Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kde nakupovat Počítač

Yutani (0)|29.9.2006 13:07
Ano, to je dnes celkem běžná otázka : " jaká počítač dnes koupit ."
Naštěstí dnes počítače nejsou novinkou. Každopádně bych předem vyloučil v možnostech výběru koupi z jakéhokoliv marketu ať už zhlediska flexibility reklamace či jistoty bezchybného chodu. Zbývají nám tedy už jen 4x varianty : 1, nákup pc přes internet
2, využití spec. prodejen k tomuto určených
3, dědictví či dárek v podobě již nevyužitého počítače
4, bazarem

Varianta 1, - V dnešní době je nakupování přes internet docela řekl bych již normální běžná věc, na internetu seženete takřka všechno a je teda s čeho vybírat :) .
Pokud chceme koupit Pc přes internet jistě si nejdříve prohlédneme pokud možno více jak jednoho prodejce. Každý správný Internetový prodejce by měl mít minimalně : infolinku pro zákazníky, linku pro techn. podporu, možnost flexibility v nákupu na splátkách a reklamacích.

Nehledě na důležitý fakt - kde je, jak potrvá objednávka, tel. kontakt, a úplný popis zboží resp. jeho cena, názvy dílů, příslušenství a vlastně takový malý obrázek o tom co všechno námi objednaný počítač bude obsahovat.

Mě osobně by vadil jeden fakt, a to že nevidím dovnitř. Pěkný počítač za skvělou cenu a bohatým příslušenstvím je sice krásná věc, ale ve finále zjištění kolik " nekompaktibilních střev " se námi v koupeném počítači skrývá už tak potěšující není..

Varianta 2, - Tady není skoro co řešit stačí, ale nemusíte se poptat po známých co asi tak má člověk koupit ( to jen pro přehled, poněvadž Pc technologie kráčí mílovími kroky kupředu a zákazník co by my by jsme měli vědět jaké využití na počítači budeme nejvíce využívat ), a pak se vydá do zminovaného obchodu, kde se má setkat s 1, slušnou - 2, seriozní - 3, kompetentní - 4, kvalifikovanou - 5, znalou osobou v podobě prodejce. Zde se můžete vyptávat i na to zda se to a to " vyrábělo v Chině " :) to jen pro příklad.. nesmíme také zapomenout, že pokud kancelářskou výbavu Pc za 2 roky změníme za herní výbavu tak, aby nám koupený počítač se svými střevy nebyl na obtíž.

Varianta 3, - Jak se říká " darovanému koni na zuby nehleď, " bohužel u IT technologií a vlastně Pc je to poněkud nepravdivé pravidlo. Je sice hezké, že vyfasuji od Dědy Pc z roku 90" ,ale hry které chci a to dnešní si v drtivé většině v těchto případů nebudu schopen ani nainstalovat do zmíněného počítače a to narážím třeba jen na chybějící DVD mechaniku či nedostatek úložného prostoru. Takže bud si začneme šetřit a Pc koupíme či si necháme upgratovat ( vylepšit ) nebo se slzami v očích budeme pařit Prince z Persie a poslouchajíc zvuky od souseda, který na rozdíl odnás paří Prince z Persie 3, a my vzteky kousáme klavesnici. Nicméně ne každý potřebuje přeci Pc na hraní her s potřebou mít vesmírně nabušený personalní computer což je take si dobře uvědomit.

Varianta 4, - Co dodat.. Snad jen to, že kdybych si šel koupit Pc do bazaru tak jen pod práškama, drogama, alkoholickém opojení a k tomu s chřipkou.
Pc nabízené v bazaru je snad nejhorší variantou co si zákazník může zvolit. Možná, že třeba autorádio seženu levněji a funguje bezchybně ( jedno takové doma mám ), ale Pc už taková malá, levná věc není aby jsme si mohli dovolit udělat chybu.
boboco (1987)|29.9.2006 15:21
Já si počítače zásadně stavím sám a myslím, že to na SH dělá podobně většina lidí:) Komponenty se samozřejmě objednávaj přes net. Rozhoduje cena/skladová dostupnost a samozřejmě i konkrétní zkušenosti s konkrétnímy e-shopy.
wizaard (913)|29.9.2006 23:29
Jojo... taky jsem si stavěl PC sám, bohužel jsem měl velice omezené finance, proto vejít se do 20 000 (resp. 22 000 Kč), když měla sestava něco vydržet, měla mít LCD a tiskárnu se skenerem, DVD-RAM atd., tak jsem bohužel nesestavil nic extra, ale co, jsem spokojenej...

