pomalé USB 2.0 pod Win Vista 64 bit
Tak jsem včera slavnostně nainstaloval a rozchodil Win Vista 64 bit, hodil tam SP1, připojim externí USB disk (Seagate 320 GB), že začnu komp krmit daty, jenže přenosová rychlost byla přesně pouhých 20 MB/s, což je hodně málo, uvážím-li, že na starém kompu i na notebooku z tohohle disku v pohodě čtu 30 MB/s. Čím by to tak mohlo být? Disky v počítači jsou rychlý dostatečně, mezi nimi tečou data přes 100 MB/s...
[QUOTE=pcmaker;116511]Zrejme vlastnost chipsetu. Jsi pripojen pres zadni USB primo na MB?[/QUOTE]
Jojo, vyjde to nastejno, ať zapojim do zadního USB nebo do toho na stříni vedenýho do přídavnýho USB řadiče na desce... Teď mě napadá, že jsem byl zapojen pouze v [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a že jsem nezkoušel ty černý, bo v nich mám zapojený jiný věci, ale nemyslim si, že by to bylo tim, či ano?
Jojo, vyjde to nastejno, ať zapojim do zadního USB nebo do toho na stříni vedenýho do přídavnýho USB řadiče na desce... Teď mě napadá, že jsem byl zapojen pouze v [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a že jsem nezkoušel ty černý, bo v nich mám zapojený jiný věci, ale nemyslim si, že by to bylo tim, či ano?
Prosel jsem trosku internet. Pokud je na zakladni desce jizni mustek AMD SB600, tak se testeri MB zminuji o nizsi rychlosti USB portu. Zrejme to opravdu bude vlastnost chipsetu. Na nekterych novych deskach uz by mohl byt novejsi mustek SB700. Ten by mel byt udajne rychlejsi, ale ne nejak dramaticky. Zkusil jsem testnout svuj kit s diskem do notebooku 2.5" 40GB PATA WD40 Scorpio, ktery ma 5400ot./min. Obrazek z testu HD Tach prikladam. Mam nForce 570SLi. Zkus to testnout stejnym programem a porovnej si to.
http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach
http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach
Jj, mám SB600, večer nebo zejtra to testnu, ale zdá se mi to opravdu, ale opravdu divný, když na téměř 4 roky starý šunce mi to šlapalo o dost rychleji... A teď jsem obdržel potvrzení od kamaráda s deskou DS5 (tedy taky SB600 můstek), že jemu z USB disku šlapou data 55 MB/s...
add-on: Ha - něco sem vygůglil - http://seagate.custhelp.com/cgi-bin/seagate.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=4671 tak to večer zkusim, třeba to pomůže...
add-on: Ha - něco sem vygůglil - http://seagate.custhelp.com/cgi-bin/seagate.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=4671 tak to večer zkusim, třeba to pomůže...
Ja mel drive (2 roky) kit pro disk 2.5", ale jineho vyrobce a ten makal jen na 11MB (USB 2.0). Protoze jsem s nim mel na nForce problemy (cist ano, ale zapisovat ne - odpojil se i s pridavnym napajenim, asi uz byl nejaky nacaty), koupil jsem novy, uplne nejlevnejsi za 300,- LC Power a ten facha, jak jsem uvadel vyse. Je naprosto bezproblemovy, akorat mne na nem stve ten mikroUSB. Ze zkusenosti kolegu vim, ze odejde vetsinou nejdrive mechanickym namahanim. Na tom starem kitu byl klasicky USB jako do tiskarny a ten vydrzel hodne.
To je ten novy:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
To je ten novy:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[QUOTE=pcmaker;116566]Ja mel drive (2 roky) kit pro disk 2.5", ale jineho vyrobce a ten makal jen na 11MB (USB 2.0). Protoze jsem s nim mel na nForce problemy (cist ano, ale zapisovat ne - odpojil se i s pridavnym napajenim, asi uz byl nejaky nacaty), koupil jsem novy, uplne nejlevnejsi za 300,- LC Power a ten facha, jak jsem uvadel vyse. Je naprosto bezproblemovy, akorat mne na nem stve ten mikroUSB. Ze zkusenosti kolegu vim, ze odejde vetsinou nejdrive mechanickym namahanim. Na tom starem kitu byl klasicky USB jako do tiskarny a ten vydrzel hodne.
To je ten novy:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]
No tak to já mám takovej ten velkej s napájenim do sítě. Jako v disku určitě problém neni, o něm vim, že umí makat o hodně rychlejš... Možná že si widle nějak blbě načetly ovladač... Protože ta fixní rychlost v jakymkoli případě vypovídá o něčem, co ji limituje...
To je ten novy:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]
No tak to já mám takovej ten velkej s napájenim do sítě. Jako v disku určitě problém neni, o něm vim, že umí makat o hodně rychlejš... Možná že si widle nějak blbě načetly ovladač... Protože ta fixní rychlost v jakymkoli případě vypovídá o něčem, co ji limituje...
Ano, ta fixni rychlost znamena, ze je spunt v USB a ne v disku, jako v mem pripade, kde krivka s koncem disku pada. 2,5" disky jsou prece jen o dost pomalejsi. Ale mi to zas tak nevadi, protoze je to jen 40GB disk. Jde mi hlavne o mobilitu. Mozna zkus napalit nejnovejsi BIOS. U Gigabyte je to naprosta hracka. Na jejich strankach si jej stahni. Rozbal a hod treba na flesku. Pri startu PC zmackni klavesu END. Vyber disk, soubor BIOSU a jen mackej Enter. Po restartu najed do BIOSu. Dej LOAD Setup Default. Nastav S3,SMART,regulaci ventilatoru, vypni co nepotrebujes (COM, LPT, FireWire a pod.). Zkus se mrknout, jestli maji nejake novejsi drivery k chipsetu, zkus treba kratsi nebo kvalitnejsi USB kabel. Jinak uz nevim. :runaway
Jo tak na new BIOS sem se zrovna dneska chystal, tak ho tam hodim jako první. Co sem tam nastavoval si vcelku pamatuju, neb jsem tak činil nedávno, takže to nastavim znova. Možná když by si z toho chtěl vzít ponaučení i někdo jiný, hlavní věc bude u pevných disků nastavit správný způsob přístupu (v mém případě AHCI, protože na AHCI jsem instaloval Windows). Což mě ještě přivání na otázku - kde je umístěn onen AHCI driver, kterej jsem zaváděl při instalaci Win? Nesmaže se nějak flashnutím BIOSu?
Tím S3... to se teď nevybavuju, co by to mohlo být...
Ventilátory nereguluju, jen ať valej na plnej céres. 8-) :-)) Serepetičky typu FireWire vypnutý mám.
USB kabelem to nebude, je to furt ten jeden. Osobně se přikláním, že to bude tím Windows driverem, kterej se načet nějak prapodivně, tak ho zkusim přerazit podle toho odkazu na stránky Seagate, jak jsem uváděl o pár příspěvků dřív. Pak dám vědět, jak to dopadlo...
Tím S3... to se teď nevybavuju, co by to mohlo být...
Ventilátory nereguluju, jen ať valej na plnej céres. 8-) :-)) Serepetičky typu FireWire vypnutý mám.
USB kabelem to nebude, je to furt ten jeden. Osobně se přikláním, že to bude tím Windows driverem, kterej se načet nějak prapodivně, tak ho zkusim přerazit podle toho odkazu na stránky Seagate, jak jsem uváděl o pár příspěvků dřív. Pak dám vědět, jak to dopadlo...