Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 13 12311 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 189

Téma: Test mainstreamovych zdroju

  1. #1
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Konec debatam o tom ktery zdroj je dobry ktery ne, vsichni mozni kandidati se u me sesly tak jsem s nimi zmeril spotrebu svojeho kompu a otevrel je.

    Jsou to: Fortron 350PNR, 350GLN, 400THN, ModeCom FEEL III 350W, Seasonic S12II 430 a 330 a nakonec Seasonic OEM 350W

    Vysledku a fotek mam na tri clanky, ale bohuzel nemam cas to sepsat. takze Vam sem davam hola fakta, spravnou interpretaci jiste zvladnete.

    Sestava:
    Pentium dual-core E2160 + AC Freezer 7 Pro @ 333*9 = 3GHz 1,45V (kvuli vetsi spotrebe)
    Gigabyte GA-965P-DS3P
    GeForce 6600GT 128MB + Accelero S2
    A-DATA Vitesta EE 800+ 2x1GB
    Samsung HM060II (2,5'' SATA 5400rpm OS)
    Samsung HD501LJ (3,5'' SATA 7200rpm Data)

    92mm Procesor autoregulace (cca 1200-2300)
    120mm VGA 1000rpm
    50mm Chipset 4000rpm
    200mm Case 400rpm

    Spotreba cele sestavy:
    Kód:
    ModeCom FEEL III 350W
    idle	93	load	188	CPU	153
    
    Seasonic OEM 350W
    idle	85	load	171	CPU	138
    
    Seasonic S12II 330
    idle	86	load	171	CPU	139
    
    Seasonic S12II 430
    idle	86	load	172	CPU	141
    
    Fortron 350PNR
    idle	97	load	190	CPU	156
    
    Fortron 350GLN
    idle	88	load	177	CPU	144
    
    Fortron 400THN
    idle	92	load	187	CPU	151
    
    Fortron FX500-A
    idle	92	load	185	CPU	150
    
    Chieftec GPS-400AA
    idle	93	load	185	CPU	150
    
    EuroCase ATX-550 JSP
    idle	98	load	188*	CPU	158
    Poznamky:
    idle: tak minutu po nabootovani win
    load: otevren 3D nahled u ATITool pro zatizeni grafiky a Orthos Large - in-place FFTs
    CPU: bez zatizeni grafiky, jen Orthos Small FFTs
    Seasonic S12II: sakra dlouhy kabely, 4x SATA
    Fortron 350PNR: kratky draty - hlavne ATX12V
    Fortron 350GLN: kratky draty - ATX12V
    vsechny Fortrony jen 1x SATA
    Fortron FX500-A: jako prvni fortron ma poradne dlouhy draty, ma 2xSATA a strasne moc molexu
    Chieftec GPS-400AA: slusne dlouhy draty, 2xSATA a dost moc molexu.
    *mam podezdreni ze pri zatezi procesoru i grafiky neco neklapalo, protoze procesor mel o 4 stupne nizsi teplotu nez u ostatnich zdroju. tech 188W bych teda bral s rezervou, imho by mel brat cca 195W.


    S12II 430: zapojen ATX12V 8pin - mozna kvuli tomu o kousek vetsi spotreba -kvalitnejsi krmeni??? jen tipuju

    Nakonec jsem je otevrel. Seasonic OEM a Fortrony nemely zadnou nalepku, takze nebyl problem. S12II a ModeCom nalepku mely. Takze S12II jsem otevrel jen svuj rok stary 430, protoze ho mam odzkouseny ze jede a sance ze klekne je uz miziva. 330 jsem nechal neotevreny, ale co jsem videl mrizkou je stejny jak 430W a 350OEM - nektere kondiky byly dokonce dobre natocene takze toho u neho je dost. Modecom jsem pul dne testnul a zdalo se ze funguje, tak jsem ho otevrel taky, ten je zase za par šušňů takze pripadne mala ztrata

    Co je uvnitr:
    ModeCom FEEL III 350W
    //zbytek Vent, ale malo mista, nejde rozlustit
    HEC 200WV 330uF 2x
    Vent KSC 10V 1000uF

