Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Pevné disky, optické mechaniky: Sata disk na starší základní desce

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: Jirka

    Znění dotazu:
    Zdravím všechny! Mám problém s tím, že zatím nemohu rozchodit HDD Sata na základní desce MSI KT6V. Po nastavení propojky na zadní straně HDD se mi sice při bootu disk začal správně hlásit, ale po spuštění instalace XP se to vždy dostane do určité fáze, kdy se instalace zastaví s tím, že v systému nebyl nalezen žádný hardisk. Na fórech (vč. vašeho) se tento problém většinou řeší tak, že na začátku instalace OP je nutné přes F6 nainstalovat ovladače. Ale teď teprve je pointa mého dotazu: kde je vzít? Samozřejmě, že jsem se prvně podíval na stránky výrobce (viz http://global.msi.com.tw/index.php?f...=1&prod_no=567 ), ale to asi nebude to pravé. Jedině že by to bylo nějakým způsobem obsaženo v ovladači chipsetu Via 4in1 a musí se to odtam nějak "vypreparovat", nebo nevím prostě kam pro to sáhnout. Neexistuje snad nějaký výchozí universální ovladač pro tento daný účel? Předem se omlouvám za svůj pro někoho zkušenějšího asi stupidní dotaz.

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
    MB MSI KT6V (http://www.msicomputer.com/product/d...model=KT6V-LSR
    HDD WD 1600 AAJS

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    dyk ty drivery na disketovku máš na těch stránkách, cos dával link. Stáhni si
    http://downloadx.msi.com.tw/files/do..._RAID_OM74.zip
    a pokračuj dle pokynů v readme.txt...
    Matyáš



  3. #3
    Neregistrovaný

    Inu, Matyáši, děkuji za odpověď. To co mi radíš stáhnout, jsem už stáhnul před svým dotazem, ale nebyl jsem z toho právě moc moudrý. Proto taky následoval můj dotaz. Má to po rozbalení víc jak 10 mega a zdálo se mi, že je to všechno dobrý jen na vytvoření případného RAID pole. Taky readme.txt jsem předtím zkouknul - ale neumím skoro vůbec english. A tak se mi zdálo, že se to motá furt jenom kolem RAID. Myslel bych si, že by potřebné soubory mohla zřejmě obsahovat složka "MakeDisk" a z ní dát na kýženou disketu obsah podsložky - na mém PC takto: C:\Users\George\Desktop\VIA_RAID_OM74\VIARAID_OM74 \DriverDisk\PIDE\Winxp\... ? Dávno bych to zkusil, bude to pravděpodobně ono, ale zjistil jsem před napsáním dotazu, že disketovka nefachčí... Musím ji nejdřív vyměnit a tak jsem se pro jistotu v mezičase zeptal chytřejších... Určitě by se taky problém vyřešil zakoupením redukce SATA/PATA, ale bylo by mi to líto, když už ten SATA port jednou na té staré desce je. Na mojí novější desce Gigabite GA-P35-DS3 jsem při instalaci Visty žádný sebemenší problém nezaznamenal. Šlo to jak po másle. Ještě jednou díky. S pozdravem Jirka

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Jak říkáš, je hloupost kupovat nějakou redukci, když máš SATA porty na desce . Dle mého skromného názoru "kroužíš nad správnou mrtvolou", bude to v té složce "DriverDisk". Dle toho jejich texťáku "VIA MakeDisk" by se na tu disketu mělo zkopírovat všechno (teda pokud to dobře chápu/překládám ). Má to cca 600kB, tak to tam i vejde . Při nejhorším to prozkoušíš zkombinovat. Ale když to tam zkopíruješ všechno, tak to imho musí šlapat, snad by si to mohl přebrat komp už sám

    Držím palec!

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    přesně tak, sprav si disketovku (bohužel, jinak to fakt nejde - zlatej MS) - jak píše kane, stačí na disketu zkopírovat obsah složky driverdisk a podstrčit to při instalaci XPček pomocí klávesy F6.
    Matyáš

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No moc se mi to nezdá. Problém je klasickej že SouthBridge VIA VT8237 nedetekuje SATAII (300) disky.
    Ale mě (mám stejnou kombinaci VIA KT600+VT8237+disk WD) po prepnutí jumperu na disku na SATA I (150) vše fungovalo zcela standartne (čili emulace IDE disku) a k instalaci jsem žádné ovladače nepotřeboval..

