Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: Pískající zdroje - uvádějte konfigurace

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Vzhledem ke stále častěji množícím se problémům si dovoluji založit toto téma. Většinou je to způsobenou nekompaktibilitou zdroje a základní desky. Přesněji řečeno, spínací kmitočet počítačového zdroje a zdroje na desce (převážně pro pro CPU a paměti) pracují na velmi podobných kmitočtech. Dochází k vzájemnému ovlivňování (interferencím) těchto kmitočtů a jejich harmonických složek na cívkách. Pokud se výsledný kmitočet pohybuje v pásmu 20Hz až 20KHz, slyšíme nepříjemný zvuk. Pokud se Vám stane něco podobného, snažte se prosím uvést, co nejpřesnější informace, určitě pomůžete mnoha uživatelům při výběru.

    Dobře si prověřte, zda třeba nepíská základní deska, například ASUS P5K píská celkem dost super.


    • Přesný model zdroje a výrobce (+ UL number, revizi a datum výroby)
    • Procesor + OC
    • Základní deska - výrobce, přesné modelové značení, revize
    • Grafická karta - výrobce, přesné modelové označení, revize
    • Pevný disk - výrobce, přesné modelové označení, revize
    • STRUČNÝ popis, kdy se tato vlastnost projevuje


    VZOR, jak to má vypadat:
    • SeaSonic SS-401HT Active PFC F3, Rev.: A1, E104405
    • Asus P5K Deluxe Wifi-AP, Rev.: 1.00G
    • Intel C2D E4300, default
    • Sapphire ATI Radeon X1650XT 256MB GDR3, modré PCB
    • Seagate Barracuda IV 80GB, ST380021A, Configuration code: SVO-03


    • Následující vada se projevuje: při vcore nad 1.45V, Memtestu, Spuštění 3D Marku, hraní her. Po týdnu problémů shořela základní deska a zdroj (toto se samozřejmě nestalo)
    Naposledy upraveno uživatelem ICEBOSS: 14-02-2009 v 20:35
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    123

    Seasonic SS-400ET 400W OEM, Active PFC F3, Rev.: A1, E104405, Rve A2W(?), E104405
    GIGABYTE EP35-DS3 (rev.2.1)
    Intel Pentium Dual-Core E2160 BOX(default)
    Sapphire ATI Radeon HD 3870 512MB DDR4 11122-03-20R
    Seagate Barracuda 7200.10 3.5" 250GB ST3250410AS

    Následující vada se projevuje: Zatížení GPU- 3Dmark. Quake4. Blíže zatím nezkoumáno.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: voltage.jpg 
Zobrazení: 230 
Velikost: 20.4 KB 
ID: 4108   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: P4270005.jpeg 
Zobrazení: 299 
Velikost: 581.1 KB 
ID: 4109  
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Seasonic SS-430GB (aka S12II 430), Active PFC F3, Rev. ??? (jedná se o onu v tichosti uvedenou verzi s elektrolytickým kondenzátorem na 12V větvi), E104405 (psáno na krabici, na zdroji je to mini nečitelným fontem)
    Intel E2160, OC 3200MHz
    Asus P5K, Rev. 1.02G
    Foxconn Geforce 9600GT
    Seagate Barracuda 7200.9 160GB, ST316011AS

