Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Vyroba vlastneho zdroja!!??

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele MrDevil
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    38

    Nazdar ...
    Chystam sa vyrobit si vlastny zdroj pre moje buduce pc. Dohnal ma k tomu fakt ze vsetky normalne zdroje su pre mna prilis velke a neskladne ...

    Poobzeral somm sa aj po "miny" zdrojoch ale tie maju tak maximalne cca 200W a su nevyslovne drahe.
    Aj pre to som sa rozhodol pre vlastne riesenie s ktorim mi bude pomahak kamos elektrotechnik ...
    Zdroj by mal mat cca 400W ...

    Tak sa chcem poprosit o radu vsetkych, ktori o neicom podobnom poculi alebo sami skusili, aby mi poradili...
    Ak nahodou niekdo ma nakresi klasickeho ATX 2.2 zdroja tak budem nesmierne vdacny ak sa o ne so mnou podeli ...

    Diky moc!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    No, nemyslim si, ze je to dobry napad... ale kdyz pouzijes kvalitni komponenty... proc ne, ze Ja bych asi sel cestou upravy nejakeho zdroje existujiciho, treba Eurocase 400W bez tlumivky se da o 1/3 zmensit a tim padem... by uz stacil, ne? A kdyz jeho spinaci trandaky vymenis za kvalitni, das PORADNE kondiky a tak... tak to bude prima PSU

    Nakres? Hmmm, co tenhle jednoduchy crap PSU?

    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Nejsi první kdo si chtěl zdroj vyrobit, mrkni [URL="http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=31490&postdays=0&postorder=asc&highlight=v%FDroba+zdroje&start=0"]sem[/URL]. A odvážím se tvrdit, že nebudeš ani první kdo to nakonec vzdá.

    Edit: [URL="http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php?menuitem=px230w&pagename=bastl/px230w"]schéma[/URL] zdroje, bohužel jen ATX 2.03
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    166

    no nevím jestli je to dobrej nápad udělat jde samozřejmě vše ale otázka jestli vynaloženej čas i náklady budou stát za to a jestli je vlastně duvod to dělat.Osobně muj první počitač byl a to je hodně dávno starej dobrej sincler a potom desítky dalších.Všechny odešli do duchodu žádnej mi neumřel muže to bej štěstí.Muže to bejt i tím že nemám rád když mne v práci honí někdo jak nadmutou kozu a chce po mě výkon na kterej nejsem stavěnej ani placenej a proto toto nedělám i svému PC.Zastávám názor že nejlépe a mnohdy i levněji zvednu výkon zakoupením nové součásky přímo stavěné na tento výkon.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele MrDevil
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    38

    to trodas: jj celkom zaujimavy napad s tym eurocasom ... to ma nenapadlo ze pcb zdroje je tak male oproti jeho skrinke lol ...

    to johny__g: lol no je vidno ze to ziadna sranda nije ... a tiez nechcem upiect svoje novucicke pc lol

    P.S. diky za tie nakresy a asi pojdem cestou modifikacie kupeneho zdroja ... predsa len to bude bezpecnejsie
    este raz dik!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    A prečo by malo byť PCB zdroja veľké? Keby si mal navrhnúť rozloženie súčiastok toho zdroja podľa schémy tak by si zošedivel
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Tak zas TAK velke to neni, jak jsem rekl a jak uvidis uvnitr - usporis cirka jen 1/3 mista a te tlumivky je mozna i skoda... Jako rozhodne to bude chtit kompenzovat pridanim dalsich filtru a blokovacich kondiku...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Citace Původně odesláno od MrDevil Zobrazit příspěvek
    Nazdar ...
    Chystam sa vyrobit si vlastny zdroj pre moje buduce pc. Dohnal ma k tomu fakt ze vsetky normalne zdroje su pre mna prilis velke a neskladne ...

    Poobzeral somm sa aj po "miny" zdrojoch ale tie maju tak maximalne cca 200W a su nevyslovne drahe.
    Aj pre to som sa rozhodol pre vlastne riesenie s ktorim mi bude pomahak kamos elektrotechnik ...
    Zdroj by mal mat cca 400W ...