    No co bych zkusil poradit:
    1. Zkontrolovat správnost jumperu na disku (např podle [Url=http://www.cdr.cz/a/14837]tohoto článku[/Url]
    2. Prohledat bios na položku typu "SATA IDE COMPATIBILE MODE, vypnout SATA RAID atd", prostě dostat disk z AHCI/RAID provozu do IDE emulace.

    Pokud nic z toho nezabere, nezbyde než se patlat s driverama (pokud to vubec pomůže)

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    jo - taky jsem přemešlel, že ho donaviguju do biosu - jenže manuál, co je na netu. má popsanou pouze první a poslední stránku biosu, ty mezi nima v tý příručce nejsou (jak anglický, tak polský). Tak se mi zdáli jednoduší ty drivery - kde už v podstatě věděl jak na to....
    Matyáš



  8. #8
    Neregistrovaný

    Přátelé, všem Vám děkuji za snahu pomoci. BIOS a jumpery na HDD jsem zkoušel hned z počátku taky, protože tam jsem tušil hnízdo této zrady. Tento BIOS však má velmi omezené a zjednodušené možnosti a třeba výše zmiňovaná položka pro přepnutí do PATA módu se tam vůbec nenachází a ani žádné podobné související jsem tam nenašel (jestli však náhodou nejde BIOS této desky přepnout do nějakého pokročilejšího rozhraní?). Je pravdou, že BIOS je původní a již jsem si stáhl nejposlednější update. Ale ještě nikdy jsem žádný BIOS neflashoval, protože jsem měl vždy strach, že to nějak nedopadne a pak budu muset shánět desku jinou, nebo s tím jít potupně k odborníkům. Teoreticky to znám, ale praxe zatím ještě žádná nebyla... Výchozím bodem bude ale stejně to, aby byla funkční disketovka, takže ji dneska během dne zakoupím a večer se uvidí.
    Ani bych se s tím vším takto nemořil, ale ta deska se mi dostala do rukou za malý peníz po mém kamarádovi, a to včetně Athlona XP2400 a bylo to jen velmi málo používané - téměř bych řekl zánovní. Tak jsem jen dokoupil disk, paměti a bednu se zdrojem jsem tady už nějakou měl. Myšlenka je, že bych tímto kompem udělal radost někomu z rodiny, kdo má třeba úplnou plečku. Samozřejmě, že se to nakonec nějak rozchodí a jsem rád, že na vašem fóru jste všichni tak přátelští a připravení pomoci, když má někdo problém.
    Krásný den přeje všem Jirka

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    761

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    Jak říkáš, je hloupost kupovat nějakou redukci, když máš SATA porty na desce . Dle mého skromného názoru "kroužíš nad správnou mrtvolou", bude to v té složce "DriverDisk". Dle toho jejich texťáku "VIA MakeDisk" by se na tu disketu mělo zkopírovat všechno (teda pokud to dobře chápu/překládám ). Má to cca 600kB, tak to tam i vejde . Při nejhorším to prozkoušíš zkombinovat. Ale když to tam zkopíruješ všechno, tak to imho musí šlapat, snad by si to mohl přebrat komp už sám

    Držím palec!
    Ja si myslim, ze takymto sposobom po nakopceni na disketu a stlaceni tej F6 sa tie ovladace pre SATA korektne nainstaluju, podstatne je aby ten disk videl BIOS a instalacka vidli by si uz na diskete mala najst inf subor a nasledne si nacitat SATA ovladace, pri kopirovani tych ovladacov na disketu ich nedavaj do priecinka ale nakopiruj ich na disketu ako taku ... teda ak mas detekovany HDD v BIOSe, dobre SATA ovladace a spravenu dobru disketu s ovladacmi, neni ziadny dvovod aby to neslo

Podobná témata

  1. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-03-2011, 17:42
  2. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 17-08-2008, 18:18
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-02-2008, 16:04