Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.

Zobrazit výsledky hlasování: Jakou RAM preferujete? raději 800Mhz s CL4 nebo 1066MHz CL5?

Hlasujících
37. Pro hlasování se musíte přihlásit
  • co nejvyšší frekvence i časování - na RAM bych nešetřil

    5 13.51%
  • raději 800Mhz s časováním 4-4-4-12

    15 40.54%
  • spíš 1066MHz s časováním 5-5-5-15

    8 21.62%
  • stačí nějaká základní 800MHz a CL5 nebo něco levnýho

    11 29.73%
  • záleží mi spíš na značce

    3 8.11%
  • to teda nevím

    0 0%
Hlasování s více možnostmi
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Jakou RAM?

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele aquaris
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    71

    Nemůžu se rozhodnout, jakou RAMku pořídit..

    Bylo mi doporučeno jít do 4GB (2x 2GB - je to ideal?) přestože budu mít winXP .. tak jo. proesor bude čtyřjádro.

    Nejvíc se mi líbí Geil.. ale to je dost drahé, takže volím Corsair ale nevím, jestli mám spíše koupit 800MHz s CL4 nebo 1066 s CL5

    ... popřípadě jinou....

    tady to je mlska podle mého vkusu: Geil 1066MHz CL4
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Ty Corsairy teď koupil fanynek a chystá se je testovat, tak mu napiš, třeba ti dá nějaký info

    Jinak
    1. výkon pamětí na Intelu: 800MHz CL4 se zhruba rovná 1066MHz CL5, takže je to v podstatě jedno....
    2. 2GB moduly nepůjdou tak dobře taktovat jako 1GB, takže bych asi volil 800 CL4 a zkusil je dostat na co nejvyšší frekvenci při CL4
    3. taktováním ramek získáš v praxi maximálně +- pár % výkonu, radši se zaměř na pořádný OC FSB a CPU

    Ale to jsou jen mý názory
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1

    takze,

    1. 4GB pamata na WinXP je moc, dokud nepouzivas 64bitovu verziu. Ked pouzivas klasciku 32bit verziu tak uplne staci 2gb, kedze 32bit nedokaze adresovat viac ako 3.25GB.

    2. kedze pises ze budes pouzivat 4jadro, tak tie maju FSB 1333Mhz, resp 1334Mhz Co sa tyka vykonu a stability je rozumne zosynkronizovat FSB a RAM. ked das pamata do dual channelu tak 2x 667 = 1334, co bude akurat v synchronizacii s procesormi. Netreba nahanat 800 alebo 1066 mhz pamata, su uplne zbytocne. radsej by som si volil stabilny stroj, jak mat 1066 ddr2 a problemi.

    3. ked chces pamata taktovat, tak chod po 4x1Gb s casovanim CL4. ked nechces pamata pretaktovat tak 2x2Gb 667Mhz CL4, nieco kvalitne za rozumne peniaze.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    ad1. - při dnešních cenách je to stejně jedno , avšak nad 64bit OS bych pouvažoval.

    ad3. - Imho bych právě na taktování nebral 4x1GB... proč bych měl spoléhat na 4 moduly, že si udrží stabilní vyšší frekvenci, když můžu spoléhat jen na dva Samo je to kus od kusu. Něco podobného jako taktování čtyřjádrových cpu.

    A jak už tady psal husky14, raději se soustřeď na FSB a CPU, dnes už každé kvalitnější ramky s nimi udrží krok - vzal bych značkové 2x2GB 800GHz, latencí se nazabívej. Jako úplný základ ber A-Data Vitesta EE 4096MB (kit 2x2GB) 800+ MHz a dál už to záleží jen na tvé šrajtofli.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Záleží, co na tom děláš. Na hry je to v podstatě jedno, tam jde hlavně o grafiku, takže nevadí ani 800 CL5.
    Pozná se to leda v případě, že děláš často nějaký paměťově náročný operace, tj. např. kódování videa z DVD na DivX apod.

    Za druhý záleží, na čem to je, tj. jakej je procesor. U Intelu záleží víc na frekvenci, latence nemá moc vliv, takže pokud bych se rozhodoval mezi 800 MHz CL4 a 1066 CL5 (pokud bych nebral v úvahu cenu nebo by stály zhruba stejně), vzal bych vzal radši 1066; naopak u AMD je důležitější spíš latence, takže tam naopak spíš ty 800 CL4.
    U Intelu ty vyšší i proto, že pokud budeš přetaktovávat (jakože Core Duo většinou jdou celkem o dost bez výraznějších problémů s chlazením), tak je dobrý mít v pamětech rezervu kvůli frekvenci FSB. Např. pokud bys šel s FSB přes 400, tak potřebuješ paměti, který zvládnou víc než 800 MHz (z hlediska výkonu je lepší mít vyšší FSB a snížit max. násobič, při stejný výsledný frekvenci je výkon lepší než při nižším FSB a vyšším násobiči).

