Průrázné napětí u E8200 (popř. u 45nm architektury CPU)
Chtěl bych se dozvědět vaše zkušenosti s přetaktováním tohoto zajímavého modelu od Intelu a hlavně jaké je průrazné napětí tohoto CPU...popřípadě jaká je bezpečná hranice voltáže při OC
můje současná konfigurace E8200 4GHz@ 1,35V (8*500)chlazeno Frezzer7 od Arctic Cooler
motherboard MS-7345 vz. BIOS 1.8
FSB 500MHz
dělička 1:1
čidla ukazují po 15hod testování Orthosem max 63stupňů
děkuju za vaše příspěvky, rady a názory
můje současná konfigurace E8200 4GHz@ 1,35V (8*500)chlazeno Frezzer7 od Arctic Cooler
motherboard MS-7345 vz. BIOS 1.8
FSB 500MHz
dělička 1:1
čidla ukazují po 15hod testování Orthosem max 63stupňů
děkuju za vaše příspěvky, rady a názory
Myslím že 4 GHz jsou slušný výsledek a 1,35 voltu je tak maximum co bych do CPU pouštěl. Kvůli čemu potřebuješ tak vysokou frekvenci?
[quote=Kostinek112;97234]čidla ukazují po 15hod testování Orthosem max 63stupňů[/quote]
Čidla jsou nanic, důležité je co říká CoreTemp.
Čidla jsou nanic, důležité je co říká CoreTemp.
OC je jedno z mých hobby a spíš jsem chtěl jen zjistit kolik v může takové CPU v bežných domácích podmíkách dát
@Kostinek112: Pri tech 1,35V uz to dal nejde vid? Jestli se dostanes pres 4GHz, uz budes imho muset pridat tak na 1,4V a to uz budes mit s tim Freezerem v burnu kolem 70°C, coz je skoro dost....
Btw. da ti deska pres 500 FSB?
Btw. da ti deska pres 500 FSB?
přes 500FSB jsem nezkoušel, mohl bych při snížení násobiče CPU, ale bojím se že by mi to nedaly paměti...A-DATA EE které teď jedou tím pádem na 1000MHz, víc jim nevěřím:) ale FSB500 u P35 není ničím překvapujícím ;)
[QUOTE=Kostinek112;97255]....ale FSB500 u P35 není ničím překvapujícím ;)[/QUOTE]Ja vim, myslel sem to spis tak, jak si popsal (pameti na 1000MHz a CPU nejspis na doraz pri nasobici 8x).
pro přehled jeden screen...u nejnovější verze CPU-z je voltáž zobrazována nakorektně (zobrazuje default napětí)
o pameti se neboj, ty daji 1GHz CL5 pri cca 2,0V - ja se dostal jen na 1060 ale to bylo kvuji desce - 965P
pustit do nich 2,2V se nemusis vubec bat a ver tomu ze 1100 daji
btw toho freezera bych uz moc nepokousel
zjisti s nizsim nasobicem jake FSB ti da deska
a pameti dej na 5-5-5-18, zbytecne jim lames nohy. jestli to s OC myslis vazne tak musis zjistit maxima vseho zvlast - tedy desky, RAM, CPU a chladice
pustit do nich 2,2V se nemusis vubec bat a ver tomu ze 1100 daji
btw toho freezera bych uz moc nepokousel
zjisti s nizsim nasobicem jake FSB ti da deska
a pameti dej na 5-5-5-18, zbytecne jim lames nohy. jestli to s OC myslis vazne tak musis zjistit maxima vseho zvlast - tedy desky, RAM, CPU a chladice
tak jsem vyzkoušel se sníženým násobičem na CPU a už fsb 510 nebylo stabilních. I po navýšení voltáže na ram nebo chipsetu....po hodině testování orthosem chyba. Jen jsem zlepšil časování na 5-5-5-18, to jede vpořádku
[QUOTE=Kostinek112;97382]Jen jsem zlepšil časování na 5-5-5-18, to jede vpořádku[/QUOTE]To casovani si zhorsil.... ;)
Tak hledej dal, jak psal mech13, musis najit strop FSB desky (nebo mozna narazis na strop pameti, ty dvougigovy moduly imho 1100MHz nedaj :rolleyes:). Nasobic CPU na 6x, zvysuj FSB a testuj.... a pis to sem, jsem zvedavej, kam se dostanes :)
Btw. nezvedej zbytecne moc napeti na chipsetu treba kvuli 10MHz FSB, to za to nestoji, jestli to chces provozovat dlouhodobe.
Tak hledej dal, jak psal mech13, musis najit strop FSB desky (nebo mozna narazis na strop pameti, ty dvougigovy moduly imho 1100MHz nedaj :rolleyes:). Nasobic CPU na 6x, zvysuj FSB a testuj.... a pis to sem, jsem zvedavej, kam se dostanes :)
Btw. nezvedej zbytecne moc napeti na chipsetu treba kvuli 10MHz FSB, to za to nestoji, jestli to chces provozovat dlouhodobe.
5-5-5-18 je imho oproti 5-6-6-23 c ma na screenu docela lepsi... ze ma 4GB (2x2) jsem prehlidnul, ale i tak by 1100 mohli dat. je potreba to postupne otestovat - na 1.8, 1.9, 2.0... jak pujdou
//husky14: strop desku uz nejspis nasel, tech 510Mhz...
//husky14: strop desku uz nejspis nasel, tech 510Mhz...
Tak to casovani na screenu sem prehlid.... :mistake
Kazdopadne napsal, ze 510 uz nebylo stabilni, po hodine Orthos chyba, pak upravil casovani a jede to v poradku. Z toho sem usoudil, ze po uprave casovani to na 510MHz jede a proto sem psal, at hleda dal....
Asi to cely blbe chapu :rolleyes:
Kazdopadne napsal, ze 510 uz nebylo stabilni, po hodine Orthos chyba, pak upravil casovani a jede to v poradku. Z toho sem usoudil, ze po uprave casovani to na 510MHz jede a proto sem psal, at hleda dal....
Asi to cely blbe chapu :rolleyes:
s tím časováním 5-6-6-23 jsem zkoušel zvyšovat fsb...když to nešlo, dal jsem teda lepší časování na původním fsb 500...abych zjistil, kde je maximum fsb desky, můžu zkusit jen s lepšími moduly, které po ruce nemám a nebo zhoršit časování pamětí...zkusím druhou možnost a dám vědět...
[QUOTE=Kostinek112;97420]...když to nešlo, dal jsem teda lepší časování na původním fsb 500...[/QUOTE]No takhle uz tomu rozumim.... zlepsils casovani a sundal FSB ;)
Když už tu mluvíte o průrazném napětí, tak do AXP Bartona 2500+ (default 1,65V, starý, unlocknutý) jsem svého času na Epoxu 8RDA+ pral 2,20V a přežil v pohodě a dodnes jede. (na podporu Epoxu jsem přidal Hitano kondíky a Epox už nejede...).
Do AXP-M 2600+ (default 1,45V) jsem pral 2,00V a také žádný problém.
Nicméně do Opterona 148 jsem omylem pustil (nastavení v BIOSU, já vůl...) 2,00V a sice ještě postnul, ale to bylo vše. Měl IHS, bohužel, a vodní chlazení nepomohlo, když je IHS...
Ale očouzený nebyl a reklamace u AMD proběhla v pohodě :D :thumb
Takže pro AXP (130nm technologie) je 2,20V ok, průraz bude tak 2,4 či 2,5V - podle mě.
Pro AMD64 (90nm technologie) je 2,00V smrt (alespoň s IHS), takže tak 1,85V bude maximum s výborným chlazením.
Z toho se dá odvodit, že 45nm technologie bude mít strop někde u 1,5 - 1,6V.
Bez IHS a nimimálně s vodníkem :D ;)
Do AXP-M 2600+ (default 1,45V) jsem pral 2,00V a také žádný problém.
Nicméně do Opterona 148 jsem omylem pustil (nastavení v BIOSU, já vůl...) 2,00V a sice ještě postnul, ale to bylo vše. Měl IHS, bohužel, a vodní chlazení nepomohlo, když je IHS...
Ale očouzený nebyl a reklamace u AMD proběhla v pohodě :D :thumb
Takže pro AXP (130nm technologie) je 2,20V ok, průraz bude tak 2,4 či 2,5V - podle mě.
Pro AMD64 (90nm technologie) je 2,00V smrt (alespoň s IHS), takže tak 1,85V bude maximum s výborným chlazením.
