Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Software: Instalace Windows 2000

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: TDB

    Znění dotazu:
    Nejde mi nainstalovat na nový PC Windows 2000 B3, Windows 95 a Windows 98.
    U Win 2k se restartuje PC při hledání či kopírování základních ovládačů. Win 95 hlásí 16 bit error a končí ihned po první diskketě ...

    Jak nainstalovat Win 2000 z XP či Vist a nebo jinak ?

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
    Deska: Asus formula.

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Rádi bychom ti poradili, ale podle toho, co jsi napsal, to bohužel není možné. Křišťálovou kouli nikdo z nás nemá, takže potřebujeme, aby ses více rozepsal a pokud možno co nejvíce upřesnil svůj dotaz.

    instaluje se na SATA disk? je v biosu nastavena emulace na IDE nebo je v nativnim modu?
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 23-04-2008 v 23:18



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Z manuálu (Asusu Maximus Formula):
    This motherboard supports Windows® XP/64-bit XP/Vista/64-bit Vista operating systems (OS).

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    761

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Z manuálu (Asusu Maximus Formula):
    This motherboard supports Windows® XP/64-bit XP/Vista/64-bit Vista operating systems (OS).
    Presne to som mu chcel napisat, ale uz si ma trhol 95/98/ME a pomaly uz ani 2000 dnes nenainstalujes na ziadnu novu MB, musis pouzit nejaky emulator, pre widli je vhodny PC Virtual 2007

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Ten počítač jsi koupil již sestavený z nějakého obchodu? Z toho co píšeš tak ano. Jsem slyšel že u notebooků mají nějakým způsobem zablokovaný BIOS aby tam nešlo instalovat nic staršího jak třeba WXP/W Vista. Pokud by jsi toho chtěl docílit tak musíš překopat BIOS. Pokud jsi to sestavoval sám, tak bude problem jinde. Osobně jsem se s tím setkal u mého notebooku ACER TravelMate 2310 a nejnižší verze která mi tam šla nainstalovat tak jsou WXP. 2000/ME/98 jsem nemohl instalovat, stalo se to co popisuješ. Cokoli co bylo vyšší XWP64/Server2003... tak šlo bez problému. Problém bych hledal tady. Kdyby jsi chtěl tak můžu zjistit jak to obejit, ale pokud nejsi zdatnějším uživatel tak bych se do toho nepouštěl

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Zoidik Zobrazit příspěvek
    Ten počítač jsi koupil již sestavený z nějakého obchodu? Z toho co píšeš tak ano. Jsem slyšel že u notebooků mají nějakým způsobem zablokovaný BIOS aby tam nešlo instalovat nic staršího jak třeba WXP/W Vista. Pokud by jsi toho chtěl docílit tak musíš překopat BIOS. Pokud jsi to sestavoval sám, tak bude problem jinde. Osobně jsem se s tím setkal u mého notebooku ACER TravelMate 2310 a nejnižší verze která mi tam šla nainstalovat tak jsou WXP. 2000/ME/98 jsem nemohl instalovat, stalo se to co popisuješ. Cokoli co bylo vyšší XWP64/Server2003... tak šlo bez problému. Problém bych hledal tady. Kdyby jsi chtěl tak můžu zjistit jak to obejit, ale pokud nejsi zdatnějším uživatel tak bych se do toho nepouštěl
    Myslím že nemá cenu se pokoušet něco překopávat, na tyhle OS už prostě nejsou ovladače pro nový HW. Takže jedině emulace. Win 9x jsou už mrtvé a pohřbené několik let, win 2k by snad ještě na nějaký HW šly nahodit ale taky to nebude úplně ideál.

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Myslím že nemá cenu se pokoušet něco překopávat, na tyhle OS už prostě nejsou ovladače pro nový HW. Takže jedině emulace. Win 9x jsou už mrtvé a pohřbené několik let, win 2k by snad ještě na nějaký HW šly nahodit ale taky to nebude úplně ideál.
    Ano to s tebou souhlasím, jenže někdy se najdou lidé ( jako muj fotřik ) kterým to prostě nevysvětlíš.... tak se prostě člověk musí snažit... nekdy se dají ještě vyhrabat, ale málokdy



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Podle mě by to mohlo jít, je to teda už X38 (jestli je to ta Asus Maximus Formula) tak nevim (na stránkách Intelu jsem driver přímo pro X38 nenašel a tipuju že se použije stejnej jak pro P35), já nainstaloval Win2000 celkem v pohodě na P35 (ačkoliv v manuálu psali že to nejde). To se IMHO vztahuje pouze pro řadič SATA, tj. nejde to nainstalovat na disk v AHCI módu ale musí bejt v IDE compatible (pro AHCI ICH9R neni F6 driver pro Win2000 - ale i tak se mi to podařilo nainstalovat i na AHCI když jsem ručně zkombinoval starší driver pro ICH8 a INF soubory pro ICH9, nainstalovat to šlo a běželo to v klidu; ale IDE mod je často lepší, je rychlejší).