    Seasonic OEM 350W
    //vetrak ma konektor
    Nippon Chemi-con 400V 220uF
    OST RLX 16V 2200uF
    OST RLP 10V 1000uF
    OST RLS 16V 1000uF

    Seasonic S12II 330
    //neotevren - novy, nalepka... stejny s S12II 430
    Hitachi HU 400V 180uF
    Nippon KZE 16V 3300uF
    Nippon KY 16V
    podobny s 430

    Seasonic S12II 430
    //Hodne kabelu, spatne se lusti. podle vzhledu vsechny Nippon (tipuju podle obdelnickovyho loga ve kterem byl na Nippon Chemi-con 400V 220uF napis)
    Hitachi HP3 400V 270uF
    Nippon KY 10V 1000uF
    Nippon KY 16V
    Nippon KZE
    vsechny asi stejna znacka, jeden Nippon PS60J 330 16V (na miste KZE 16V 3300uF v 330W)

    Fortron 350PNR
    //stary cca 3 mesice
    Teapo 200V 470uF 2x
    Teapo 10V 1000uF
    Teapo 10V 2200uF
    Teapo 16V 2200uF

    Fortron 350GLN
    //stary cca 2 mesice
    //v novsim GLN byla hromada CapXonu!!!
    Teapo LH 400V 220uF
    Teapo 16V 1000uF
    Teapo 6.3V 2200uF

    Fortron 400THN
    //stary cca rok a pul
    Teapo 200V 1000uF 2x
    CapXon 35V 1000uF 1x
    Teapo 10V 4700uF 3x
    CapXop/VENT ?V 3300uF 1x
    pak jeste dve stredne velky Teapa a hromada malych CapXonu

    Fortron FX500-A
    //stary cca rok
    Teapo LXK 200V 1000uF 2x
    Teapo 10V 3300uF
    Teapo 16V 2200uF
    Teapo 10V 4700uF 2x
    CapXon 35V 1000uF
    Teapo 1?V 1000uF 2x
    jeste jeden Teapo bud 16 2200uF nebo 10V 4700uF

    Chieftec GPS-400AA
    //stary cca rok
    Samxon 450V 270uF (H69AP z druhe strany)
    CapXon/VENT 35V 220uF
    CapXon/VENT 16V 1500uF
    Ltec 10V 1000uF
    Ltec 25V 470uF
    Ltec 16V 2200uF 2x
    Ltec 10V 3300uF
    Ltec 6.3V ???uF
    vetrak GP D12SH-12 (Yate Loon)

    EuroCase ATX-550 JSP
    //stary asi 2 roky, rok v provozu
    VENT 200WV 820uF
    GL? 10V 1000uF Low ESR K.O.
    JEE 10V 3300uF Low ESR 3x
    SC??? CS??? (divny logo, asi ty dve pismenka, nejak pres sebe) 10V 2200uF Low ESR
    hromada malych GL

    uvedeny kondiky jsou ty, ke kterym jsem se dostal a bylo mozne je precist... hodnekrat to neslo
    Ted prosim Trodase aby zbezne ohodnotil pouzity kondiky. Ja jdu uploadovat fotky a davat zdroje dohromady

    Doplneni:
    Pak jsem jeste skusil zdroj spustit naprazdno kolik bude zrat a taky pouze s jednim diskem (stary WD 10GB). Ucinost pri takto male zatezi je sotfa 50% (EC cca 30%)

    Spotreba naprazdno a s jednim diskem
    Kód:
    EuroCase ATX-550 JSP
    naprazno	9	HDD	17
    
    Chieftec GPS-400AA
    naprazno	8	HDD	14
    
    Fortron FX500-A
    naprazdno	7	HDD	12
    
    Seasonic OEM 350W
    naprazdno	5	HDD	11
    
    Seasonic S12II 430
    naprazdno	5	HDD	12
    
    Fortron 400THN
    naprazdno	6	HDD	12
    
    Trafo
    naprazdno	?	HDD	6
    kdyz jsem disk pripojil na trafo 230-> 5 a 12V (bylo u scytche kama connect pro napajeni disku a mechanik) tak s diskem zralo 6W

