Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 47

Téma: Vypínat HDD ??

  1. #16
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Záleží trochu od disku, serverové RAID edice (to prodává/prodával WD) jsou dělané prvě spíše na delší provoz, ale méně časté zapínání, běžný disk na druhou stranu vydrží časté zapínání a vypínání...

    Jinak např. u serverů bývá problém v tom, že roky disk jede, opotřebují se ložiska a motorek, ale stále je schopen udržovat plotny na stálé rychlosti; pak když se ale jednou server odstaví, tak už se není schopen rozjet
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    já vypínám.... Zapnout disk potřebuju tak jednou za tři až pět hodin. Když má člověk hodně GB ram (4GB), tak si to skoro všechno nacachuje a datový disky běžně neběžej (navíc mám datový disky dva, takže jeden z nich potřebuju opravdu minimálně....). Na počítači celej den pracuju, takže úspora už vcelku je.
    Matyáš

    PS: ad úsporka: A co brání si pořídit úsporku a ještě vypnout hdd? :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Čauec!
    Nechci zakládat nové téma, ale zajímala by mně jedna věc: někde jsem četl něco o demagnetizaci HDD v souvislosti s jeho dlouhodobém odpojení. Jak je to doopravdy? Máte někdo nějaký info? Ď.
    (Jen mně to napadlo, protože jsem dneska vykuchal z PC můj 500GB disk-Hitachi, na kterým mám jen obrazy OS, diskových oddílů s daty a tyhle zálohy obnovuju tak jednou za měsíc a přijde mi zbytečný ho tam nechat porád točit a v nejkrajnější úvaze riskovat jeho odpálení. Když potřebuju, připojím si ho na sata backplate.)
    Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 22-05-2008 v 00:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    fanynek : Jestli jsem tě pochopil dobře, tak mas na mysli, že pokud je disk odpojen že se defragmentuje? To je podle mě blbost. Fragmentace ti probíhá pokud mažeš soubory, které jsou rozházené po disku a uspořádat je můžeš opět pouze za běhu systému
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    nn, fanynek psal deMAGNETIZUJE - jako ze by se ztracely data ? S tim jsem se jeste osobne nesetkal ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    aha, mas pravdu, neumím asi pořádně číst.... demagnetizovat se dá, ale je to hodně o držku... Pokud se tohle někdo chystá udělat tak spíše více zkazí než opraví a nevim jak moc dobře by to fungovalo u HDD.... u hodinek to prej funguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    tak, a zase cti znova, imho ma strach, ze se disk pri dlouhodobem odpojeni demagnetizuje - tim ze by prisel o data
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Aha. Tak to s jistotou mužu říct že ne. V šuplíku jsem měl dva roky HDD a po připojení v pohodě fungoval. Plotny jsou přece z magnetickéhomateriálu pokud se nepletu, takže bezobav
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    No samozrejme muze teoreticky dojit k premagnetizovani vlivem zemskeho pole. Ale pouze teoreticky. Jeste jsem neslysel ze by se to nekomu stalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Zoidik Zobrazit příspěvek
    Aha. Tak to s jistotou mužu říct že ne. V šuplíku jsem měl dva roky HDD a po připojení v pohodě fungoval. Plotny jsou přece z magnetickéhomateriálu pokud se nepletu, takže bezobav
    Zkus to ještě jednou Neptá se, jestli bude fngovat, to určitě, ale jestli neztratí data A vzhledem k velikosti dnešních sektorů je i ta teoretická možnost odmagnetizování (=ztráta dat) zemským polem celkem reálná.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Nevypinat. Elektronike /HDD/ vadi castejsie zapinanie, vypinanie viac ako trvaly chod.
    Tym zapinanim sa mozno uspori trosku energie, alebo sa skor rychlejsie pokazi disk...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    S tou demagnetizací .... asi je to myšlený tak,že by na něj působilo parazitní mag pole ( třeba by ležel pár let vedle televize) a i tak by to muselo být za hoodně dlouho
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    No, jistě, ale stačí pár bitů špatných a už máš zaděláno na problém...samozřejmě s nějakým nástrojem se to dá obnovit, ale je to minimálně práce navíc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Díky za vaše postřehy. Jak jsem psal, budu ten disk externě připojovat tak jednou, dvakrát do měsíce, kdy budu obnovovat zálohy (image diskových oddílů) a disk nebude u žádného zdroje el.mag. energie.
    Já osobně se ztráty dat vlivem toho "demagnetizování", jak jsem kdesi četl moc nebojím. Spíš jsem ho vyndal z jiného důvodu: Známému nedávno vlivem kolísání napětí v síti (námraza jak prase) odešel skoro celej komp, vč. HDD a tak se malinko bojím nějakého podobného případu. Nemusíme chodit daleko pro případy, kdy přepětí v síti odpálilo mnoha lidem el. spotřebiče. tady ,nebo tady .Je to sice pravděpodobnost velice malá, ale i tak...... Přijít o všechny data, OS, fotky za X let a další multimedia je nehezká představa.
    Nevím, jestli by to dokázal pochytat zdroj, nebo pořídit nějakou UPSku. Mohli by jste mi prosím trochu objasnit? Díky
    Asi jsem tady už trochu OT
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Nestačí na to přepěťová ochrana ? Ne ta obyčejná zásuvka s vypínačem Ale nějaká UPS či Belkin za 250 - 300 Kč by to měla zvládnout celkem dobře, je-li přepětí horšího rázu. Jinak by to měl pochytat zdroj.

    Hodně kvalitní ochrany či některé UPS dokáží proud opravovat v reálném čase, takže i nižší špičky by to mělo vychytat
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. UPS - vypínat či ne?
    Od siwi32 v sekci Zdroje
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-10-2010, 22:19
  2. Socket 775: P5QL Pro nejde vypínat
    Od boboco v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 21-05-2009, 08:10