Díly jsem kupoval u bráchy v obchodě (jinak bych kupoval z internetu samozřejmě). Jinak bych v obchodě PC nekupoval, ceny jsou celkem brutální a ten zbytek (obsluha atd.) taky obvykle není nic moc.
ICEBOSS (3435)|30.9.2006 16:09
varianta 1 - asi nejidealnejsi zpusob. zbozi muzes vratit do 14 dnu bez udani duvodu. plomby na sestavy dava malokdo. kdo je schopen si seskladat dily sam, myslim nema moc co resit.

varianta 2 - se setka s osobou prodejce, ktery mu doporuci to, na co maji zastoupeni a co je zrovna na sklade. v chine se vyrabi uplne vsechno.

varianta 3 - vtip? :-D

varianta 4 - ceny HW klesaji, ale i presto nevidim duvod, proc bych nemohl starsi PC koupit v bazaru. za 4000 mi nejaka celointegrovana sestava s XP 2000+ a 256MB RAM a CD-RW muze udelat v pohode sluzbu. nehleda na fakt, ze babicce na psani nejaky celeron 700, 10GB disk a 256MB ramky pod 2000 Kč bohate staci. ja mam dost veci v PC jetych, kupovanych od nekoho a tak. Co se treba pokazi na sitovce... na ramce, na procaku...

Taky bych dodal, ze treba starsi sestavy Dellu a podobny muzou byt mnohem spolehlivejsi nez ty novy "ojebavky" za 7000 novy pocitac i s monitorem

jeste bych dodal variantu 5 - proste nacheckujes forum, zavolas kamosovi, dotahnes dily a zbastlis si to sam. A pak vis na 100%, co tam mas. Ja si pocitace skladam (a nejen sobe) sam a zatim vsechno jede na 1* :-D
Yutani (0)|30.9.2006 18:05
[QUOTE=ICEBOSS]varianta 1 - asi nejidealnejsi zpusob. zbozi muzes vratit do 14 dnu bez udani duvodu. plomby na sestavy dava malokdo. kdo je schopen si seskladat dily sam, myslim nema moc co resit.

varianta 2 - se setka s osobou prodejce, ktery mu doporuci to, na co maji zastoupeni a co je zrovna na sklade. v chine se vyrabi uplne vsechno.

varianta 3 - vtip? :-D

varianta 4 - ceny HW klesaji, ale i presto nevidim duvod, proc bych nemohl starsi PC koupit v bazaru. za 4000 mi nejaka celointegrovana sestava s XP 2000+ a 256MB RAM a CD-RW muze udelat v pohode sluzbu. nehleda na fakt, ze babicce na psani nejaky celeron 700, 10GB disk a 256MB ramky pod 2000 Kč bohate staci. ja mam dost veci v PC jetych, kupovanych od nekoho a tak. Co se treba pokazi na sitovce... na ramce, na procaku...

Taky bych dodal, ze treba starsi sestavy Dellu a podobny muzou byt mnohem spolehlivejsi nez ty novy "ojebavky" za 7000 novy pocitac i s monitorem

