Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hlučné PC + etremní chlazení CPU

Morfeuss (49)|22.4.2008 20:10
Zdravím,
pořídil jsem níže uvedenou sestavu v domnění, že budu mít na stole pěkné a tiché PC. Opak je bohužel pravdou, už nevím jak toho uřvance mám utišit, snad ho jen leda strčit pod stul.

Case: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
CPU: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
MB: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
VGA: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
+
4x SATA disk

Nechápu to, chipset i grafika je v passivu, deska by měla umět regulovat otáčky 3 kusů ventilátorů. CPU fan dodaný s CPU v boxu mi jede stabilně na cca 3000rpm pokud je zapojen do desky přes case, pokud jej zapojím přímo na desku, tak zase piští alarm od case, že nemá cpu fan otáčky a stejně jede na stejných otáčkách. Fan ve zdroji je sám o sobě dost hlučný. Když zapnu v biosu regulaci otáček CPU, tak PC relativně ticho do doby, dokud nedojde k nárustu zatížení, pak opět deska vyžene CPU ventilátor na oněch 3000 a více otáček a teplota CPU je zbytečně nízko na 48 °C.

Když je case zavřená, tak mi při zatížení vyleze teplota GPU na 61 °C, skříň okamžite začne hlásit alarm, který snad nelze nikde v nastavení case vypnout. Teplota disků 46 - 52 °C a CPU taky 46 °C.
Musel jsem tedy do case namontovat jako zadní odtah další větrák, ale jakmile je zapnutý jede také na plno, jelikož nemá regulaci. Potom jsou teploty při zatížení tyto - GPU do 55 °C, CPU do 45 °C a HDD do 43 °C což je u disků taky dost.

Poraďte prosím Vás který case, zdroj, cpu ventilátor, a přídavné větráky koupit, abych při zatížení dosáhl tichého PC.

Děkuji mockrát

Morfeuss
Salamander (6177)|22.4.2008 20:18
Tak prvne si odpoj ty teplotni cidla skrine, ad Ti to nepisti, to CPU neni zrovna idealni, nechces zauvaovat o vymene za Penium Dual-Core E2180 ?
Chladic CPU - AC Freezer 7 Pro
Vetraky taky od AC
Zdroj 100% vymen, aspon Fortron GLN, ale pokud chces ticho, budes muset priplatit aspon za Seasonic OEM (min. 400W) :thumb
No a tu skrin pokud mozno taky vymen, slysel jsem, ze je slusna treba Akasa ZEN, nebo Thermaltake M9
Janyk1 (997)|22.4.2008 20:18
No, určitě vyměnit ten BOX, třeba ověřený Freezer [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
case možná postačí ponechat a vyměnit jen zdroj popř větráky.
Jako zdroj třeba oblíbený Corsair VX450.

Imho kolik do toho chcete investovat?

EDIT: ach jo, ten Salamander je holt rychlej jak Pendolino.
Imho ta výměna procesoru není špatnej nápad.

A proč alarm hlásí že na GPU je vysoká treploty, když je tam 61C? To je naopak docela nízká. No, jestli case zná teploty, jsou tam čidla-že by odpojit? Nebo to pak bude pískat furt?
[QUOTE=Morfeuss;115718]Potom jsou teploty při zatížení tyto - GPU do 55 °C, CPU do 45 °C a HDD do 43 °C což je u disků taky dost.
[/QUOTE]
Ani ne, krásný teploty:) Na disky je dost až kolem padesátky, možná lehce pod/přes.
kane.shw (1231)|22.4.2008 20:19
...kolik do toho chceš maximálně dát a co na tom chceš primárně dělat?

Začni třeba tím, že se mrkni na Průvodce koupí cenově výhodného počítače pro měsíc březen :thumb
speedsnail (4876)|22.4.2008 20:41
No pokud jste si uvedenou sestavu koupil jako novou nebo vám někdo tvrdil že je tichá, tak bych ji obratem vratil.. Nechápu jak Vás mohlo napadnout že by Pentium D + BOX chladič, Eurocase bedna + zdroj mohlo být někdy tiché...

