Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LPT port a chipset AMD 780G

uživatel (14)|23.4.2008 14:06
Přeju hezkej den a prosím o radu,
sestavuju počítač tátovi, on není žádný poweruser, takže mu bude úplně stačit 45W dualcore AMD kterej plánuju zapřáhnout do chipsetu AMD 780G s integrovanou grafikou. Pro jeho potřeby až až výkonné, ale nevím jak to bude s kompatibilitou - on totiž i pod Win XP stále používá speciální DOSovské programy a z dob dávno minulých se nám doma dochovala neocenitelná jehličková tiskárna Epson, jež se připojuje přes paralelní LPT port. Předpokládám že záladní desku s chipsetem AMD 780G a paralelním portem už dnes nikdo nevyrábí a tak jsem se podíval na přídavné řadiče abych zjistil že nabídka ani mezi nimi není příliš košatá, a prakticky nejdostupnější jsou PCI karty společnosti Kouwell, jenže tyto přídavné řadiče prý neumožňují tisknout přes paralelní port z DOSovského programu. Zajímalo by mě co je na tom pravdy a zda-li pak někdo z Vás podobný problém řešil a jak ho vyřešil. Za odpovědi předem díky
cool.user (2822)|23.4.2008 14:23
Zakladni desky s 780g a lpt se delaji, treba tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].

Edit: sakr drat, ta je ale bez int grafiky...

edit: co terba 740g? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ? Mas nejakej specialni duvod proc chces jen 780g?
pegy (757)|23.4.2008 14:26
No tak to je zaujimave s tymi radicmi, ze si nerozumeju s DOS programi, inak som skusal pokukat nejake vecsie fotky s cipsetom 780G, ci nahodou MB nemaju vyvedene aspon piny pre LPT. A nemoze z tych dosovkych programov prejst na nieco ine, co bude vediet tlacit cez ten pridavny radic?
Smeli (2302)|23.4.2008 14:29
LPT podporují snad všechny čipsety AMD ale někdy nebývá jako externí, ale pouze interní s nutností dokoupit bracket na vyvedení :)
johny__g (6387)|23.4.2008 14:36
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Třeba tahle ho podle popisu má:

[QUOTE]1 x parallel port header [/QUOTE]

Ale budeš muset asi sehnat ten bracket, podle mě by stačil jakýkoli třeba z pentium 1 desky. Pokud vystačí délka kabelu.
pegy (757)|23.4.2008 14:39
[QUOTE=johny__g;115974]Ale budeš muset asi sehnat ten bracket, podle mě by stačil jakýkoli třeba z pentium 1 desky. Pokud vystačí délka kabelu.[/QUOTE]
Myslim, ze taky by tiez mohol behat uplne v pohode ;)
cool.user (2822)|23.4.2008 14:41
[QUOTE=johny__g;115974]
Ale budeš muset asi sehnat ten bracket, podle mě by stačil jakýkoli třeba z pentium 1 desky. Pokud vystačí délka kabelu.[/QUOTE]

Ja bych se spis bal pinove kompatibility, pac jestli bude podobna jako u gameport bracketu tak to bude zabava...
kane.shw (1231)|23.4.2008 15:25
Už to tu naťuknul johny__g, tak to jen, s dovolením;), kapku doladím...

Konkrétně [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] má interní LPT (jen piny na desce - něco jako interní USB;)), na které připojíš [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a je po problému :thumb

PS: Dle P/N: 12CF1-1LP001-01R by to mělo vypadat takhle nějak (zdroj www výrobce).
LPT.jpg
filipek (46)|23.4.2008 16:13
...skus si zohnat v niektorom shope tuto 780G dosku - ma parallel vystup priamo na zadnom panely:

http://asia.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=1430&maincat_no=1&cat2_no=171
kane.shw (1231)|23.4.2008 20:46
Proboha jen ne MSI :angry a už vůbec ne tuhle, i kdyby stála kdoví co, tak raději tu Gigabyte s tím LPT bracketem!

Jen si je porovnej... kde má HDMI, DVI, další SATA a eSATA, další 2 USB, 4 sloty pro ramky? A ty holé cívky, jsou taky supr :rolleyes:

Prostě v MSI zase podělali na co šáhli - hlavně že je to čipset 780G... tahle deska patří do popelnice a ne do počítače :mistake

@filipek: Vím, že jsi to myslel v dobrém, ale tuhle vážně ne ;)
filipek (46)|23.4.2008 21:20
[QUOTE=kane.shw;116081]Proboha jen ne MSI :angry a už vůbec ne tuhle, i kdyby stála kdoví co, tak raději tu Gigabyte s tím LPT bracketem!

Jen si je porovnej... kde má HDMI, DVI, další SATA a eSATA, další 2 USB, 4 sloty pro ramky? A ty holé cívky, jsou taky supr :rolleyes:

Prostě v MSI zase podělali na co šáhli - hlavně že je to čipset 780G... tahle deska patří do popelnice a ne do počítače :mistake

@filipek: Vím, že jsi to myslel v dobrém, ale tuhle vážně ne ;)[/QUOTE]

nj suhlasim, ale je asi "zatial" naozaj jedina co ma LPT port priamo vzdadu vyvedeny, takze keby chcel silou mocou, tak o tejto moznosti aspon vie a k tomu co popisoval bohato postaci ;)
pegy (757)|23.4.2008 21:26
[QUOTE=kane.shw;116081]Proboha jen ne MSI :angry a už vůbec ne tuhle, i kdyby stála kdoví co, tak raději tu Gigabyte s tím LPT bracketem!

