Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SMART HD -hláška SpeedFan

konecm39 (3)|22.2.2008 12:20
Provedl jsem kontrolu HD WDC WD2000JB pomocí programu SpeedFan a na záložce S.M.A.R.T. ve sloupci Attribute objevila červená hláška Attribute Spin Up Time - v přiloženém obrázku. O jakou závadu se jedná (pokud jde o závadu) a co bych měl udělat. Teplota je 42C. Mám ještě druhý (systémový disk) 40 GB a tam žádná tato závada není.
SMART.JPG
ICEBOSS (3435)|22.2.2008 12:25
Spin up time jsou pokusy o roztoceni ploten. Worst hodnota je ale nad Warn, coz by melo teda jeste projit, ale uz je to fakt na limitu. Nekdy v minulosti se plotny roztocily na nekolikaty pokus, coz muze znamenat imho zhruba 2 veci.

1. odchazi motor disku
2. je to na spatnym zdroji, kterymu kolisa napeti a blbne to disk
konecm39 (3)|22.2.2008 12:33
Pokud jde o možnost že odchází motor disku, trošku mně to zaráží, neboť disk mám nový cca 2 měsíce. Ten zdroj bych mohl nějak změnit? (nejsem odborník).
mech13 (5526)|22.2.2008 12:47
no napis co presne mas za znacku a model zdroje, to napovi:)
speedsnail (4876)|22.2.2008 16:13
A mrknete na hodnoty SMART v jiném programu (Everest a stovky dalších). Stává se že jeden program hlásí chyby zatímco druhý napíše všude OK. Pokud se shodne vícero programů, začněte být na svá data opatrný :)
konecm39 (3)|22.2.2008 17:09
[QUOTE=mech13;93396]no napis co presne mas za znacku a model zdroje, to napovi:)[/QUOTE]
Chci zjistit značku a model zdroje, ale asi bych ho musel vymontovat, protože jediný údaj na zadní strane je AC 230V, jediné co nevidím jsou boky zdroje. Hledal jsem to na EVEREST Home Edition, ale nic jsem o zdroji nenašel. Teď jsem z dodacího listu zjistil, že jde o 330W zdroj ATX pro P4, skříň AMITY 60-5JA

[QUOTE=speedsnail;93457]A mrknete na hodnoty SMART v jiném programu (Everest a stovky dalších). Stává se že jeden program hlásí chyby zatímco druhý napíše všude OK. Pokud se shodne vícero programů, začněte být na svá data opatrný :)[/QUOTE]
Já mám EVEREST Home Edition a tam jsou dohnoty hodnoceny jako OK a přitom jsou stejné jako u SpeedFanu.Co je ještě dobré vyzkoušet?
Vyzkoušel jsem i doporučený DiskCheckup v.2.1 a i tam to hlásí SMART hodnoty OK.
speedsnail (4876)|22.2.2008 17:14
Je potreba sundat bocnici (je to na stitku z boku zdroje uvnitr PC). A kdyz uz jste v tom Everestu, podivejte se do zálozky Nosiče dat->SMART

Zkuste nějaký freeware např DiskCheckup, je to v podstatě jedno. Pokud bude i u dalšího OK, nevěnujte nadále hlášení SpeedFanu pozornost.. jedná se zřejmě o špatnou interpertaci a disk je v naprostém pořádku. (to nic nemění na tom že životně důležitá data je vhodné mít zálohované pořád)
Pavel Boček (4169)|23.2.2008 23:51
Disk bude zřejmě v pořádku, pokud dva další programy nezávisle tvrdí, že je.

Nicméně, můžete napsat celou sestavu ? Ten zdroj asi nebude moc kvalitní (no-name skříň, no-name zdroj), ale bez sundání bočnice se nic nedozvíme (stačí se pak podívat na štítek na zdroji, bude v lepším případě na některé boční straně :))...pokud se jedná o výkonnější sestavu, v budoucnu by se zdrojem mohly být problémy.
ICEBOSS (3435)|25.2.2008 18:32
Hm... to bude nejaka desna kvalitka... uz podle "specifikace" zdroje. a vyrobce casu jsem taky nenasel...