Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 25

Téma: Asus TXP4-X Socket 7

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Připravte se na výlet do minulosti Asus TXP4-X je opravdu Socket 7 mainboard a pro ty, kteří si to už nepamatují - ano, to je Pentium 1. Píše se rok 1996. Intel 430 TX chipset.




    Takže frekvence FSB je nastavitelná mezi 50, 55, 60 a 66Mhz. Jumpery. Násobiče a Vcore jak by smet. Vcore jde až do 3,5V, ale to je také normální Vcore v té době mnoha CPU... Maximální dokumentovaně podporovaná rychlost je 233Mhz - 66 x 3,5 A na milé desce se nám tu vyboulují I.Q. kondíky:




    Vedle CPU socketu jsem ale zpozoroval vedle vyboulujících-se I.Q.ček také (s)Hitana. Čiže desku se už někdo pokoušel opravit či prodloužit její životnost. Na většině obrázků TXP4-X (či TX97-XE jenž vypadá velmi podobně, jen má osazenou audio a tak) na netu jsou tady osazeny jen spodní dva kondíky. Holt se opět šetřilo na úkor kvality a životnosti...




    (s)Hitana jsou na místech očekávané nejvyšší zátěže, kde zřejmě I.Q. kondíky zcela vytekly a oprava byla tedy nezbytná. Škoda jen malého poškození několika pájecích míst pod kondíky. První opravář asi použil slabou pájku a málo či žádnou kalafunu, eh. Nebo měl málo zkušeností s pájení desek. Tak jako tak, deska naštěstí přežila.




    Zajímavé je použití malých tantalových Kemet kondíků. Tenkrát to byl určitě pokus o kvalitu. S tím co dnes vím o šumu v tantalech, nevratných změnách v nich a jejich mizerných ESR parametrech mi to už jako moc dobrý nápad nepřijde.





    Media bus 2 - co to jako, u všech čerů, má (či spíš mělo) být? Nemá někdo představu...?




    Deska má i USB a filtrování 5V napětí pro něj se děje 100uF kondíky. Jen Časem se budou používat spíš 470uF a později i na MSI deskách - 1000uF kondíky A keramické deskové kondíky? No to je unikát. A co to, Mexico?!




    A tomuhle dalšímu "PCI set" čipu se časem začne říkat South Bridge No, to ještě hodně vody uteče...




    Teď tu kraluje Pentium 233Mhz s MMX! 66 x 3,5!




    A aby se mu dobře šlapalo, tak dostane pořádné kondíky - Samxony GC!




    Kondík přidám i na místo, kde původně nebyl - je totiž vodivě spojeno s v pozadí zachyceným tantalem a ten je spojen s North Bridge čipem a tak ho preventivně raději přidáme. Co kdyby někoho napadlo, jak zvýšit FSB nad 66Mhz?




    Místo pofiderních 100uF 16V kondíků dáme 120uF Panny FM kondíčky




    V socketu někdo nechal místo na dva kusy větších tantalových SMD kondíků. To jsem nemohl nechat jen tak - po oškrábání trochy ochranného laku z mědi a laborování s pájkou se mi podařilo přidat dva kusy 10uF 16V keramických kondíků (a doslova natáhnout k nim ten cín) pro lepší filtraci Vcore přímo pod CPU. Overclock!





    Celkový pohled na vrchní část mainboardu odhaluje jeho poměrně moderní návrh. ATX zdroj, použitelný Vcore design a také dimmy. To není tak zlé, ne? Dimmy mohou být od 8 do 128MB na bank (celých 256MB, wow!) a Simm banky berou 4 - 64MB moduly.




    Pohled na ISA sloty je zase docela deprimující. Ten jejich ovládací obvod dole v popředí vypadá skoro jako Motorola 68000 processor - taková velká potvora! Mezi PCI sloty jsem přidal vypuštěně 2 kusy filtrovacích kondíků. Filtrují 5V, čiže 1000uF GC Samxonky na 6.3V jsou opět ideálními kandidáty.




