký neplatný údaje pro uživatele, kterýmu nechci povolit přístup (tj. pokud se připojuju přímo, tak tam zadam, že používam nějakej vymyšlenej proxy server, kterej samozřejmě neexistuje, takže se to prostě nedokáže připojit - samozřejmě předtim vypnout autodetekci).
To, co je nastavený v Internet exploreru, pak platí pro celý windows (teda aktuální user account), tj. i pokud to bude jiná aplikace využívající tyhle nastavení. Jinak je to nutno provést ve všech používaných prohlížečích (Firefox, Opera apod., ve všech to jde nastavit). V internet exploreru to jde ještě třeba pojistit nějakým nástorojem jako je OptimAccess dial (určenej primárně na ochranu dialup připojení ale způsobí to, že uživatel nemůže změnit cokoliv v nastavení Internet Exploreru, dokud si to nepovolí, a lze nastavit heslo).
Jinak nějakej firewall ... většina free firewallů (Kerio apod.) má bohužel konfiguraci globální, ale např. Jetico (který lze mimochodem použít zdarma i pro komerční účely) má per-user konfiguraci (tj. každej uživatel může - resp. musí - mít nastavený svoje vlastní pravidla, takže v jednom účtu to jde zakázat a v jiným povolit). Nastavení Jetico je ale upozorňuju relativně málo user-friendly, tj. trvá nějakou dobu, než se v tom člověk zorientuje a zpočátku neni moc přehledný (ovšem po delší době je to naopak hodně šikovná záležitost, když člověk ví co kde nastavit, je to hodně silnej nástroj).
// EDIT: Tady je návod z "oficiálních" pramenů a je to v podstatě to samý, co jsem říkal, tj. změna na neexistující proxy server. Je tam navíc zablokování zobrazení záložky "připojení", takže potom uživatel si to nemůže jednoduše změnit zpátky (i když bych řek, že použití OAdial bude jistější záležitost). Zde http://www.nitraonline.sk/index.php?start&genPage=42-04&id=544 je to samý pro neanglicky mluvící :)
[QUOTE=Belovec;91741]to by mně po nějaký době určitě přestalo bavit abych pořád vytahoval sítový kabel,a stejně kdyby to viděla pokusila by to dát spátky až bych odešel.Firewall mám zonealarm.Hardwarove profily tam mám jenom profil 1-aktualní.Já myslel jestly nejaký program nebo neco asi by mělo existovat,abych ja pokaždé co si sednu k PC zakázat a povolit nemusel.Zatím teda budu zakazovat sítová připojení vžycky jak odcházím.Všem díky za rady.[/QUOTE]
Programy existují, třeba tady, ale zadarmo to není.
Programy existují, třeba tady, ale zadarmo to není.
[quote=Belovec;91741]Firewall mám zonealarm.[/quote]
ZoneAlarm má možnost zakázat veškerý internetový provoz stiskem jednoho tlačítka, nemá? Tuším, že je to hned v hlavním okně. Už ZA nemám, tak ti neřeknu, kde přesně a jestli by to fungovalo, jak chceš, ale pokud si to pamatuju správně, stačí zakázat internetový provoz - ZoneAlarm by si tohle nastavení měl udržet až do doby, dokud jej někdo nezruší.
ZoneAlarm má možnost zakázat veškerý internetový provoz stiskem jednoho tlačítka, nemá? Tuším, že je to hned v hlavním okně. Už ZA nemám, tak ti neřeknu, kde přesně a jestli by to fungovalo, jak chceš, ale pokud si to pamatuju správně, stačí zakázat internetový provoz - ZoneAlarm by si tohle nastavení měl udržet až do doby, dokud jej někdo nezruší.
Já už ZoneAlarm taky nemam, ale myslim, že když si otevřeš okno ZoneAlarmu, tak tam v horní části je čeverný tlačítko STOP, na který když klikneš, tak se ten internetový provoz zakáže.
