Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 2 z 13 PrvníPrvní 123412 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 189

Téma: Test mainstreamovych zdroju

  1. #16
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Sieben: vem baterku a podivej se co ta mas ty. ten muj je pres rok stare, mozna uz seasonic zjistil ze to je chyba a dava tam klasicky je videt pres mrizku, staci baterka
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    Tak sem se díval...
    ten největší kondík je 270uF 400V HP3

    a tam jak by měl být polymer je:
    1x 3300uF 16V KZE Chemicon a ještě nějakej menší tam je, ale ten nejde přečíst...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Panasonic. Dobré, velmi dobré.
    Takové zvíře neexistuje viz. http://www.panasonic.com/industrial/...A0000CE108.pdf ... FM série je do 50V, toto bude 400V.
    EDIT: po troše googlení (google.images.com:nippon chemicon) a nějakého infa na stránkách nippon chemicon by se mohlo jednat o Nippon Chemicon SMH/SMM sérii (general purpose, do usměrňovače stačí). Barva sedí, včera jsem to zkoumal při světle čelovky a krom konce ..F(M), ..85C se nedá přečíst nic, také to může být cokoliv ... ale u Fortron obvyklé capxon jsou černé a teapo asi také
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 05-04-2008 v 13:37
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    ten mensi vedle je u 330, 350 i 430. podivej se na fotku OEMka, tam neni takovy zmatek v dratech a je tam krasne videt - urcite to bude stejny jako v nem

    asi ten polymer byl krok vedle...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Nenapadlo mě, kam to líp dát. Mám doma jeden starší zdroj, jehož bližší popis zdělím nakonec. Jsem zvědav, co na něj trodas řekne, nějakou dobu napájel staré PC (AXP 2,2GHz, 1GB RAM, 2xHDD a X700Pro).
    Nu, několik fotografií (sry za kvalitu, foceno telefonem):
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4276347f7837dbf77e.jpg 
Zobrazení: 226 
Velikost: 582.5 KB 
ID: 3509 Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4276347f7837dd7e11.jpg 
Zobrazení: 197 
Velikost: 556.9 KB 
ID: 3510 Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4276347f7837ddb0cd.jpg 
Zobrazení: 173 
Velikost: 550.1 KB 
ID: 3511 Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4276347f78398a4dfd.jpg 
Zobrazení: 208 
Velikost: 370.8 KB 
ID: 3512

    Zelené kondíky jsou Samxon 2200uF, 10V
    Modré malé Samxon 100uF, 50V
    Černé, ty silnější NCKN (nevím, zda-li je to značka, celkem to nejde přečíst) 470uF, 16V, ostatní jsou stejné značky, ale jejich specifikace nepřečtu
    No a ty dva velké, modré, Samxon 470uF, 220V

    Nu a nyní, zdroj je to Q-Tec 400W:
    +3,3V - 20A
    +5V - 30A
    +12V - 16A
    -5V - 1A
    -12V - 1A
    +5Vstandby - 2A

    180W +3,3 a +5
    195W na 12V
    a zbytek zbytek
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    je to videt na 4. fotce v prvnim postu - kram za 450 +-nejaky drobny co ma merit 4W az cosi pres 1KW

    kdyz jsem na to pichnul lampicku s 60W zarovkou, ukazovalo to 60W. u notasu s 65W trafem 65W... takze tomu tak trochu i verim ze to muze byt docela presny, ale o nejake superpresnosti si nedelam iluze

    zde je hlavne dulezite ze to jse vse na stejne sestave ve stejnych podminkach, takze i kdyby merak nejak ujizdel, tak ujizdel u vsech zdroju stejne (doufam, snad v tom neni nejaky el-tech hacek)
    Souhlas, je to šikovná věcička. Já si takový za 300 Kč koupil taky a ještě jeden pro otce, a musím konstatovat, bohužel, že co kus, to originál (stejný typ, pouze jiný kus). Žárovku to měří vždy dobře, ale jak to má větší jalovou složku, tak se výsledky hodně liší.
    Takže doporučuji, s velkou obezřetností při manipulaci se síťovým napětím, udělat si test vlastněného kusu zapojením jako zátěže pouze kondenzátoru (např. tzv. X kondenzátor 1uF na minimálně 250V~/400V=), což by měl indikovat měřák jako nenulový proud (70mA), ale nulový příkon/výkon ! Pozor, po odpojení může zůstat kondenzátor nabitý - vybít do žárovky lampičky. Stejně tak lze místo kondenzátoru připojit čistou indukčnost (např. ze staré zářivky) nebo lze připojit nějaký samotný vstupní filtr ze starého zdroje. Pokud měřák ukáže příkon nenulový, pak měří špatně (pro 1uF je 100% chyba 16W). Stejně tak lze zkusit připojit kondenzátor paralelně k měřené zátěži (lampička, zdroj, lednička) a zobrazený příkon by se neměl vůbec změnit ...

