Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Připojeni externího disku přes eSATA

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    3

    Koupil jsem si 500GB externí disk WDH1CS5000E. Disk jsem připojil pomocí redukčního kabelu SATA->eSATA k základní desce GA-7VT600 1394. V BIOSu jsem nastavil položku "OnChip Serial ATA" na Enable.
    Po restartu mi to hlasí:
    "HardWare Initiate failed, Please Check Device!!! The Bios does not be instaled. Press <g> to continue!"

    Bios ani Win disk nenajdou (přes USB nebo Firewire běží bez problému). Drivery mam nainstalovaný z orig. CD k základní desce.
    Správce zařízení hlásí u VIA Serial ATA RAID Controller: "Toto zařízené nelze spustit. (Kód 10)".

    Budu rád za každou radu,
    díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Hmm napadá mě, KT600 má ještě starší verzi SATA, neměl by se ten disk nějak přepnout? Ale ono to spíš vypadá že se nemůže zinicializovat přímo řadič. Co BIOS desky, je aktuální?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    máš tam poslední bios? já osobně bych si tipnul na to, že ta stará deska nezvládne 500GB disk
    (divím se, že se ti povedlo připojit eSata= moje neznalost jak se připojují konektory eSata na MB-asi přes FireWire...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    3

    Děkuju za rady, mam starší bios z roku 2003, tak jsem tušil, že by to chtělo aktualizaci, ale mam z toho trochu strach, že to pak nerozchodim...
    Jinak na disku se nic nastavovat nedá.
    A rozdíl mezi SATA a eSATA je podle mě jenom tvar konektoru.

    Kdyby měl ještě někdo nápad tak budu rád, když se ozve.Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    flash biosu je jednoduchá záležitost...nahraj si bios s autoexec na flash disk a udělej to z flash disku, na webu výrobců je návod...takže je to easy dej pak vědět
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od amber884 Zobrazit příspěvek
    Děkuju za rady, mam starší bios z roku 2003, tak jsem tušil, že by to chtělo aktualizaci, ale mam z toho trochu strach, že to pak nerozchodim...
    Jinak na disku se nic nastavovat nedá.
    A rozdíl mezi SATA a eSATA je podle mě jenom tvar konektoru.

    Kdyby měl ještě někdo nápad tak budu rád, když se ozve.Díky
    Rozdíl je opravdu jen ten, že eSata má konektor upravený aby vydržel mnohonásobné připojeni/odpojení. Abys ale mohl využít hot-swap, musí řadič jet v AHCI módu. Pokud jsi windows instaloval a řadič měl nastavený na kompatibilní s IDE, tak to nepůjde, musíš přeinstalovat windows. Pokud jsi měl při instalaci win SATA řadič úplně vypnutý a zapínáš ho až teď, tak se přiznám že nevím jak se to zachová. Minimálně budeš muset doinstalovat ovladače SATA řadiče.

    EDIT: a tvoje deska má dual BIOS, takže i kdyby jsi při flashi něco pokazil nic se neděje, nabootuješ se záložním BIOSem a primární se opraví z té zálohy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Mam desku se stejnym Southbridgem via VT8237. Sata umí pouze I / 1,5Gb ,žádné AHCI po něm nechtějte a nepozná disk který běží na SATA2 (rozhodně ne disk WD - mám WD3200AAKS) - je potřeba ho přepnout jumperem na SATA I protože z vyroby je určitě nastaven jako SATA2. Ovladače jsem instaloval klasika Hyperion 4v1 určitě obsahují i komplet ovladač na Southbridge.

    Navod na prepnuti do SATA I
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Tak toho jsem se bál - je to první SouthBridge se SATA od Via - takže jestli nejde AHCI mod nepůjde ani odpojovat disk za chodu. Pokud ten disk ani nejde přepnout do SATA I režimu, tak asi bude lepší zůstat u USB nebo Firewire. Jde se dostat dovnitř disku nějak nedestruktivně? Pokud ano, uvnitř asi bude klasický disk a můžeš ho přepnout podle návodu od Speedsnaila.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Můžeš disk připojovat přes SATA po přepnutí jumperu na disku (viz můj minulý příspěvek - rozebrat by to mělo jít bez problémů), ale pouze při vypnutém PC.