    Pískání se projevuje zpravidla když grafika produkuje vysoké fps - třeba menu her, starší hry, 3Dmarky 2001 a 2003. Dál při specifických situacích jako spouštění některých 3Dmarků a načítání některých jejich jednotlivých testů. Fortron 350GLN je na stejné sestavě potichu. Předtím jsem měl S12 430 (SS-430HB), po kterém následoval první kus S12II 430 (starší provedení s polymerovým kondenzátorem na 12V větvi) a chovaly se naprosto stejně - jen SS430HB měl trochu odlišný charakter zvuku. Tehdejší konfigurace (z níž mi teď zůstal disk, paměti a jedna grafika) byla Abit IP35-E, E2160/E4300 + grafiky 6600GT/7600GT/X1950GT. Pískání zdá se bylo opět závislé hlavně na na fps, ale mám pocit že v situacích kdy fps omezoval procesor byl zdroj např. s 7600GT (žádné přídavné napájení) tišší než s 1950GT.
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 28-04-2008 v 03:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele MirekK
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Vzhledem ke stále častěji množícím se problémům si dovoluji založit toto téma. Většinou je to způsobenou nekompaktibilitou zdroje a základní desky. Přesněji řečeno, spínací kmitočet počítačového zdroje a zdroje na desce (převážně pro pro CPU a paměti) pracují na velmi podobných kmitočtech. Dochází k vzájemnému ovlivňování (interferencím) těchto kmitočtů a jejich harmonických složek na cívkách. Pokud se výsledný kmitočet pohybuje v pásmu 20Hz až 20KHz, slyšíme nepříjemný zvuk[B].
    Pokud se tento projev (pískání) projevuje pořád, tj. od zapnutí počítače do jeho vypnutí, třeba s různou intenzitou nebo výškou tónu podle zatížení procesoru, pak by se dalo souhlasit s tímto vysvětlením. Každopádně by to však znamenalo nekvalitní zdroj či spíše jeho výstupní filtry nebo nestabilní řídicí obvod PWM modulátoru na základní desce. Výměnou jednoho nebo druhého se odhalí, co to bylo. Stejně bych však spíše tipoval na vadu komponenty než interferenci zdroje a základní desky ...

    Pokud se však pískot nebo nějaký šum objevuje pouze v určitých hrách nebo testech a nikoliv pořád, nebude příčinou nějaká interference, ale prostě periodičnost tohoto procesu a s tím spojený silně pulzní odběr procesoru nebo grafické karty v pravidelném rytmu. Pokud je tedy nějaká součástka (většinou cívka, ale může to být i kondenzátor) ve zdroji, na základní desce nebo na grafické kartě mechanicky nestabilizovaná (např. cívka není dokonale impregnovaná) bude tyto pulzy převádět na vnitřní mechanické kmity, které se pak vzduchem šíří jako ne/slyšitelné zvuky ... A pak může pomoci třeba kapka lepidla nebo lepicí pistole ...

    Nebo je to opravdu vždy pouze ve spojení dvou určitých modelů a nikoliv kusů komponent ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od MirekK Zobrazit příspěvek
    ...
    Mě se nedávno povedlo u dvou zdrojů výměnou kondenzátorů (příliš nízké výsledné ESR - pod 5m? na větev) dosáhnout nezkresleného 50mV sinus průběhu - ale pouze při určitých odběrech a to do odporové zátěže. Takže by to nasvědčovalo kombinaci špatného návrhu s nekvalitně vyrobenými cívkami.
    Některé kombinace jsou docela časté. Takže těžko říct.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Janyk1
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,007

    Je to náhoda, že jsou tu zatím jen zdroje Seasonic?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od Janyk1 Zobrazit příspěvek
    Je to náhoda, že jsou tu zatím jen zdroje Seasonic?
    Těžko říct, dřív to dělali kombinace Fortronů se Seagatama.
    btw: mě domo píská AT zdroj Young Lin Tech, Chieftec-Delta. Ale oba po špatným recapu.

    btw: možná by nebylo od věci tohle vlákno rozdělit na dvě: první POUZE konfigurace (s odkazem na druhé) + druhé diskuze
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Je to náhoda, že jsou tu zatím jen zdroje Seasonic?
    Ano. Piskat totiz s spatnymi/odhcazejicimi kondiky bude kazdy zdroj/zakladni deska. Me piskala DFI LP B sveho casu, nez odesla diky Antec 480W NEO PSU plneho Fuhjyyu kondiku...

