Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 10 z 13 PrvníPrvní ... 89101112 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 136 až 150 z 189

Téma: Test mainstreamovych zdroju

  1. #136
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    ja rozhodne nemam v planu ho kupovat, ale jestli se nekdo nabidne kdo ho ma nebo ho planuje a na dva dny mi ho pujci, rad na neho mrknu
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #137
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wolf007
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    664

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    ja rozhodne nemam v planu ho kupovat, ale jestli se nekdo nabidne kdo ho ma nebo ho planuje a na dva dny mi ho pujci, rad na neho mrknu
    jestli chces muzu ti poslat ten svuj chieftec az to budu menit ....
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #138
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Citace Původně odesláno od wolf007 Zobrazit příspěvek
    jestli chces muzu ti poslat ten svuj chieftec az to budu menit ....
    muzu na neho mrknout
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #139
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Neuvažuješ třeba o tom, že by sis ten Fortron objednal, vyzkoušel a zase vrátil
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #140
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    kdybych mel zaruceno, ze na nem nebude pecet tak by to slo... ale abych ho obednal, dosel mi, ja se na neho tyden dival a pak ho vracel kvuli tomu ze bud vyrobce nebo prodejce na neho pres sroubek nebo hranu nalepil nalepku, do toho se mi nechce...

    kdyz bych ho mel mit doma rad, rad bych ho i otevrel, pofotil a napsal co je v nem za kondiky
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #141
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Pečeť tam asi bude...no, pořád můžeš zkusit horkovzdušnou pistoli nebo -HoNY-ho požádat o pár QC PASSED nálepek
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #142
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od feryone Zobrazit příspěvek
    Ověření, zda není u mého EC 350W JSP přetížená +5V SB větev:

    když je PC vypnutý, protéká touto větví cca 220mA.

    Jakmile ho zapnu, proud klesne asi na 120mA.

    Tudíž přetížená opravdu není. Trvale mám pc připojené do sítě, zdroj nevypínám. Mám tam jen USB myš a USB tiskárnu, ted jsem připojil foták do USB a odběr je pořád těch 120mA.

    více na fotkách. normálně jsem přestřihl fialový drát a přemostil ampérmetrem

    otázka pro odborníky jako MirekK a další : Jaktože se ten po***** kondík 1000uF 10V v 5V SB větvi tak přetěžuje? Přepólovanost jsem neověřoval, ale myslím že to není pravděpodobné. Přeci těch pár miliampér mu nemůže vytlouct duši, není chyba někde v návrhu a proč ten kondík je lowESR, když je jen filtrační, nebo se mýlím?
    Jen pro upřesnění: Tiskárna i foťák mají vlastní napájení, takže spotřebu PC přes USB nezvyšují ...
    Kondík je low ESR právě proto, že je filtrační ve spínaném zdroji, tj. v místě, kde se předpokládá velké impulzní proudové zatížení, tak aby vůbec při tomto proudu filtroval a nepřehříval se.
    To že těmto kondenzátorům i těch pár mA "vytluče duši" mě zpočátku taky překvapilo (minulý týden jsem ve stejném místě kondenzátor také měnil), ale tipoval bych na několik současných problémů:
    1. v tomto zapojení je subzdroj 5V SB samokmitající, tj. nikde není dána přesná frekvence a tedy ani ripple voltage (ne ripple current) kondenzátoru a tedy nemusí být zrovna malé.
    2. tento subzdroj pracuje v závěrném směru, tj. kondenzátor opravdu živí celý odběr této větve přes sebe ! (Na rozdíl od výstupních kondenzátorů ostatních větví, které jsou dvoucestné v propustném směru a navíc s výstupní rekuperační tlumivkou, takže kondenzátorem teče ve skutečnosti třeba jen 1/5 výstupního proudu).
    3. díky tomu, že se jedná o malý subzdroj, tak i pře/zákmity na transformátoru jsou nemalé, většinou nijak nefiltrované a tento většinou jediný výstupní kondenzátor (paralelní keramika tam většinou chybí) to musí všechno odfiltorvat sám (a elektrolyty napěťové špičky opravdu nerady)
    4. při vypnutém PC není v chodu ventilátor ve zdroji, takže kondenzátor, blízké trafo ani diodu nic nechladí a při nevhodném rozmístění okolních součástek se může tento prostor docela slušně vyhřát
    5. subzdroj 5V SB je zapojen trvale (i při vypnutém PC), takže životnost kondenzátoru odtikává neustále, tj. 8800 provozních hodin ročně !

    Suma sumárum to nemá tento kondenzátor vůbec lehké a souhrou všech uvedených skutečností záleží opravdu na precizním návrhu zapojení od výrobce a bohužel i na přesné velikosti zátěže, která se může trefit zrovna tak, že se tento subzdroj rozkmitá v pro kondenzátor zrovna nejnepříhodnějších podmínkách. Může tak stačit jen něco málo ubrat nebo naopak přidat v zátěži této větve a rázem se může životnost prodloužit na "nekonečno" ...

    Napadlo mě udělat si příklad možného (nevhodného) provozního režimu v samokmitajícím zdroji v závěrném směru s využitím konstantní energie jádra a tedy proměnné frekvence (což je nejjednodušší zapojení se snadnou aplikací regulační zpětné vazby):
    Při malém zatížení takového zdroje může být klidně provozní režim tento (maximální proud 5V SB větve 2A, aktuální odběr 40 mA): střída 1:100, nabíjení 4A/0.3us a vybíjení 40mA/30us, tj. opakovací kmitočet 33 kHz, ale filtrační kondenzátor musí zpracovávat rázy 4A po dobu 0.3us, což odpovídá 3 MHz !!! A to mu opravdu není co závidět ! A ptá se snad někdo, proč takový strašný režim ? Protože při plné zátěži 2A by pak byla střída 1:1, nabíjení i vybíjení 2A/0.3us, tj. opakovací kmitočet 1,5 MHz. A všimněme si, že kondenzátor pracuje jen s polovičním špičkovým proudem ! Bohužel na vysoké frekvenci, ale celkové snížení frekvence není vhodné, protože bychom se poblíž "nulové zátěže" dostali do slyšitelného pásma ...

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    ...
    Pokud je to +5 V, tak stačí klidně 6,3V kondenzátor, i kapacita myslím může být větší, hlavně ať je dost kvalitní Větší napětí nevadí, spíše naopak, takový kondenzátor je větší a lépe se chladí (a nezvyšuje mu i to, že vyrovnává nižší napětí než umí, také životnost...?). ...
    Osobně bych souhlasil s větším rozměrem kvůli chladicí ploše, ale raději bych do stejného rozměru zvyšoval kapacitu než napětí, protože tím současně zlepšuji poměr max. ripple current / operating current. Smrtící by však mohlo být zapojení zdroje, které se zvlněním na 1. výstupním kondezátoru počítá a odvozuje z něj zpětnovazební smyčku a potom výměna za jakýkoliv "lepší" nebo "větší" kondenzátor způsobí více škody než užitku !!!

    Citace Původně odesláno od feryone Zobrazit příspěvek
    ...
    OT: Ve škole byl jeden chytrej učitel a říkal mi, že kapacitu elytů snadno změřím po domácku a s celkem vysokou přesností tak, že vemu zdrojík střídavého napětí 6,3V (nebo 6,28V=2*PI) a připojím na něj měřený kondík skrze ampérmetr do série, a každý jeden miliampér (mA) procházející ampérmetrem značí kapacitu toho kondíku 1000uF...
    Zřejmě se to dá odvodit ze vzorců pro reaktance a ohmův zákon(impedance) ale už nevím jak.. problém je ale ten zdrojík vhodného napětí, mám tu jen nějaké 9V zalité trafíčka, nevím bohužel vzorce na ten přepočet Kdo by náhodou tušil o čem mluvím budu rád za dovysvětlení)
    Na elektrolyty nikdy nepřipojovat střídavé napětí ! Jedině podložené stejnosměrnou složkou (ss) větší než vrcholová hodnota složky střídavé a kondenzátor pak musí být minimálně na součet napětí ss a vrchlové hodnoty střídavého napětí. Přepočet pak odpovídá klasice I/U = 2?fC => při f=50Hz => C = I/U/314

    Pro změření parametrů kondenzátorů však doporučuji jednodušší a každému realizovatelný postup a vzorec:
    - na zdroj napětí U připojíme kondenzátor a necháme jej nabít (nebyl-li dlouho používaný, doporučuje se napětí zvyšovat postupně a nechat kondenzátor několik minut formovat)
    - kondenzátor připojíme k voltmetru, jehož známe vnitřní odpor (u digitálních většinou 1, 10 nebo 100 M?), pro větší kondenzátory připojíme ke známému odporu (např. 10 nebo 100 k?)
    - stopujeme čas, za který klesne napětí na kondenzátoru na 1/3 původní hodnoty (např. z 12V na 4V)
    - kapacita kondenzátoru je pak C = t/R, kde t je čas v sekundách a R je připojený odpor (vnitřní multimetru nebo vhodně zvolený)
    Např. C = 3300 uF, R = 10 k? => měl bych změřit čas poklesu napětí z 12 V na 4 V za 33 s

