Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: ECS P6STMT s OST a G-Luxon kondíky

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    ...aneb jak dopadl můj download server.

    Tento board mi odešel 8. 7. 2006
    Po opravě mi tento mainboard opět nepřetržitě jede a slouží k plné spokojenosti 24/7 stabilně od 27. 7. 2006.

    Vypadalo to tak, že když jsem ho zapnul tak se jakoby zapnul ale zase se rychle vypnoul. Takže jsem si řekl, že nějaké napětí či napěťové špičky jsou mimo požadované hodnoty a mobo se tak vypíná (jako třeba Abit ST6-R když na 3,3V větvi dostane 3,6V)...

    Používám tento maiboard jako bezvětrákový server co běží nepřetržitě 24/7/365 a folduje, stahuje a sdíli přes P2P data. S jeho sestavením jsem začal někdy v 2003 a na konci 2003 jsem ho i dokončil - teoretické rozpravy a návrhy jsou anglicky umístěny zde:
    http://forums.silentpcreview.com/viewtopic.php?t=9704
    A nějaké obrázky z sestavení tothoto bezvětrákového počítače si můžete prohlédnout tu:
    http://ax2.old-cans.com/g.php?p=silentpc&d=1&v=v2
    Ovšem po prvních 16 měsících provozu můj první zdroj upravený na bezvětrákový oděšel (měl úplně zčernalý tištěný spoj). Takže jsem udělal nový návrh, mnohem lépe řešený a s pořádným chladičem, jenž je dneska sotva vlažný, a tak dále. Vše je nafoceno v galerce. Takže s tímto novým lepším PSU za dalších 14 měsíců server přestal fungovat. Tak jsem se podíval dovnitř, kondíky se zdály v zdroji v pořádku, nic vypáleného, žádný smrad, nic... No stejně to byly Hec kondíky a to jsou špatné kondíky a musely být vyměněny, ale to je probráno v tomto tématu:
    http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=438

    No ale zpět k ECP P6STMT mobo. Podíval jsem se tedy na něj a na první pohled:

    Tyhle G-Luxony mají dost...

    Celý mainboard používá G-Luxon kondíky všude, kromě Vcore kondíků:


    Zbytek je, jak už jsem řekl, samé G-Luxony:


    Celkový návrh základní desky není zlý, ovšem v doplnění s špatnými kondíky (G-Luxony i ty "lepší" OST) to pravděpodobně nezvládne bezvětrákový chod v mých letních teplotách v místnosti mezi 30 až 32°C ...


    Ovšem na druhou stranu, protože ty poškozené kondíky jsou přímo napojeny na konektor zdroje, tak bych řekl, že zdroj bude asi generovat značné špičky v napětí...!


    Naštěstí jsem měl všechny kondenzátory na výměnu přípraveny. Veděl jsem, že na mobu jsou špatné kondíky a tak jsem se přípravil. Na recap tohoto moba potřebujete:

    ECS P6STMT
    ------------
    6x 2200uF 6,3V d10 - P12344-ND
    11x 1000uF 6,3V d8 - P12342-ND -> 1200uF 6.3V
    7x 560uF 6,3V d6 - P12348-ND
    6x 120uF 16V d6 - P12922-ND
    5x 33uF 16V d4 - P12925-ND - 35V
    1x 22uF 25V d4 - P12927-ND - 50V
    10x 10uF 16V d4 - P11212-ND - FC, 25V

    (ty P-ND cisla jsou http://digi-key.com objednávací čísla, je ovšem možné použít i jiné typy kondenzátorů, jako třeba Samxony, Rubycony...)

    G-Luxony jsou vysloveně šmejdy, OST jsou "lepší z špatných" kondíků a Hec kondíky použity v Eurocase zdroji jsou také docela šmejdovní. Všechny jsou uvedeny v seznamu špatných kondíků, takže je to bez debat, vyník byl nalezen. Já jsem prostě jen doufal, že to vydrží déle či že to dá víc varování dopředu, než je to jednou spadne a za týden se to celé pokazí Eurocase zdroje suxx...

    Takže mainboardu jsem kompletně vyměnil kondíky a tradičně jsem odstranil LPT a COM porty (už mi to docela jde!) - ten modrý druhý "COM" port je ve skutečnosti VGA výstup - a ten neplánuji odstranit, hehe:


    A to je obrázek mosfetu, který, jak jsem zjistil později, budu potřebovat sehnat!

    ...a pokud se k tomu dostanu a bude to rozumné, tak zaplním prázdné místa pro přídavné mosfety a uvidíme, jak kvalitní regulaci dostaneme potom

    Vyměnil jsem všechny, dokonce i ty 10uF kondíky, heh. Ne, opravdu, podívejte:




    Takže všechen ten G-Luxon crap je pryč, ale mobo se stále nezapíná.

    Takže - co se ještě pokazilo? 5V napájení ze kterého mobo bere napětí do regulátoru Vcore je zkratované. Tak jsem si prvně myslel - kondíky. Jak jsem vypájel tak jsem zkontroloval ty staré a nebyly zkratované. Ani nové Panasoniky nebyly zkratované, ale stále je tam tvrdý zkrat na zem. Takže jsem vypájel ten vrchní mosfet (ten by měl být více namáhaný, protože spíná proud do procesoru a také teplo se šíří nahoru, takže bude i víc zahřívaný...) a najednou 12, 32, 48, 62 ... a až do cirka 300 ohm postupně odpor na 5V větvi rostl jak se kondíky nabíjely. Takže by to mělo být v pohodě Zdáse, že tento mosfet prostě odešel, jak odešly kondíky...

    A kondíky odešly proto, že byly špatné a také proto, že v zdroji byly Hec kondíky, jenž už asi po roce nepřetržitého běhu bez větřáku odecházely a tak je jasné, že výměna kondíků v tomto Eurocase modifikovaném zdroji mě nemine, ale o tom je jiné téma.

    Teď k tomu mosfetu. Je to 15N03L kousek v provedení TO-263 (D2pak) obalu a je pěkně starý. Je to Infineon OptiMOS Power MOSFET, 30V, RDSon = 12,6 miliohmů (odpor v sepnutém stavu), 42A a kapacita báze je 12,7nF. PDF dokumentace k 15N0L3 Infineon mosfetu
    ...a zdáse, že někde ho stále ještě mají skladem! http://www.aeri.com/search/15N03L
    Ale možná bude dobré použít nějaký novější, kvalitnější?
    Další návrh je Fairchild FDB8832 mosfet který zvládá 30V, RDSon je 2,1 miliohmů, 80A a kapacita báze je 100nF. Jen se mě nelíbí poměrně velmi vysoká kapacita báze... Zvětšení kapacity báze o 787% nemůže dopadnout dobře, protože již kolem 170% zvýšení byly zaznamenány problémy Mosfet prostě nestíhá dost rychle spínat.

    Po delší diskuzi s davmaxem mi doporučil IRF3709ZS mosfet - specifikace IRF3709ZS mosfetu
    Protože je také na 30V, RDSon je 6,3 miliohmů a zvládne až 87A a ne jen 42A. Kapacita báze je skoro stejná jako u stařičkého Infineonu - to je také důležité - a je 17nF. Tento mosfet by se měl dát koupit v digi-key, ale když jsem to potřeboval tak nebyly skladem a tak jsem si raději nechal poslat dva orginalni 15N03L mosfety of Big Popeho. A jak se tak dívám, tyto IRF3709ZS mosfety nejsou v Digi-key na skladě stále, eh...
    Možná bude stát za to zkusit Mouser shop.

    Dobrým příkladem jsou i mosfety z Epox 8RDA+ desky. Jsou tam STB55NF03L kousky, 30V, RDSon = 13 miliohmů, 55A a kapacita báze je 20nF. ( http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/8680.pdf )
    Davmax doporučil Fairchild FDB7030L mosfet, 30V, RDSon = 7 miliohmů, 80A a kapacita báze je 24nF.
    ( http://www.fairchildsemi.com/collateral/ps...ete.pdf#page=56 )

    Ale možná se někomu poštěstí si ty IRF3709ZS opatřit a pak by mohly být milým zlepšením pro tento board. Měly by generovat méně tepla (poloviční odpor znamená poloviční ztráty z vedení proudu) ale polovina to nebude, protože ztráty spínáním bývají dva až třikrát vyšší než ztráty jen vedením proudu, takže ve výsledku to zas o tolik chladnější nebude

    Úspěch!!!
    A VELKÉ poděkování Big Popemu - v balíčku od něj přišly dva 15N03L mosfety, díky moc! Vyměnil jsem ten vrchní mosfet a mobo se stále nezapínalo - jako vždy se vždycky rychle vypnulo. Takže jsem zkontroloval ten spodní mosfet lépe a zdáse, že je vodivý až moc (má 0,4 ohmy, což při tom, že ty dráty k měřáku použité k měření mjí samy o sobě 0,2 ohmu, je docela dost dobrá vodivost) mezi svým kolektorem a emitorem, takže jsem ho vyměnil (díky moc Bog Popemu že přiložil dva mosfety i když jsem myslel že bude stačit jen jeden!) a mainboard naskočil jako kdyby se nechumelilo!
    (dnes už vím, e nevýhoda klasického Vcore regulatorového zapojení mosfetu do "totem pole" znamená, že při selhání jednoho odejdou většinou oba a proto se vždy mění oba dva...)


    PS. ta deska má rezervní místo pro dva další mosfety. Tyto by běžely paralelně k již instalovaným (takže by to nezlepšílo Vcore regulaci změnou z jednofázového na dvoufázový obvod - i když by stále sdílel jedinou cívku - jen by to zmenšilo odpor na polovinu, což by snížilo odporové ztráty ale zase zdvojnásobilo ztráty spínáním čtyř mosfetů místo dvou...) a možná by se dalo o této ideji uvažovat aby se mobo stalo robustnějším a mosfety neodešly když odejdou kondenzátory. Pravděpodobně to ale jinak nezlepší ani overlock moba, protože alespoň s VIA C3 procíkem tam nejsou žádné nastavení v biosu co se Vcore napětí týče... Takže jen pro robustnost je to vhodné zvážit. Já bych ovšem raději hlasoval pro použití IRF3709ZS mosfetů
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Zajímavé. Už sem se (nejen já) zkoušel ptát v threadu s EC zdrojem, bez úspěchu, tak třeba teď to vyjde. Na kolik ty kondíky přijdou, včetně pošty atd? Jako koníček je to fajn, tam se na náklady nehledí, ale bojím se, že pro normální lidi to smysl nemá, vzhledem k tomu že ta deska stojí tak 2 - 3 stovky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    No moment, moment, nestiham vsechno (popravde receno v posledni dobe nestiham ani to, co bych mel pro sebe, ne tak ...) Pekne porade

    A kdybys lepe cetl, tak treba ty ceny Panny FM kondiku ktere jsem v tomto pripade pouzil najdes zde: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=14325

    Takže, 470uF 16V Panny kondíky v http://digi-key.com stojí 0.116$ jeden pokud berete 1 000 kusů. A protože se vsadím, že NetGear vyprodukoval víc jak 250 kusů těchhle routerů, tak se dá bavit o ještě nižší ceně. Když jeden chce 25 000 kusů, tak ho kus přijde na 0.09289$ a to je pro běžného spotřebitele. Jsem si jist, že NetGear si dokáže vyjednat ještě lepší cenu...
    A na http://digi-key.com Ta je zminena uz nejakou dobu v temtu o kondicich zde: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=14302

    Proto jiste chapes, ze nepokladam za podstatne odpovidat na davno zodpovezene dotazy (jen cist, jen cist, jen cist ) a radeji se soustredim na podstatnejsi veci, treba na modifikaci me X-Fi karty, recap swicheru, sehnani Rubycon Black Gate N kondiku, recap Enermax 650W zdroje, etc, etc, etc, etc.


    PS. cena jine stare desky neni podstana, protoze jina stara deska bude mit zase stejne crap kondiky, ktere otejdou i s deskou - cize jedina moznost jak mit roky funkcni spolehlivy pocal je vymena kondiku. Vymenovat desky muzes neustale dokola a nikam se nedostanes. A pokud chces specifickou desku - aby podporovala VIA C3 procik, aby jela fanless, aby mela slusnou sitovku a vestavenou grafiku a mas do ni 1GBy SDRAM 2-2-2-6 ramek - pak nemas ani jinou moznost, nez ji dat kvalitni koniky, i kdyby to melo stat majlant. Protoze jinak ten fanless server v provozu neudrzis.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Poslednou dobou uz to nemusi byt take zle. Napr. je k dostaniu doska Intel Little Valley s pasivne chladenym integrovanym CPU

    http://www.atcomp.cz/zbozi/intel-lit...spx?p=z:107462
    http://support.intel.com/products/mo...gly2/index.htm

    Ta s Celeron 220 /1.2 Ghz/ je s pasivnym chladenim CPU. Ma integrovanu VGA + LAN + naviac PCI slot, + 1x IDA + SATA.

    Uroven vykonu u toho vykonnejsieho modelu s chladenim /ten mal 1.333Ghz/ bola na urovni asi AthlonXp1900.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Kdyz se na tu desku podivas, tak uvidis, ze kondiky na ni byly doslova a do pismene VYKRADENY. S takovym holokaustem kondiku ta deska take moc dlouho nepojede. Na druhou stranu, pokud by dostala opravdu znackove (mam podezreni na fejky) a dobre dimenzovane kondiky A kondiky do vsech mist kde byly vypusteny, pak to muze byt super vec.
    Ale momentalne mi ma VIA C3 staci. Mozna casem. Bylo by take zajimave, kdyby si ji koupil jeste nekdo a neupravoval ji. Ja bych ji recapnul a oba bychom ji meli pustenou 24h denne a s foldingem + eMule. Komu by asi driv zacala padat/odesla...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ako si prisiel na to, ze ten konkretny mofset je zly ?

    A ako si ho vymenil ? Pozeram, ze on je pripajkovany iba z vrchu a spodok je asi
    iba prilepeny ? Odpajkoval si to a potom si ho vytrhol ?
    ----------------------------------------------

    Tie Intel Little Valley som zatial nasadil tusim 2ks do firmy. Ale je to ta starsia
    varianta bez SATA a s 1333 Mhz CPU + chladic ma na CPU. Tak uvidim, ako vydrzia.
    Uz bezia par mesiacov.

    Inak ta varianta s 1333Mhz Celeronom, pri testoch bola vykonovo na urovni AthlonXP1900.
    Ak by sa tam nasadila gigabit ethernet sietovka, tak myslim, ze ta VIA by uz hadam
    dodychavala. Ten Intel je vykonom uplne niekde inde.

    Myslim, ze to odchadzanie kondikov robi kolisanie - vela krat su nekvalitne urobene, ci
    stare elektricke rozvody, plus zle ATX zdroje. Myslim, ze s dobrym zdrojom + pripadne aj
    line interactive UPSka pred to, tak nemusia aj smejd kondiky mat vela prace.
    S chladenim by to bolo samozrejme este lepsie. Nemyslim, ze by Intel robil zle dosky...
    Ved uvidime kolko vydrzia. Mozno prekvapia ako PCCHIPS M810LMR, ktora mi bezi od roku
    2000 aj s vydutymi kondikmi /ostatne PCCHIPS sa uz kvoli vydutym kondikom, co robilo trochu problemy,
    sa vyradili/, ci ECS K7S5A tusim od roku 2001 + ECS K7S6A, ktore prisli neskor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Jednoduse, po recapu se deska nerozbehla a tak jsem mosfety odpajel a promeril. Oba byly prorazeny - eg. vodily bez napeti na bazi

    Jak jsem ho vymenil? Nahral jsem nednu nozku, a ohnul ji nahoru. Nahral jsem druhou a ohnul ji nahoru. Pak jsem prilozil pajku k tomu kovovemu vrsku, kolektoru, mosfetu a pocka jsem, dokud se nepohnul

    Tie Intel Little Valley ... Uz bezia par mesiacov.
    Ale v jake zatezi a na jakem zdroji?

    varianta s 1333Mhz Celeronom, pri testoch bola vykonovo na urovni AthlonXP1900.
    Ak by sa tam nasadila gigabit ethernet sietovka, tak myslim, ze ta VIA by uz hadam
    dodychavala. Ten Intel je vykonom uplne niekde inde.
    Nevim o tom, ze by integrovane VIA reseni (sitovka na mainboardu) melo nejaky vykonovy problem, ale mozna se najdou desky, kde ma...

    odchadzanie kondikov robi kolisanie - vela krat su nekvalitne urobene, ci
    stare elektricke rozvody, plus zle ATX zdroje
    Urcite, kolisani napeti ktere ma kondik vyrovnat, zpusobuje zatez a kondiky se ji opotrebovavaji.
    Jejich predcasne odchazeni (viz. cirka 15-ti leta zivostnost 105°C 2 000h kondiku na 45°C) nezpusobuje zatez - pokud je v urcenych mezich - ale jejich osizena vyroba. Kdyby byly vyrobeny jako Rybycony, Samxony, Nichicony ci Panasoniky tak by vydrzely 15-let minimalne/zarucene.
    Kdyz odejdou po 2 letech, tak je jasne, ze jsou to spatne fake kodniky.

    Myslim, ze s dobrym zdrojom + pripadne aj line interactive UPSka pred to, tak nemusia aj smejd kondiky mat vela prace.
    Pravda pravdouci a kdyz k tomu pridas VIA C3 14W procik, tak se neni o cem bavit, ze? A presto odesly...

    S chladenim by to bolo samozrejme este lepsie
    Ano, teplota hraje velkou roli...

    Nemyslim, ze by Intel robil zle dosky...
    Ja vidim, ze jsou navrzeny dobre. Ale marketing je osudlil o vsechny kondiky a deska bez Vcore input kondiku JE ZLA deska. Tohle udelat, to je provokace... a nemistne spolehani-se na kvalitu 12V filrovani v PSU, jenz je typicky velmi spatna... Kdybys takovy Little Valley dal na Seasonic 430W s polymerem na 12V railu a nechal ho foldovat, tak nevydrzi ani pul roku...

    Mozno prekvapia ako PCCHIPS M810LMR, ktora mi bezi od roku 2000 aj s vydutymi kondikmi /ostatne PCCHIPS sa uz kvoli vydutym kondikom, co robilo trochu problemy, sa vyradili/, ci ECS K7S5A tusim od roku 2001 + ECS K7S6A, ktore prisli neskor.

    Si delas legraci, ne? Mozna v nejakych kancelarich to mohlo prezit, ale vsem ostatnim specialne jmenovane desky PROSLULE spatnymi kondiky odesly a casto dost katastrofalne!


    Jestli tyhle desky byly "dobrym prekvapenim" tak jsem cinsky papez...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    TRODAS

    Cim si meral tie moffsety, tym multimetrom, co si linkoval /tusim Metex/?

    Tie integrovane VIA, nemaju fast ethernet /100 mbps/ sietovku, ale maju gigabit ethernet /1000 mbps/ integrovanu sietovku ? Zdalo sa mi, ze mavaju 100 mbps...

