Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Abit BX133-Raid

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Stařičká deska a zábava s ní

    Když bráška dostal kdysi od Ondry tuhle desku na zkoušení, tak jsem si nemyslel, ze kdy k něčemu jinému než zkoušení jestli ten či onen Pentium II procesor jede, bude. Má sice Socket 370 s podporou do Pentia 3 800Mhz (whoooa! ), ale také jen Intel i440BX chipset, čiže člověk je limitován SDRAMkami a to ještě na bank jen 256MB (a z mé oboustranné 512 to "vidi" jen 128MB...) do celkové velikosti 768MB, hmmm. Furt lepší jak mnohem modernější Abit ST6-R s limitem 512MB dík i815EP chipsetu... Sice slibují až UDMA ATA 100, ale se starým 40G Seagate pištícím diskem v standardních IDE konektorech není ani 80 žilového UltraATA kabelu potřeba, nebot jen ty dva IDE RAID kanály mají ATA100, normální jsou jen ATA33
    http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard...TYPE=Socket+370
    V posledním biosu 12/03/2001-i440BX-W977-6A69KA1CC-72 slibují podporu až 1,1Ghz Pentium 3/Celeron procesorů, ale také důrazně upozorňují, že Tualatin jádra to už nepodporuje. Hmmm.



    My jsme na první pokusy měli k dospozici 2ks Celeron II procíků, 400 a 433Mhz kousky. Tzn. 66 x 6 a 66 x 6,5 nastavení. Tyhle staré potvůrky jedou na 2,0Vcore Deska umí 1,3V až 2,3V do CPU a chipset default je 3,5V. Dolů umí 3,2V a nahoru do 3,9V. Žádné nastavení ale nepomohlo 433Mhz procíku se dostat přes 75Mhz FSB (487Mhz) ale 400Mhz Celer se ukázal jako mnohem lepší overclocker



    Bez větších protestů šel na 100 x 6 (600Mhz) a až po chvíli začal v Memtest testu vyhazovat chyby... Bohužel tyto chyby se žádnými nastaveními nepodařilo odstranit, takže jsme FSb snížili na 85Mhz a tak to jako záložní počál nechali. Jenže po dvou dnech jeho provozu začaly problémy se zapínáním, myš poškubávala a IDE zařízení se při startu nechtěly nadetekovat... Respektive detekce trvala cca. 2 minuty (nebo proběhla hned po stisku entru)
    Tato detekce disků se ukázala jako nejspolehlivější test stability - pokud trvá dlouho, tak je třeba přidat Vcore či ubrat FSB... Škubání myši při aktivitě disku to ale dělá i při default nastaveních, takže to asi bude sdílením IRQ či tak něčeho...



    Řešení bylo celkem jasné. Board byl obsazen vysloveně vybranými kondíky. Pravděpodobně už ho někdo opravoval, neboť v jedné řadě 9 kondíků na výstupu Vcore regulatoru byly 4 typy (!) kondenzátorů:
    Jackcon 1000uF 10V (černo-zlatý)
    Jackcon 1500uF 6.3V (zeleno-zlatý)
    Canicon 1000uF 6.3V (černo-zlatý)
    Jackcon 1000uF 6.3V (zeleno-zlatý)
    Neboť všechny tyto kondíky přes nápisy "Low ESR" na nich nesplňují ani základní požadavky na kondenzátor do počítače, tak bylo jasné, že výměna je nemine. Moc se mi do toho zprvu nechtělo, ale pak jsem si řekl, že spolehlivý náhradní počítač nemůže škodit a pustil jsem se do toho



    Na výměnu potřebujete:

    Abit BX133-Raid mobo
    --------------------
    3x 1500u 6.3V d8 (GC)
    20x 1000uF 6.3V d8 (GC)
    7x 100uF 16V d6.3 (RS/GK)
    1x 10uF 25V d5 (RS/GK)

    Použil jsem samo Samxon kondenzátory, pro jejich nesporné otestované kvality



    Jak vidíte, vzal jsem to trošku z gruntu Vylapoval jsem nejen chipset (chci jednou vidět těch 133Mhz co má zvládnout, v biosu se dá nastavit až 200Mhz! ) ale i core Celeronu II, neboť je pěkně meděné a jen je potaženo niklem, aby do něho mohl intel dát své "razítko", což je samo naprosto nevhodné pro přenos tepla. Takže jsem ho pěkně vylapoval. Na fotce v něm vidite zeď a naši rýnu zespodu



    Po výměně kondenzátorů se board začal chovat mnohem spolehlivěji. Bohužel, 100Mhz se stabilně rozjet nepodařilo...

