Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: FAQ - procesor mi jede na nižší frekvenci než by měl

  1. #1
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Většinou to je úplně v pořádku, můžou za to technologie starající se o úsporu energie. Když procesor není zatížen, sám se podtaktuje a tím šetří energii (a méně se zahřívá). Jakmile je PC zatíženo, procesor se okamžitě vrátí na svou nominální frekvenci, žádný výkon to nekrade.

    U intelu se tato technologie jmenuje EIST (Enchanced Intel Speed Step) a pomáhá jí C1E - obě se vždy dají vypnout v biosu.
    U AMD se jedná o C&Q (Cool'n'Quiet) - taky se dá vypnout. Pro její zprovoznění je potřema mít ve windows nainstalovaný ovladač od AMD.

    Je možné je taky ovlivnit přímo z Windows, napájecí režim "minimální spotřeba" tyto technologie využívá, kdežto "vždy zapnuto" nechává procesor běžet na plné frekvenci.

    Procesory intel snižují násobič na 6x, takže třeba E2160 se z 1,8GHz (9x200) podtaktuje na 1,2GHz (6x200). AMD má minimální násobič 5x.

    Vypínat tyto technologie není potřeba, ničemu nevadí, nesnižují výkon. Jediná situace, kdy je dobré se jim vyhout je, když se chystáte procesor přetaktovat.
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 10-04-2008 v 07:26 Důvod: Doplněna diakritika
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Je to trošku nepresný a zjednodušený popis.

    Pri procesoroch intel (založených na jadre Conroe - C2D, Pentium, Celeron...) nieje potrebné nič inštalovať ani nastavovať aby fungoval úsporný režim, poprípade len nastaviť control center ->power otions->power schemes -> portable/laptop (mám anglický winXP). Osobne na mojom súkromnom PC nemusím nastavovať nič aby EIST fungovalo a vypnem ho jedine v BIOSe, ťiež na Celeronoch rady 4X0 nebolo potrebné nič nastavovať. Jedine kde som musel nastavovať schému napájania portable/laptop boli Pentiá 2160, pri ktorých EIST na doskách Intel 945G ináč nefungoval. Pri AMD je potrebné do Windows (XP, Vista neviem ale predpokladám, že aj tam) nainštalovať ovládač C&C a v control center ->power otions->power schemes vvybrať -> portable/laptop aby C&C fungovalo. Pri winXP v slovenskej verzii je ešte potrebné jednu vec dodržať a to, že ovládač C&C je potrebné nainštalovať pred inštaláciou slovenčiny. Ak sa inštaluje po nainštalovaní Slovenčiny, vyhlási pri inštalácii C&C ovládača chybu že táto jazyková verzia nieje podporovaná a je potrebné odinštalovať slovenčinu aby bolo možné nainštalovať C&C ovládač a potom to tiež nie vždy funguje. (stali sa mi asi 2 prípady, keď mi C&C nechcelo fungovať keď som robil, čo som chcel, tuším to boli nejaké Abit-ky s NForce čipsetom ).

    S Intelom som nikdy s fungovaním EIST nemal problém, pri AMD a C&C to bolo problémovejšie. Osobne mám riešenie od intelu radšej hlavne kôli tomu, že nemusím nič inštalovať aby to fungovalo. Ani pri pretaktovávaní by som ju nevypínal, jedine pri hardcore pretaktovávaní alebo problémoch pri pretaktovávaní by som ju určite vypínal. Ináč je to výborná vec a vrelo odporúčam ju nastaviť.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele BlackFrog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    589

    Nevím co je na mechově popisu nepřesně a zjednodušené, naopak je to mnohem přehlednější než Tvůj příspěvek. A krom toho mech pojednával o tom jak tyto technologie vypnout, nikoli zprovoznit.