    Jinak správně tušíte, el-tech háček v tom skutečně je, protože pokud měřák nezvládá správně odpočet jalové složky a každý zdroj má jiné vstupní filtry a kvalitu PFC, mohou být změřené údaje s velkou chybou (i desítky %).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Souhlas, je to šikovná věcička...
    hmm.... tak s tim bude trochu problem, pochopil jsem to az k tomu "Takže" (slovy klasika z RD)
    tak zhruba mi to neco rika, ale jsou to jen mlhave obrysy... ted to asi dost brutalne zjednodusim, ale chapu to spravne ze: "veznu kondenzator, prodluzku, do jedne zasuvky pichnu lampicku, do druhe zasuvky nacpu ten kondik, odstoupim 10 metru, skusim to nejakou metlou zapnout, a kdyz to nevyhodi pojistky, tak se k tomu priblizim a podivam se jestli to u 60W zarovky bude ukazovat porad 60W?"
    ten kondiky? nebyl by nejaky link na e-shop at s tim marne pul dne nezapasim?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od Smeli Zobrazit příspěvek
    Zelené kondíky jsou Samxon 2200uF, 10V
    Modré malé Samxon 100uF, 50V
    Zelený jsou asi GF... jejich specifikace se mi líbí (extra životnost při vyšších teplotách), měl jsem na testech jeden zdroj, výsledky zvlnění nadprůměrné (10-15mV ne-li dokonce vynikající), na to jaký to byl křáp zdroj.

    2mech13: To co změříš se nazývá "Systematická chyba měření" Pokod víš její velikost, můžeš ji zohlednit při dalších měření, kterých mohou být desítky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Co se to tady... paneboze. To je SadoMaso, ale dusevni!

    bylo takto používáno, a dokonce pro kondenzátor (obzvláště polymerový), který nesmí být nikdy přepólován a především nesnáší hluboké a časté vybíjení/nabíjení, by bylo samo o sobě smrtící
    WTF! Co se to v tom threadu deje a pise! :-O Estli tomu kua rozumim dobre, tak podle mileho pana se kondiky nesmi vybijet ani nabijet )) Netusim take, jak se kondik "hluboce" vybiji. Chapu ze slecna to muze chtit "hluboce", ze "hluboka" je treba studna, propast... nebo ze neci moralni standardy mohou "hluboko" klesnout ale netusim, jak se "hluboce" vybiji kondik

    Definuje-li použitá technologie (polymer) maximální přípustné napěťové zvlnění na kondenzátoru, vyjdou z toho úměrně i maximální pracovní proudy v závislosti na kmitočtu...
    To je take zblept jak svina, protoze maximalni pripustne pulzni zatezovani pri urcitem kmitoctu je velmi presne definovano a nevychazi vubec z pouziite technologie, jako spis z maximalniho zahrivani kondiku pri dodavani zmineneho proudu pri jmenovitem napeti.
    (vychazi spis z velikosti kondiku, proto maji vetsi kondiky na vyssi napeti udavany povoleny vyssi max. pulzni proud - v realite kondik doda mnohem vyssi proud do zkratu, ale kdyz to tak budete delat 100 000x za sekundu, tak se velmi rychle vybouli a exploduje - prekrocili jste max. pripustny pulzni proud - ripple current)
    Cize napetove zvlneni muze byt klidne od nuly do jmenoviteho napeti kondiku (a mozna na chvilku i do max. pripustne "surge" hodnoty) pokud se bude kondik vybijet do mekke zateze a PROUD neprekroci dane meze, aby se kondik neohral o vic, nez je max. povoleno. Surge napeti se udava u 2,5V polymeru na 2,8V, u 6,3V je to 7,2V, u 16V je to 18,4V, etc.
    Pokud chceme znat max. ripple kondiku a vyrobce ho vtipne neudava, pak lze pouzit maximalni povolenou ztratu na kondiku v tomto jednoduchem vzorecku:
    I = (W/R)^0.5
    W je ztratovy vykon na kondiku ve watech
    R je ESR odpor kondiku v ohmech
    I vyjde v Amperech