    117 x 6 - 702Mhz = monitor a grafika naskakuje, ale žádná post obrazovka
    110 x 6 - 660Mhz = post proběhne v pořádku, ale bootování do Memtestu z CD je nepřekonateln problém
    105 x 6 - 630Mhz = lze nabootovat, ale Memtest háže spoustu chyb a nastavením ramek to není...
    100 x 6 - 600Mhz = lze i do windows, ale stabilní to tedy není... stále občas chyby v Memtestu
    95 x 6 - 570Mhz = téměř stabilní
    88 x 6 - 540Mhz = s maximálními 2,3V do CPU 100% stabilní (chipsetu stačí minimálních 3,2V...)



    Samxon kondíky se tedy opět osvědčili, i když limity Celerona 400 dělaného 0,25um technologií jsou prostě nepřekonateln. Joe říkal, že přes 600Mhz se dají dostat jen velmi obtížně. Hmmm. Tomu věřím. S lepším chlazením a vyšším napětím do toho procíku by určitě šel stabilně na tech 600Mhz, ale co už.
    Černé Celerony/PentiaII jsou 0,25um technologie. Zelené jsou 0,18um technologie, ty se prý dají dostat přes 1Ghz, takže až se mi nějaký dostane do ruky... A co treba Tualatin 1400Mhz? (100 x 14) Jeden mam v Abitu ST6-R a jede s 1,600Vcore na 120 x 14 = 1680Mhz! Abit ST6-R deska víc nedá, ale tahle by mohla, FSB se dá na ní nastavovat až do 200Mhz + zvedat voltáž chipsetu, ale nevím o SDRAMkách, které by to zvládly



    Napájení AGP grafiky je poměrně hodně dobře řešeno. Škoda jen, že Vcore není dvoufázové...



    Board má i ISA slot, ale myslím, že bych ho klidně mohl vypájet Nikomu to vadit asi nebude...



    Na chlazení jsem použil vylapovaný Titan heatsink s tichym (ale zase bez měření otáček...) Arctic Cooling vantilátorem. Heatsink byl původně určený pro Socket A. Je díky ventilátoru bezvadně tichý, ale spodek měl děsně křivý. Na skleněné desce jsem ho 180 smirkem lapoval intenzivně cca. 30 min než byl jeho spodek vůbec rovný! Na Socketu A, kde je core malé, to asi tak moc nevadilo, ale když jsme ho bez lapování zkoušeli na Celeronu II, jenž má die velké, tak neuchladil nic a overclocking šel rychle dolů...
    Původně mel také kontrolu teploty (díra v boku heatsinku), ale ta se pokazila a následkem (pravděpodobně mizerného kontaktu) se Ondrovi spálil procesor, který tím Titanem chladil...

    Takže lapovat, lapovat a ještě jednou lapovat



    Dle se mi podařilo objevit skvělou stránku človíčka s nickem RayeR, co si s tou samou deskou dost vyhrál a předělal ji bios Rayer moded bios Abit BX133-R tak, že už podporuje Tualatin Pentium 3 procíky (!) a je na ní spousta zajimavých informací:
    http://www.volny.cz/rayer/hardware/abitb133.htm
    Jako třeba ta o sdílených IRQ pro PCI sloty - PCI sloty od shora 3 a 5 jsou sdílené Čiže nepoužívejte tyto sloty 3 a 5!
    Pokud mi to pomůže vyřešit škubání myši, tak to bude super

    Škubání myši se nakonec vyřešilo flashem biosu znovu s temito parametry:
    flash bios.bin /cc/cd/cp
    Tyto nastavení přemažou uložená nastavení boardu v flashce dokonale a následně board nemá žádné problémy! Ufff, to nám to ale trvalo, než jsme na tohle přišli... Flashovanim přesn podle Abitu s jejich "runme.bat" souborem skončilo takovou katastrofou... NIKDY to nedlejte!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Ty screeny z CPU-Z vypadají nádherně je to tam takové přehledné, čisté
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 21-02-2008 v 11:25
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Já myslím že po úpravě by šel i PIII-S Tualatin (133 FSB, 512 kB L2), deská má myslím PCI děličku pro FSB 133 (?), bohužel už ne pro AGP, jede pak na 89 MHz. Chce to grafiku která to zvládne.