Jinak stejná rada jako ostatní. Chladič minimálně AC freezer ale spíše Noctua nebo Ninja. A normální case + Zdroj (Corsair VX450, Seasonic a podobne). Mozna by se jeste dalo do skrine vyrezat par der aby trosku chladila ale nevim jak moc jste kutil. Jo a ten s prominutim stupidni displej proste odpojte, stejne ty cidla ukazujou hausnumera.
Mungo (35)|22.4.2008 22:36
Z vlastní zkušenosti (viz podpis:)) mohu říct, že Pentium D se dá utišit jen velmi těžko, ale můj chladič thermaltake (opět viz podpis) ho dokáže i po OC uchladit pasivně, ovšem s dobrým airflow skříně. Osobně bych Vám doporučil jako ostatní, spíš než kupovat drahé chlazení, investovat do procesoru C2D E21XX, které jsou navrženy pro výrazně nižší spotřebu a tedy i produkci tepla.

Case 100% není ideální, o dobrém proudění nemůže být řeč. Proto tak vysoké otáčky u BOX chladiče CPU. Doporučuji jakoukoli case s klasikou 1x120mm vpředu a 1x120mm vzadu + vent. zdroje. Zdroje Eurocase také nevynikají svou kvalitou často hlučí a odcházejí bez rozloučení obvykle i s dalšími součástkami, doporučuji nějaký Fortron/Seasonic do 450W. Ten VX450 ideální.
ICEBOSS (3435)|23.4.2008 09:31
speedsnail: je to presne takhle. Tahle hloupa kombinace veci pri vyberu dela celkem zasadni potize.

Moje reseni by bylo:
Prodat stary primotor Pentium D, sehnat v bazaru kolem 1600-1700 Kč starsi Core 2 Duo E6300. Na pentium D Freezer stejne nepomuze, pojede na 2000 otacek a bude to stejne hlucny. Pak bych taky prodal ten hrozny eurocase s tim hroznym displayem a koupil AKASA ZEN. Dohromady te to vyjde tak na 3000, coz jsou skoro naklady na odhlucneni pocitace s Pentiem D ve skini od Eurocasu (chladic cca 1200, odhlucnovaci pena, rezani mrizek, nakup lepsich vetraku... Navic pentium D a stary EC case jeste tak za 1500 dohromady treba strelis. Pokud je v bedne Eurocase zdroj, tak se divim, ze ten pocitac jeste funguje.

Edit... lol. A ted jsem si vsiml, ze mas 4 sata disky. Tyhle bedny /EC ML54/ maji problem s prehrovanim disku i kdyz je tam jen jeden!

Jinak, teplota pri ktere se aktivuje alarm se da zvysit, aby nerval pri 60°C.
Morfeuss (49)|23.4.2008 18:28
Zdravím,

z doporučených CPU větráků a zdrojů určitě něco vyberu, co by jste doporučili jako přídavné větráky s regulací a vůbec case jako takový?

Díky
Salamander (6177)|23.4.2008 18:44
Záleží jen na sume, kterou do toho chcete investovat, osobne bych doporucoval
120mm Noctuy [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a case [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
ale je to ponekud drazsi, tak napiste, kolik do toho chcete vrazit ;)
ICEBOSS (3435)|24.4.2008 11:38
jak rikam. vymen procesor za bazarovy C2D, bude ti stacit chladic za tretinu ceny, nejakou stovku usetris za rok za elektrinu a vykonem si polepsis tak o 50%. CM Dominator je dobry case a doporucil bych ji. Kdybys chtel usetrit, vem tu akasu. NF-P12 je momentalne asi da best vetrak. BTW, kdyz vymenis CPU a case, uchladis cely PC i bez regulace vetraku na jejich minimalnich otackach.