Spouštění diagn.programu na HDD z Dosu
Dobrý den.Nejsem zběhlý v zadávání příkazů z DOSu.Chtěl bych se zeptat,jak otestovat HDD(Samsung SV 1021D-vel.10GB) z prostředí Dosu,program pro Samsung HDD již mám nakopírovaný na disketě,ale nedokáži ho spustit.Na dotyčném HDD není instalovaný systém,jen mám podezření ,že disk přes své stáří,asi 6 let ,již není jaksi v kondici,a tudíž mi nejde naformátovat pomalou variantou na NTFS,na 2% to proběho asi za 45 minut.Rychlým formátováním to dojede až nakonec.Mám v úmyslu ho celý zkontrolovat utilitou SHDIAG a poté použít SUTIL.exe na kompletní vymazání a následné zformátování,či přealokování případných vadných sektorů.
Díky za cenné rady
Díky za cenné rady
Strčíte do disketovky, nabootujete do dosu.
Napíšete A:\ (příp. B:\, jestliže máte dvě disketovky). Jste na Áčku, teď by mělo (dle Samsungu) stačit napsat SHDIAG a jede to.
Kdyžtak napište SHDIAG.exe. Jestliže nic, potom napište: A:\Shdiag\Shdiag.exe
Jestliže nic, tak:
napište "dir A:\", bez uvozovek. Vypíše to složky a soubory na disketě. Stačí už jen najít, kam jste to zkopíroval.
Pro posun do určité složky použijte cd "název složky" nebo cd "celá cesta k souboru, např. A:\SHdiag\nějaká složka\složka\složka" a přesunete se do té složky. K vypsání co je ve složce napište dir. K přesunu zpět, opět analogicky cd.
To by mělo stačit ;-).
Napíšete A:\ (příp. B:\, jestliže máte dvě disketovky). Jste na Áčku, teď by mělo (dle Samsungu) stačit napsat SHDIAG a jede to.
Kdyžtak napište SHDIAG.exe. Jestliže nic, potom napište: A:\Shdiag\Shdiag.exe
Jestliže nic, tak:
napište "dir A:\", bez uvozovek. Vypíše to složky a soubory na disketě. Stačí už jen najít, kam jste to zkopíroval.
- Jestliže je tam shdiag.zip, pak jste to zapomněl rozbalit :D, což lze udělat ve Windows.
- Jestliže tam nic není, pak to tam není zkopírované.
Pro posun do určité složky použijte cd "název složky" nebo cd "celá cesta k souboru, např. A:\SHdiag\nějaká složka\složka\složka" a přesunete se do té složky. K vypsání co je ve složce napište dir. K přesunu zpět, opět analogicky cd.
To by mělo stačit ;-).
a nezadávejte názvy složek delší jak 8 písmen..pokud tak učiníte tak vám to dos "změní" z: balonecek na balone~1 :) ~ se píše jako kombinace ALT+126
Jinak http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_Shdiag.html
je návod jak to spustit a pod:)
Jinak http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_Shdiag.html
je návod jak to spustit a pod:)
Chlapi díky moc.Já jsem to výše uvedenými postupy zkoušel,omlouvám se,chyba byla ve mě,jak jsem zapojil datový kabel,zřejmě obráceně,proto nebyla žádná reakce na obsah A:,myslel jsem ,že zadávám špatné příkazy.Já totiž mám i plně funkční další sestavu PC a z ní jsem napojil FDD na tu sestavu ,kde testuji HDD,tam FDD není. Moje kšanda směřuje červeným označením dovnitř PC( u funkčního PC)a tady nevím proč teď jsem jí zapojil obráceně,respektivě mě k tomu donutil tvar zakončení kšandy,kdy mě nešel zapojit napětový kablík,který je u této FDD nad datovým vstupem.Při případném problému se ještě na vás rád obrátím.Díky moc