    Tak sa chcem poprosit o radu vsetkych, ktori o neicom podobnom poculi alebo sami skusili, aby mi poradili...
    Ak nahodou niekdo ma nakresi klasickeho ATX 2.2 zdroja tak budem nesmierne vdacny ak sa o ne so mnou podeli ...

    Diky moc!!!
    Tak tobě bych chtěl dělat pojistku domácnosti Každopádně je to velmi odvážně určený cíl, hodný obdivu
    Pokud už do toho půjdeš jakýmkoli způsobem, tak se tady pak ozvi - každá zkušenost, či info se může někdy hodit. Každopádně přeju hodně štěstí!
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele MrDevil
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    38

    LoL keby som sa do toho pustil len sam kat urcite zosediviem ja tu Klingacikx povedal ... nastastie mi bude pomahat clovek ktory vyraba suciastky do elekrospotrebicov atd ... takze ma bohate skusenosti aj s navrhmi plosnych spojov a tak ... preto tie schemy

    dufam ze sa mi podari aspon trochu modifikovat nejaky zdroj co splasim ... a samozrejme dufam ze nevyhodim pojistky celemu bloku lol a nic nespalim ( hlavne seba lol )

    to trodas: tlejivky je urcite skoda ale da sa to vyriesit "externe" ... proste ju supnem do nejakeho volneho miesta blizko zdroja ... uvidim ... teraz uz iba cakam na chipset od ati "780" a hura nakupovat ...

    ak sa mi aspon daco podari a nevzdam to, urcite dam vediet a podelim sa o skusenosti ( pripadne hrozi s tym spojene ) lol
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    No, kamosovi treba tlumivka vrcela v Fortronu, tak jsem mu ji na jeho zadost vyhodil a zdroj jede v pohode dal. Ta tlumivka jen 100% odstrani ruzny hi-frequency sitovy sumy, tot vse. Nemusi tam byt. V svem 400W Eurocasu jsem ji nechal, tam je potichu. Ale byt tam nemusi. Staci odpojit a zkratovat... Samo je lepsi ji tam nechat a dat externe... Ale ja bych asi spis poridil vetsi kejsu, nebo co.
    Proc to vlastne chces delat, modifikovat zdroj?
    Ne, ze bych ti nefandil. To vsemi 10

    PS. HoNY mi kdysi poslal peknych par schemat zdroju, tady je mas:
    http://rapidshare.com/files/97083196/zdroje.zip
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Elektro vzdělání nemám, ale není ta tlumivka v podstatě pasivní PFC? Sice zdroj nebručí, ale co na to ostatní spotřebiče v síti? Mám dojem že podle evropských norem by takový spotřebič vůbec neprošel...?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    kdyby jsi mel zajem, mam tu maxpower PX-350 - 350W

    velikost je docela dost mala, kdybys bydlel blizko (jizni morava, zlinsky kraj) za cokoladu je tvuj (ma rok, jeste porad jede OK)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele MrDevil
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    38

    LoL tak tu tlmivku by som radsej nevimontoval ... kdovie co by to robilo s celou domacnostou a to ani nehovorim o starych rozvodoch na intraku lol

    No mojim zamerom je urobyt si krasnu malu kejsu, nacpat do nej mATX dosku a proste to tam narvat vecami aby to bolo co najmenie a teda lahko prenosne ale aj celkom vykonne ... proste to berem ako hobby a snazim sa vyskusat co vsetko dokazem ... no a proste zdoj je jedina vec ktora sa mi tam nie a nie zmestit ...

    to mech 13: ... dik za ponuku ale byvam daleko, nemal by som sa k tomu ako dostat ... ale aj tak diky!!