    Takže pokud disk častěji přenášíš, nebo se stává že ho přepojuješ mezi více PC tak ti bude lépe sloužit Firewire.
    Pokud je disk nastálo u tvého PC a hodláš na něj třeba instalovat programy atd, a s přenášením to tak žhavý neni, doporučuju SATA připojení (ale s výše uvedenými omezeními)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    3

    Tak jsem bez problémů provedl update biosu pomocí programu na CD k desce. Šlo to přímo z windows a stáhlo si to aktualizaci z netu (teď mam verzi 1984-2004 Award Software).
    Tím jsem vyřešil problém se zmiňovanou hláškou při bootování. Systém naběhne hladce, ale teď už při bootování SATA jenom problikne, že není připojeno žádné zařízení.
    Podle manuálu co jsem našel na stránkách výrobce (viz soubor pdf), že se nastavuje ještě "SATA mode" na RAID a já tuto položku v biosu vůbec nemám...Potom při bootování stačí stisknout tabulátor a otevře se SATA RAID BIOS, kde by se měl disk objevit.

    speedsnail: díky, teď jsi to rozlouskl. Asi by to vyřešilo situaci. Problém je, že já se v tom externím disku nemůžu hrabat abych, neztratil záruku...Tak to vypadá, že ho prostě připojím přes firewire a bude. Třeba časem pořídím SATA2.

    Díky všem za snahu.
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    K tomu raidu: i kdyby se ti podařilo zprovoznit RAID menu tak ten disk stejně neuvidíš, takže jak bylo řečeno. Jumper nebo Firewire
    A pokud ma disk nějakou pečeť tak nezbývá než používat Firewire, který ale neni zas tak špatný. Na zálohu nebo kopírování filmů je to dostatečná rychlost (mnohem lepší než USB).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    23

    Zdravim, nevim pokud to nekomu pomuze, ja mel problem take s pripojenim s mybook 500GB pres eSATA kabel. Windows jej vubec nedetekoval. Na zahranic. foru jsem nasel prispevek, ze ten kabel je moc kratky a dostatecne nedosedne do pripojky. Orezal jsem par milimetru a disk funguje bez problemu. Snad to nekomu pomuze. Ilustracni obrazek v priloze
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: eSATA.JPG 
Zobrazení: 358 
Velikost: 151.9 KB 
ID: 7090  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Na VIA musi byt disk nastaveny na SATA1, jinak nepojede.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    K tomu pripojovani za behu, me funguje nasledujic postup (i kdyz se mi SATA hlasi jako ide).
    Odpojeni: V device manageru disk vypnout (disable) a pak ho fyzicky odpojit.
    Zapojeni: Fyzicky zapojit disk, v device manageru na zarizeni disku Scan for hardware changes, zapnout disk (enable).

    Nevyhody:
    Windows obcase postupne degradujou komunikacni protokol (na multiWord dma)
    Pokud se po vypnuti (disable) objevi hlaska ze je potreba restartovat pocitac (zavislost se mi nepovedlo odhalit) tak disk urcite neodpojovat, protoze se pak windows seknou.

    Je to celkem drbani se pravou rukou na levem uchu, ale obcas lepsi ne stale restartovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Připojení eSATA kabelem nefunguje
    Od dedeky v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-08-2012, 19:30
  2. Pripojeni Externiho USB disku. Nezobrazi se
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 08-01-2011, 21:06
  3. Externí HDD: Připojení ext. hdd pře eSATA
    Od Cenzanni v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 08-12-2009, 18:56
  4. 3,5" HDD SATA: Disk bez boxu přes eSata za běhu?
    Od jagged v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 12-11-2009, 19:51
  5. Externí HDD: Problém s připojením HDD přes eSATA
    Od Owerlocker v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 16-01-2009, 20:26