Notebook vs. teplota CPU
Opravoval jsem kamarádovi starší notebook Acer TravelMate 210 a chtěl jsem si po opravě zkontrolovat teplotu CPU. V biosu vůbec žádný hardware monitor není, tak jsem nainstaloval program Everest a ten bohužel také nic nezobrazuje. Je možné, že by tento notebook vůbec čidlo teploty CPU neměl? Procesor je Celeron 700MHz.
Jj, určitě to možné je, starší notebooky teplotní čidla vůbec neřešily, protože to nebylo zapotřebí.
Pokud dobře sedí chladič a použil jsi rozumné množství pasty, tak to bude OK. Měl jsem podobný model s Tualatinem 1,13 GHz a chladil dobře, vyšší otáčky nasadil chladič jen vyjímečně. Celeron 700 mobilní není moc velký topidlo.
Kdysi jsem testoval jeden Acer (Aspire 1524WLMi), protoze se mu netocil ventilator. Everest ukazoval teplotu grafiky na 90°C, tak jsem to ulozil jako obrazek a vypnul. Pak se ta mrcha vzdycky roztocila, ale pro jistotu jsem to poslal i s informaci do servisu. Vratilo se mi to se slovy, ze tenhle notebook zadny cidlo nema (i kdyz Everest si to podle me nevymyslel) a nic neopravovali. Takze pokud na tom udrzis ruku, nic se nestane...
Jen tak pro zajímavost doplňuji informaci po tak dlouhé době: NB dodnes fakčí úplně v pohodě. Mluvil jsem s tím kamarádem a je moc spokojený. Prý ho používá na práci a dost často na něm paří starší hry a nemá s ním žádný problém. Takže jsem ho opravil asi dobře :-)
Já jsem tenkrát musel něco přeletovávat na základní desce, takže jsem byl nucen celý NB rozdělat, včetně odejmutí chladiče s ventilátorem, abych ten MB dostal ven. Po opravě závady jsem CPU samozřejmě krásně očistil a nanesl novou pastu a vše opět smontoval do původního stavu.
P.S.: když jsem tenkrát ten chladič oddělal, nestačil jsem se divit, jak se ve výrobě s nanášením pasty "nemazlí". Procesor byl zapatlaný celý i mimo plochu samotného čipu.
S tímto mám zkušenosti i u jiných výrobků: měnil jsem si kdysi na staré grafice chladič s ventilátorem a tam to bylo snad ještě horší-grafický procesor byl nadměrně zapatlaný od pasty taky úplně všude. :-(
Já jsem tenkrát musel něco přeletovávat na základní desce, takže jsem byl nucen celý NB rozdělat, včetně odejmutí chladiče s ventilátorem, abych ten MB dostal ven. Po opravě závady jsem CPU samozřejmě krásně očistil a nanesl novou pastu a vše opět smontoval do původního stavu.
P.S.: když jsem tenkrát ten chladič oddělal, nestačil jsem se divit, jak se ve výrobě s nanášením pasty "nemazlí". Procesor byl zapatlaný celý i mimo plochu samotného čipu.
S tímto mám zkušenosti i u jiných výrobků: měnil jsem si kdysi na staré grafice chladič s ventilátorem a tam to bylo snad ještě horší-grafický procesor byl nadměrně zapatlaný od pasty taky úplně všude. :-(