Chtěl bych požádat o radu. Mám wifi router ASUS WL-500W a jeden počítač je připojený pomocí kabelu a druhý (notebook) je připojeny přes WIFI. Problém je v tom, že bych chtěl docílit toho, abych mohl z obou počítačů přistupovat k pevným diskům pokud jsou zapnuté. Bohužel se nemůžu na druhý počítač z notebooku (a naopak) dostat. Internet funguje, počítače jsou přes router viditelné, ale nejsou viditelné v Místní síti ve Windows. Ještě jedna věc na notebooku je Windows Vista a na stolním PC Windows XP Professional. Nemůžete mi někdo prosím pomoct?
První věcí, kterou budete muset nastavit pro sdílení je pracovní skupina, jejíž název by měl být shodný na obou PC. Poté by už neměl být problém se sdílením.
Tady tohle jsem dělal jako první - pracovní skupina je na obou počítačích nastavena shodně a to WORKGROUP. :-( Celkově mi připadá jako by mě nechtěl pustit router, ale je to pouze domněnka. Kontroloval jsem i nastavení podle toho návodu co jste poslal a vše je podle něj.
Podle mne nebude problém v nastavení routeru, jelikož drtivá většina routerů funguje jako L2 switch + programová nádstavba. Spíše bych viděl problém ve striktním nastavení Vist síťové politiky či něčeho jiného.
Pokud máte nasdílené adresáře, zkuste jim nastavit přístupová práva pro Everyone.
Pokud máte nasdílené adresáře, zkuste jim nastavit přístupová práva pro Everyone.
Na počítače není absolutně přístup, je to velká záhada. Zajímalo by mne v čem může být problém, že počítač vůbec není vidět v Místní síti (či ve Vistách v Sítích)? Vidím tam pouze aktualní počítač a na Vistách někdy router.
Nestojí ty počítače jednoduše za firewallem? Chce to zkontrolovat firewall routeru, pokud nějaký má, a samozřejmě softwarové firewally na počítačích.
Pro sdílení složek ve Vistě je zapotřebí nastavit přístupová práva pro uživatele Everyone ( nebo alespoň pro jednoho konkrétního, ale osobně by se mi nechtělo nastavovat práva zvlášť pro každého uživatele ) a také přidělit povolení přístupné pod tlačítkem Permissions v Advanced Sharing ( neznám přesné české překlady, ale to asi nebude problém ).
Jinak moje zkušenosti s propojováním Visty a XP jsou dost nepříjemné. Často se mi stává, že zatímco Vista si vezme z PC s XP, cokoliv chce, XP si u Visty ani neškrtne. Věřil bych, že je to nastavením, ale potíž je v tom, že stačí PC s XP přepnout do Visty a už vše chodí, jak má. Je tedy možné, že má XP prostě problém při komunikaci s Vistou, což by vzhledem k zastaralosti XP nebylo překvapující. SP3 pro XP by tohle mohl opravit, ale je to jen moje spekulace.
Pro sdílení složek ve Vistě je zapotřebí nastavit přístupová práva pro uživatele Everyone ( nebo alespoň pro jednoho konkrétního, ale osobně by se mi nechtělo nastavovat práva zvlášť pro každého uživatele ) a také přidělit povolení přístupné pod tlačítkem Permissions v Advanced Sharing ( neznám přesné české překlady, ale to asi nebude problém ).
Jinak moje zkušenosti s propojováním Visty a XP jsou dost nepříjemné. Často se mi stává, že zatímco Vista si vezme z PC s XP, cokoliv chce, XP si u Visty ani neškrtne. Věřil bych, že je to nastavením, ale potíž je v tom, že stačí PC s XP přepnout do Visty a už vše chodí, jak má. Je tedy možné, že má XP prostě problém při komunikaci s Vistou, což by vzhledem k zastaralosti XP nebylo překvapující. SP3 pro XP by tohle mohl opravit, ale je to jen moje spekulace.
Intri dedukuje správne ohľadne firewallu a ja by som doplnil tzv. funkciu izolácie klientov, ktorú niektoré zariadenia môžu obsahovať. Táto featura slúži najmä pre wifi providerov, aby sa jednotlivé počítače nevideli navzájom - určitý druh bezpečnosti a zamedzenia lokálneho zdielania. Prebehni si preto jednotlivé položky v nastavení toho Asusa a zameraj sa na ich význam, isto bude mať Asus podrobne napísaný manuál.
Ešte by si mohol dopísať, ako máš nastavené IP adresy a či dokážeš jednotlivé PC navzájom pingnúť - avšak pokiaľ píšeš, že sú 'cez router' viditeľné, tak zrejme áno.
Skús pristupovať cez IP adresu, napr. notebook má 192.168.1.10, tak zadáš do prieskumníka z druhého PC takúto adresu \\192.168.1.10 do address panela.
Ešte by si mohol dopísať, ako máš nastavené IP adresy a či dokážeš jednotlivé PC navzájom pingnúť - avšak pokiaľ píšeš, že sú 'cez router' viditeľné, tak zrejme áno.
Skús pristupovať cez IP adresu, napr. notebook má 192.168.1.10, tak zadáš do prieskumníka z druhého PC takúto adresu \\192.168.1.10 do address panela.