Z toho se dá odvodit, že 45nm technologie bude mít strop někde u 1,5 - 1,6V.
Bez IHS a nimimálně s vodníkem :D ;)
No s tim pruraznym napetim opatrne. Je potreba upozornit na to ze je VELMI ZAVISLE NA TEPLOTE. A to tak že při nízké teplotě je průrazné napětí vyšší (proto se rekordy chladěj dusíkem) a při stoupající teplotě průrazné napětí klesá.
Konkrétně pokud mluvíme o dobrém vzduchovém chlazení (60-65°C burn) tak pro 45nm nedoporučuju překročit 1.45V pro dlouhodobý provoz. (obdobně pro Intel a 65nm se uvádí 1.55V jako strop pro lepší vzduchové chlazení). Nějaké info o průrazných napětích a teplotách je i v datasheetu intelu.
Konkrétně pokud mluvíme o dobrém vzduchovém chlazení (60-65°C burn) tak pro 45nm nedoporučuju překročit 1.45V pro dlouhodobý provoz. (obdobně pro Intel a 65nm se uvádí 1.55V jako strop pro lepší vzduchové chlazení). Nějaké info o průrazných napětích a teplotách je i v datasheetu intelu.
a) spatna detekce
b) jestli to bylo s dusikem proc ne... 6GHz asi nechladil Freezer - prurazne napeti se meni podle teploty - cim nizsi teplota, tim vyssi prurazne napeti
b) jestli to bylo s dusikem proc ne... 6GHz asi nechladil Freezer - prurazne napeti se meni podle teploty - cim nizsi teplota, tim vyssi prurazne napeti
TO JE PRAVDA NA TAKOVOU FREKVENCE JENOM DUSÍK......
já ma Intel Core 2 Duo 8200 a jsem rád že sem ho koupil bez zvyšovaní napětí sem šel bez problemu na 3,5 GHZ deska hodila (ASUS MAXIMUS FORMULA) 440MHz bez problemu akorát sem přidával na napětí na 1,96V aby to ty ramky rozchodily na te frekvenci 880MHz s nízkým časováním 4-4-4-12..........
chladím to : Thermalright ultra 120 extreme + 120 FAN 550 otáček bedna Antec 900
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - tohle byl hned první pokus ........................potom sem akorát snižoval napětí na CPU abych ho tak zbytečně nekrmil z 1,376V na 1,296 a teploty taky spadly zatěžoval sem ho asi 30 minut a teplota nepřekročila 30°C takže maximalní spokojenost
já ma Intel Core 2 Duo 8200 a jsem rád že sem ho koupil bez zvyšovaní napětí sem šel bez problemu na 3,5 GHZ deska hodila (ASUS MAXIMUS FORMULA) 440MHz bez problemu akorát sem přidával na napětí na 1,96V aby to ty ramky rozchodily na te frekvenci 880MHz s nízkým časováním 4-4-4-12..........
chladím to : Thermalright ultra 120 extreme + 120 FAN 550 otáček bedna Antec 900
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - tohle byl hned první pokus ........................potom sem akorát snižoval napětí na CPU abych ho tak zbytečně nekrmil z 1,376V na 1,296 a teploty taky spadly zatěžoval sem ho asi 30 minut a teplota nepřekročila 30°C takže maximalní spokojenost
@xhlavra vubec se mi nezda vychozi napeti ktery uvadis protoze 45nm maj startovni napeti vetsinou kolem 1.2-1.25V. 1.375V je dost (čili horší kousky) i pro 65nm a 45nm ma uz nekde kolem 1.45V pruraz.. Zajimal by me CPU_VID (zjistis napr. pomoci programu CoreTemp).
Zdravím! Jimbo mě upozornil na takový problém - je-li to problém. Různé diagnostické utilitky ukazují ne vždy úplně stejně, ale přeci jen, že zřejmě u E8400 může být velký rozdíl v napětí na jádrech. Je to možné, respektive reálné, nebo jsou to vadná čidla? Ta hodnota VCORE1 drobně kolísá, VCORE2 se skálopevně drží na 1,904. Podle toho, co jsem tady četl je maximum 1,225V. Tak nevím, komp pracuje normálně, teploty cca 41° idle, do 50° load na obou jádrech stejné. Mám(e) si s tí dělat hlavu?:runaway