    Ale k tématu: zajímalo by mě jaké problémy může způsobit OC a zapnuté toto šetření najednou? Nemám s tím zkušenosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od BlackFrog Zobrazit příspěvek
    Ale k tématu: zajímalo by mě jaké problémy může způsobit OC a zapnuté toto šetření najednou? Nemám s tím zkušenosti.
    Velice jednoduse reseno mas jistou sadu nasobicu a k tomu pridelene napeti pro kazdy nasobic. V defaultu vse funguje jak ma, ale kdyz zvednes fsb, tak ti treba napeti dostacuje pro vrchni nasobic, ale kdyz se cpu ulozi do klidu, tak ma razem v idle vyssi frekvenci a pro tu uz to urcene napeti nemusi stacit. Snad to takhle zjednodusene pochopis...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele BlackFrog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    589

    Citace Původně odesláno od cool.user Zobrazit příspěvek
    Velice jednoduse reseno mas jistou sadu nasobicu a k tomu pridelene napeti pro kazdy nasobic. V defaultu vse funguje jak ma, ale kdyz zvednes fsb, tak ti treba napeti dostacuje pro vrchni nasobic, ale kdyz se cpu ulozi do klidu, tak ma razem v idle vyssi frekvenci a pro tu uz to urcene napeti nemusi stacit. Snad to takhle zjednodusene pochopis...
    jj diky, rozumim ono koneckoncu pro nekoho kdo taktuje neni spotreba prioritou
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od BlackFrog Zobrazit příspěvek
    jj diky, rozumim ono koneckoncu pro nekoho kdo taktuje neni spotreba prioritou
    Imho toto tvrzeni neni postaveno na relevantnim zakladu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele BlackFrog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    589

    Citace Původně odesláno od cool.user Zobrazit příspěvek
    Imho toto tvrzeni neni postaveno na relevantnim zakladu...
    no, samozrejme se najde urcite spousta lidi kteri by si predstavovali v klidu setrit elektrinu a jindy zase jeli na plny vykon. Ale myslim ze vetsina lidi kteri vubec vedi co je to OC uz si taky dokazi urovnat jestli chteji PC ktere bude "zrat" velmi malo, nebo naopak potrebuji vykon... Uz jen kdyz se clovek podiva do podpisu tady na foru tak je tam spousta C2D E2xxx
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od BlackFrog Zobrazit příspěvek
    no, samozrejme se najde urcite spousta lidi kteri by si predstavovali v klidu setrit elektrinu a jindy zase jeli na plny vykon. Ale myslim ze vetsina lidi kteri vubec vedi co je to OC uz si taky dokazi urovnat jestli chteji PC ktere bude "zrat" velmi malo, nebo naopak potrebuji vykon... Uz jen kdyz se clovek podiva do podpisu tady na foru tak je tam spousta C2D E2xxx
    Jenze spickovej vykon nevyuziva vetsina lidi 100% casu co jede PC. Z myho okoli jestli muzu soudit tak vetsina lidi ktera ma OC cpu jeho spickovej vykon nevyuzije ani 20% casu co je spusteny pc, realne bych to videl tak na 5-10% casu). A na e2XXX taky funguje eist, takze nevidim duvod proc by nemohl byt aktivni ( i kdyz by si intel zaslouzil natlouct prdylku za min nasobic 6 ). V tomhle ohledu je naprosto genialni AX2 5000+ BE.

    PS: C2D E2xxx neexistuje
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Já bych jen dodal že krom těch přidělených napětí může být u Intelů problém i s FSB wall, která je jiná pro každý násobič - a u 800QDR FSB modelů obecně hodně nízká. Třeba moje E4300 fungovalo 8x375 ale 7x350 se nerozjelo. Takže když při FSB 350+ EIST hodil zrovna tenhle násobič, bylo hotovo...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Coz me napada, jak je u intela reseny eist? pouziva vsechny volny nasobice nebo jen min a max?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    odb: muzu se zeptat na ty konkretni nepresnosti? imho vse co jsem napsal je spravne, jen bych mohl doplnit ze u AMD je potreba driver

    zjednodusene to je z jasneho duvodu, jedna se o FAQ pro nekoho, kdo se divi ze mu procesor jede pomalej nez by mel a nic o tom nevi - takze to musi pochopit i neznaly uzivatel

    cool.user: u noťasu mi skáčou všechny mezi, na stolním nevím, na E2160 to mám vyplý a u E6300 je jen 6x a 7x...
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 10-04-2008 v 07:29
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Procesory: Procesor jede na nižší frekvenci.
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 30-08-2014, 02:10
  2. Nižší hodnoty zdroje
    Od petrcomp v sekci Zdroje
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 16-03-2011, 21:39
  3. Procesor jede na 100%
    Od paulmk v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 08-06-2008, 18:50