Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 29

Téma: Malý testík WD6400AAKS

  1. #1
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Nedávno jsem si pořídil tento disk a tak bych se rád podělil o pár poznatků. Testů tohoto disku najdete na netu určitě hodně, já si ale udělal malé porovnání jak je na tom disk s výkonem v režimu AHCI vs. IDE.
    Nejdřív malé zhodnocení disku samotného. Jak jistě víte, jedná se o nový model od WD, který používá nové 320 GB plotny. Díky vysoké hustotě zápisu je jeho výkon velice dobrý, dokonce bych řekl že tento disk dost zavaří svému kolegovi ze stejné stáje - Raptoru. Ten je samozřejmě stále nepřekonatelný v rychlosti přístupu, díky 10 000 otáčkám, ovšem další parametry už tak jednoznačné nejsou. Můžete nahlédnout do testů zde.
    Disk je velmi tichý, zvuk ložisek je slyšet jen když přiložíte ucho téměř k disku, seek je také docela kultivovaný (celou dobu testování jsem měl disk mimo case). Vibrace téměř žádné, takže i v méně kvalitní skříni bude o sobě disk nedá vědět. Teploty se v průběhu instalace Windows a následného kopírování souborů, které trvalo asi hodinu, nevyšplhaly nad 37 stupňů, což je podle mého skvělý výsledek. Disk byl položen vedle case, žádný ventilátor v okolí. Při běžné práci se teplota ustálila na 34 stupních. Předchozí disk jsem měl položený volně na spodku case na molitanové podložce, s přišroubenými pasivními chladiči, sice to nevypadá nic moc (dělal jsem je sám) ale chladil se dobře, i bez průvanu do 40 stupňů.



    O tohoto disku mám strach že mu budu muset pořídit kulicha, aby se nenachladil .

    Teď k samotným testům. Disk je rozdělen na 3 partitions, z nichž první systémová má cca 100 GB. Základní deska Gigabyte P35-DS3, CPU E2160 na 2,5 GHz, 4 GB RAM. Vždy byla čistá instalace Windows, ovladače a pár nepodstatných prográmků. První výsledek je, když byl disk připojen na přídavný řadič JMicron (GBB3623, kdo desku zná jsou to ty fialové konektory) v režimu AHCI.



    Druhý výsledek je z ICH9, v režimu IDE. Bohužel režim AHCI se mi na tomto řadiči nepodařilo rozjet, respektive jsem nenašel ovladač, ani na přiloženém CD nebo webu Gigabyte. Pokud ho někdo rozjel, tak napište do threadu.



    Je vidět že jakýsi rozdíl je jen v Burst Speed, ale jedná se o rozdíl celkem zanedbatelný. Pro srovnání dávám výsledek svého starého disku WD 2000JB, 200 GB, 8 MB cache, UATA 100.

    Naposledy upraveno uživatelem johny__g: 08-04-2008 v 20:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    k tomu AHCI na ICH9 - je o tom poznamka hned nad downloadama: "To enable hot plug capability for the SATA connectors controlled by the ICH9 South Bridge, you must install Windows Vista (on ICH9, hot plug is supported in Windows Vista only) and configure the SATA connectors for AHCI mode. (Refer to manual Chapter 2, "BIOS Setup," "Integrated Peripherals," for details on enabling AHCI.)"

    takze pokud nebude driver k chipsetu od intelu, GB nepomuze... nebo skusit RAID drivery z DS3R nebo P?

    //jo a mohl bys pls o kousek zmensit ten prvni obrazek? na mensim rozliseni to docela rozhaze stranku...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Moc pekny, ja myslim, ze by nebylo spatny to dat do sekce clanku od ctenaru
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    k tomu AHCI na ICH9 - je o tom poznamka hned nad downloadama: "To enable hot plug capability for the SATA connectors controlled by the ICH9 South Bridge, you must install Windows Vista (on ICH9, hot plug is supported in Windows Vista only) and configure the SATA connectors for AHCI mode. (Refer to manual Chapter 2, "BIOS Setup," "Integrated Peripherals," for details on enabling AHCI.)"

    takze pokud nebude driver k chipsetu od intelu, GB nepomuze... nebo skusit RAID drivery z DS3R nebo P?

    //jo a mohl bys pls o kousek zmensit ten prvni obrazek? na mensim rozliseni to docela rozhaze stranku...
    Obrázek zmenšen. Ohledně toho AHCI u ICH9 máš určitě pravdu, já našel vyjádření přímo od GB, které se sice týká téhle desky ve verzi 1.0 (já mám 2.1) ale asi platí obecně.