    Z návrhu Vcore někdo ukradl jeden mosfet - zřejmě měl být paralelně s stávajícím a možná/snad použili alespoň mosfet vyšší řady, když už jen jeden. Proč jen se mi nápis na mosfetu "BUZ102SL" nelíbí?




    Jinak ale Vcore regulátor vypadá víc než dostatečně stabilně a seriózně navržen. Všimněte si síly drátu a počtu závitů na první, jen vstupní, tlumivce před mosfety. Nádhera, no ne?




    No, dosti řečí. Na recap tohoto moba potřebujete:

    Asus TXP4-X
    -----------
    14x 1000uF Samxon GC 6.3V d8
    2x 120uF Panny FM 16V ( P12922-ND )
    2x 10uF SMD 1210 keramic ( PCC216CT-ND )

    Nějaké popisky a nastavení najdete v návodu k downloadu zde:
    http://www.nodevice.com/driver/TXP4-X/get31584.html


    No a jak to s 233Mhz Pentiem MMX jelo mě vidíte tady:




    Zkusil jsem i "WinChip" 200Mhz procík a úspešně:




    Hotovo a dalsi testovaní a třeba / možná i overclock nám (doufám?) předvede majitel - mech13
    Protože v Anandtechu říkají, že to mobo umí i 75 a 83Mhz FSB:
    http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=70&p=2

    50Mhz
    FS0: 2-3
    FS1: 2-3
    FS2: 2-3

    55Mhz
    FS0: 2-3
    FS1: 2-3
    FS2: 1-2

    60Mhz
    FS0: 1-2
    FS1: 2-3
    FS2: 2-3

    66Mhz
    FS0: 2-3
    FS1: 1-2
    FS2: 2-3

    75Mhz
    FS0: 1-2
    FS1: 2-3
    FS2: 1-2

    83Mhz
    FS0: 1-2
    FS1: 1-2
    FS2: 2-3
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Čím ty desky před focením čistíš? Vypadá jako nová. Tlakový vzduch nebo to ještě umýváš nějakým isopropylalkoholem apod?
    K tomu Media Busu - je (byla) to specialita ASUSu, dělal do toho svoje karty. Mělo jít vlastně o spojení PCI i ISA sběrnice v jednom slotu, a na jedné kartě by pak byla jak grafika (PCI) tak třeba zvukovka (ISA). Ta karta vypadá třeba takhle, ale nikdy jsem ji na vlastní oči neviděl.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Pci-av868.JPG 
Zobrazení: 225 
Velikost: 117.5 KB 
ID: 3762  
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Desky cistim lihem, ale nejdrive normalne otru hadrou, pak suchym stetcem vyhazu zbytky prachu a pak lihem poleju a vysusim "vystrikanim" lihu do stran stetcem. To tak 4 - 5x opakujes s vhodnym stetcem a mas stejny vysledek jako ja

    Easy.

    Jinak dik za vysvetleni, copak Ausus myslel tim Mediabusem To jsem netusil, tyhle stare masiny jsou mimo me


    Na druhou stranu, nedalo mi to, a zkusil jsem ten trik od Anandtechu s temi nedokumentovanymi pozicemi switcheru na 75 a 83Mhz FSB a fakt ze kdyz v biosu vypnes ty PCI delay transactiony a tak, jak to maji napsano ze musis, tak to jede. Tedy na 75Mhz. O 83Mhz rikaji, ze je to "tricky" a nepouzitelne a taky ze je. Kdyz nastavim 83Mhz FSB tak deska naskoci, strasne pomalu, a hlasi 50Mhz (!) a Memtest dokonce trva na 25Mhz...!