    Priklad: tantalovy Kemet T35x, 22uF 6.3V, Case D
    ESR = 3,7 Ohmu, max. ztrata na kondiku je 0,065 Wattu pri 25°C a ripple tedy je:
    I = (0.065/3.7)^0.5 = 132mA

    bychom mohli dojít k potřebné kapacitě výstupního kondenzátoru, aby udržel dostatečně filtrované výstupní napětí, takto: C=dI*dt/dU=dI/2f/dU= např. 20A/(2*50Hz)/0.1V = 2F = 2.000.000uF !!! Takový kondenzátor by byl větší než celý počítač
    Tak to je magalomanska pitchovina uz na n-tou, navrzeny vzorec je nesmysl, vypocet nebere vubec v uvahu max. ripple kondiku a frekvenci spinani srazil nekde k smesne nizkym hodnotam. Pokud jsem hovoril o frekvenci v radu Hz, hovoril jsem o narocich zateze - mainboardu/grafiky - na zdroj, ne o rychlosti spinani mosfetu, jenz bude na toto zkouset reagovat a napeti ustabilizovat na MNOHEM vyssi frekvenci... V praxi se pouzivaji frekvence mimimalne 50kHz, spis 100kHz u zdroju. U mensich regulatoru, jako treba TI PS54352 ( http://www.ti.com/lit/gpn/tps54352 ) jsou typicke pracovni frekvence bud 250khz nebo 500kHz, pricemz se ponejvice pouziva 500kHz a volitelne nastavitelna frekvence je mezi 250 a 700kHz.
    Typicky priklad - X-Fi zvukovka, 500kHz a 1,23V pro Fatal1ty verzi, napaji hlavni CA20K1 cip.

    Neomlouvám tím výrobce, že použíjí kvůli nižší ceně nevhodný technologicky dražší polymerový kondenzátor
    Rika se, ze nejlepsi prijde nakonec A tohle je tedy fakt sila
    Takze kvuli nizsi cene se pouzije drazsi kondik, jo? Cool!

    Uz jsem cetl ledasco, ale tohle je tedy MASO! ))) To uz nedavam )))

    Realita je, ze polymery vyrobci tlaci do HW proto, aby mohli do sveta vytrubovat, ze moba pouzivaji "jen solidni polymerove kondiky" a ze se tudiz nemuze stat, ze se zase zacnou nafukovat kondiky a mobo se po... A to logicky zni usim useru, kteri zrovna zazili jak jim mobo dik spatnym kondikum odeslo (a to zazila vetsina, jen nekteri o tom stale este nevi), velice dobre a tak koupi. Realita je, ze polymery se na vetsinu mist na mainboardu (krome Vcore vystupu) VUBEC nehodi a treba design Intelu na D955XCS desce to krasne potvrzuje:

    (Intel D955XCS)

    BTX, vse hezky Nichicony a hlavne - polymery JEN v Vcore vystupu.
    Dalsi spatna zprava je, ze polymery se sidi stejne, jako elyty a uz dneska je dost fake polymeru co se tvari jako zavedena dobra znacka - ale proste nejsou. V tom uz se pak ovsem nevyznam ani ja, ani nikdo druhy - bez vypajeni a zmereni - na coz je treba neskutecne drahy merak - clovek nevi nic.
    Situace jenz vyhovuje vyrobcum nejlepe...


    -HoNY-: tak to má být ale jen pokud je správně nastaven kmitočet a použity správný tlumivky




    elpsycho - ty novy Enermaxy se mi docela libej. Enermax Liberty rada se celkem dost kazi, treba tady:
    http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=4077
    Pac pouzili spatny kondiky. Zdase, ze se to vzali k srdci a dali tam alespon Chemi-cony tedka, do tech Pro82+ a Modu82+ zdroju. Uvidime, jestli nejsou fake a uvidime jak se ty vstupni kondiky osvedci. Ja zustavam v klidu u sveho recapnuteho Enermaxu 620W Liberty


    Sieben -
    a tam jak by měl být polymer je: 1x 3300uF 16V KZE Chemicon a ještě nějakej menší tam je, ale ten nejde přečíst...
    Vida, vida. Zjistili chybu a napravili ji