To možná ano (ZA neznám), je to taky řešení, ale šikovnější by bylo, aby to prostě nemusel pokaždý dělat, tj. aby jednomu uživateli to šlo a jinýmu nešlo bez jakýhokoliv přepínání a nastavování. Čehož lze dosáhnout minimálně 2ma způsoby, který jsem zmínil, tedy per-user firewall (např. ten Jetico) anebo tím nejjednodušším způsobem "chybnou" konfigurací internetovýho připojení pro uživatele, kterej nemá mít přístup. Možná je i nějaká další možnost, jako vytvoření určitý skupiny "uživatelů oprávněných k přístupu na internet" a nějaká Group Policy ve Win, ale zde konkrétní řešení neznám.
Zdravím.Děkuju všem za radu.Bude to dobrý v zonealarmu,je tam tá stopka takže jedno kliknutí a je to.ZA používám teprve týden takže je ješte moc neznám.Určite by bylo lepší tak jak to píše Styryx ale ja raději do registru nezasahuju i když je popis jak to udělat.Díky všem.
Ono neni nutný to dělat v registru, stačí to pod daným uživatelem nastavit v nastaveních internetu (po spuštění internet exploreru/Nástroje/Nastavení/Připojení anebo z ovládacích panelů). To jen tak na doplnění (i když jsem to tak v prvním příspěvku psal) :)
[QUOTE=pas!k;92330]staci i treba v ie nastavit nejakou proxinu a dat tam nejaky nesmysl ;) tedy pokud pouzivate ie[/QUOTE]
No podle toho, co chce tazatel vlastně zakázat. Na web to stačí, na takový skype ne.
[size=-2]OT: Btw, jak tu někdo zmiňoval, tak autodetekce proxy stejně většinou nefunguje, myslím že po instalaci windows je zatrhlá, ale IE se vůbec nesnaží stáhnout http://wpad/wpad.dat. Fungovat to začíná až po změně nastavení s restartem IE nebo odlogování uživatele mezi laborováním.[/size]
No podle toho, co chce tazatel vlastně zakázat. Na web to stačí, na takový skype ne.
[size=-2]OT: Btw, jak tu někdo zmiňoval, tak autodetekce proxy stejně většinou nefunguje, myslím že po instalaci windows je zatrhlá, ale IE se vůbec nesnaží stáhnout http://wpad/wpad.dat. Fungovat to začíná až po změně nastavení s restartem IE nebo odlogování uživatele mezi laborováním.[/size]
Mozna Vam pomuze tohle
http://www.petri.co.il/block_web_browsing_with_ipsec.htm
http://www.petri.co.il/block_web_browsing_with_ipsec.htm
[QUOTE=pavel_p;92365]No podle toho, co chce tazatel vlastně zakázat. Na web to stačí, na takový skype ne.
[size=-2]OT: Btw, jak tu někdo zmiňoval, tak autodetekce proxy stejně většinou nefunguje, myslím že po instalaci windows je zatrhlá, ale IE se vůbec nesnaží stáhnout http://wpad/wpad.dat. Fungovat to začíná až po změně nastavení s restartem IE nebo odlogování uživatele mezi laborováním.[/size][/QUOTE]
Rikal ze je to pro sedmilete dite .. predpokladam ze ma spis strach kdyby nahodou zabrouzdala na net a vyskocila tam na ni nejaka hambata reklama .. na to by to melo stacit pochybuji o tom ze sedmilete dite bude vedet jak zachazet se skype .. jak prenastavit proxy a pod ..
[size=-2]OT: Btw, jak tu někdo zmiňoval, tak autodetekce proxy stejně většinou nefunguje, myslím že po instalaci windows je zatrhlá, ale IE se vůbec nesnaží stáhnout http://wpad/wpad.dat. Fungovat to začíná až po změně nastavení s restartem IE nebo odlogování uživatele mezi laborováním.[/size][/QUOTE]
Rikal ze je to pro sedmilete dite .. predpokladam ze ma spis strach kdyby nahodou zabrouzdala na net a vyskocila tam na ni nejaka hambata reklama .. na to by to melo stacit pochybuji o tom ze sedmilete dite bude vedet jak zachazet se skype .. jak prenastavit proxy a pod ..