    Kdo si chce prověřit i stáří či svod kondenzátoru, může jej nabíjet přes odpor např. 10 M? a sledovat jak rychle na něm napětí roste. Čím rychleji dosáhne konečného (ustáleného) napětí, tím lépe (samozřejmě je tento čas potřeba přepočítat na jednotku kapacity). Současně tím kondenzátor šetrně naformujeme před prvním použitím po delším skladování ve vybitém stavu ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #143
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    brzo by mi mel dojit Pro82+ 425W jen doufam ze na nem nebude nalepka, nebude muj... pocitam tak utery-streda ze by mohl dorazit
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #144
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    MODU82+ určitě nemá nálepky, PRO82+ by tedy také neměl mít (fotografie to víceméne i potvrzují).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #145
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    149

    MODU82+ i PRO82+ nálepku mají - s Honym jsme je měřily.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #146
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    A proto to tolik nemusí mrzet když už jsou celkem podrobně zrecenzované. Já na něm nálepku mám taky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #147
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Omlouvám se za mystifikaci Podíval jsem se pořádně a nemají klasickou nálepku na okraji, ale je tu pečeť přes jeden šroub. Na druhou stranu by z velké části měla přesahovat přes prolis pro ventilátor -> moha by jít snadno a bez porušení sloupnout
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #148
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    verze pro82+ nálepku má..a to jen na jednom šroubku, s pomocí horkovzdušné pistole se dá krásně odloupnout a pak zase vrátit. já sem to tak udělal, nafotil a zalepiul. fotky sou:
    fotky Enemraxu Pro82+ 525W
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #149
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    tak ho tu mam (Enermax Pro82+). spatny to rozhodne neni, ale zeby me oslnil se rict neda...

    bohuzel jsem nemel moc casu se v tom vrtat, a az kdyz jsem pro kontrolu nakonec testnul S12II 330, tak jsem zjistil ze

    jsem asi neco zapomel, pri burn byla spotreba o 5W nizsi (idle a CPU stejne) takze tyto hodnoty neni mozne porovnat s predchozimi, jen mezi sebou

    Spotreba cele sestavy:
    Kód:
    Enermax Pro82+ 425W
    idle	83	load	167	CPU	137
    
    Fortron 350GLN 80+
    idle	84	load	170	CPU	138
    
    Seasonic S12II 330
    idle	85	load	166	CPU	139
    naprazdno zral Ener pouhe 3W, s jednim diskem 10W (tentokrat jiny disk nez u minulych zdroju - 20GB jednoplotnak)

    uvnitr vidim jen HP3 330uF 400V
    v novym fortronu OST 270uF 400V

    Ener ma vyveden 3pin konektor na MB s monitorovanim otacek, pri zatezi jakou jsem mu dal jel vetrak porad na 520rpm
    jeho velkou nevyhodu vidim v SATA konektorech - ma je sice 4, ale vsechny jsou na jednom svazku, takze neni mozne

    zapojit nahore v bedne SATA vypalovacku a dole disk

    jinak ma 2x 6pin na grafiku, jeden z nich je odpojitelny +2, odpojitelny 4+4pin ATX12V a taky odpojitelny 20+4pin

    na foceni nebyl cas, ale fotek je po netu vic nez dost

    nova verze fortrona GLN se o neco zlepsila, takze radsi brat to kde je u neho v zavorce napsany 80. kvuli nalepce nemuzu otevrit
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 09-07-2008 v 09:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #150
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Tak sem rozšrouboval svůj Seasonic kvůli výměně ventilátoru a hned vám sem napíšu, co sem našel uvnitř. Takže:
    SS-500ET
    +3,3V - 24A
    +5V - 24A
    +12V1 - 17A
    +12V2 - 17A
    více si najdete kdekoli na netu

    Nu a co je tedy uvnitř? (opět fotil mobil)
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: moto_0083.jpg 
Zobrazení: 116 
Velikost: 102.7 KB 
ID: 5038Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: moto_0084.jpg 
Zobrazení: 121 
Velikost: 105.7 KB 
ID: 5039

    Ten velký buřt je HP3 (330uF, 400VDC) - dle jistého faqu by mělo jít o Hitachi (?)
    Ostatní, vše, na co sem kouknul, byly OST (RLS, RLP) s hodnotami 16V 3300uF a 10V 1000uF, víc se nedalo přečíst, hlavně u těch menších vím jen to, že to byli OST
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 10 z 13 PrvníPrvní ... 89101112 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 13:37
  2. Výbuchy zdrojů
    Od Martin Šejnoha v sekci Zdroje
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-12-2006, 08:11
  3. Testy Zdrojů
    Od Abel v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2006, 20:49