    Mendocino je pro tenhle board škoda, určitě to chce aspoň Coppermine.

    Jinak já nedávno prodal Abit BE-6, taky pěkná deska, hlavně SoftMenu II byla ve své době pěkná vychytávka.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    GJ

    nechtelo by se ti dat mi dokupy kondiky na MSI 6163pro s 440BX slot1? mam v ni P3 450 katmai a nez vytekly kondiky chodilo skoro na 600
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Nestabilne se da udelat CPU-Z screenshot i validace i na 600Mhz:



    http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=177201

    ...ale stabilni na Prime a tak to proste neni... Takze jen takovy "podvudek"



    tgfh - hehehe On ten procik tak nejak... nic neumi, no


    johny__g - mas pravdu, sel by. S upravenym biosem, ovsem, ale jde to. Rayer to tak ma, viz. konec meho prispevku, kde uz jsem to napsal


    mech13 - diky.
    nechtelo by se ti dat mi dokupy kondiky na MSI 6163pro s 440BX slot1?
    Ale toz... jak bude cas, tak si s ni muzu pohrat. Prioritu ted ale ma recap mych dvou domacich NetGear FS108 8-port switcheru (G-Luxon a Teapa v druhe, novejsi revizi) a pak recap X-Finy (mooooooooooc kondicku a hlavne neni poradne jasne, ktery je na audio a ktery je na filtrovani napeti, imbecilove v Creative pouzili na vsechno Jamicony... ) ... a pak se na to muzu vrhnout.
    Kdyz nic tak z toho bude zajimavy thread

    mam v ni P3 450 katmai a nez vytekly kondiky chodilo skoro na 600
    Nj, ale je to take Slot1 mrska, ty ja nemam rad... Tam se vetsinou neda nijak pajet v CPU patici a pridavat keramiky k napajeni prociku, aby to chytlo vetsi stabilitu na velkem overclocku, etc. Hmmm. No, nejak se pres SZ domluvime
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Hezký thread, ve kterém se sešlo pár lidí kteří očividně sdílí podobný názor jako já - overclock není jen o výkonu, ale o tuningu a radosti Protože z dnešního pohledu je prostě úplně jedno jestli jede celer na 400 nebo 600MHz, když výkon je pořád nulový proti čemukoliv co se aktuálně prodává.
    I když nevím jak se na to díváte co se týče současnýho HW, já totiž pořád tak nějak stejně. Budu mít větší radost pokud si koupím např. E2160, které pojede o 200MHz výš než současné E4300, i když výkon bude třeba stejný (a popravdě ani vyšší nepotřebuju), prostě jen proto že jsem z něj dostal víc navrch.
    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    hlavně SoftMenu II byla ve své době pěkná vychytávka.
    Soft menu jestli se nemýlím bylo vůbec to první v čem se kdy dala provádět změna frekvencí jinak než jumperama.

    //EDIT: při udělování reputace se prosím podepisujte
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 29-02-2008 v 00:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    áááách můj milášek. Podařilo se mi sebrat dvě na poslední chvíli, jinak by skončili pod rukama usmrkaného fagana s pájkou a kladívkem Tu třetí jsem nestihl-byla "rozebrána" na součástky. Takovým lidem bych sekal ruce.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    elpsycho - jj, presne tak. Je to o zabave a kdyz zkazim Abit BX133 tak se de-facto zas tak nic moc nedeje, ze Zajimalo by me, estli ho dostanu vys nez na 600Mhz...

    adolfik - Muhehehe Ne ne, tenhle je muj. NEDAM! A ty mas v podpisu jen jednoho...? Copak se stalo s tim druhym?


    A jinak - super úspěch!



    Přidal jsem 12 (!) 4,7uF 10V SMD Taiyo Yuden X7R kondíků (velikost 1206, výrobní číslo LMK316B7475KL-T) do soketu Abit BX133-R desky a overclock starého Celerona II 400 (66 x 6 normálně) šel z původního maxima FSB 88Mhz (528) na max FSB 94Mhz...!