jeste bych dodal variantu 5 - proste nacheckujes forum, zavolas kamosovi, dotahnes dily a zbastlis si to sam. A pak vis na 100%, co tam mas. Ja si pocitace skladam (a nejen sobe) sam a zatim vsechno jede na 1* :-D[/QUOTE]
No, sestavuji si to téže sám, a také nejen sobě..
A do bazaru bych opravdu nešel, ledaze bych mel max vzdy jen par korun a chtel bych mit masinu 20 let starou.
V chine se opravdu vyrabi v drtive vetšině všechno, ale ja to psal jako v nadsázku.
A psal jsem to jako rada pro lidi, kteří si chtějí koupit vlastní Pc nikoliv však v nějakém problému štourat se uvnitř.
Renus (85)|30.9.2006 19:53
Poprvé jsem ho koupil na zakázku ze speciálky a když jsem pronikl to jeho tajemství:),tak si to kutím sám a nakupuju komponenty kde mě napadne,net,kamenné obchody,cena pro mne není až tak důležitá jako spíše služby...reklamace,rychlost,ochota...
eraser (0)|30.9.2006 20:17
Renus: Nápodobne...
Honziik (41)|1.10.2006 19:16
Já si PC stavím zásadně sám, dělá se mi zle z naprosto nevyvážených prodávaných sestav....Jednou jsem ale využil sestavení pc z nakoupených komponent zdarma na czechcomputeru (neměl jsem na sestavování čas) a musím říct že jsem byl mile překvapen. Možná někdo může podotknout, že na sestavení PC z mnou vybraných komponent nemůže být žádný problém, opak je ale pravdou - v některých internetových obchodech ani nedovedou správně zasadit paměti do slotů! To ale nebyl případ zmíněného czechcomputeru, tam bylo provedení přesně tak jak má být, perfektně seřízený BIOS a podrobna dokumentace - takhle to má vypadat! Takže pokud nemáte čas na stavění a ladění, doporučuju!:)
Fox_22 (119)|27.10.2006 22:13
[QUOTE=Honziik]Já si PC stavím zásadně sám, dělá se mi zle z naprosto nevyvážených prodávaných sestav....Jednou jsem ale využil sestavení pc z nakoupených komponent zdarma na czechcomputeru (neměl jsem na sestavování čas) a musím říct že jsem byl mile překvapen. Možná někdo může podotknout, že na sestavení PC z mnou vybraných komponent nemůže být žádný problém, opak je ale pravdou - v některých internetových obchodech ani nedovedou správně zasadit paměti do slotů! To ale nebyl případ zmíněného czechcomputeru, tam bylo provedení přesně tak jak má být, perfektně seřízený BIOS a podrobna dokumentace - takhle to má vypadat! Takže pokud nemáte čas na stavění a ladění, doporučuju!:)[/QUOTE]

tak já bych si nemohl složení PC nechat ujít i kdybych neměl čas, je to pro mě obřad

k těm nevyváženým sestavám, je to pravda, na celeronu 2,6 Ghz, 256Mb ram, a int. grafikou jdou prý bez problémů hrát nové hry, celkem mě to dostalo když to kámoš koupil a chtěl na tom hrát prey a doom 3

jo a tahle sestava s tiskárnou a monitorem zdarma stála před týdnem 25.990,-
wizaard (913)|28.10.2006 00:21
[QUOTE=Fox_22]tak já bych si nemohl složení PC nechat ujít i kdybych neměl čas, je to pro mě obřad

k těm nevyváženým sestavám, je to pravda, na celeronu 2,6 Ghz, 256Mb ram, a int. grafikou jdou prý bez problémů hrát nové hry, celkem mě to dostalo když to kámoš koupil a chtěl na tom hrát prey a doom 3

jo a tahle sestava s tiskárnou a monitorem zdarma stála před týdnem 25.990,-[/QUOTE]
Jo jo... že se ale poslední dobou ty sestavy s P4 D 3,4GHz, 512MB RAM a integrovanou grafikou ale prodávají, že? :D Jenom tu slideshow, jakmile opustíš Windows, bych nechtěl vidět.
tequilla (1015)|30.10.2006 10:01
[QUOTE=wizaard]Jo jo... že se ale poslední dobou ty sestavy s P4 D 3,4GHz, 512MB RAM a integrovanou grafikou ale prodávají, že? :D Jenom tu slideshow, jakmile opustíš Windows, bych nechtěl vidět.[/QUOTE]

