Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Pomožte s nastavením WiFi sítě.

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    Ahoj lidičky,
    potřebuji pomoci od Vás, odborníků. Můj problém je následující.
    Založil jsem si malou WiFi síť (1x PC; 1x laptop; 1xHTPC) založenou na standardu 802.11 n. Všechny prvky jsou od LinkSysu (AP; USB adaptér, PCI adaptér) a vše je samozřejmě určeno pro WiFi "n". Můj problém tkví v propustnosti mé sítě. Bohužel nevím čím bych propustnost změřil, ale z FTP jsem vydedukoval, že má propustnost je někde 300kB/s (zjistil jsem to podle měřiče maximální rychlosti přenosu dat v klientovi) a to byl přenos dat z PC do Laptopu, a ne z internetu. Z fóra jsem se dočetl že to není normální, a že mám někde chybu, Bohužel nevím kde.
    A tak vás s prosím o radu. Nevíte kde může být chyba? Nebo nemáte nějaký tip?
    Ještě přidávám soubor, kde je screen dvou obrazovek nastavení APčka.
    Nebo neznáte nějaký návod na nastavení WiFi - nejlépe pro LinkSys.
    Všem děkuji za rady a tipy.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Linksys.JPG 
Zobrazení: 354 
Velikost: 106.8 KB 
ID: 3314  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Nevím N-kovou wifinu jsem ještě neviděl...
    Network mode mixed neznám, vždy nastavuji AP, vyjímečně ad-hoc pro přímé spojení dvou PC, ale asi to nebude vadit.
    Obvyklé doplňující dotazy:
    • Kvalita signálu je OK? Bývá zobrazena u PC/laptopu většinou v konfigurační utilitě.
    • Neběží na kanálu 5-6-7-8-9 (přibližně stejné frekvenci) nějaká jiná a dost aktivní wifi v blízkosti?
    • Jak jsou zařízení daleko a kolik je mezi nimi zdí?
    • Pokud spojíš něco s APčkem kabelem pojede to rychleji?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    Kvalita signálu je většinou výborná, Zdí je mezi cestou z PC do Laptopu 1 - 3, podle dráhy signálu a vzdálenost je asi 3 - 5 m. Zapomněl jsem dodat že tento problém je po celé síti, a ne jen mezi PC a Laptopem.
    Na sousedních kanálech běží asi 4 sítě, a to na 1-7-8-12, "8" je tam nová, a tak asi přeladím na 4. U "n" je trochu problém, jelikož běží na dvou kanálech (Standard a Wide, alespoň jsem to tak pochopil).
    Z network mode, je na výběr jen mixed, nebo disabled, což znamená nefunkčnost WiFi. (mixed asi jako LAN +WLAN)
    A s APečkem jsem přes kabel nic neprovozoval. A ani k tomu není u mě určen. Ale pokusím se spojit Laptop s APčkem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    Tak problém jsem již tak nějak vyřešil. Nyní už soubory přes WiFi lítají kolem 1MB/s.
    Naskýtá se ale ještě jeden problém. WiFi "n" má být teoreticky rychlejší. V praxi podle nejmenovaného magazínu o PC WiFi "n" lítá kolem 25 Mb/s což něco přes 3 MB/s. A to moje WiFina zatím ani na sekundu nedala.
    Nevíte čím by to mohlo být způsobeno. Ještě zkusím dát dva klienty do jedné místnosti s wifi, a uvidím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Jen 25? Měl jsem za to, že je rychlejší ... wiki také říká něco víc: http://en.wikipedia.org/wiki/802.11n (teoreticky 248Mbit, prakticky 74Mbit)
    Nicméně normální WiFi má 54Mbps (někdy se uvádí dokonce 108Mbps, vůbec netuším proč) a víc jak 2,3MB/s jsem z ní nikdy nevytřískal.
    Btw, problém se vyřešil = sám od sebe?
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 30-03-2008 v 11:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    Tak s probléme, jsem možná trochu ujel, sice jsem zvýšil propustnost, ale není stále podle mého gusta. Dnes zase spadla na 200 kB/s. po jedné změně (ani nevím co ta položka znamená) se propustnost zvedla. Onu propustnost jsem zvýšil posunutím kanálu. Teď mám standartní kanál na 9, na 9 jede také cizí síť z okolí. Takže opravdu nechápu jak je to možný. Co wiki říká nevím. V onom magazínu, se rychlosti přes 35 Mb/s nedostali. Ale už mě to začíná trochu štvát. Poskakuji okolo toho, a propustnost je mizerná. Budu si muset promluvit s někým od LinkSysu.
    Pokud se problém nějak ještě vyřeší dám vědět. Ale kdo má nějaký nápad, sem s ním.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Mas to uplne blbe:
    Mode nastav na vsech zarizenich jen na N
    Kanal zvol takovy, aby se v okoli nevyskytovala zadna sit na stejnem.
    Vsechny RATE na vsech zarizenich nastav na maximum.