    Rzodily S12II a OEM - vetrak, chladice a PCB stejny, lisi se barvou, flexem, kondikama a u S12II je jedna vetsi civka - to ale muze byt rozdilem 430W vs 350W
    jako laik vic nepoznam

    EDIT: tak fotky jsou zde... kvuli uploadu (ADSL) jsem je musel rapidne zmensit a probrat, ale pokud nekdo bude mit zajem a tak tyden casu, tak jich mam vic a v rozliseni 3008x2000 (70MB)
    otevrene zdroje v poradi: ModeCom, Seasonic OEM, S12II 430 a Fortron 350PNR

    EDIT2: zavrit S12II byla docela fuska, ta potvora je tak precpana, ze jsem to tam malem musel prislapnout aby se to vsechno nevalilo ven a dal se nasadit dekl

    EDIT3: doplneny dalsi zdroje, vice info o nich a fotky v tomto tematu v prispevcich #54 (Fortron FX500-A http://www.svethardware.cz/forum/sho...1&postcount=54 ), #56 (Chieftec GPS-400AA http://www.svethardware.cz/forum/sho...6&postcount=56 ) a #75 (EuroCase ATX-550 JSP http://www.svethardware.cz/forum/sho...3&postcount=75 ) a neco k nim v postech po nich nasledujicich

    EDIT4: testnut i Enermax Pro82+, bohuzel jsem asi neco zapomel zapojit takze nelze primo porovnat s ostatnimi. vice zde: http://www.svethardware.cz/forum/sho...&postcount=149
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zdroje.JPG 
Zobrazení: 359 
Velikost: 284.8 KB 
ID: 3471   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zdroje2.JPG 
Zobrazení: 250 
Velikost: 381.1 KB 
ID: 3472   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: case.JPG 
Zobrazení: 275 
Velikost: 299.6 KB 
ID: 3473   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: mereni.JPG 
Zobrazení: 240 
Velikost: 317.1 KB 
ID: 3474   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zdroje3.JPG 
Zobrazení: 393 
Velikost: 323.8 KB 
ID: 3475   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ModeCom.JPG 
Zobrazení: 269 
Velikost: 334.6 KB 
ID: 3476   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SS OEM.JPG 
Zobrazení: 361 
Velikost: 355.9 KB 
ID: 3477   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 430.JPG 
Zobrazení: 274 
Velikost: 347.5 KB 
ID: 3478   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: fortron.JPG 
Zobrazení: 301 
Velikost: 368.1 KB 
ID: 3479   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: OEM vs S12II.JPG 
Zobrazení: 378 
Velikost: 360.9 KB 
ID: 3480  

    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 04-06-2008 v 14:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    prosim nejakeho cerstveho majitele fortronu 400GLN - je stejny jako novy 350 nebo jake asi ma PCB?

    a co z toho vseho plyne? fortrony se milovymi kroky blizi ke smejdoidnim zdrojum a nejlevnejsi "poradny" zdroj stoji 1300,- jestli fortron nebo ModeCom je uz asi jedno, Seasonic OEM je slusna alternativa ale taky to neni to pravy... ale pro jistotu bych s konecnym ortelem jeste pockal co na to rekne Trodas

    Zde jsou fotky dvou fortronu, v prvnim prispevku uz je plno. prvni 350GLN druhy 400THN
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: fortron 350GLN paint.JPG 
Zobrazení: 316 
Velikost: 126.3 KB 
ID: 3489   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: fortron 400GLN paint.JPG 
Zobrazení: 262 
Velikost: 172.4 KB 
ID: 3490   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: S12II 430.PNG 
Zobrazení: 292 
Velikost: 1.13 MB 
ID: 3491  
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 09-04-2008 v 12:27
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    prosim nejakeho cerstveho majitele fortronu 400GLN - je stejny jako novy 350 nebo jake asi ma PCB?
    Nerozdělával jsem, FSP400-60GLN koupen na začátku 12/2007 vypadá přes mřížku na první pohled stejně jako tvůj 350GLN. Nevylučuju, že se v detailech liší. Třeba větrák vypadá jako ten samý ADDA co máš v Seasoniku...ops ne MB, ale konkrétně ADDA AD1212LB-A71GL.
    Velký kondík vzdadu končí ...F(M) a není úplně černý ... spíš neurčitá tmavě hnědofialoalová ... třeba to bude horší než CapXon :-)
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 03-04-2008 v 21:15 Důvod: model větrníku
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    ted jsem se dival na starsi recenzi 400GLN od martina sejnohy, a zda se ze je PCB porad stejne... ucinost teda bude slusna, ikdyz horsi nez seasonic, ale to osazeni bude dost mozna taky bida