    To, ze odisli kondiky so 14W CPU, no - i to sa zahrieva a dost u toho zalezi, ako je robena skrinka, chladenie a aky je tam prietok vzduchu, teplota v skrinke. Problemy pasivneho chladenia... Ak sa do toho prirata napr. nevhodnejsie umiestnenie, prikurovanie v zime, ci letne teploty...

    O PCCHIPS som hovoril, ze odchadzali na vacsine sa vyduli kondiky, predpokladam, ze velkou pricinou bol aj ATX zdroj, SKYHAWKy, ktore iskrili, vyhorievali kvoli kondikom...

    Ale o stabilnom chode, dlhodobom som hovoril o ECS doskach. Ako boli K7S5A, K7S6A. Co tie prezili... Opretie o radiatory, zastavenia chladica na CPU a niekolko dnove /tyzdnove/ prevadzky iba s pasivom, zastavenie ventilatorov v zdrojoch LC B300ATX, mnozstva nanosov prachu a umrtnost bola minimalna... Stasi si spocitat, od kedy su na trhu a funguju. Robili na nich sekretarky, ci aj ludia s grafikou /konstrukteri/ a robia na nich doteraz. Neni to vtip, ale tie menovane ECS dosky su ako nezmar :-) Mozno stastie na kusy, neviem. Ako som pisal v inom auditku, zatial odisla iba jedna z nich /vinou vadneho zdroja jej vydulo 3 kondiky, prezila recap. Druha ma tiez vinou zdroja vyduty 1 kondik, ale funguje/.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Kamarad mel K7S5A a doslova a dopismene vyhorela po cirka 1/2 ci 3/4 roce.

    Povidackam o tom, ze tyhle desky funguji dodnes, nemuzu uverit. BadCaps forum je plne lidi kterym tyhle desky dost katastrofalnimi zpusoby odesly, cize jedna a jeste nedokumentovana vyjimka jaro nedela. Podprumerny crap zdroj muze proces vyrazne urychlit, nicmene kamarad mel/ma Enermax 431W. Co je dulezite je, ze tyhle desky obsahuji zname spatne kondiky a proto odchazeji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Za K7S5A by som dal hadam aj ruku do ohna. Cudziu

    Ale nie, vazne. K7S5A a K7S6A mam a co vydrzali, odkedy su,je vynimocne na dosky. Istu dobu som ich kupoval dost a ako som pisal, zatial len u jednej sa vyduli 3 kondiky /ale premeranim zdroja sa zistilo, ze ten bol poskodeny. To poskodenie mohlo vzniknut aj z casti tym, ze raz sa mu zasekol ventilator a priserne to hrialo, az sa to sposobovalo zamrz/. Druha doska, co som videl mala iba 1 kondik vyduty a je funkcna, bez problemov. A tiez to bolo zlym zdrojom.
    Ostatne ECS dosky toho hodne prezili a DOTERAZ su funkcne. Ani jednu K7S5A, K7S6A som nevyradil, ani nemusel vyhodit ako nefunkcnu.

    Takze to NENI JEDNA doska, co z ECS prezila. Prezili mi vsetky dodnes /ak pocitam aj tu jednu opravovanu/... Ziadne povidacky, ale fakty. Mame ich, pouzivaju sa. Mozem hodit aj screenshoty, ak neveris. Vo VACSINE pripadov, tam kde funguju tie ECS K7S5A, K7S6A su tie LC B300ATX zdroje. Mozno som mal stastie pri kupe, neviem. Ale nebolo to kupovane naraz, ale postupne.