    Smeli - z tech fotek toho moc neni videt (sorry, ale... neni ) - nicmene prinejmensim vidim, ze je docela plny tlumivek (to je dobry znameni) a tak i s spatnymi kondiky dyl vydrzi, ne? A jestli vidim dobre a pod draty se neukryvaji dalsi, tak mit po jednom kusu kondiku na 3,3V a 5V vetve je ovsem husta oprcavka... Na kondicich jsou sice napisy Samxon, ale ja nevim o tom, ze by jakykoliv velky Samxon (GP, EP a tak) mel jinou barvu nez CERNOU, cize tz vstupni budou na 99% fejky. Jake ze jsou ty pismena na nich? GP?
    Skutecny Samxon GP v me ruce:
    http://www.capsmod.net/caps/cap_images/1183005525.jpg
    http://www.capsmod.net/caps/cap_images/1183005535.jpg
    Najdete 1 rozdil


    -HoNY- -
    Zelený jsou asi GF... jejich specifikace se mi líbí (extra životnost při vyšších teplotách)
    Me se nezda jejich barva (ale to muze byt nasvicenim...) a GF jsou s starsim elytem, Big Pope uz je nechce ani nabizet, ani prodavat. Specialne pote, co je videl nafuknute v dost lamersky navrzenem zdroji. Spatnym zapojenim znicis kazdy kondik, ale ma obavy, ze GFka nemusi vydrzet tolik, co ostatni Samxon kondiky.
    Orientoval bych se - do zdroje - na RSka a GDcka...
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 06-04-2008 v 02:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Chtěl bych upozornit, že chtít po kondenzátoru na sekundární straně spínaného zdroje pracujícího běžně někde mezi 30 až 150 kHz (moderně i 500 kHz) ...
    S tím celkem souhlasím, nějaké případné skokové změny zátěže nebo namodulovaných 100Hz+harmonické z nekonalého usměrňovače lze řešit rychlou úpravou šířky pulzu řídícím obvodem. Kondenzátory filtrují až to, co nezvládne řídící obvod.
    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    Opačným výpočtem (přes potřebný proud, zvlnění a frekvenci) bychom mohli dojít k potřebné kapacitě výstupního kondenzátoru, aby udržel dostatečně filtrované výstupní napětí, takto: C=dI*dt/dU=dI/2f/dU= např. 20A/(2*50Hz)/0.1V = 2F = 2.000.000uF !!! Takový kondenzátor by byl větší než celý počítač.
    Ohánět se takovým extrémem je naprostý nesmysl a vidím v tom snahu o vyvolání konfliktu. Vzorec je pro ustabilizování trafa pracujícího na 50/100Hz (dle umístění usměrňovacího můstku). I takové trafo je větší než počítač. Stejně tak je nesmysl specifikovat u proudových rázů nějakou frekvencí. Ani nechci vědět, jakým proudem by se takový kondenzátor nabíjel ve špičkách (pochopitelně se to dá vypočítat).

    EDIT 15:10: vzorec počítá s tím, že se kondenzátor nabije téměř okamžitě (velmi silným proudovým impulzem) a prakticky po veškterý čas se bude vybíjet (pilový průběh). Pokud by se kondenzátor nabíjel a vybíjel půlku doby (trojúhelníkový průběh), stačí poloviční kapacita.
    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Co se to tady... paneboze. To je SadoMaso, ale dusevni!
    Mám pocit, že se OBA chytnete nějaké nepřesnosti a uděláte z toho extrém, který se snažíte využít k naprostému zesměšnění oponenta. . Třeba zesměšňuješ hluboké vybíjení a pak píšeš, že se při častém zkratu kondenzátor přehřeje. To vidím jako velmi podobnou věc.

    To mech:Cívku bych do zásuvky nestrkal. Při jejím vytažení by ses asi dočkal hezkého oblouku. A elektrolyt také ne, protože ten může při přepólování vybuchnout. V lepším případě se dočkáš oblaku páry a smradu.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 06-04-2008 v 16:15 Důvod: chibi
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    S tím celkem souhlasím, nějaké případné skokové změny zátěže nebo namodulovaných 100Hz+harmonické z nekonalého usměrňovače lze řešit rychlou úpravou šířky pulzu řídícím obvodem. Kondenzátory filtrují až to, co nezvládne řídící obvod.
    Přesně to jsem měl na mysli. Celá debata o účincích nebo problémech kondenzátorů při nějakých Hz nebo jednotkách a desítkách kHz na výstupu spínaného zdroje pracujícího na 100 kHz je nesmyslná, protože to musí řešit vždy řídicí obvod spínaného zdroje.