[/QUOTE]
No neviem co mas proti MSI, ale Ja som mal zatial vsetky dosky od MSI a spokojnost, je pravda, ze to bol vzdy mainstream az nizsi -high end, ale aj tak, nakoniec na to co tazatel chcel, mu to bohate staci (X2 45W, int. VGA, 1GB RAM=cele PC, pod to sa da uz hodit cokolvek...). Samozrejme uznavam, ze GYGABITE s ASUSOV maju tiez nieco do seba, ale Ja by som sa nebal ani tejto moznosti, tym nechcem nic vnucovat, kazdy mame svojich par zavitov a nech sa kazdy rozhodne slobodne ;)
kane.shw (1231)|23.4.2008 22:32
V tomto případě mi ani tak přímo o značku MSI nejde, ale vyloženě tento model mi hlava nebere :mistake, vždyť se na to podívejte, co udělali z multimediálního čipsetu 780G :stupid - ořezali, co mohli a korunu nasadili jen dvěmi sloty pro ramky - do tohohle bych tedy nešel. To je jako by dvanáctiválcový motor jel jen na tři válce :(
Tohle je tak do nějakého OEM komplu, jinde se to snad ani udat nedá (...samo, že dá, nejsem zas takový idealista ;))

Pokud by už tedy trval přímo na základní desce s LPT portem, tak i kdyby si koupil tuhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s 740G, tak je na tom pořád líp, než s tím mrzáčkem, co vymyslely choré mozky z MSI :(

PS: Proti značce MSI jako takové osobně nic nemám, jelikož ji prostě nekupuju a jak se tak dívám po jejich produktech ani dlouuuho kupovat nebudu. Komu MSI slouží, ať dobře slouží :thumb

@pegy: S tou svobodou rozhodování máš samo pravdu, každého věc, za co utratí svoje peníze. Jen radím, nenutím :runaway
uživatel (14)|24.4.2008 11:18
Děkuji ti ó velký KANE.SHV,
přesně tuhle desku (mATX Gigabyte MA78GM-S2H) jsem si vytipoval kvůli výbavě, má prý jen trochu horší chlazení, ale to se dá doupravit snáz než doimplantovávat HDMI nebo FireWire :) Jenom jsem nevěděl o tom bracketu, který jsi mi zjevil. Děkuju mnohokrát.
pegy (757)|24.4.2008 13:52
[QUOTE=kane.shw;116121]V tomto případě mi ani tak přímo o značku MSI nejde, ale vyloženě tento model mi hlava nebere :mistake, vždyť se na to podívejte, co udělali z multimediálního čipsetu 780G :stupid - ořezali, co mohli a korunu nasadili jen dvěmi sloty pro ramky - do tohohle bych tedy nešel. To je jako by dvanáctiválcový motor jel jen na tři válce :(
Tohle je tak do nějakého OEM komplu, jinde se to snad ani udat nedá (...samo, že dá, nejsem zas takový idealista ;))

Pokud by už tedy trval přímo na základní desce s LPT portem, tak i kdyby si koupil tuhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s 740G, tak je na tom pořád líp, než s tím mrzáčkem, co vymyslely choré mozky z MSI :(

PS: Proti značce MSI jako takové osobně nic nemám, jelikož ji prostě nekupuju a jak se tak dívám po jejich produktech ani dlouuuho kupovat nebudu. Komu MSI slouží, ať dobře slouží :thumb

@pegy: S tou svobodou rozhodování máš samo pravdu, každého věc, za co utratí svoje peníze. Jen radím, nenutím :runaway[/QUOTE]
Samozrejme, s tym sa da len suhlasit a nikdy by som netvrdil, ze niekoho nutis.. ;) Ta Gigabyte je slusna, nech sluzi, ale u tychto low-end dosiek si clovek nikdy nemoze byt isty ;)
uživatel (14)|24.4.2008 17:15
No, on můj táta bude mít počítač na dalších minimálně deset let, takže mi jde taky o to, aby deska podporovala co nejvíc nejnovějších technoligií - FireWire, HDMI, eSata, akceleraci HD videa... aby se do ní dal postupem doby podle potřeby zapojit i nějaký čtyřjádrový procesor (až budou za pár let laciné jak rohlíky), případně grafická karta. RAMek mu tam zabuduju rovnou 4GB a protože už nevidí nejlíp, tak mu k tomu pořídím 24" LCD Samsung, tudíž to zas tak low-endové PC nebude, možná až po těch deseti letech :D
pegy (757)|25.4.2008 01:59
[QUOTE=uživatel;116309]... aby se do ní dal postupem doby podle potřeby zapojit i nějaký čtyřjádrový procesor (až budou za pár let laciné jak rohlíky), případně grafická karta. RAMek mu tam zabuduju rovnou 4GB a protože už nevidí nejlíp, tak mu k tomu pořídím 24" LCD Samsung, tudíž to zas tak low-endové PC nebude, možná až po těch deseti letech :D[/QUOTE]
No 24" LCD z toho este hernu masinu nerobi :D, ale je dobre, ked MB podporuje co najviac ficurin, aj ked mam praxou overene, ze ked sa kupuje dobra doska pre "buduci" ubgerade, tak to vecsinou ide do "kitek" pretoze okrem VGA/RAM sa v tom uz neda nic vymenit a aj tak je potreba new PC :D Ale tak casom, by sa do toho aspon ta VGA kupit mohla, 4 jadra.. no o 2 roky nejake bazarove za 2000 ,- to by slo :)