Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Ubgrade RAM v NB - akú ram do NB?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    Zdravím

    Mám NB Lenovo 3000 n200, CleronM 1.7GHz, 512MB RAM 667MHz, intel X3100, OS Linux (Mandriva, Slackware)

    Chcem ubgradovať RAM (tých 512MB dám do druhého totžného stroja). Najlepšie by bolo rovno na 4GB. (Systém Slackware - cca 2GB - sa pri štarte komplet načíta do ram a počas behu nebude zbytočne brzdený s hdd, čím sa ušetrý baterka, zvýši sa rýchlosť a dostupnost disku na iné rw operácie)

    Vyhliadol som si nasledovné pamäte:

    http://pameti.alza.sk/pametovy-kit-c...pin-d88637.htm

    http://pameti.alza.sk/operacni-pamet...4gb-d85210.htm

    alebo ako najlacnejšie riešenie 2X:
    http://pameti.alza.sk/operacni-pamet...2gb-d83902.htm

    Vštky pamete majú časovanie CAS-5 len CrosAIR má presne uvedené 5-5-5-15 (a-data má na stránke tiež len 5)

    Zaujmaju ma nasledovné veci:

    1: Ked budú (nebudú) pamete zapojené v dualchanel ovplivní to nejak výrazne výkon NB, prípadne integrovanej intel grafiky? (pri kúpe 2xA-DATA nieje zaručená kompatibilita na DCH nakolko sa tie moduly kupujú sólo ale na druhej strane je to lacnejšie) Ak by mal byť rozdiel vo výkone max 10% som ochotný obetovať DCH za nižšiu cenu.

    2: Ovplyvnia dva moduly nieja výrazne spotrebu NB (výdrž na batérie)?

    S pozdravom

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Předně, časování neřeš , nech to čipsetu, ten má větší hlavu!

    ad. 1
    Výkon pamětí v DC, je stejná debata, jako jestli je lepší kapacita, či frekvence, nebo časování
    Ale DC zvýší propustnost, tudíž by to mělo mít vliv především na tvou integrovanou grafiku, jak jsi se ptal. Js. pokud už to tedy bude nějaký nárust výkonu, tak to buď poznáš tady, nebo už nikde.
    Pokud už budeš měnit oba moduly a máš podvědomí o DC, tak bych šel do toho DC kitu. Paměti jsou testované a u notebooku se stabilita a vlastně i jakýkoli nárust výkonu hodí Ne, že by ostatní moduly nebyly stabilní, ale je to o penězích, pokud by byla možnost, tak bych si osobně raději připlatil.
    Nedokážu říct, kolik procent pamětí jede v DC, když se koupí jednotlivě, zpravidla v tom problém není a vše jede bez problémů. Někdy stačí jen stejná kapacita a frekvence a vše jede a občas spolu nejedou ani totožné moduly stejného výrobce (koupené jednotlivě) s různým datem výroby - těžko říct. Ve většině případů v tom však problém nebývá

    ad. 2
    To je hloupost, paměti nemají na spotřebu zásadnější vliv. Dalo by se říci (no, spíše spekulovat), že spíše energii ušetříš, když se ti prográmek "natáhne" do ramky a OS pak nebude muset tolik používat harddisk, ale to už jsou velké spekulace
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    kdyz koupis dva ne-DCH moduly, tak ti stejne na 98% DCH pojede

    mam 2x a-data 1GB (ne-DCH kit) a jedou v dualu
    predtim jsem mel kingston 1024 + 256 a stejne jely v DCH - i pres rozdilne kapacity, intel chipsety to uz davno umi (ted uz asi i ostatni)

    vliv propustnosti poznas jedina na grafice, ta je totiz RAMkou nejvic brzdena

    //to ze mi na 915GM sice jede DCH ale rozdil oproti SCH je nula je uz jen detajl - proste chyba chipsetu... ted uz to je davno v novych opraveno

    EDIT: jo a spotreba - nula nula nic... kdyz si stmavis display a podvoltujes procesor, ziskas treba i hodinu-dve navrch... kdyz budes porovnavat jeden nebo dva moduly, tak se budes dohadovat o minutach
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    Zdravím

    Ďakujem za rady.