    Vacsina tychto dosiek /tie funcknce, neposkodene/ boli osadne v dobre navrhnutej ATX skrinke, ktora mala vhodne umiestnene a vyriesene chladenie /na svoju dobu/ a vo vacsine pripadov aj systemovy ventilator 8cm, pod zdrojom. Plus som sa snazil u nich vtedy aj predimenzovat vacsinou chladic /cize slusny CPU chladic/.
    ----------------------------------
    Inac malym zazrakom je aj jedna PCCHIPS M810LMR, ked od PCCHIPSu odisli uz tusim vsetky dosky /vyradene kvoli stabilite, vydutym kondikom/. Tak na tejto je ich iba par vydutych a slape od roku 2000 aj takto nakrapnuta
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 25-05-2008 v 16:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Jestli chceš fakta, tak u ECS K7S6A mám mortalitu 2/2 během čtyř měsíců. Ne kvůli kondenzátorům, ale náhodnému zničení BIOSu při resetu (Bad CMOS checksum, ještě vypsala něco o disketě a ihned se restartovala). Pak jsem si doplatil za MSI KT3 Ultra, která slouží téměř šest let. V práci poslední PC s Durony odešly loni, je fakt, že částečně díky no-name a low-end zdrojům. Ale některé desky s těmi hroznými zdroji a nepřetaktovaným CPU přežijí, jiné ne. Za dobré mám MSI a Soltek, za špatné ECS, PCchips, QDI. Ale statistika je z malého počtu desek a o kvalitě dnešních desek nic nevypovídá, protože se výrobci mohli za nějakých 6-4 roky dost změnit.
    EDIT: statistika je ze dvou vlastních desek K7S6A a cca tří K7S5A co jsem vyhazoval - ale většinou je úplně dodělal zdroj, nějakých pěti let se dožily
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 25-05-2008 v 17:00 Důvod: prasopis
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    pavel_p no to je dost maly pocet dosiek. Napr. jeden model ASUSu som reklamoval a az tretia doska bola OK.

    ECS patri medzi jedneho z najvacsich vyrobcov dosiek.
    Ta statistika je asi taka. Kupoval som to v SK postupne od 1-2 dodavatelov. Ti to kupovali povedzme z 1-2 velkobochodov. Cize prichadza do uvahy ako sa to prepravovalo a ako sa to skladovalo v skladoch, kto bol prepravca a kadial, cim to prepravoval. Taktiez je mozne, ze tie dosky vyrabalo viac tovarni a urcite revizie sa dostavali do urcitych statov, oblasti. I u reviizii je otazne, z ktoreho obdobia boli, ake mali komponenty subdodavatelia. Cize suma sumarum dost premennych.

    Viem, ze sa niektori ludia na ne stazovali, ini zase na ne nedali dopustit. Konkretne tie ECS K7S5A som mal revizie tusim 3.0 alebo 3.1.

    Istu dobu sa napr. o kondikoch na doskach hovorilo o tom, ze sa cinanom potopila lod s par ton nakladov kondikov. Tak ju vylovili, kondiky vysusili a predavali ich veselo dalej... Kolko to potom vydrzalo, uz si mozete domysliet...

    Povedzme, ze jeden prepravca to prepravi vlakom cez pevninu napr.na Slovensko, iny to dopravi lodou a potom vlakom do CZ. Na lodi to napr. navlhne a potom dosky odchadzaju jeden za druhou. Neviem, to su spekulacie. Fakt je len ten, ze tie dosky teda toho zniesli a su funkcne do teraz. Nic viac, nic menej. Tiez tu netvrdim, ze neverim, zeby tie dosky neodchadzali...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Kedze je problem s editaciou, tak to pripojim ako novy prispevok.

    Ale v jake zatezi a na jakem zdroji?

    co sa tyka Intel Little Valley. Ako som pisal, bezi ta verzia s chladicom par mesiacov,
    zdroj tusim nejaky 350W Fortron /alebo 400W/.

    Mimochodom, obzeral som si znovu tu dosku, je pravda, ze ma menej kondikov.
    Su tam take vacsie 3300uF tusim 6,3V, ako som sa pozeral. Znacka Rubycon.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 02-04-2008, 11:17