BIOS - slaba baterie?
Zdravim,
mam gentoo Linux a po kazdem rebootu se mi zmeni cas na rok 2002. Stalo se to poprve dneska rano, ja pak ten cas zmenim a vse je ok - dokud znovu nerestartuju.
Napadlo me, jestli to neni slabou baterii v BIOSu, ale nevim, jak to poznat.
K server nemam fyzicky pristup.
Nejake napady?
Diky,
Michal
mam gentoo Linux a po kazdem rebootu se mi zmeni cas na rok 2002. Stalo se to poprve dneska rano, ja pak ten cas zmenim a vse je ok - dokud znovu nerestartuju.
Napadlo me, jestli to neni slabou baterii v BIOSu, ale nevim, jak to poznat.
K server nemam fyzicky pristup.
Nejake napady?
Diky,
Michal
K jakému serveru nemáš přístup? K tomu, ze kterého Linux bootuješ? Pokud ano, slabou baterii nepoznáš, dokud se nezačnou hroutit i jiná nastavení BIOSu. Zkus si na tom serveru zkontrolovat, jestli nesynchronizuje čas s vadným časovým serverem.
Presne tak, nemam fyzicky pristup k tomu memu serveru, pripojuji se pouze pres ssh.
Synchronizuju se spravnymi servery....
Synchronizuju se spravnymi servery....
Přihřál bych si s dovolením polívčičku a docela by mně zajímalo, přibližně jakou životnost (výdrž) má baterie na základní desce, popř. na čem závisí. Nějako to nemůžu nikde najít. Díky.
Většinou se i stává ,že když je dost slabá baterie, sníží se výsledná frekvence procoseru ( nevím jestli násobič,nebo frekvence) ,tak se skus podívat ;)
O.K. Tak díky. To můžu zůstat naprosto v klidu. Myslím, že dýl jak něco málo přes rok se u mně MB neohřeje.
Ad původní dotaz: vypadá to na slabou baterii nebo zmršený /etc/adjtime
Ad klid: všichni můžou zůstat v klidu, baterie CR2032 se dá bez problémů sehnat za cca 40CZK
Ad klid: všichni můžou zůstat v klidu, baterie CR2032 se dá bez problémů sehnat za cca 40CZK
Baterie má mít alespoň 3 V, nejpozdější limit výměny je 2,8 V. Nová má i 3,5 V. Čidlo v desce je ale dost přesné na tohleto, takže se stačí podívat do BIOSu nebo to nějakým programem přečíst, k Linuxu snad něco také bude (spíše bych se vsadil, že bude přímo něco v základní instalaci), na Windows je toho spousta (většina diagnostických programů).