    Pokud známe princip spínaného zdroje, tj. zjednodušeně řečeno: sepne se primární tranzistor, transformátor vytvoří na výstupu napětí třeba 20-30V (podle napětí v síti a zvlnění na primárních kondenzátorech), přes usměrňovací diodu a rekuperační tlumivku roste proud, který nabíjí výstupní kondenzátor a napětí na něm se plynule zvyšuje. Až řídicí obvod usoudí, že je již dost vysoké, vypne primární tranzistor, na rekuperační tlumivce překmitne napětí, které otevře rekuperační diodu, a tak tlumivkou teče zase stejný proud, avšak jeho hodnota klesá (vybíjí se magnetická energie z jádra tlumivky). Až je tento proud do kondenzátoru menší než proud do zátěže, začne i napětí na kondenzátoru klesat a to tak dlouho, až řídicí obvod opět sepne primární tranzistor a celá situace se znovu opakuje. Na prvním výstupním kondenzátoru je tak požadované stejnosměrné napětí (o střední hodnotě např. 12V) se superponovaným trojúhelníkovým průběhem (zvlněním) s rozkmitem např. 0,1Všš. Následný LC filtr(y) toto zvlnění dále potlačí tak, aby bylo na výstupu napětí s co nejmenším zvlněním.
    Takže sekundární kondenzátor je namáhán neustálým nabíjením a vybíjením právě a pouze v rytmu spínání primárního tranzistoru. Napěťové zvlnění na něm je pouze pár desetin voltu a pracuje s proudem, který je podle střídy spínání zdroje a indukčnosti rekuperační tlumivky třeba jen 1/5 výstupního proudu.

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Ohánět se takovým extrémem je naprostý nesmysl a vidím v tom snahu o vyvolání konfliktu. Vzorec je pro ustabilizování trafa pracujícího na 50/100Hz (dle umístění usměrňovacího můstku). I takové trafo je větší než počítač. Stejně tak je nesmysl specifikovat u proudových rázů nějakou frekvencí. Ani nechci vědět, jakým proudem by se takový kondenzátor nabíjel ve špičkách (pochopitelně se to dá vypočítat).
    O klasickém transformátoru zde nikdo nemluvil. Uvedený vzorec je právě pro nabíjení a vybíjení kondenzátoru konstantním proudem, což je nejlepší přiblížení k poměrům u spínaných zdrojů. Měl zde výpočtem demostrovat, v jakých reálných hodnotách by vycházely kondenzátory nebo napěťové zvlnění na nich při nízkých kmitočtech 50 nebo 120Hz.

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    To mech:Cívku bych do zásuvky nestrkal. Při jejím vytažení by ses asi dočkal hezkého oblouku. A elektrolyt také ne, protože ten může při přepólování vybuchnout. V lepším případě se dočkáš oblaku páry a smradu.
    Souhlas, cívku nesmíte ze zásuvky vytáhnout, ale vypnout přívod (např. vypínačem na prodlužce). Klasický elektrolyt pro stejnosměrná napětí nikdy nepřipojovat na čistě střídavé napětí (v zásuvce jiné nemáme), protože to by opravdu vedlo k výbuchu. Já jsem však psal o speciálním X kondenzátoru, který je fóliový a je na střídavé síťové napětí přímo dělaný ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Co se to tady... paneboze. To je SadoMaso, ale dusevni!