    Dear Sir,

    Thank you for your kindly mail and picture. About the PCI device you mentioned, it is Intel ICH9 AHCI function. Please disable it if you did not install WIndows VIsta.
    Takže pokud AHCI tak jedině ICH9R nebo Visty. No ale vzhledem k těm výsledkům mě to trápit nemusí, o výkon člověk nepřijde a hot-swap nevyužiji (a pokud ho jednou budu potřebovat, tak na JMicronu to funguje).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ice_d: na to to je tusim kratky... je tam nejaky limit aby to byl clanek, jinak to je presunuto do nezarazenych clanku... tak bych to klidne nechal zde
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    ice_d: na to to je tusim kratky... je tam nejaky limit aby to byl clanek, jinak to je presunuto do nezarazenych clanku... tak bych to klidne nechal zde
    OT: taky myslím, na článek je to krátké a řekl bych dost "amatérské". OT
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Trochu OT:
    Potenciální drivery ... nevím jestli to někdo zkoušel, dle README by to fungovat mohlo.
    http://downloadcenter.intel.com/Deta...ional&lang=eng
    EDIT: oops, mezi ICH9 a ICH9R je asi rozdíl
    Mám Visty HP, takže s tímto driverem na XP nemám zkušenosti. A HotSwap mi s AHCI stejně ze záhadných důvodů nefunguje (deska Intel DP35DP)


    Johny: chybí třeba test s obojím nastavením AAM, výčet fičur, h2benchw ... hádám nemáš čas, pro informaci stačí. Divím se, že se ti chtělo 2x instalovat Windows.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 08-04-2008 v 21:34
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Druhý výsledek je z ICH9, v režimu IDE. Bohužel režim AHCI se mi na tomto řadiči nepodařilo rozjet, respektive jsem nenašel ovladač, ani na přiloženém CD nebo webu Gigabyte. Pokud ho někdo rozjel, tak napište do threadu.
    AHCI na ICH9 mě taky nejede....
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Redaktor SHW / Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    174

    Mám rovněž tento disk, opravdu je dosti rychlý. Protože jsem ale tentokrát stavěl počítač s ohledem na tichost, připadá mi, že při práci dělá poměrně znatelný hluk (u předchozích počítačů to zaniklo díky chladiči procesoru apod.). Teploty jsou fajn, pohybuju se na 35-36 stupňů, druhý 3200AAJS má pak 32-33 stupňů. Ještě mě naštvalo, že těsně po koupi jej zlevnily o 500 Kč :-)
    Naposledy upraveno uživatelem Milan Šurkala: 08-04-2008 v 23:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Tak testy s AAM na quiet jsem nedělal, ale to snad stačí jen přepnout v prográmku ne? To bych doplnit mohl.
    Co se týče hluku, tak mně se zdá tichý, ale asi i díky tomu že ho nemám přišroubovaný ale jen položený na měkké podložce v case, která dost pohltí. Pokud si vlezu pod stůl a dám ucho k bedně, tak seek slyším, to je pravda. Počítám že v bedně s lepším chlazením mu udělám nějaký box, materiál už na něj mám, a tím ho umlčím docela.

    Ještě mě naštvalo, že těsně po koupi jej zlevnily o 500 Kč :-)
    Já právě si říkal že za 3 litry ho brát nebudu, ale pak najednou se dívám že je za cca 2400,- tak sem ho hned koupil
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Na přání doplňuji test se zapnutým AAM. Zapnul jsem ho pomocí programu HDTune Pro (zkušební verze je na 15 dnů), hodnota nastavena na 128. Zkoušel jsem i poslechové testy, bohužel disk už mám v case, ale aspoň něco. Poslouchal jsem v průběhu testu přístupové doby (také v programu HDTune) který co vím dovede disk docela potrápit. Při vypnutém AAM jsem seek slyšel celkem zřetelně, pokud jsem dal hlavu až k bedně. Po zapnutí AAM jsem na nějaký zvukový projev čekal marně, disk byl i při seeku zcela tichý. Jaký to má dopad na výkon se můžete přesvědčit v grafu.

    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    No graf je stejný, ale random access 12.6 x 16.1ms. Lepší než 5000AAKS, kde je to asi 12.4 x 19.? dle hdtune. A mám za to, že přístupová doba je důležitější než rychlost čtení a zápisu.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 17-04-2008 v 21:22
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    To je pravda, přístupová doba má vliv na práci s diskem víc než rychlost čtení. Ale 16 ms je pořád dobrá hodnota, a vzhledem k tomu že to odstraní zvuk seeku...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Bylo by dobré doplnit výsledky z h2benchw. Syntetické benchmarky mají z praktického hlediska malou vypovídací hodnotu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Tak muj WD3200AAKS ale jeste 2 plotnovy ma pristup cca 12 vs 18ms takze tech 16ms s AAM je fakt vyborna hodnota. To maj Hitachi standartne
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problem s HDD -WD6400AAKS
    Od amidamaru95 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-10-2009, 21:12
  2. 3,5" HDD SATA: Zapojeni SMART u WD6400AAKS
    Od lastsaves v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 09-03-2009, 23:36
  3. 3,5" HDD SATA: WD6400AAKS jak vypnout aam
    Od Wentura v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 12-01-2009, 15:52
  4. Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 10-04-2008, 22:03