    Co se týče velikosti paměti, tak i na XP má (podle mě) 4 GB smysl - je pořád lepší mít využitelných 3,25 GB než 2 GB

    // EDIT teď koukám že jsem přehlídnul "čtyřjádro", tam to s přetaktováním u Core Quad (pokud to nebude Phenom) neni tak žhavý, s FSB se přes 400 patrně nedostaneš takže 800 MHz stačí. Ačkoliv já osobně teď asi nejspíš budu kupovat na Q6600 ten kit Corsair 1066 CL5 2x2 GB (ale spíš asi pro "dobrej pocit" než z nějakých reálných důvodů ) - protože 2x1GB z PC jsem dal do jinýho a ty druhý 2 možná taky půjdou jinam..
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 16-04-2008 v 14:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele aquaris
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    71

    Potřebuju to spíš na ty náročnější aplikace. Na hry ne.. procesor je Intel Core 2 Q9300 a budu mít 32bit XP. Někteří mi říkají, že mám jít do 4GB i když je windy nevyužijou a jiní zase že je lepší 3,25GB .. ale myslím si, že těch 3,25GB je už dohromady s grafikou a tam mám 256MB... ???. (to je ale pořád o gigo lepší)

    Já mám v tuto chvíli 2GB ram a občas (ne vždy) by se mi gigíčko navíc hodilo.

    Takže jak to vidíte? Já to z úvah vidím na ty 1066 a cl5 .. buď 2 nebo 4GB.. ale ještě nevím, jestli je lepší moduly po 1GB, nebo po 2GB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele aquaris
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    71

    taktování nemám v tuto chvíli v plánu. bude to pro mě dostačovat takto.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Samozřejmě se 3,25 GB se nedělá, ale to už je právě to, co ti zbyde cca z těch 4GB v 32-bit systémů po odečtení adresních prostorů ostatních zařízení (včetně grafiky) - tj. např. pokud bys tam měl grafiku s 1GB grafický paměti, moh bys využít maximálně 3GB (= míň po odečtení ostatních zařízení). Ale když máš jenom 256 MB grafiku tak to celkem jde. A doporučuju vzít ty 4 GB, zvlášť jestli budeš provozovat paměťově náročný aplikace - furt je lepší mít 3GB (využitelných ze 4 GB) než jenom 2 GB. A kombinace jako 2x 1GB + 2x 500MB je taky nesmysl.

    Jinak moduly vzít určitě radši 2x 2GB než 4x 1GB (pokud mají stejný CL - dřív se např. 800MHz 2GB s CL4 moc nedělaly) - jednak je tím "odlehčí" northbridgi (jen 2 moduly místo 4), i teplotně a spotřebou to bude o něco lepší, a za druhý snadnější rozšiřitelnost v budoucnu - tj. pokud už teď budeš kupovat 4 GB tak nemá smysl kupovat 4 x 1, protože to by mělo význam jedině v případě, že bys plánoval koupit nejdřív 2x 1GB a pak pozdějc rozšířit na 4 GB.


    Co se týče frekvencí, vždycky je nevýkonnější kombinace FSB : paměti 1:1,1:2 apod., ostatní děličky jsou míň "účinný" (např 3:8, 5:4 apod.) ale z tohohle hlediska je celkem jedno jestli bude poměr 1333:800 nebo 1333:1066. Nejvýhodnější by bylo mít frekvenci pamětí 1333 MHz, tj. stejně jako CPU FSB. Ale to už je u DDR-II problém.
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 16-04-2008 v 15:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    co nejvyšší frekvence i časování - na RAM bych nešetřil ///toto mě pobavilo
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Záleží opravdu od toho, kolik chceš investovat. Pokud ne moc, tak stačí 800 MHz CL5, které dáš na 800/CL4 nebo 1000/CL5, to vychází stejně. Nějaké CL5 1066 či 1200 MHz jsou ale také někde jinde, jen se za to musí zaplatit
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    203

    Pokud to finanční možnosti dovolí,tak si myslim,že ty RAM 1200,1066 jsou lepší,ale pokud ne,tak zas takový ohromný rozdíl to není(samozřejmě kus ano).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    rozdíl 2GB oproti 4GB je poměrně znát i na XP32bit (i když mě z nich zůstane 3.5GB, což je poměrně dost) - windows jsou pak skoro celý v paměti a nehrabou na disk, při 2GB náročnější úlohy hrabaly.
    Co se týče rychlosti, tak myslím, že jediný, co se vyplatí je koupit si kvalitní paměti s chladičem, u kterejch je snad větší šance, že budou ok - jinak to zrychlení je tak malý, že se nevyplatí do toho cpát peníze.

    A pokuď do toho chcete dát více peněz, tak rozhodně se za stejnou cenu vyplatí koupit 1066Mhz CL5 než 800LC4 - protože latence je v cyklech a 1/800 * 4 cca= 1/1066 * 5 - takže ta 1066 má absolutní (v ms) latence stejný, ale navíc větší frekvenci...
    Matyáš
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 27-04-2008 v 23:17 Důvod: 800x1066
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Myši: Jakou myš
    Od meli14 v sekci Periferie
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-04-2013, 22:21
  2. Jakou LCD TV
    Od honejs v sekci Video a TV
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 04-04-2013, 21:50
  3. Jakou MP4 ?
    Od Cleo v sekci Audio
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 02-06-2011, 22:39
  4. Myši: Jakou Mys????
    Od ICE_D v sekci Periferie
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 10-07-2008, 13:43
  5. jakou crt tv???
    Od vasektuner v sekci Video a TV
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-06-2007, 15:14