Mám pocit, že Microsoft si docela komplikuje svoje výsostne postavení na trhu příchodem právě Vist. Prvním důvodem je nekompatibilita DirectX10 s ostatními verzemi (kdyby alespoň Win XP/2000). Dalším důvodem je třeba to, že základní start Visty schlamstne bratru 512MB RAM. To ještě nemluvím o bezpecnostních dírách provázejících dílka společnosti Microsoft od samého počátku. Neznám člověka, který by díky Windowsum netravil cca jednou za rok den u počítače s úkolem naformátovat jej, zéjmena kvůli virům a jiné havěti, nemluvě o samotné nestabilitě jádra. I já sám jsem takto činil dokud mě neosvítila myšlenka mrknout se na www.linux.cz....načež jsem se proklikal až na odkaz, který vám zprostředkuje zaslání UBUNTU zcela ale úplne zcela zdarma (včetně poštovného), nechal jsem si poslat 32-bit/64-bit ové verze a jako bonus mě přišly i 3 nálepečky. Samotná instalace je zcela triviální a zvládne to i starší babička. Se spouštěním spolu s Windowsem neni žádný problém a to je při bootovacím výběru OBRÁZEK na pozadí. Ovšem samotný obsah je mnohem důležitější. Hned po instalaci je vše řádně nainstalováno včetně ovladačů zvuku, sítě i grafické karty. Celé prostředí je velmi příjemné s luxusni možností změny vzhledu, to nemluvím o 3D ploše (doporučuji se poívat například na toto [video=youtube;G3p8IBNNd88]http://www.youtube.com/watch?v=lawkc3jH3ws"]YouTube - Compiz-Quinn(now Compiz-Fusion)for linux. The future is now![/url] nebo [url="http://www.youtube.com/watch?v=G3p8IBNNd88&feature=related[/video] ). Myslím že se kolem toho bude povalovat ještě dost dalších ukázek. Poslední nanejvýše parádní věcí je podpora WINDOWSOWSKÝCH PROGRAMŮ ...ano slyšíte správně díky úžasnému emulátoru WINE není opravdu problém hrát CS1.6 na MAX detaily
a s vyšším refresh ratem!!!... dále jede Mafia, Call of Duty 1/2, Quake III arena, Half-life,Battlefield(všechny), Richard Burns rally.....a tisíce dalších + drtivá většina klasických okenních aplikací
....takže ani s Wordem není problém....i když OpenOffice (integrovaný) je nesrovnatelně lepší. Zatím je WINE v intenzívním vývoji ale přijde čas, kdy i Direct3D aplikace pojedou lépe než ve Windowsech. Navíc pro linux existují tuny profesionálních aplikací -zpravidla zdarma jmenujme alespoň tvůrce CAD, GIMP, emulátor procesorů RISC, apache server.....a tisíce dalších. V tuto chvíli je jen na vás zda i přes tato fakta se hodláte plahočit s příkazem format c: na bedrech anebo Windows používat jako poněkud předražený launcher moderních her. Windows je mrtev ať žije LINUX