    To je zajimavy, protoze svetovy rekord v nejnizsim clocku CPU-Z je 15,02Mhz ( http://valid.x86-secret.com/records.php ) a 25Mhz tedy neni uplne marne zkusit s CPU-Z Navic muzu zkusit dalsi prociky a... treba by se neco mohlo este nejak snizit, nebo nastavit nizsi nasobic, pokud by to slo... Nevim.
    Ale ty Windows 2000 se i na tech 263Mhz (75x3,5) instaluji nejak strasne pomalu
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    tuhle desku jsem tady nedavno prodaval mechovi 13... neni to ona? :-D Jela dlouhe roky nonstop v malym serveru, je to dobra deska
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    To je zajimavy, protoze svetovy rekord v nejnizsim clocku CPU-Z je 15,02Mhz ( http://valid.x86-secret.com/records.php ) a 25Mhz tedy neni uplne marne zkusit s CPU-Z Navic muzu zkusit dalsi prociky a... treba by se neco mohlo este nejak snizit, nebo nastavit nizsi nasobic, pokud by to slo... Nevim.
    Ale ty Windows 2000 se i na tech 263Mhz (75x3,5) instaluji nejak strasne pomalu
    A já myslel že minimum co se komu povedlo na pentium platformě je tohle.

    Co se týče nejrychlejšího možného CPU, pokud by deska zkousla K6-2, tak není problém provozovat ho na 6 x 66 = 400 MHz. Jen satčí násobič nastavit na 2x a jede to jako 6x.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Připravte se na výlet do minulosti ... na milé desce se nám tu vyboulují I.Q. kondíky... Vedle CPU socketu jsem ale zpozoroval vedle vyboulujících-se I.Q.ček také (s)Hitana. Čiže desku se už někdo pokoušel opravit či prodloužit její životnost...(s)Hitana jsou na místech očekávané nejvyšší zátěže, kde zřejmě I.Q. kondíky zcela vytekly a oprava byla tedy nezbytná. Škoda jen malého poškození několika pájecích míst pod kondíky.

    První opravář asi použil slabou pájku a málo či žádnou kalafunu, eh. Nebo měl málo zkušeností s pájení desek. Tak jako tak, deska naštěstí přežila.
    Bylo nebylo, jednoho krásného rána léta páně 2004 si jistý nejmenovaný, svého času nejlepší moderátor jednoho nejmenovaného a zaprodaného fóra, usmyslel, že potřebuje za 30 minut vyměnit kondenzátory v routeru.

    Tak povolal staného jinocha s mirkopájkou o malém příkonu 50VA, čili 35W. Flux byl drahý, kalafuny málo a výkonu ještě míň. Statnému jinochovi bylo tenkrát velmi často vtloukáno do hlavy, že trafopájka je velmi nebezpečná a počítač může nenávratně poškodit... také mu tehdy shitana ještě neodpálily žádný prasesor.

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    A keramické deskové kondíky? No to je unikát. A co to, Mexico?!
    To je protizkratová pojistka. (popis F1 = Fuse)
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 15-04-2008 v 20:38 Důvod: Sloučení
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Ufff, chlapi, ja uz nemuzu.
    Po nekolika hodinach pokusu to vzdavam - ta deska sice na 25Mhz jede, I posledni CPU-Z to rika, ale ulozit se validace neda, leda ze by to umelo CPU-Z pomoci prikazu z prikazove radky... Klavesnice nejede v tom "83Mhz FSB nastveni" ani mys nejede a to ANI v USB... Proste nic. Boot do Win 2000 s 25Mhz trva skoro 10 min.

    Normalne nastavena na 75x3,5 (262) jede deska vyborne, stabilne a bezproblemove.


    ICEBOSS - jo, to asik bude ona


    johny__g - ne podle CPU-Z verifikace, tam je minimum 15,02Mhz. Mozna bys mu mel rici, ze... mu tak nejak unika prvni misto na svete v CPU-Z databazi
    Deska ma K6 dat, K6-2 asi neda, mozna s nejakou upravou biosu? 75Mhz jede stable, nemusime na 66. A Windows 2000 jsou na tom prekvapive rychle (boot, i vypnuti...). Pokud tedy nejedu na 25Mhz...