    WTF! Co se to v tom threadu deje a pise! :-O Estli tomu kua rozumim dobre, tak podle mileho pana se kondiky nesmi vybijet ani nabijet )) Netusim take, jak se kondik "hluboce" vybiji. Chapu ze slecna to muze chtit "hluboce", ze "hluboka" je treba studna, propast... nebo ze neci moralni standardy mohou "hluboko" klesnout ale netusim, jak se "hluboce" vybiji kondik
    Tak si přečtěte datasheety a aplikační doporučení výrobců k polymerovým kondenzátorům a třeba pochopíte. Hlobokým vybíjením/nabíjením je myšlena změna napětí na kondenzátoru o desítky % (30, 50, 70, 90%). Elektrolytické kondezátory znají jev zvaný formování, tj. jejich "zvykání si" na určité provozní napětí. Vychází to ze složitého elektrochemického procesu, kterému ani já úplně přesně nerozumím, ale je to tak.
    Polymerové kondenzátory používající organický elektrolyt mají formování mnohem výraznější a pro kondenzátor tak bolestivější. Dokonce existují celé studie a přesné doporučení výrobců, jak by se měl nový elektrolytický kondenzátor, který někde dlouho ležel, před prvním použitím nejprve postupně a pozvolna formovat mírně rostoucím napětím a velmi malým proudem, aby se pak dosáhlo jeho maximální kapacity a životnosti. To může být také důvod, proč některé kondenzátory vydrží a jiné ne a není to jen na výrobci kondenzátoru, ale i zdroje nebo době od výroby kondenzátoru po jeho první použtí ...
    Pokud dochází k neustálému hlubokému vybíjení/nabíjení, nemohou se chemické procesy uvnitř stabilizovat, roste ztrátový činitel kondenzátoru, tím i ztrátový výkon, zvyšuje se vnitřní teplota, současně klesá efektivní kapacita, a tím roste napěťové zvlnění na kondenzátoru a začarovaná spirála končící jistou smrtí je na pochodu.

    Jak jsem psal již v předhozím postu, pracují (měly by) výstupní kondenzátory spínaných zdrojů se zvlněním napětí řádově v desetinnách voltu, při vpodstatě konstatním napětí (3.3, 5, 12V). Hloboké vybíjení je tak nepotká, nebo by potkávat nemělo ...

    To je take zblept jak svina, protoze maximalni pripustne pulzni zatezovani pri urcitem kmitoctu je velmi presne definovano a nevychazi vubec z pouziite technologie, jako spis z maximalniho zahrivani kondiku pri dodavani zmineneho proudu pri jmenovitem napeti.
    (vychazi spis z velikosti kondiku, proto maji vetsi kondiky na vyssi napeti udavany povoleny vyssi max. pulzni proud - v realite kondik doda mnohem vyssi proud do zkratu, ale kdyz to tak budete delat 100 000x za sekundu, tak se velmi rychle vybouli a exploduje - prekrocili jste max. pripustny pulzni proud - ripple current)
    Cize napetove zvlneni muze byt klidne od nuly do jmenoviteho napeti kondiku (a mozna na chvilku i do max. pripustne "surge" hodnoty) pokud se bude kondik vybijet do mekke zateze a PROUD neprekroci dane meze, aby se kondik neohral o vic, nez je max. povoleno. Surge napeti se udava u 2,5V polymeru na 2,8V, u 6,3V je to 7,2V, u 16V je to 18,4V, etc.
    Pokud chceme znat max. ripple kondiku a vyrobce ho vtipne neudava, pak lze pouzit maximalni povolenou ztratu na kondiku v tomto jednoduchem vzorecku:
    I = (W/R)^0.5
    W je ztratovy vykon na kondiku ve watech
    R je ESR odpor kondiku v ohmech
    I vyjde v Amperech
    Viz předchozí. Maximální proud u kondenzátoru není jen kvůli zahřívání, ale také kvůli nevratným chemickým změnám a právě kvůli povolenému maximálnímu napěťovému zvlnění. Uvedený vzoreček je tedy správný (I=?(P/R)), ale špatně použitý, protože ESR není konstanta, ale ideální údaj za ideálních podmínek (je funkcí napětí, proudu, teploty, času, ...).

    Tak to je magalomanska pitchovina uz na n-tou, navrzeny vzorec je nesmysl, vypocet nebere vubec v uvahu max. ripple kondiku a frekvenci spinani srazil nekde k smesne nizkym hodnotam. Pokud jsem hovoril o frekvenci v radu Hz, hovoril jsem o narocich zateze - mainboardu/grafiky - na zdroj, ne o rychlosti spinani mosfetu, jenz bude na toto zkouset reagovat a napeti ustabilizovat na MNOHEM vyssi frekvenci... V praxi se pouzivaji frekvence mimimalne 50kHz, spis 100kHz u zdroju. U mensich regulatoru, jako treba TI PS54352 ( http://www.ti.com/lit/gpn/tps54352 ) jsou typicke pracovni frekvence bud 250khz nebo 500kHz, pricemz se ponejvice pouziva 500kHz a volitelne nastavitelna frekvence je mezi 250 a 700kHz.
    Typicky priklad - X-Fi zvukovka, 500kHz a 1,23V pro Fatal1ty verzi, napaji hlavni CA20K1 cip.
    Tak když to víte, že ty (ve vztahu k frekvenci spínaného zroje) "pomalé změny" bude řešit zpětná vazba stabilizace spínaného zdroje, tak proč debatujete o zásadní vadě kondezátorů, které neumějí dostatečně filtrovat na těch nízkých kmitočtech ?