Děkuji všem za odpovědi. K čemu jsem tedy došel. Firewally na počítačích i na routeru jsou vypnuté. IP adresa na STOLNIM PC je 172.16.30.1 na NOTEBOOKU 172.16.30.2, NOTEBOOK WIFI 172.16.30.3
Ve Win XP se nyní začal objevovat notebook s Vistama (v Místech v sítích), ale nejde se na něj dostat kvůli nějakým nedostatečným oprávněním - nedá se na něj dostat ani pomocí ip adresy zadané do průzkumníka. Z Visty není počítač s WIN XP vidět (v Místech v Sítích), ale dá se na něj dostat pomocí IP adresy přes průzkumníka a dokonce se dají přenášet i data, ale naopak nejde vytvořit síťový disk, protože STOLNI PC S WIN XP neni v Mistnich sitich.
IP adresy jsou nastaveny takto:
STOLNI PC : 172.16.30.1
NOTEBOOK: 172.16.30.2
NOTEBOOK WIFI: 172.16.30.3
DNS Server: 172.16.30.30
mask: 255.255.0.0
Pomocí ping se dá dostat jedině z WIN Vista na XP naopak ne.
Ve Win XP se nyní začal objevovat notebook s Vistama (v Místech v sítích), ale nejde se na něj dostat kvůli nějakým nedostatečným oprávněním - nedá se na něj dostat ani pomocí ip adresy zadané do průzkumníka. Z Visty není počítač s WIN XP vidět (v Místech v Sítích), ale dá se na něj dostat pomocí IP adresy přes průzkumníka a dokonce se dají přenášet i data, ale naopak nejde vytvořit síťový disk, protože STOLNI PC S WIN XP neni v Mistnich sitich.
IP adresy jsou nastaveny takto:
STOLNI PC : 172.16.30.1
NOTEBOOK: 172.16.30.2
NOTEBOOK WIFI: 172.16.30.3
DNS Server: 172.16.30.30
mask: 255.255.0.0
Pomocí ping se dá dostat jedině z WIN Vista na XP naopak ne.
Takže udělal jsem vše podle článku a stále nic. Má chybová hláška stále hlásí: "Cesta v sítí nebyla nalezena"
Dneska jsem rovněž dospěl k novému poznatku a to: Snažil jsem se zapojit notebook do sítě ve škole se síťovým adminem a nepodařilo se nám to. Takže absolutně mi není jasné kde je problém. Počítače ve skupině se stále nechtějí ukázat. Ve škole jsou nainstalované Windows XP a všechny počítače jsou v síti. Problém zřejmě bude v těch Vistách, ale taky mi není jasné proč se nemůžu dostat ani do těch Vist z XP???!!! Začína mě to pomalu po týdnu usilí štvát :-D
Existuje něco jako gpedit.msc (Konfigurace počítače) ve Vistě?
Dneska jsem rovněž dospěl k novému poznatku a to: Snažil jsem se zapojit notebook do sítě ve škole se síťovým adminem a nepodařilo se nám to. Takže absolutně mi není jasné kde je problém. Počítače ve skupině se stále nechtějí ukázat. Ve škole jsou nainstalované Windows XP a všechny počítače jsou v síti. Problém zřejmě bude v těch Vistách, ale taky mi není jasné proč se nemůžu dostat ani do těch Vist z XP???!!! Začína mě to pomalu po týdnu usilí štvát :-D
Existuje něco jako gpedit.msc (Konfigurace počítače) ve Vistě?
Hmm, předpokládám, žes to kontroloval tak 3x ale ...
Centrum sítí a sdílení ... nastaveno na privátní síť? Sdílení souborů?
V dalších odkazech ... brána firewall vypnuto? (pro jistotu úplně)
Žádný zákeřný firewall v antiviru, Kerio či tak?
gpedit je ve vista business,ultimate,enterprise nicméně práva _lokálních_ uživatelů nastavit jde přes vlastnosti složky a ničem podobném jako gpedit nevím. konfigurace přes tento počítač pravým tl. vyvolat menu a spravovat.
Počítače v síti nejsou vidět, pokud je na vistách firewall a jsou zaplé jako první počítač (asi), čímž se tento počítač stane nějakým způsobem zodpovědný za správu skupiny, ale neumožní počítače v síti vidět a nějak blbě to pak celé funguje (domněnka ze zatím asi dvou pozorování)
Centrum sítí a sdílení ... nastaveno na privátní síť? Sdílení souborů?
V dalších odkazech ... brána firewall vypnuto? (pro jistotu úplně)
Žádný zákeřný firewall v antiviru, Kerio či tak?
gpedit je ve vista business,ultimate,enterprise nicméně práva _lokálních_ uživatelů nastavit jde přes vlastnosti složky a ničem podobném jako gpedit nevím. konfigurace přes tento počítač pravým tl. vyvolat menu a spravovat.
Počítače v síti nejsou vidět, pokud je na vistách firewall a jsou zaplé jako první počítač (asi), čímž se tento počítač stane nějakým způsobem zodpovědný za správu skupiny, ale neumožní počítače v síti vidět a nějak blbě to pak celé funguje (domněnka ze zatím asi dvou pozorování)
Takže první fáze vyřešení problému. Na Vistách byl zapnutý firewall v Norton internet security, ktery se hlasil jako vypnuty, ale kdyz jsem patral dale, tak jsem zjistil, ze je de facto vypnuty jen pro neco :-( Takže tedy u Window XP problém vyřešen - Počítač s Windows Vista je nyní viditelný i připojitelný, ale nemůžu stále vyřešit problém proč není na Vistách viditelný počítač s XP. Doufám, že to nakonec všichni vyřešíme. Zatím všem děkuji za rady.
to ze ten komp nevidis je chyba ms, tusim ze ji opravuje aktualizace KB922120 pro XP
tady mas pokec: http://support.microsoft.com/kb/922120
scoox
tady mas pokec: http://support.microsoft.com/kb/922120
scoox