    nekdo kdo by mohl kuchnout epsilona tu neni?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Vezmu to rychle a zbesile
    Z tabulky ucinnosti je naprosto zrejme, ze zdroje Seasonic jasne vedou nad konkurenci. Rozdily mezi onemi tremi Seasoniky jsou ale zase docela zanedbatelne, cize o vhodnem PSU bude z techto rozhodovat kvalita kondenzatoru. A ta je, jak vidim, nevalna...

    ModeCom FEEL III 350W - HEC a Vent kondiky, nebrat ani zdarma. Zarucena cesta do pekla.

    Fortron 350PNR (GLN) - CapXony a Teapa? Delate si ze me legraci, nebo co?

    Seasonic OEM 350W - slusny Chemi-con na vstupu, OST jsou lepsi z spatnych kondiku, no, ehm, ne.

    Seasonic S12II 330 - Hitachi HU je super vstupni kondik, HU3 bych videl jeste radsi, anebo Panasonic TS-ED. Bavime se zde o spickovem kondiku, jedina slabina je jeho mala velikost na 330W... Chemi-cony KY (general use) jsou dobrou volbou do PSU, pred KZE bych se mel na pozoru, ale nejedna se o spatny kondik (pokud to neni fake). Tento PSU je asi nejlepsim vyberem, doporucuji.

    Seasonic S12II 430 - vstupni HP3 je velmi kvalitni kondik, nicmene proti minule HU rade je jen do 85°C. To znamena v provozu na 40°C cirka 1/4 zivotnosti HU/HU3 kondiku. Stale dobra volba, ale... uz to neni HU rada a HU3 mi uz darabaci vubec nechteji doprat. Jeste ze digi-key alespon prodava Panny TS-ED kondiky
    K Chemi-conum jsem se uz vyjadril u predesleho Seasonicu a to plati bezezbytku i zde, co me zarazi nesmirne je naprosto minimalni velikost a polymerovy kondenzator na filtrovani 12V vetve - doufejme, ze jen minimalne pouzivane -12V vetve, nebo jen jako 3-ti kondik do paru C - L - C filtru aktivni +12V vetve. Pokud tomu tak neni a potvrdi se promerenim ze tento malinky polymer ma filtrovat 12V vetev, pak ten zdroj nebrat ani nahodou.

    330uF je proti 3300uF vysmech (v mem starickem 400W Zalmanu je tam 6800uF kondik na 12V vetvi!) a i kdyz polymer ma vyssi maximalni mozny dodavany proud, tak jeho charakteristiky (plati obecne pro vsechny polymery) jsou naprosto nevhodne k odfiltrovani nizsich frekvenci, jenz se v zdroji produkuji zatezi a na nichz zdroj jede.

    Chtelo by to samo mrknout na typ vystupniho 12V spinace a zmerit osciloskopem jeho frekvenci. Zajemce o blizsi informace proc je polymer spatnou volbou odkazu na tento link (anglictina nezbytnosti): http://capsmod.net/forum/viewthread....extra=page%3D1
    Kde jsme to v docela slusnem detailu (na net, neni to disertacni prace...) rozebrali a pokud bych mel jen velmi strucne, tak maximalni proud, ktery kondik doda, je zavisly na spouste veci (teplota, treba) ale hlavne se meni s frekvenci. V specifikacich muzete najit nasobic, ktery plati pro ty a ony kondiky pri tech a onech frekvencich a mate z toho takovou tabulku:
    (srovnavam Samxon GA 3300uF 6.3V a Samxon URL 820uF 6.3V)

    Samxon X-con URL polymer: 120Hz = 0,05; 1kHz = 0,30; 10kHz = 0,70; 100kHz = 1,00
    Samxon elyktrolyt GA cap: 120Hz = 0,50; 1kHz = 0,80; 10kHz = 0,90; 100kHz = 1,00

    pouzitim vyse uvedene tabulky dostaneme tyto hodnoty max. impulz. proudu:

    120Hz - URL = 332mA, GA = 2345mA
    1kHz - URL = 1992mA, GA = 3752mA
    10kHz - URL = 4648mA, GA = 4221mA
    100kHz - URL = 6640mA, GA = 4690mA

    Je ocividne, ze polymer s nasobicem 0,05 nema pri 120Hz sanci (a 50Hz radeji nebudeme ani vzpominat...) takze nasazeni polymeru v zdroji vidim jako silne problematickou zalezitost. I pokud by vystupni spinaci regulator bezel na 100kHz a vyse, tak je 330uF miziva kapacita na to, aby se vyrovnala s pozadavky mainboardu a hlavne treba periodicky opakovane proudove "soky" o frekvenci treba 50 ci 100Hz snadno vygeneruje treba na 12V railu grafika, kdy kopirovani bufferu ram pro jeho zobrazeni bude urcite bude generovat proudove narazy o frekvenci displeje/fps hry a to mily polymer nema s koeficientem 0,05 nejmensi sanci ustat.

    Cize podle me je nejlepsi volbou Seasonic S12II 330 - jen ten vstupni kondik bych mu vzal z Seasonicu S12II 430
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 04-04-2008 v 01:13 Důvod: typos :)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Hmm, mi přišel z reklamace už třetí kousek Seasonicu 430W, po tom co mi umřela deska jsem ho reklamoval prostě kvůli tomu že při zátěži grafiky pískal, v domění že jinak mu nic není - jenže v reklamačním protokolu píšou že ten zdroj byl mrtvý, v 3D vypínal na sestavě kterou Fortron 400 táhl bezproblémů. Takže asi on způsobil smrt mojí Abitky Jestli z nového kousku uslyším nějaké pískání tak ho okamžitě balím a nechám vyměnit za Enermax, se Seasonicem mi už dochází trpělivost...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    tak jsem se znova pro jistotu dival na ten polymer, je na nem jen 320 a ne 330 a tech 16V - je tam jeden znak pres ktere je tecka fixou a za nim 6V - takze to sand nic jinyho byt nemuze... ale zase zadny 320uF neni v datasheetu

    http://www.chemi-con.co.jp/pdf/catal...s-e-071219.pdf

    Trodas: asi nezbyde, nez ho sebou vzit az k tobe budu mit cestu a poradne ho proklepnout
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    elpsycho -
    mi přišel z reklamace už třetí kousek Seasonicu 430W, po tom co mi umřela deska... Takže asi on způsobil smrt mojí Abitky
    Lze to (i když vařím z vody a nemám informace a tak se moho kolosálně mýlit) považovat za pravděpodobné. Polymer do zdroje nepatří a při dnešních odběrech z 12V větví je NELZE odbýt 320uF polymerkem.
    Enermax Liberty ma kuprikladu na 12V railu 3300uF kondik, slušnou tlumivku a zase 3300uF kondík. Tak se to má dělat.


    mech13 - Hmmmmm, hmmmm, no tak tečku fixou setři hadýrkem namočeným v lihu a podívej se znova. Bez obav, lakem vyvedené nápisy jen tak nesetřeš. A rád se na tu příšernost podívám a proměříme to. Jen co bude trošku pěkně a dokončím recap tvé desky ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Z těch témat začínám mít depku. Zdá se mi, že cokoliv horšího než Fortron je vraždou počítače, Fortron je ruská ruleta, Seasonic a Corsair má některé modely použitelné a Enermax je dobrej, ale za tu cenu se dají sehnat 2 jiné.
    EDIT: svým příspěvkem mi boboco připomněl, že jsou i jiné úhly pohledu. Když to beru takto, tak MaxPowerů umře cca 10-20% za rok, s poměrně novými Fortrony THN-P prakticky nejsou problémy, Antec a Seasonic u mě mají mortalitu 100% (dělejte statistiku z jednoho kusu). Je tu nějaký prodejce nebo správce větší sítě, který by k tomu mohl něco říct?
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 04-04-2008 v 22:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    já vím jen jedno, že 400W Modecom je uvnitř úplně jiný než 350W:-). Nečekám od něho zázraky, taky má vždycky obrovskou rezervu (nikdy nepojede nai na 300W natož na 400) a zatím vždy spokojenost, přestože uvnitř určitě nejsou značkový kondíky:-). Neměl jsem na ně ale jedinou reklamaci /krom jednodo co pískal/, Seasoniců jsem prodal mnohonásobně míň a na ně reklamace byly a jsou....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    ...A rád se na tu příšernost podívám a proměříme to.
    Tak na to jsem taky zvědavý - jestli bude mít smysl aspoň ho recapovat, nebo radši vyměnit za něco jako Enermax Pro 82+. Už nechci řešit takové demence jako s reklamovaným S12 a S12II a odpalovat si komponenty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    Spotreba cele sestavy
    Jen pro kontrolu by mě zajímalo, čím byla ta spotřeba celého PC měřena - nějaký spolehlivý (ručkový nebo ověřený digitální) měřič výkonu ?

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    330uF je proti 3300uF vysmech (v mem starickem 400W Zalmanu je tam 6800uF kondik na 12V vetvi!) a i kdyz polymer ma vyssi maximalni mozny dodavany proud, tak jeho charakteristiky (plati obecne pro vsechny polymery) jsou naprosto nevhodne k odfiltrovani nizsich frekvenci, jenz se v zdroji produkuji zatezi a na nichz zdroj jede.
    ........
    Je ocividne, ze polymer s nasobicem 0,05 nema pri 120Hz sanci (a 50Hz radeji nebudeme ani vzpominat...) takze nasazeni polymeru v zdroji vidim jako silne problematickou zalezitost. I pokud by vystupni spinaci regulator bezel na 100kHz a vyse, tak je 330uF miziva kapacita na to, aby se vyrovnala s pozadavky mainboardu a hlavne treba periodicky opakovane proudove "soky" o frekvenci treba 50 ci 100Hz snadno vygeneruje treba na 12V railu grafika, kdy kopirovani bufferu ram pro jeho zobrazeni bude urcite bude generovat proudove narazy o frekvenci displeje/fps hry a to mily polymer nema s koeficientem 0,05 nejmensi sanci ustat.
    Chtěl bych upozornit, že chtít po kondenzátoru na sekundární straně spínaného zdroje pracujícího běžně někde mezi 30 až 150 kHz (moderně i 500 kHz), aby řešil nějaké prudové rázy zátěže na frekvencích 120 nebo dokonce 50 Hz je úplný fyzikální nesmysl a to ze dvou důvodů:
    1. při 120 Hz, kapacitě 330 uF a proudu např. 2A (to je při 5V pouze 10W a při 12 V ještě pouze 24W) by bylo zvlnění napětí na takovém kondenzátoru cca 25 Všš. Jak musí poznat i úplný laik, to je příliš mnoho, aby to bylo takto používáno, a dokonce pro kondenzátor (obzvláště polymerový), který nesmí být nikdy přepólován a především nesnáší hluboké a časté vybíjení/nabíjení, by bylo samo o sobě smrtící. Proto může (nebo spíše musí !) výrobce definovat maximální proud při tomto kmitočtu jako jen dvaceninový (I=0,05*Imax = např. 0,1A) a i tak by vyšlo zvlnění 1,25 Všš, což je v těchto aplikacích stejně prakticky nepoužitelné. Definuje-li použitá technologie (polymer) maximální přípustné napěťové zvlnění na kondenzátoru, vyjdou z toho úměrně i maximální pracovní proudy v závislosti na kmitočtu ....
      Opačným výpočtem (přes potřebný proud, zvlnění a frekvencí) bychom mohli dojít k potřebné kapacitě výstupního kondenzátoru, aby udržel dostatečně filtrované výstupní napětí, takto: C=dI*dt/dU=dI/2f/dU= např. 20A/(2*50Hz)/0.1V = 2F = 2.000.000uF !!! Takový kondenzátor by byl větší než celý počítač.
    2. pokud má fungovat zdroj jako stabilizovaný, tak musí být schopen vyrovnávat proudové rázy na výstupu změnou svého pracovního režimu, tj. musí být dostatečně rychlý. V ideálním případě tedy výstupní kondenzátor pokrývá pouze potřebu energie od jednoho do druhého sepnutí primárních tranzistorů (nebo spíše výstupních usměrňovacích diod), takže vlastně pracuje pouze na kmitočtu spínaného zdroje ! V praxi pak může/musí pokrýt časový interval delší, aby vyřešil i pomalost stabilizační zpětné vazby (ta záleží na principiálním zapojení zdroje a filtrů). Výpočtem tak můžeme dostat postačující kapacitu někde kolem 250 uF (při výstupním proudu 20A, zvlnění 0.1V a 100kHz).