    Perfektní. Je to sice jen 564Mhz, ale i tak je to super
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 23-07-2014 v 19:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    druhej je v šuplíku jako záloha
    Jenkotemankote prej, že se nic nestane. Hmmm tak takový lidi fakt miluju. Vezmou raritu (třeva 3dfx kartu), přetaktují a když to bouchne, tak si to ještě natočí a smějou se tomu. Uvědomuješ si vůbec s čím si hraješ? Ne? Vždyť to je jenom kus starýho železa, že? Ale divil by ses, kolik lidí by bylo za to ochotno dát ruku do ohně. Převážně se jedná o nejlepší řešení pro starý sw a ty to bereš jako zábavu. To jsi mě tedy opravdu nadchl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    proc si do toho pres upravenou redukci nenabastlis tulene? Nejakej gigac na 133MHz FSB 1/1 s Ramkama by byl cool ;o)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    proc si do toho pres upravenou redukci nenabastlis tulene? Nejakej gigac na 133MHz FSB 1/1 s Ramkama by byl cool ;o)
    Asi proto, že to není slot 1. Nebo myslíš tuhle redukci? Dá se sehnat i jakási na ebayi.


    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Ppřidal jsem 12 (!) 4,7uF 10V SMD Taiyo Yuden X7R kondíků do soketu Abit BX133-R desky a overclock starého Celerona II 400 (66 x 6 normálně) šel z původního maxima FSB 88Mhz (528) na max FSB 94Mhz...!

    Perfektní. Je to sice jen 564Mhz, ale i tak je to super
    Problém je v napětí, staré mendocino snese i 2,5 V se vzduchem, takže pro 600 MHz stabilních by byla potřeba HW úprava.
    Naposledy upraveno uživatelem johny__g: 03-03-2008 v 22:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    ajo, tak upravit CPU nebo patici... pro trodase prace na 10minut
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    adolfik - tak to mas dobre, ze mas dva
    Převážně se jedná o nejlepší řešení pro starý sw a ty to bereš jako zábavu. To jsi mě tedy opravdu nadchl.
    A tys me nepochopil. Ono je rozdil, kdyz pokazis novou grafiku na kter ti jede pocal a stala 10 000,- a je rozdil, kdyz pokazis Abit BX133-R desku, ktera stala 0,- Byl bych sice velmi smutny a nastavany na sebe, ze tolik kondiku a me prace je v haji, ale nebylo by to tak strasny, jako znicit moderni kartu na ktere jedu, kvuli jeji porizovaci cene a tomu, ze ji pouzivam.
    Kdyz si spalim Celerona II 400 v Abitce tak se "nic nedeje". Bude to kua skoda, pac jde dobre taktit a je s nim legrace a co jsem se ho nalapoval... ale pocal mi jede stale. Kdyz si spalim Optika na kterem jedu, tak mam po hlavnim pocalu a po legraci.
    Uz se chapeme lepe?


    johny__g - ja si myslim, ze snad i vic, mozna i 2,7V by mohl snaset docela dobre...


    ICEBOSS - ne ne, staci spustit program co Rayer udelal a nechat zapsat natvrdo do biosu kolik chces voltu, rebootovat a mas je... Jenze to je lame a pri dalsi zmene nastaveni v biosu se to zase vrati zpet... Cize jedina spravna cesta je modifikovat bios a odemknout si plne moznosti nastavovani voltage regulatoru


    Takže otestováno - Abit BX133-Raid jede s VIA C3 Nehemiah 1200Mhz CPU (default je 133 x 9) Ne nejrychleji a ne bez problemků, ale jede. Vcore deska umí nastavit mezi 1,30V a 2,30V takže žádný problém. Nastavila sice 1,45V a podle mě má Nehemiah 1,40V default, ale to je fuk

    Srandovní post v nastavení 100 x 9:



    Můžu si nárokovat svěťák? Jen 4Mhz! Jen mě teď nechte udělat CPU-Z screenshot a je to! Současný svěťák je 15Mhz...

    Ale jinak CPU maká jak umí:



    Nemám sice ramky jenž by určitě zvládly těch 133Mhz, ale alespoň to tak nějak jede
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. MB ABIT ST6 dlouze pipa
    Od aldrtik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 23-09-2009, 18:15
  2. Abit AB9 QuadGT
    Od elpsycho v sekci Články čtenářů
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-07-2009, 16:25
  3. Phenom II na Abit NF-M2 nView
    Od Draken v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 03-01-2009, 20:25
  4. Abit Bx133 Raid
    Od adolfik v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 06-10-2007, 21:22