Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Problém s throttlingem + při žádné zátěži ventilátor na 0 rpm?

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Zdravím všechny přítomné,
    nedávno jsem do tohoto fóra psal problém s chlazením procesoru, přišlo se na to, že je to throttlingem, ale protože se mi nedařilo tento problém nijak odstranit (mám chladič AC Freezer 7 Pro), tak jsem odnesl bednu do opravny. Tam nějak nastavili automatickou regulaci otáček ventilátoru procesoru, pak pustili sérii testů, ale na nic se nepřišlo, což mě docela zarazilo. Doma jsem pak PC pustil a fungovalo už normálně...
    ...dokud jsem neupgradoval BIOS :-D Opět se začal projevovat throttling, a to i při vysokých otáčkách. Nastavení "automatické regulace otáček" - Performance mode v BIOSu ty problémy ještě zhoršilo. SpeedFan při nulové zátěži dokonce ukazuje u větráku 0 RPM, přičemž teplotu odhaduje na 48°C a při zátěži monitoruje teplotu kolem 51°C. Pak se prý sice začne větrák točit na 2200 RPM, ale procesor se zahřívá, dokud nezabere throttling. Prosímvás, nevíte, jak bych mohl konečně získat tichý a nepřehřívající se počítač?

    Děkuji moc.

    P.S.: koukal jsem do bedny a větrák běží stále - tak nevím, co to ten SpeedFan mudruje...

    Informace o PC:
    Zákl. deska: ASUS P5GC-MX/1333
    Procesor: Intel Pentium 4 3,2 GHz
    Větrák: AC Freezer 7 Pro
    Naposledy upraveno uživatelem Paulos: 05-04-2008 v 16:59 Důvod: +informace o mém PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    jestli ti speedfan hlasi neco divnyho, tak to over v jinym programu - treba everest. priblizne otacky poznas podle hluku, pres 2000 uz je freezer docela hukot
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    On právě ani moc nehučí... Na Everest se podívám zítra (ten technik, co mi kontroloval počítač, mi v něm nechal Everest Ultimate edition )
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Takže CPU se podle Everestu moc nezahřívá, v zátěži největší má asi 51 °C, v nezátěži 47 °C. Větráček se v zátěži roztočí maximálně na 2200 RPM, poté, co ale zafunguje throttling (zhruba po 5s), tak se vrátí na 1800 RPM. Normálně, bez zátěže se točí na hodnotách kolem 1200 RPM.

    Poraďte prosím, jak se můžu nešvaru jménem throttling zbavit (nejlíp nadobro). Taky by se hodila nějaká použitelná regulace otáček větráku procesoru. Děkuju moc.
    Naposledy upraveno uživatelem Paulos: 06-04-2008 v 08:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    na 2200 ten vetrak slysis? o uz totiz musi delat docela kraval, nechce se mi verit zeby freezer nezvladal P4 na 2000rmp, to je blbost. uz nevim co vsechno se resilo minule, ale HeatPipe funguji? je ten chladic dobre usazen? nebo je PC s nalepkou a nemuzes dovnitr?

    jestli kuci v servisu jen prasacky throtling nevypnuly....

    EDIT: puvodni tema zde: http://www.svethardware.cz/forum/sho...0068#post90068

    mas doma nejakou teplovodivou pastu? chtelo by to freezer vydelat, napustit si vrelou vodu a ponorit jen zakladnu do te vody - heatpipe se musi dost rychle zacit zahrivat
    pri tom chladic a CPU samozdrejme musis ocistit od pasty, a abys PC znova zprovoznil nejakou pastu tam musis dat - a to by byla dalsi vec, zkontrolovat ze je chladic poradne usazen - kdyz uz ho vydelas tak ho tam das znova poradne
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 06-04-2008 v 09:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Při 2200 je ten větrák už slyšet, ale mírně, není to nic vážného. Teď jsem automatickou regulaci vypnul (čili to znamená, že je větrák hlučný), protože jinak se s PC moc nedá pracovat.

    Teplovodivou pastu (docela novou) tady někde mám. Mohl bych ten větrák zkusit nasadit znovu (už jsem to dělal asi 3x), mohl bych zkusit ponořit větráček do vařící vody, ale celé se mi to nějak nezdá...

    A vypnout throttling? Jak se to dělá? Nebo aspoň posunout teplotní hranici?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    jestli jsi to uz 3x menil, tak to asi bude sedet dobre, tm to nebude (snad)

    vetarcek rozhodne neponorovat, ten sundat a ponorit jen tu medenou kostku ktera doseda na procesor - jestli se heatpipe rychle ohreji, tak je chladic v poradku a asi bude rozhasena teplotni ochrana v procesoru. jestli se chladic bude ohrivat vemli pomalu, ma vadne heatpipe a mizerne prenasi teplo - na reklamaci chladice

    jeste kdyz mas PC zaple a sahnes na tu medenou kostku na procesoru, je znatelne teplejsi nez zbytek chladice?

    mohl by jsi sem dat screeshot z CPU-Z?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    JAU, popálil jsem si prsty!!!

    Ne, jen legrace
    Ta měděná kostka nebyla teplejší, než zbytek toho větracího aparátu - řekl bych, že byla stejně chladná.

    A přikládám pár obrázků z CPU-Z. Doufám, že nějak pomůžou, protože jsem už docela zoufalý...

    EDIT: a ta měděná deska by měla být teplejší, nebo chladnější, než zbytek chladiče?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_cpu.jpg 
Zobrazení: 115 
Velikost: 48.8 KB 
ID: 3527   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_cache.jpg 
Zobrazení: 111 
Velikost: 35.4 KB 
ID: 3528   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_mainboard.jpg 
Zobrazení: 90 
Velikost: 38.2 KB 
ID: 3529   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_memory.jpg 
Zobrazení: 97 
Velikost: 35.6 KB 
ID: 3530   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_spd1.jpg 
Zobrazení: 92 
Velikost: 41.4 KB 
ID: 3531   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: card_spd2.jpg 
Zobrazení: 94 
Velikost: 41.5 KB 
ID: 3532  
    Naposledy upraveno uživatelem Paulos: 06-04-2008 v 13:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    uz jsu z toho jelen... Vcore vporadku, frekvence taky, chladic zda se funguje... snad uz jedien zbyva rozhasena tepelna ochrana CPU...

    kdyby ta kostka byla horka a zbytek studeny, chladic by nefungoval. opacna situace nastat nemuze, kdyz je to zhruba nastejno tak to tak nejak funguje jak ma
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Dobře. Pokud jsme už tedy přišli na příčinu, potřebujeme nějaké řešení. A doufám, že nějaké máš, protože já nemám ani páru. Mrknu se ještě do BIOSu, jestli tam není něco, co by odpovídalo popisu "zpomalování počítače, když něco dělám"
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    no - osobně bějt tebou, tak se na to vykašlu a vypnu v BIOSU throtling. Pak spustim zátěžovej test a budu rukou testovat, jestli
    a) chladič se dostatečně rychle zahřívá
    b) nezahřívá se příliš
    vim že jsou to protichůdné podmínky - ale prostě tak ňák citem. Zatížit procesor
    (nejlépe pomocí Intel Thermal Analysis). Dál si při tom pustim něco, co mi vykreslí graf stoupající teploty procesoru a hlídat, jestli příliš neroste, - ta může bejt blbě kalibrovaná, ale rychlost nárůstu je většinou dobře. No a když mi to tak bude dostatečně dlouho fungovat (např. dvě hoďky), tak bych nechat throtling vypnutej. S tim vědomim, že je to sice risk, ale jestli je chladič Ok, tak blbne procesor - a vzhledem k tomu, že už tak nemá dneska velkou cenu a navíc je rozbitej :-) tak než bys s tím dlouho laboroval, tak si na brigádě vyděláš na novej :-)
    Matyáš
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-04-2008 v 14:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Logout: jen detajl, TAT nejede na nicem jinem nez core/core2, takze na to bude muset vzit orthos - ten ale bohate postaci (test small FFTs)

    jeste bych skusil ten chladic v horke vode, jestli bude ok tak se mi to zda jako rozumny reseni
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Pánové, mám tu problém: v BIOSu nikde nevidím žádnou možnost vypnout kontrolu teploty procesoru nebo throttling nebo něco podobného... že by to tam vůbec nebylo?

    A navíc, podle mně dostupných informací, ten servis testoval můj PC 4 hodiny v kuse (s vypnutým throttlingem, s automatickou regulací otáček) a vše bylo v pořádku...
    Naposledy upraveno uživatelem Paulos: 06-04-2008 v 14:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    zkus CPU internal temperature throtling v Advanced - CPU Configuration
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele Paulos
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    60

    Nic takového tam není. Kdyby alespoň něco podobného, ale na tohle téma tam není nic...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 25-07-2012, 08:45
  2. Radeony: Problém s 4870, padání v zátěži.
    Od Stoupa07 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 07-06-2009, 17:43
  3. Grafické karty: Problém v zátěži
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-05-2009, 13:25
  4. co to znamená? - žádné informační kanály
    Od marekpevný v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 21-06-2008, 17:25
  5. Problém: Po zapnutí PC, žádné ikony ani nabídka Start na monitoru
    Od blagin v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 04-11-2007, 18:38