    Vzhladom na odporúčanie radšej priplatiť (+400SK oproti 2xa-data) na DCH kit by ma zaujmalo či CrosAir alebo Kingstom?

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Vem Corsairy, oproti Kingstonu mají delší záruku a stojí nepatrně méně. Co se týče kompatibility - pokud objednáš přes eshop, tak snad platí 14 denní lhůta na vrácení bez udání důvodu (?). Takže koupíš, zkusíš a když nepojede (malá šance) tak vrátíš a vezmeš jiné.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Corsair
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    V alze je možnost si to najprv v NB vyskúšať a potom to kúpiť :-)

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Tak to je ideální situace, když máš možnost si s notebookem přímo přijít do krámu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    Zdravím

    (Čakám kym mi dojde výplata - tak ešte zistujem čo sa dá :-) )

    Ešte posledná otázka:

    Podla aplikácie Memtest86 mám v NB DDR2, 533MHz (4x133MHz), 4-4-4-12

    Nebolo by lepšie kúpiť namiesto 667MHZ (5-5-5-15) račej 533MHz (4-4-4-12)? Prejavý sa daako výrazne rozdiel v časovaní vzhladom na to že aj tá 667MHz pojde v NB na 533MHz?

    Predsa len tá 667 pojde aj tak iba na 533 (taktovat NB je blbost) a pochybujem že sa pri nižšej frekvencii automaticky zníži aj časovanie (v biose sa nedá nič nastavit).

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Pamět má v SPD čipu uložená různá časování pro různé takty. Je velmi pravděpodobné že pamět která má pro frekvenci 667MHZ časování (5-5-5-15) zvládne pro nižší frekvenci 533MHz i lepší časování (4-4-4-12) které bude v této formě uložené v SPD. No jistotu budeš mít po vyzkoušení v NB, informace z SPD zobrazí např utilita CPU_Z.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    me jedou v NB DDR2 jen na 400MHz ale vzal jsem 800MHz moduly - cena je stejne smesne nizka jako moduly pomalejsi, kdybych chtel nedejboze nekdy RAM prodat zvlast tak se 800MHz moduly budou prodavat mnohem lip nez 533 a taky se v kompech tak trochu vrtam a ty 800MHz moduly na 400 zvladaji dost slusny casovani - 4-2-2-4 a to jen kvuli tomu, ze s CL nemuzu pres memset pohnout docela to pomuze vykonu integrovane grafiky - cca 10% oproti normalnimu casovani. viz P@piho clanek jak snizit spotrebu, zvysit vykon...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    Tak v tom pripade sa oplatia racej tie lacne ADATA 800MHz 5-5-5-18

    http://www.adata.com.tw/adata_en/pro...ductNo=AD2800S

    http://pameti.alza.sk/operacni-pamet...2gb-d83903.htm

    Stoja 1070 x 2 = 2140 SK co je ovela lepsie nez tie kingstomi alebo crosair za 2500SK
    V DCH na 95% pojdu a vyrazny pokles casovania pri 533MHz je lakavy :-)

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    13

    Este by som rad doplnil ze v Linuxe nic take ako CPUZ nieje a nieje mozne z prostredia OS menit nastavenie pameti a ani v biose to nejde....
    Takze sa budem spoliehat na "samonastavenie ramky". V predajni to otestujem a uvidim...

    tomolc
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    ty a-data 2*1GB mam, na 400MHz maji v SPD 3-3-3-9, jak se dostanu k NB tak se ti podivam na 533

    ale stejne jako u vsech pameti do NB je potreba otestovat kompatibilitu - taky se muze stat ze se s tvym NB nebudou mit rady. je pravdepodobny ze pojedou, ale ne tak jako u stolniho kompu - u notebooku ta jistota nikdy neni at kupujes moduly na stejne rychlosti, pomalejsi nebo rychlejsi
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Při 533 MHz mají 4-4-4-12 a také je doporučuji. Mám je v ASUS M6VA a fungují skvěle na 533 MHz.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední