Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook vs. teplota CPU

Arny_CZ (146)|5.3.2008 12:21
Opravoval jsem kamarádovi starší notebook Acer TravelMate 210 a chtěl jsem si po opravě zkontrolovat teplotu CPU. V biosu vůbec žádný hardware monitor není, tak jsem nainstaloval program Everest a ten bohužel také nic nezobrazuje. Je možné, že by tento notebook vůbec čidlo teploty CPU neměl? Procesor je Celeron 700MHz.
kane.shw (1231)|5.3.2008 12:31
Docela možné to je, je to běžný "problém" staršího hardware, že tam prostě čidla ještě nedávali.
Intri (3490)|5.3.2008 12:44
Jj, určitě to možné je, starší notebooky teplotní čidla vůbec neřešily, protože to nebylo zapotřebí.
johny__g (6387)|5.3.2008 12:51
Pokud dobře sedí chladič a použil jsi rozumné množství pasty, tak to bude OK. Měl jsem podobný model s Tualatinem 1,13 GHz a chladil dobře, vyšší otáčky nasadil chladič jen vyjímečně. Celeron 700 mobilní není moc velký topidlo.
dkas (193)|5.3.2008 14:21
Kdysi jsem testoval jeden Acer (Aspire 1524WLMi), protoze se mu netocil ventilator. Everest ukazoval teplotu grafiky na 90°C, tak jsem to ulozil jako obrazek a vypnul. Pak se ta mrcha vzdycky roztocila, ale pro jistotu jsem to poslal i s informaci do servisu. Vratilo se mi to se slovy, ze tenhle notebook zadny cidlo nema (i kdyz Everest si to podle me nevymyslel) a nic neopravovali. Takze pokud na tom udrzis ruku, nic se nestane...
Arny_CZ (146)|11.9.2008 15:17
Jen tak pro zajímavost doplňuji informaci po tak dlouhé době: NB dodnes fakčí úplně v pohodě. Mluvil jsem s tím kamarádem a je moc spokojený. Prý ho používá na práci a dost často na něm paří starší hry a nemá s ním žádný problém. Takže jsem ho opravil asi dobře :-)
Já jsem tenkrát musel něco přeletovávat na základní desce, takže jsem byl nucen celý NB rozdělat, včetně odejmutí chladiče s ventilátorem, abych ten MB dostal ven. Po opravě závady jsem CPU samozřejmě krásně očistil a nanesl novou pastu a vše opět smontoval do původního stavu.
P.S.: když jsem tenkrát ten chladič oddělal, nestačil jsem se divit, jak se ve výrobě s nanášením pasty "nemazlí". Procesor byl zapatlaný celý i mimo plochu samotného čipu.
S tímto mám zkušenosti i u jiných výrobků: měnil jsem si kdysi na staré grafice chladič s ventilátorem a tam to bylo snad ještě horší-grafický procesor byl nadměrně zapatlaný od pasty taky úplně všude. :-(