reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vypalování a zápis na DVD-RAM

mildante (183)|4.3.2008 20:51
Ahoj, mam mechaniku Samsung SH-S203P a chtel jsem se zeptat, jak nejlepe zapisovat DVD-RAM disky. DVD-RAM disk se mi podarilo naformatovat ve Win XP pouze na FAT32, ale cetl jsem, ze lepsi je naformatovat to na UDF. To mi ale system nenabizi, tak nevim v cem je problem. Potrebuji nejaky ovladac? Je nejaky rozdil mezi UDF 1.5 a 2? Ktery je pripadne lepsi?
Chtel bych na DVD-RAM kopirovat soubory v Total Commanderu.

Diky za pripadne rady.

mildante
Marenek (239)|4.3.2008 22:47
ano, xp potřebují driver. jmenuje se to nějak jako DVDRAM_WinXP.exe a těžko se to asi najde... a je třeba vypnout (vypne se? už nevím) interní woknový zápis na cd.

o UDF zde http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Disk_Format
netřeba zvlášť pro běžné použití řešit myslím.

používal jsem to jeden čas na průběžné zálohování a přenos dat, ale pokud to nemáš vyloženě na video (a pozor, není úplně běžně čitelné, na dvd-ram nejsou voby), flashky moje dvd-ramky poslaly za disketama a zipkama ;)
Zoidik (1405)|5.3.2008 06:16
KDyž jsem naformátoval DVD-RAM na FAT32 tak jsem s ním nemohl dělat vubec nic. Pomocí InCD ( myslim že je to od nera ) tak jsem ho narormátoval a normálně přes TTCM jsem ho používal. Ten výše zmíněny driver jsem myslim ani neměl zapotřebí instalovat.
mildante (183)|5.3.2008 13:46
Ahoj, diky vsem za reakce.

Tak jsem zkousel to INCD, co mam u Nera a funguje to ok, naformatoval jsem DVD-RAM disk na UDF 2.5 a zkopiroval nejake soubory. Pak jsem jeden adresar smazal a vytahl disc z mechaniky. Jenze - INCD zahlasilo nasledujici:

Repeated read retries failed. [Drive I: - Error code 0X130]

a ted kdyz chci DVD nacist, tak jsou vsechny data v cudu :(

To me tedy dost zklamalo, myslel jsem, ze to bude spolehlivejsi. Nevedel by nekdo, jestli existuje krome INCD neco na co se da vice spolehnout?
mildante (183)|6.3.2008 13:11
Tak jsem zkousel i modifikovane Panasonic DVD-RAM drivery a taky to nedela dobrotu (po zkopirovani a smazani souboru mi nesla vysunout plotna). Hm, tak uz vazne nevim.
Jde DVD-RAM disc napalit jako bezne DVD+-R nebo DVD+-RW? Funguje to tak, ze ho nesmim predtim naformatovat? Pokud jsem ho uz naformatoval, jde provest nejaky unformat, aby bylo mozne ho normalne vypalit?
pegy (757)|9.3.2008 12:56
Pozor ale nato aby si pred instalaciou ovladacou od Panasonicu odinstaloval InCD od NERA, JA pouzivam aj tie od Panasonicu aj tie od NERA, ale jedno mam na booku (Pnasonic) a druhe na PC (InCD). Zalezi aj od verzia NERA, v 7 verzii mi InCD nechelo dako chodit, ale v 8 s tym uz neni ziadny problem... Myslim ze na DVD RAM sa neda vypalovat ako na normlane DVD. FUnguje to tak, ze pred prvym pouzitim ho musis najprv naformatovat na FAT 32/UDF X.X a nasledne sa to uz chova ako disketa, ale pozor, lebo zaznamy su velmi dlhe a 4.5 GB zapisuje aj 30 minut.... oproti flash-kam je to pomale ;)
PS: Je dost mozne, ze budes musiet preinstalovat system, ak sa ti to nepodari rozbehat ;) a budes to chciet rozbehnut ;)
mildante (183)|10.3.2008 22:06
Pegy, diky za reakci. Ty Panasonic drivery jsem zkousel az po odinstalovani InCD, takze tim to nebylo. Mozna tim, ze uz jsou celkem stare (aspon jsem na strankach Panasonicu nenasel zadny novejsi update) a tak treba nemusi spravne fungovat se SATA rozhranim (mam mechaniku SATA), nevim. Tak jako tak se ale samozrejme nemuzu vubec divit, kdyz je zkousim na ne-Panasonic mechanice :)

Mozna jeste zkusim to Nero 8, uvidime. Spis ale naformatuju to DVD-RAM na FAT32 a bude to. Chci to na zalohovani fotek, coz jsou relativne male soubory.

Pokud jde o ty flashky - jsou sice rychlejsi, ale nevyjde to stale ponekud draho, zalohovat na flash pameti? (mozna ale ceny hodne spadly, nevim, nejak jsem to nesledoval). Navic - neni to DVD-RAM precejen spolehlivejsi nez flashka?