    Co se týče Win 2000, na starším PC se mi při instalaci sekaly přesně taky při rozpoznávání driverů a bylo to kvůli integrovaný zvukovce, když jsem jí vypnul v BIOSu tak už to šlo. Musel jsem jí vždycky vypnout před instalací Win 2000, XP šly v pohodě. Po nainstalování Win se zase zapla, zdetekovala, nainstaloval se ovladač a bylo hotovo.

    Takže doporučuju zkusit ještě jednou a v BIOSu:
    1) Vypnout všechny nepotřebný zařízení (tj. všechno co jde vypnout a neni potřeba pro nainstalování Win - např. zvukovka, řadič firewire, atd. lze i USB pokud to má PS/2 klávesnici).
    2) Disky přepnout do emulace v IDE modu.

    A pokud tohle nepomůže, tak to skutečně asi nepůjde.

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Trochu mi uniká smysl toho, proč se tazatel snaží na systém osazený moderní nadupanou deskou použít tak staré OS (Win9x, W2k)? Jen si tím zadělává na problémy.

    Pokud chce někdo provozovat starém OS na novém HW, tak je IMHO nejlepší čipová sada VIA PT880 Ultra (kombinuje podporu jedno, dvou i čtyřjádrovým procesorů, DDR, DDR2, AGP , PCIe, PCI, SATA, UDMA ; ovladače jsou dostupné i pro Win9x).

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Třeba je má koupený a nechce zase vrážet prachy do dalších verzí ... win 2k už je jinak celkem v pohodě a zatim mi na nich běželo všechno co jsem kdy potřeboval

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Styryx Zobrazit příspěvek
    Třeba je má koupený a nechce zase vrážet prachy do dalších verzí
    To se mi moc nezdá. Leda by šlo o firemní PC, ale tam zase určením nezapadá zvolená deska.

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    761

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Myslím že nemá cenu se pokoušet něco překopávat, na tyhle OS už prostě nejsou ovladače pro nový HW. Takže jedině emulace. Win 9x jsou už mrtvé a pohřbené několik let, win 2k by snad ještě na nějaký HW šly nahodit ale taky to nebude úplně ideál.
    Plne s tym suhlaism, ak by aj mal kupenu 2000 tak to stoji za porozmislanie, ale myslim ze to zas nestoji za tie problemy... Inak 2000 mala podporu pre viac CPU/jadier?



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od pegy Zobrazit příspěvek
    Plne s tym suhlaism, ak by aj mal kupenu 2000 tak to stoji za porozmislanie, ale myslim ze to zas nestoji za tie problemy... Inak 2000 mala podporu pre viac CPU/jadier?
    Měla, když se mrknu na licenční nálepku na svém notebooku tak je tam Win 2000 PRO, 1-2 CPU. Podpora pro více CPU byla už ve Win NT. Někdy bylo potřeba instalovat nějaký patch, ale jelo to.

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Měla, když se mrknu na licenční nálepku na svém notebooku tak je tam Win 2000 PRO, 1-2 CPU. Podpora pro více CPU byla už ve Win NT. Někdy bylo potřeba instalovat nějaký patch, ale jelo to.
    u 2k s tim byl tak trochu problem, ty totiz nerozlisuji procesor a jadro. takze dvoujadro berou jakou dva procaky a ctyrjadro uz jako ctyri procesory, na ne ale neni bezna license... na novsich systemech to uz funguje korektne a pocet jader a procesoru jsou dva ruzne udaje

Podobná témata

  1. Software: Instalace Windows 7
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-02-2010, 10:07
  2. Windows 2000: Instalace Win 2000 z XP
    Od The_derava_bota v sekci OS Windows
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 27-12-2008, 02:34
  3. Windows 2000 a quadcore
    Od KEOSAN v sekci OS Windows
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 06-06-2008, 11:15
  4. X2 a windows 2000 ?
    Od matilda v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-01-2008, 19:10