Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Paměti: Paměti 4GB versus Windows XP

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: kvladyka

    Znění dotazu:
    Bylo mi řečeno,že pokud jsem si koupil 4GB paměti ram,budou mít moje Windows XP mít problém s jejich optimálním využitím a že si budu muset sehnat windosw 64bit,nebo Visty,které se mi vůbec nelíbí.Je to pravda?A pokud ano,neexistuje nějaký patch na XP,abych na nich mohl fungovat bez omezení i s 4GB paměťmi?

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
    core2duo 3GB
    2x2GB ram
    Deska ASUS P5N-E SLI/SATA2/GL, 775/1333, nForce650i
    Grafika 8800GT
    Windows XP

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Paměti jsou levné, klidně si kup 4GB, akorát je XPčka plně nevyužijí, ale vše bude fungovat zcela normálně



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Ne zadnej patch na XP neni.

    Klidne si tam ty 4GB nech, tvy XP je sice nedokazou cely adresovat, ale zadny problemy z toho neplynou.
    Jediny, cemu se nesmis divit, ze ti budou XP konkretne na tvy sestave hlasit pouze cca. 3GB osazenych pameti, a ten 1GB se ti tam bude flakat

  4. #4
    Neregistrovaný

    Jo ale ten přechod na Visty mně štve.Jsou úplně ....Ale co se dá dělat,pokrok je pokrok,i když co se týče Vist,tak v některých věcech by se o tom pokroku dalo polemizovat.Dík za bohužel potvrzení teorie.K.

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Ještě navrh potřebuješ 64bit Visty, což z prvního příspěvku není úplně zřejmé, i když je to tak asi myšleno.

    Doplněno: žiju s 32bit Vista Home Premium na 4GB paměti, OS vidí 3.25GB, aplikace použijí max 2GB každá. Není to tragédie, nad 2GB se občas dostanu, ale ty 3GB zatím nevyužiju. Je to dáno tím, že bych musel spustit dva opravdu žravé programy (třeba VirtualPC s náročnější aplikací a google earth, který požera ochotně vše co má k dispozici). Zatím teda není k 64bit důvod.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 22-03-2008 v 16:21 Důvod: doplnění

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Dík za bohužel potvrzení teorie.K.
    To ale opravdu neni zadna tragedie. Kdyz se ti do jinyho OS nechce, klidne si dej 4GB na svy soucasny XP....

    Jinak ano, asi sem to poradne nenapsal, pro plny vyuziti 4GB ram potrebujes jakykoliv (XP, Vista) 64-bit system

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Záleží na tobě, jak moc chceš to PC zatížit. Osobně jsem se vyšplhal s zatížením paměti už i nad 3 GB. Nutno ale říct, že se absolutně neomezuju a mám zcela vypnutý swap. Používám 64b Vistu. Pokud jde o rozdíl mezi 32b a 64b Vistou, zaznamenal jsem jen zlepšení spojené s větší kapacitou paměti, k tomu mi z nějakého důvodu vykazuje 64b Vista oproti 32b lepší výsledky 3DMarku 03 ( asi o 300 bodů, takže nic pozorovatelného, ale přece jenom tam ten rozdíl je ).

    S 64b XP jsem měl možnost chvíli pracovat, a i když s ním nebyly neřešitelné potíže, vyhnul bych se mu, protože nějaké potíže rozhodně byly.

    Doporučil bych Vistu zvážit a zkusit jí přijít na chuť už třeba jen proto, že má mnohem vymakanější správu paměti, než XP. Např. swapovací prostor používá znatelně méně, i když jej stále využije i v dobách, kdy pro to nemá důvod.



  8. #8
    Neregistrovaný

    Děkuji všem za příspěvky.Moc jsem se těšil jak na tom budu dobře,když budu mít 4GB ram na hry abych nakonec zjistil,že budu muset přejít na Visty a navíc,že ani Visty,pokud nebudou 64bit,tak si se 4GB paměti neporadí!Jak to dělají lidi co mají třebas 8 a víc GB paměti.To si to do PC dávají jen tak pro radost???A co výrobci desek.Jsem z toho trochu jelen.Ale co by člověk mohl chtít od Woken.Dokonalost asi až v příštím tisíciletí.Třebas si je alespoň budu moct malenko přetaktovat.Mám Patrioty extreme performance a u nich píší,že to jde docela dobře. :-)

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Ještě něco ... většina programů existuje jen v 32bit verzi a pak nevyužijí víc jak 2GB paměti ani na 64bit systému. A není to záležitost Windows nebo Microsoftu, ale všech 32bit systémů.