O P4D s integr. grafikou a 512MB RAM se da uvazovat jako o kancelarskym PC od znackovych firem (treba HP, Lenovo, Dell), navic pokud se jedna o nejakou promo akci za skutecne solidni cenu :cool: . Jako PC na doma, koupene v supermarketu nebo postavene na kolene nebrat ani zadarmo :D
Hps (107)|10.11.2006 20:06
[QUOTE=tequilla]O P4D s integr. grafikou a 512MB RAM se da uvazovat jako o kancelarskym PC od znackovych firem (treba HP, Lenovo, Dell), navic pokud se jedna o nejakou promo akci za skutecne solidni cenu :cool: . Jako PC na doma, koupene v supermarketu nebo postavene na kolene nebrat ani zadarmo :D[/QUOTE]
Já bych to nebral ani od značkových firem, to už teď vůbec nemá smysl.
Radši C2D doma, *v supermarketu*, kdekoli:D
P4 sux.
DHride (47)|11.11.2006 18:37
Já teda nakoupim komponenty po netu a osobně si je dojedu vyzvednout páč je to nejrychlejší! A sestavení kompa nechám na starosti radši kámošovi co to zvládá levou zadní! A makro počítače jsou fakt vyváženost sama! :)
Semik_old1 (112)|12.11.2006 17:38
Já sem si také sestavil PC sám, vse jelo až do prvního restartu. Zjistlij jsem, že mi to dělá moje graf.karta. Po spuštění náročnějších 3D aplikaci, ale někdy i normálně ve Win, se mi restne kompsám od sebe. A nemužu zjistit čím to je.
Moje sestava: AMD AthlonXP 2600+ 1900MHz, 1024MB RAM Kingston, z.d Asus A7V600-X, g.k. ATI Radeon 9600Pro 128 MB. Díky za radu.
eraser (0)|12.11.2006 17:44
Skús inú kartu, prípadne ešte zdroj, aký máš vlastne zdroj?
Semik_old1 (112)|12.11.2006 17:49
[QUOTE=eraser]Skús inú kartu, prípadne ešte zdroj, aký máš vlastne zdroj?[/QUOTE]
S jinou kartou mi to jde. Zdroj mám 350W
Semik_old1 (112)|12.11.2006 17:50
S jinou kartou napr GF4MX440 128MB mi to jde, ale zase ta moje karta jde v jiných PC taky v poho a to nechápu. Zdroj mám 350 W
boboco (1987)|12.11.2006 17:53
[quote=Semik]S jinou kartou napr GF4MX440 128MB mi to jde, ale zase ta moje karta jde v jiných PC taky v poho a to nechápu. Zdroj mám 350 W[/quote]

Možná bych si zkusil od nějakýho známýho půjčit jiný zdroj... mohlo by to být tím...
Semik_old1 (112)|12.11.2006 18:00
Taky mě napadlo tam dát jiný, ale když to s tou druhou kartou jde v poho a i ta moje karta je v jiném kompu v poho tak nevím.
eraser (0)|12.11.2006 18:07
Tá druhá karta je menej energeticky náročná, i keď R9600Pro nepatrí zrovna k žrútom...

Ono, niekde som čítal, že kvôli problémom s kompatibilitou boli Radeon 9600 Pro downgradované z AGP 8x na 4x, mrkni sa, či máš v BIOSe nastavenú správnu hodnotu.
Semik_old1 (112)|12.11.2006 18:21
V BIOSu jsem zkoušel dát vše na delauf, ale stejně se to restartovalo, zkousel jsem tu Radeonku v jinem PC se stejným zdrojem, ale nepadá mu to. Už sem z toho na větvi.
eraser (0)|12.11.2006 19:23
To je úplne rovnaký zdroj, či len má zhodnú Wattáž, pretože je nutné dať pozor na silu jednotlivých vetiev.

Ak to u seba nevyskúšaš, tak sa nedozvieš a dovtedy ten zdroj nemôžeme vylúčiť.
Semik_old1 (112)|12.11.2006 19:26
Koukal jsem na paramety, vše úplné stejné jenom jiný výrobce, ale ted si na nej nevzpomenu.
eraser (0)|12.11.2006 19:42
Ešte si skús overiť to AGP, čo máš v BIOSe.
Semik_old1 (112)|12.11.2006 19:52
V biosu toho moc k AGP nenastavim vse je na delaufu a AGP na 8x.
eraser (0)|12.11.2006 20:03
No, práve skús prepnúť na AGP 4x, lebo ako som písal, kvôli kompatibilite sa R9600Pro downgradovali na AGP 4x.
Semik_old1 (112)|12.11.2006 20:09
Vyzkousím a jestli se oběví restart tak odepíši zatím ahoj.