    Beacon interval se nedoporucuje nastavovat vys nezli na 100 ms, neni jistota kompatibility a vyrazne se prodluzuje doba pro ztrate spojeni.

    Tresholdy musi byt nastavene vzdy na vsech zarizenich v siti stejne, takze pokud uz je chces menit, coz nedoporucuju, tak je musis nastavet vsude, nejen na routeru/Ap, osobne bych tam nechal 2346 tedy maximum. Protoze u 3 zarizeni neni duvod ke zmenam.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    wex wex je offline
    Občasný diskutér Avatar uživatele wex
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    115

    To políčko Mixed by mělo znamenat, že to poskytuje všechny standardy, které to umí. Například u mého Linksyse mám na výběr Mixed, G-Only a B-Only. Bohužel si nepamatuju, který přesně mám... Takže problém by mohl být i v tom, že všechny zařízení běží na 802.11g nebo 802.11b. Ale nemám moc zkušeností s bezdrátovými prvky. Je někde OS napsáno, že to běží na n-ku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    no v OS a v jejich network monitoru je napsáno wirless n. V poláčku mohu zadat jen Mixed nebo Disabled.
    A furt nevím kde je chyba. Už jsem psal i do zdejšího zastoupení. Ale zatím bez reakce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    a jakou máš rychlost, když dáš ntb přímo k APčku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    tak jsem skusil laptop zapojit do AP. A hle. Mám dvě zjištění.
    Z laptopu jsem vyndal USB adaptér, a dal ho do PC, tak že v PC jsou nyní dva adaptéry. Pokud laptop je připojen k AP síťákem, je rychlost z laptopu do PC (USB adaptér) download 1,4 MB/s, upload 1,6 MB/s.
    Z laptopu do PC (PCI adaptér) jede pouze download 300 kB/s, upload 400 kb/s.
    Což mě přivádí k myšlence, zda-li není něco s PCI adaptérem.
    Dále mě přijde stále divná rychlost 1,5 MB/s kdyš je laptop připojen síťákem s rychlostí 100 Mb/s a komunikuje s PC přes wifi "n" s teor. rychlostí 300 Mb/s.
    Jaký je váš názor?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    no - ta rychlost 1,6MB by mohla bejt reálná, jestli je to přes několik zdí. Bejt tebou ještě zkusím přinýst ten AP přímo k počítači, aby se eliminovali zdi a tak se zjistilo, jestli je problém ve spojení (např. blbá anténa - nezapoměl jsi ji na to PCI připojit?), nebo někde uvnitř PC.
    Zkusil jsi přeinstalovat drivery od toho PCI adaptéru?
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    Přenést Ap jsem již skoušel, ale bez zapojení přes síťák. Tak že to ještě skusím, pak o wýkendu skusím jak to rychle poběží přes síťák ale na defaultní nastavení. 1,6 by mi vyhovovalo, i kdyš na druhou stranu je to málo. V nejmenovaném magazínu naměřili až 40 MB/s. To se snad přes dvě zdi nestratí, ale skusím, a uvydím. Drivery pro pci jsou už asi šestkrát přeinstalované. Nejdříve jsem si myslel že to bude OS. Jelikož jsem před tím dělal různé vylomeniny, tak jsem si myslel, že to bude chtít skusit na čerstvích XP. Ale když adaptér do USB jede v pohodě, tak je mi to divný.
    Anténu jsem zapojil, vedou k tomu tři kaberly, a nejsem zatim na tom tak zle, abych zapoměl zapojit tu krabičku co jsem k tomu dostal.
    Mockrát děkuji za snahu o pomoc.
    Po dalšíchzkouškách dám zase vědět. Ale furt mi nejde ta rychlost do hlavy, 1,6 je málo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Weslo
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    245

    mixed znamená že to vysílá i 802.11b i 802.11g(případně n)
    draft n umí teoretických 300Mbit ale v praxi je to 100Mbit -> 8MB/s přenos.Nikde jsem tady nenašel o jaká přesně zařízení se jedná....Jen že je to Linksys..
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    19

    jedná se o:
    AP - WAG300N
    USB adaptér WUSB300N
    PCI adaptér WMP300N
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pomoc s nastavenim domaci site
    Od h4gH v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-03-2013, 12:32
  2. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 22-12-2010, 14:42
  3. Problém s nastavením sítě
    Od iLianik v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-12-2009, 21:05
  4. Pomožte s výběrem wifi routeru prosím
    Od The lachiM v sekci Sítě
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 20-11-2009, 09:25
  5. Pomožte s návrhem sítě
    Od Grouwr v sekci Sítě
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 13-01-2008, 16:51