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Děkuji všem za příspěvky.Moc jsem se těšil jak na tom budu dobře,když budu mít 4GB ram na hry abych nakonec zjistil,že budu muset přejít na Visty a navíc,že ani Visty,pokud nebudou 64bit,tak si se 4GB paměti neporadí!
    Jezis ty to porad beres tak, ze je tam dat nemuzes.... Proc?

    Pri dnesnich cenach kup 4GB ramek a normalne je dej do kompu. Az jednou v budoucnu prejdes na 64-bit Visty, tak je vyuzijes....

    Nebo kup jen 2GB, vzdyt to na normalne vyuzity domaci PC staci.

  11. #11
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Pokud jde o rozdíl mezi 32b a 64b Vistou, zaznamenal jsem jen zlepšení spojené s větší kapacitou paměti, k tomu mi z nějakého důvodu vykazuje 64b Vista oproti 32b lepší výsledky 3DMarku 03 ( asi o 300 bodů, takže nic pozorovatelného, ale přece jenom tam ten rozdíl je ).
    U 64bit programů je celkem vidět nárůst výkonu, např. v Crysis těch 10 - 15 %...možná i díky tomuhle jsem v davných dobách bez problému hrál Far Cry se 64bit upgradem na 3200+ Venice a GeForce 6200 TC s 20+ FPS

  12. #12
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    lidi s 8GB paměti mají 64bit. OS...
    a trochu teorie k tomu proč ti 32b. OS nevyužije více jak 4GB paměti...
    je to dáno z toho, že OS dokáže adresovat pouze 2^32 (dvě na třicátoudruhou) paměti (od toho je 32bitovej)
    tj 2^32 = 4 294 967 296 B *hvězdička viz níže
    4 294 967 296 / 1024B (1KB) = 4 194 304 KB
    4 194 304 / 1024KB (1MB) = 4 096 MB
    4 096 / 1024MB (1GB) = 4GB tak proto to omezení 4GB paměti (k tomu se přičte pamět v grafické kartě...)

    a teď si vezmeme 64b OS:

    2^64 = 1.84467441 × 10^19
    což je obrovitánský obrovský číslo...
    převedeme to na GB = 17 179 869 184 GB paměti! to je ale rozdíl co?

    Přechod na 64b architekturu je dán vývojem IT...
    na začátku Bill prohlašoval ,že nějakých pár KB paměti nikdy nevyužijeme...a dneska...vidíš sám(ale za to Bill nemůže)

    A jak říkaj všichni předemnou..kup si 4GB paměti...a neřeš, že nevyužiješ celou velikost, časem stejně přejdeš na 64b. Visty, nebo na jinej OS...

    * vysvětlení
    2^10 = 1024 ...proto se dělí 1024...a proto sou kapacity HDD menší než ve skutečnosti udává výrobce...
    8b (bit) = 1B(byte/bajt)
    1024B = 1KB
    1024KB = 1MB
    1024MB = 1GB
    1024GB = 1TB

    v IT se používá binární soustava a od toho sep ak odvozujou všechny kapacity a velikosti a podobně...sou to násobky 2...
    Naposledy upraveno uživatelem Sieben: 29-03-2008 v 14:36 Důvod: doplnění



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Navíc bych to, být tebou, udělal, dokud jsou ty paměti tak levné. Měly by totiž co nevidět rapidně zdražit, jak bylo tvrzeno několik týdnů nazpět.

Podobná témata

  1. Windows 7, přílišná zátěž RAM paměti
    Od maetiskou v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 27-10-2014, 21:54
  2. Paměti: Windows XP a 4GB RAM
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-10-2008, 17:10
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 21-09-2008, 09:43
  4. Software: Windows a 4GB paměti
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-01-2008, 18:22