    Rika se, ze nejlepsi prijde nakonec A tohle je tedy fakt sila
    Takze kvuli nizsi cene se pouzije drazsi kondik, jo? Cool!
    Ne, výrobce sice použije technologicky lepší kondenzátor, aby se to lépe fungovalo a hlavně se to lépe prodávalo, ale protože je moc drahý, vybere takovou hodnotu/provedení, podle hesla "aby se vlk nažral a koza zůstala celá", která je svými vlastnostmi na hraně použitelnosti nebo zcela nevhodná, čímž totálně zkrátí životnost a zvýší poruchovost ... Hloupé, ale technici většinou nerozhodují o penězích
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    hmm.... tak s tim bude trochu problem, pochopil jsem to az k tomu "Takže" (slovy klasika z RD)
    tak zhruba mi to neco rika, ale jsou to jen mlhave obrysy... ted to asi dost brutalne zjednodusim, ale chapu to spravne ze: "veznu kondenzator, prodluzku, do jedne zasuvky pichnu lampicku, do druhe zasuvky nacpu ten kondik, odstoupim 10 metru, skusim to nejakou metlou zapnout, a kdyz to nevyhodi pojistky, tak se k tomu priblizim a podivam se jestli to u 60W zarovky bude ukazovat porad 60W?"
    ten kondiky? nebyl by nejaky link na e-shop at s tim marne pul dne nezapasim?
    Lepší obrysy než úplná tma
    Brutální, ale je to správně !

    Kondenzátor lze použít nějaký ze vstupního (odrušovacího) filtru zdroje (je na něm X a 250V~ nebo 275V~) nebo si ho koupit třeba zde:
    http://www.gme.cz/cz/index.php?page=...detail=121-267
    http://www.gme.cz/cz/index.php?page=...detail=121-271 (ten první je lepší, ale obrázek mají tady)
    Nebo použít třeba celý vstupní filtr ze starého zdroje (C-L-C) - bývá to někdy samostatná destička hned u vstupního konektoru. To pak stačí odpojit kabel mezi takovým filtrem a hlavní deskou zdroje a pak můžeme použít bezpečnou síťovu šňůru a nemusíme nic strkat do zásuvky a zapínat koštětem .
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Vida, vida. Zjistili chybu a napravili ji
    Já už tam mám taky elyt, ačkoliv na krabici zdroje se píše že má solid capacitor (ano, jednotné číslo) na critical 12V rail. Takže bysme to mohli případně zkoordinovat že ti mech donese k proměření svoji verzi a já bych mohl vzít pro srovnání tu svou Z Bystřice to nemám daleko.
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 06-04-2008 v 15:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Další hádky o zdrojích ? Chci si přečíst srovnání a je tu tohle ! Já snad rozdám - všem, jen Mech dostane +ko za testy Děte se proboha hádat na skládku...nebo alespoń do tématu k tomu určenému...

    Hmmm, vypadá to opravdu hrozivě, ty levnější zdroje byť lepších výrobců asi odvpovídají ceně. Až se přežene tohle hrozné období s mojí deskou, tak bych se mohl podívat do toho Seasonicu SS-500ET-F3, stejně mi spadla skříň ze židle a mám nabitý napájecí konektor, tak čert vem záruku...

    Ale vycházeje ze statistik, pořád lepší Fortron/ModeCom s horšími kondíky ale dobrým návrhem než EC, KME, LC etc. s mizerným vším. A podle statistik, co tady lidé říkají, jsou ModeComy v pořádku (alespoň ty 400W)...no, ale vidím, že -HoNY-mu a Trodasovi pořibudou zakázky na elektrolyty a recapy

    A doufám, že alespoň ty výkonnější zdroje jsou dneska lepší...co jinak dávat do PC ?! Corsair a staré, ještě kvalitní, Fortrony, ovšem s horší účinností ??
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 06-04-2008 v 19:12
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 13 PrvníPrvní 123412 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 13:37
  2. Výbuchy zdrojů
    Od Martin Šejnoha v sekci Zdroje
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-12-2006, 08:11
  3. Testy Zdrojů
    Od Abel v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2006, 20:49