    -HoNY- - Aha! To ledasco vysvetluje! Dekuji za objasneni problemu
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    aha... budu hadat... dalsi kousek bude ASUS P2B-S co sem mechovi taky prodaval :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    ICE: neeeee
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    to zkus, treba na ni pak toho tulene pretaktujes na 1800 MHz :-D... ale to bys musel nechat vymenit asi i clockgen.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    to zkus, treba na ni pak toho tulene pretaktujes na 1800 MHz :-D... ale to bys musel nechat vymenit asi i clockgen.
    OT: a nerikal nekdo ze tam ten tulen je proto, ze na jinych deskach nezvladal bezet na FSB 133, tak se soupnul do BXka do serveru kde jel na 100?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Tualatina 1400 provozuji na 1680Mhz v Abit ST6R mobu take, ale to je asi dobry kousek. IHS dole. A 1750 ci 1800 neni problem, jen je treba trosku bumpnout Vcore

    ICEBOSS - neuhodls Neva, uvidis
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    OT: a nerikal nekdo ze tam ten tulen je proto, ze na jinych deskach nezvladal bezet na FSB 133, tak se soupnul do BXka do serveru kde jel na 100?
    hm... aha. to je tenhle. no treba by to i dal . Kazdopadne 112 by zvladat mel :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Intel chipset/USB drivery podporující 430XT chipset pro Win98se (také) http://www.intel.com/design/software/drive...infinst_enu.htm
    Asus downloady k TXP4-X mainboardu: http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us
    Asus flash utilitka AFLASH na flashovaní těchhle starých boardů: http://support.asus.com/technicaldocuments...SLanguage=en-us


    To mobo je překvapivě rychlé v bootu a práci s Windows 2000 - samo vždy přetaktované na 75 x 3,5 - 262Mhz
    http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=347811

    Doufal jsem v to, že podle toho Anandtech návodu z toho dostanu funkčních 83Mhz FSB, ale když jsem to tak naswitchoval, tak se stalo něco zcela jiného

    Ale nejdříve se, abyste to pochopili, podívejte na oficiální CPU-Z světové rekordy zde: http://valid.x86-secret.com/records.php



    Jak vidíte docela dole, nejnižší ověřené CPU-Z výsledky jsou 15,02Mhz, 15,4Mhz a 15,8Mhz.
    Teď když jsem nastavil těch "83Mhz FSB" na TXP4-X desce, tak se nic nedělo. Mašince trvalo neskutečně dlouho než se na obrazovce objevila vůbec zpráva od grafické karty. Minimálně minutu... Post zobrazoval rychlost procesoru 50Mhz, ale počítač se tak určitě nechoval a Memtest zobrazil něco drasticky odlišného:



    Tak jsem si řekl - no, není to zrovna svěťák v nejnižším underclocku, ale co už. Mohl bych se tak na 50-tém místě na světe umístit a tak to zkusím validovat přes CPU-Z. Po dvou dnech laborování a proklínání jak zprovoznit nějaké vstupní zařízení (ani klávesnice, ani myš v PS/2 portu prostě nefungovaly) na tak nízkém taktu se mi to podařilo vyřešit (nápověda - externí karta s porty... ) a tak jsem odeslal toto skóre, abych se podíval, jak si v světové konkurenci vedu:
    25.08Mhz http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=347812

    A pak mě to napadlo - kde že se těch 25,08Mhz bere? Násobič je nastaven na 3,5x - co když bych ho nastavil (to Pentium MMX 233 je odemknuté) na 2x...?

    Tak jsem to zkusil a:



    14,32Mhz http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=347812

    A to už je světový rekord!
    A navíc to bylo najednou všechno jasné. Výsledná FSB frekvence na které to mobo běží musí být 7,14Mhz a protože to mobo podporuje jen 2x; 2,5x; 3x a 3,5x násobiče (alespoň oficiálně) pro P233 MMX - co takhle Pentium 90Mhz (60 x 1,5) s násobičem zamknutým na 1,5...?

    Tak a jedeme z kopce - 10,74Mhz:






    10,74Mhz http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=348684

    Toto už bylo třeba udělat s Windows 98 se, protože Windows 2000 odmítly startovat s P90 procíkem, jakmile jsem ho nastavil na 10,74Mhz. Na boot obrazovce s logem se to zasekne a nikdy se neobjevil ani indikátor průběhu, což je divné.
    Možná to bylo jen pohnutou grafikou v prvním PCI slotu, jenž je jakýsi vyviklaný a když se grafika nakloní od CPU, tak mobo přestane postovat/fungovat.