    Ako som surfoval po nete tak som zbadal ze zalmany su zvnutra celkom mrnave ... len sa zbavit toho onicom heatpipe chladenia a je o 1/3 mensi ... len kedy nebol taky drahy a este aj s nic moc elektronikou
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    johny__g - no, tlumivka na vstupu rozhodne PFC neni. PFC je Power Factor Correction (cize neco jako Korekce soucinitele vykonu - nebo jednoduseji, korekce ucinnosti zdroje) a tlumivkou toho mnoho nenakorigujes - krome toho, ze odfiltrujes vysokofrekvencni signaly a zestabilnis napajeni zdroje, nebot civka pri zmene napeti okamzite "investuje" vykon sveho magnetickeho pole na to, aby se snazila zmene zabranit...
    Pasivni PFC pouzivaji k vybalancovani zateze odebirane ze site kandiky, aktivni se snazi prizpusobit zatez aktualnimu odberu a balancovat odporovou a induktivni slozku zateze
    http://www.bleedinedge.com/guides/ps...select_03.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction

    Co se ostatnich spotrebicu v siti tyce, tak nemeli zadne problemy ani u nas, ani u Fidy doma A tak jako tak by mi to bylo fuk, protoze jsem byl o to pozadan a zakaznik vi nejlepe co chce


    MrDevil - problemy nebyly zaznamenany, a i kdyby byly... me je to fuk Zakaznik je pan
    A ocividne tam nebyla potreba. Filtrovani napeti se urcite zhorsilo, ale zdroj s tim nema problemy, stejne tak jako dalsi spotrebice. Ostatne, drtiva vetsina PSU vstupni tlumivky nepouziva...

    Pokud chces jen maly pocal vlastni konstrukce, tak pak jdi cestou upravy existujiciho zdroje, je to nejrozumensi. kane.shw mluvil nedavno o necem podobnem, vlastne mala case, 2x 120mm fany na bocich a dovnitr vse nacpat Pokud vymenis kondiky a aktivni soucastky za kvalinejsi tak ti o mATX prkno snad v pohode utahne
    A takovou tu MaxPower potvurku s prubeznymi chladici (eg. delanymi na prutok vzduchu z boku a ne z vrchu) potrebujes - to bude akorat ono

    Ovsem pridal bych do ni vsechny chybejici kondiky, dal bych je poradne velikosti a pridal bych i vsechny vypustene male tlumivky na vystupech vetvi... Ono tyhle zdroje jsou desne oprcane...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    johny__g - no, tlumivka na vstupu rozhodne PFC neni. PFC je Power Factor Correction ...
    http://www.bleedinedge.com/guides/ps...select_03.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction
    Prosím, pročtěte si na těchto fórech, kde se vysvětlovalo, co je to PFC. Vybral jste si bohužel oba dva odkazy, kde se o PFC píše zkresleně, neúplně nebo přímo nesprávně.
    Velká sériově zapojená tlumivka na vstupu zdroje je opravdu pasivní PFC. A tak máte samozřejmě pravdu, že zdroj pojede i bez ní a vpodstatě se nic zásadního nestane, pouze zdroji zcela odeberete řešení PFC ...

    Citace Původně odesláno od MrDevil Zobrazit příspěvek
    No mojim zamerom je urobyt si krasnu malu kejsu, nacpat do nej mATX dosku a proste to tam narvat vecami aby to bolo co najmenie a teda lahko prenosne ale aj celkom vykonne ... proste to berem ako hobby a snazim sa vyskusat co vsetko dokazem ... no a proste zdoj je jedina vec ktora sa mi tam nie a nie zmestit ...
    Neuvažoval jste o koupení si pěkného malého notebooku nebo Thin Client PC a máte to vyřešeno ? A "dotuneujete" to jen na povrchu nebo v detailech ?
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Volanty: Domácí výroba ruční brzdy pro volant G27
    Od dracihnev v sekci Periferie
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 30-11-2011, 23:04
  2. vyroba ozvucnice
    Od DrZelenka v sekci Audio
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-07-2010, 11:57
  3. Výroba zdroje pro HTPC
    Od drabek05 v sekci Zdroje
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 14-10-2009, 13:00
  4. výroba podložky pod NB
    Od Draken v sekci Chlazení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 17-06-2009, 16:21
  5. Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 19-03-2009, 08:03