ramm do ntb hp, cipset 940GML(celron M)
zdravim, poradte nekdo. chci koupit do notasu nove ramm, mam tam 512MB a rad bych tam dal 2x1GB ale nejsem si jisty jakou znacku.. v mistni prodejne maj na vyber 2: A-data a kingston. MYslite ze pujde zmenit casovani u sodimm pameti? a jak velky vliv to bude zhruba mit? ma s tim nekdo nejakou zkusenost? aj s jinym cipsetem(945)?
dik
dik
Paměti vem klidně A-Data, hádám že budou levnější. Změna časování není otázkou pamětí, ale možností BIOSu, bohužel u notebooků obecně jsou dost omezené. Momentálně asi jedou paměti na 533 MHz, takže když tam dáš rychlejší tak by teoreticky zvládly agresívnější časování. Ale i kdyby to nastavit nešlo tak je to jedno, důležitá je velikost pamětí, časování zas takový nárůst výkonu nepřinese. A změnu z 512 na 2048 MB poznáš určitě, to se neboj.
100% souhlas s johny__g, vybírej podle ceny ;)
Jen ještě, často se stává, že paměti s frekvencí 667MHz, jsou stejně drahé nebo dokonce levnější než 533MHz. Tady bych doporučoval, ty rychlejší (čipset si to automticky přepne dle potřeby na nižší frekvenci)... budeš to mít defacto zdrama a třeba máš zrovna dobrý bios, kde toho i využiješ, každopádně do budoucna se to třeba bude taky hodit :D
...ale to už je spíš takový detail...
Jen ještě, často se stává, že paměti s frekvencí 667MHz, jsou stejně drahé nebo dokonce levnější než 533MHz. Tady bych doporučoval, ty rychlejší (čipset si to automticky přepne dle potřeby na nižší frekvenci)... budeš to mít defacto zdrama a třeba máš zrovna dobrý bios, kde toho i využiješ, každopádně do budoucna se to třeba bude taky hodit :D
...ale to už je spíš takový detail...
dik za info
taky jsem uvazoval o tom ze radsi vezmu A-data, jen me znejistilo jak se vsude sahodlouze vyklada o tom aby pamet byla kompatibilni.. a vyrobce samozrejme odkazuje na kingston.
zkusim a uvidim .)
taky jsem uvazoval o tom ze radsi vezmu A-data, jen me znejistilo jak se vsude sahodlouze vyklada o tom aby pamet byla kompatibilni.. a vyrobce samozrejme odkazuje na kingston.
zkusim a uvidim .)
Tam de o to hlavne aby kdyz tam pridas pamet byla kompatibilni s tou co tam je, vetsinou tam fachaj vsecky pameti , ale co vim a mam odzkousene Kingston je jistota, ze tam temer vzdy facha, ale to jde o rozsireni. Pokud tam flaknes nove problem v tom nebude a A-Data nejsou taky spatne, aspon podle toho co sem kde cetl, vlastni zkusenost nemam s nima.
[QUOTE=Maximus12;92340]Tam de o to hlavne aby kdyz tam pridas pamet byla kompatibilni s tou co tam je, vetsinou tam fachaj vsecky pameti , ale co vim a mam odzkousene Kingston je jistota, ze tam temer vzdy facha, ale to jde o rozsireni. Pokud tam flaknes nove problem v tom nebude a A-Data nejsou taky spatne, aspon podle toho co sem kde cetl, vlastni zkusenost nemam s nima.[/QUOTE]
Však on tu co tam je vyhodí, vždyť tam má jen 512 MB (asi jeden modul?) a bude dokupovat 2 x 1 GB, dva shodné moduly, takže ty spolu budou chodit určitě.
Však on tu co tam je vyhodí, vždyť tam má jen 512 MB (asi jeden modul?) a bude dokupovat 2 x 1 GB, dva shodné moduly, takže ty spolu budou chodit určitě.
jj, presne tak, vyhodim 1x512 samsung a dam tam 2x1GB kingston, dival jsem se v alfacompu je maji za 510 Kc kus (A-data maji za 490 Ks a 2x20 korun navic me neznici).. jeste bych se zeptal, nekdo v prispevku vyse uvedl ze menit casovani pameti je vec BIOSU a toz se chci jako amater zeptat, je mozne nejak BIOS vylepsit? (update ci tak neco) nebo je to v ramci moznosti zakladni desky, coz v pripade cipsetu 940GML je ramec moznosti velice maly...
dik za odpoved
J.
dik za odpoved
J.
Muzes projit stranky vyrobce NB jestli vydal novy bios (hledej přes odkaz support na stránkách výrobce a poté zadáš model NB). Ale zasadni zmeny necekej..
Neco jineho je modifikace biosu vlastnimi silami, ale to je na mesicni studium nez se do toho clovek pusti a muselo by jit o nejaky opravdu nutny zasah. Kvuli par promile vykonu co by ti pridalo lepsi casovani je to blbost zkoušet.
Neco jineho je modifikace biosu vlastnimi silami, ale to je na mesicni studium nez se do toho clovek pusti a muselo by jit o nejaky opravdu nutny zasah. Kvuli par promile vykonu co by ti pridalo lepsi casovani je to blbost zkoušet.
dival jsem se na stranky vyrobce, v mem pripade je vyrobcem HP a na teto strance: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
jsem v casti BIOS nasel neco ke stahnuti, problem je ze tomu moc nerozumim, mam zde na vyber 3 downloady:
1)neco s Windows Vista Based - tak to me asi netrapi, jelikoz mam XP
2)ROM image for HP notebook system, remote ROM flash
3)ROMpag rof HP notebook system BIOS - freeDOS bootable media
tak moc z toho moudry nejsem, kdyztak nekdo poradte.. myslel jsem ze bych stahnul a nainstaloval ten 3 download.
dik J.
jsem v casti BIOS nasel neco ke stahnuti, problem je ze tomu moc nerozumim, mam zde na vyber 3 downloady:
1)neco s Windows Vista Based - tak to me asi netrapi, jelikoz mam XP
2)ROM image for HP notebook system, remote ROM flash
3)ROMpag rof HP notebook system BIOS - freeDOS bootable media
tak moc z toho moudry nejsem, kdyztak nekdo poradte.. myslel jsem ze bych stahnul a nainstaloval ten 3 download.
dik J.