    Tenhle svěťák, to je prostě jen jedna velká hromada podivných náhod, abych byl upřímný. Byla to náhoda, že poté, co to mobo prošlo tolika uživateli se ho jeho současný majitel rozhodnul nechat recapovat. Byla to náhoda, že do něj někdo naflashoval TX97-XE bios - proto ty CPU-Z screeny ukazují že rekord byl udělán na TX97-XE místo na TXP4-X boardu. Byla to náhoda, že jsem se rozhodnul nainstalovat i všechny ty vypuštěné kondenzátory, jenž pravděpodobně umožnily aby těch 7,14Mhz FSB vůbec fungovalo. Byla to náhoda, že jsem po otestování boardu narazil na Anandtech recenzi (že ji ještě vůbec mají na webu!) jenž zmiňuje ty nedokumentované 75Mhz a "83Mhz" nastavení. A opět to byla náhoda, že jsem to nenechal na mecha13 a zkusil jsem si je sám. Byla to další šťastná náhoda, že jsem na otestování toho boardu dostal takové milé a odemknuté Pentium MMX 233 na hraní. A ten objev jak uložit CPU-Z validaci když skoro nic na tak supernízké frekvenci nefunguje, to byla další náhoda. Velmi šťastná, bych podotkl. A navíc byla sama o sobě velká náhoda, že jsem vůbec zjistil, že ten board umí fungovat na FSB 7,14Mhz - protože jen než ten board postne, tak to trvá cirka minutu... Což znamená, že než uvidíte na monitoru hlášku biosu grafiky, musíte si minutu počkat. Většina lidí by mobo prohlásila za mrtvé do 15 sec a na další čekání by rezignovali - zvlášť proto, že na normálních nastaveních postuje velmi rychle. Drtivá většina by řekla, za 30 sec, že mobo je určitě mrtvé, že jo? A čekali byste ještě po 40 sekundách? A po 50 sekundách? Já si odskočil k druhému počítači, v tom byl ten "trik"

    Takže takový je příběh nejnižšího CPU-Z ověřeného světového rekordu v podtaktování. Prostě hromada náhod
    (k ustavení WR musíte poslat klukům na CPU-Z na email trošku víc dat, aby bylo jisté, že nepodvádíte - pokud někdo z vás někdy ustaví (nebo se o to alespoň pokusí) nějaký světový rekord tak nezapomeňte na to a počítejte s tím, že vás CPU-Z validace nejdříve vykopne )

    Jinak ten board i pěkne overclockuje, bohužel jen na 75Mhz FSB:


    A teď jak dostat násobič 1x z nějakého procíku, jenž v tom mobu bude pracovat? Pentium 60 či 66 zní jako dobrá cesta, bohužel tyhle krámy jsou docela vzácný a potřebují také 5V (!!!). Maximum co TXP4-X podporuje je jen 3,5V.... http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium

    Jaká je asi tak šance, že Pentium 60 či 66 postne na 3,5V - i jen třeba na 50Mhz... nebo 7,14Mhz...?
    A postne na tom mainbordu vůbec, anebo nějaký bios problém ho zastaví?

    Další nápad jak se dostat ještě níž je založen na faktu, že je tu 9 nastavení CPU multiplikátorů (3 switche) a jen 4 z nich jsou dokumentovány. Možná - pokud bych měl moc velké štěstí - možná bych z toho mainbordu mohl nějak vymáčknout 1x násobič. A pokud to odemknuté Pentium MMX 233 může vůbec fyzicky jet s 1x násobičem, no... to by bylo zajímavé.
    Možná nějakým módem ho přinutit k 1x násobiči?
    Nemá někdo nějaký nápad?
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 26-04-2008 v 13:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    tak to je nadhera moje mobo dela svetove rekordy uz se tesim az konecne bude zase u me doma

    btw u tech 14MHz mas stejny link jako u 25MHz - oba vedou na 25MHz

    //kdy asi se tak ten rekord objevi u nich jako oficialni?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Asus P5B a podpora procesorů socket 1366
    Od meti v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 04-08-2012, 11:32