    Dalsi vec spada do kategorie "trodas bug", kdyz jsem se rozhodl si list kondiku na Eurocase 350W PSU recpu zjednodusit a pausalne jsem vsech 5x kondiku od 1 do 10uF nahradil 10uF kondiky... a ono se to rozpiskalo (jak bez zateze, tak v zatezi) To je samo priklad toho, jak menit kapacity v ridicim obvodu se moc nevyplaci
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    51

    poradte mi prosim!!!nedavno som upgradol zostavu, prikupil som sapphire4850 a tak som kupil aj silnejsi zdroj, predtym som mal 400 forttron blue storm a fachcilo to v pohode asi styri dni, vsetko v pohode. kupil som novy OCZ STEALTH STREAM 500w a mam maly problem. piska mi len ked je pocitac vypnuty, taky skoro nepocutelny ale otravny zvuk, aj ked nie vzdy. mohol by som to pouzit ako dovod na reklamaciu???ci som zase kupil nejaky shit????
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    51

    Citace Původně odesláno od kody33 Zobrazit příspěvek
    poradte mi prosim!!!nedavno som upgradol zostavu, prikupil som sapphire4850 a tak som kupil aj silnejsi zdroj, predtym som mal 400 forttron blue storm a fachcilo to v pohode asi styri dni, vsetko v pohode. kupil som novy OCZ STEALTH STREAM 500w a mam maly problem. piska mi len ked je pocitac vypnuty, taky skoro nepocutelny ale otravny zvuk, aj ked nie vzdy. mohol by som to pouzit ako dovod na reklamaciu???ci som zase kupil nejaky shit????
    moja konfiguracia:
    gigabyte p35 ds3l rev.2.0
    Intel dual core e 6750 default
    sapphire 4850 toxic, 512 mg ram
    2x 250gb seagate barracuda7200.10, 16mb
    2x 2gb adata ram
    k pocitacu mam cez USB pripojenu len opticku mys, a multifunkcne zariadenie, a ani po ich odpojeni, mi tento zdroj neprestal piskat!!!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Fortron Blue Storm II 500W FSP500-60GLN, P/N: PPA5000205, píská hlavně ve vypnutém stavu (musí se vypínat absolutně)

    Sestava:
    GigaByte MA790X-DS4
    Athlon X2 5600+ BE default
    Radeon HD 4850 od Gainwardu (standartní PCB)
    Seagate 320GB 7200.11, ST3320613AS, P/N: 9FZ16-30 1
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 30-09-2008 v 20:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Fotron GLN, je jedno wattaz, jakakoliv deska, vypnuty i zapnuty stav. Nektery piskaji hodne, nektery trosku, potvrzeno z vicero kusu. PNF nepiskaji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Xilence 500W ( http://www.czechcomputer.cz/product_...F004E0820.html )
    Sestava :
    AMD 4400+ socket AM2
    ASUS M2N-E - nForce 570 Ultra
    Sapphire X1950PRO 512MB
    Samsung 250GB

    Vyloženě nepíská, ale "bzučí", i po vypnutí PC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    SEASONIC SS-500ET-T3 500W 80PLUS BULK

    CPU: AMD X2 7750+ BE
    MB: Gigabyte GA-MA78G-DS3H (rev. 1.0)
    GPU: ATi Radeon HD3870 512MB DDR4
    HDD: WD3200AAKS
    HDD: WD6400AAKS

    "Vrže" při přehrávání videa, benchmarku. Při hraní jsem si nevšiml.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    Bráchova pískající sestava.
    Po výměně zdroje za Corsair CX400 píská stejně-při zátěži.

    Zdroj: SEASONIC S12II-430, ATX12V v2.0+EPS, 430W

    Deska: ASUS P5Q, Intel P45, 775,DualDDR2-1200, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX

    CPU: C2D E8400

    GK: ASUS EAH4850/HTDI/512M, 2DVI, HDTV, HDMI, PCI-Express

    HDD: Seagate HDD 500GB SATA II NCQ, 7200RPM,32MB,NCQ,RoHS
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 10-01-2009 v 16:53
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Na jaké konfigurace které zdroje už nestačily?
    Od Karel Polívka v sekci Zdroje
    Reakcí: 80
    Poslední příspěvek: 25-07-2013, 16:19
  2. Pískající SSD disk OCZ Vertex 2
    Od Honza23 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-01-2011, 18:23
  3. Pískající plazma
    Od maty_s v sekci Video a TV
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 13-08-2007, 12:43
  4. Flash disky: Pískající flash disk
    Od phillipus v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 09-03-2007, 21:30