    A teď se oprávněně ptám: Je lepší použít ve spínaném zdroji polymerový kondenzátor, který je primárně určený a speciálně vyvinutý pro spínané zdroje pracující na kmitočtech kolem 100kHz, kdy dokáže pracovat s maximálním proudem, ale který má při nízkých kmitočtech povolené proudy zatraceně nízké. Nebo je lepší použít klasický elektrolytický kondenzátor, který má naopak při vyšších kmitočtech značný nárůst vnitřní induktivní složky a také ztrátového činitele a tím reálný pokles kapacity (třeba i jen na 10% nominální hodnoty), ale při nízkých kmitočtech je to "tahoun" ? O vlastním zahřívání díky vzestupu ztrátového činitele ani nemluvě. Odpovíte si pravděpodobně všichni sami. (Neomlouvám tím výrobce, že použíjí kvůli nižší ceně nevhodný technologicky dražší polymerový kondenzátor a tím mu silně zkrátí jeho životnost nebo přímo naordinují destrukci).

    A na závěr kvíz pro přemýšlivé: Byly zde uvedené výpočty zcela správné ? Nebo je na nich něco nepřesného ? Nevychází vám výpočet 250 uF ? Kdo na to přijde a třeba i vysvětlí "proč ?", dostane odměnu !
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    ...
    Velký kondík vzdadu končí ...F(M) a není úplně černý ... spíš neurčitá tmavě hnědofialoalová ... třeba to bude horší než CapXon :-)
    Panasonic. Dobré, velmi dobré.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Jen pro kontrolu by mě zajímalo, čím byla ta spotřeba celého PC měřena - nějaký spolehlivý (ručkový nebo ověřený digitální) měřič výkonu ?
    je to videt na 4. fotce v prvnim postu - kram za 450 +-nejaky drobny co ma merit 4W az cosi pres 1KW

    kdyz jsem na to pichnul lampicku s 60W zarovkou, ukazovalo to 60W. u notasu s 65W trafem 65W... takze tomu tak trochu i verim ze to muze byt docela presny, ale o nejake superpresnosti si nedelam iluze

    zde je hlavne dulezite ze to jse vse na stejne sestave ve stejnych podminkach, takze i kdyby merak nejak ujizdel, tak ujizdel u vsech zdroju stejne (doufam, snad v tom neni nejaky el-tech hacek)

    Trodas: uz je zavreny a zase v nonstop provozu, ale asi uz jdu nahazet veci do bedny do puvodniho stavu a dam tam 330W, snad budu mit cestu brzo a mrknem na neho u tebe
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 05-04-2008 v 02:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    mech13: ty mě děsíš, koupím si "kvalitní" zdroj..a teď zjistím, že zas až tak dobrej není To je prostě smůla nebo já nevím, budu doufat, že elspycho má jen "štěstí" jak já na Fortrony...Ale ten kondík o kterým psal Trodas..no doufám, že se mýlíš s tím plymerem..nebo se začínám bát
    svět se řítí do záhuby
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 13 12311 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 12:37
  2. Výbuchy zdrojů
    Od Martin Šejnoha v sekci Zdroje
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-12-2006, 07:11
  3. Testy Zdrojů
    Od Abel v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2006, 19:49