Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s kombinací RAM ve slotech

Mablung (28)|9.5.2008 09:48
Měl jsem v PC 2x 1 GB 667 MHz a dokoupil jsem 2x 1 GB 800 MHz. Když jsem přidával moduly do počítače, zkoušel jsem různé kombinace různého počtu RAMek, neboť když jsem tam jednoduše ty dva moduly přidal, počítač nenaběhl. Při některých mi počítač nenajel ani do biosu, některé způsobily že mi po nich počítač s 0 RAM nenaběhl napoprvé, naběhl až na druhé zapnutí (to jsem si už myslel že jsem ho rozbil). Ale nakonec jsem našel kombinaci RAMxslots, kdy mi běžely všechny 4 moduly. Počítač běžel v pohodě a stabilně (hrál jsem hlavně WoW).
Nedávno jsem si stáhnul hru Hellgate London, ale ta mi po pár minutách padala do černé obrazovky. Nepodařilo se mi jí rozběhat, ale protože mi na ní moc nezáleželo, smáznul jsem jí a více jsem se o to nestaral. Před pár dny jsem si stáhnul Age of Conan beta(na čemž mi už záleželo) a nastal stejný problém. Hra po pár minutách spadla do černé obrazovky. Nemám přetaktovaný počítač, takže jediné co mě napadlo byl RAM. Když jsem vyndal 2 moduly RAM, hra přestala padat. Když jsem tam přidal třetí, začala padat. Zkusil jsem jinou kombinaci 3 GB RAM Párkrát mi počítač nenaběhl, ale nakonec jsem se dobral kombinace kdy se mi počítač rozeběhl se 3 GB RAM. Hra běžela, v pohodě. Když jsem počítač vypnul a zase zapnul, počítač se zarazil u BIOSu a nešel dále dokud jsem jeden modul RAM nevyndal. Půjčil jsem si od přítele 2x 512 MB 667 MHz. Zkusil jsem je v kombinaci jak s 2x 1 GB 667, tak x 2x 1 GB 800. Neběželo to.
Otázka je jednoduchá. Má někdo nějakou dobrou radu či postřeh (krom nákupu nového HW :-) )?

Tady jsou nějaké údaje o počítači (z doby kdy tam byly 4 GB RAM)
BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Processor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3800+, MMX, 3DNow (2 CPUs), ~2.2GHz
Memory: 3326MB RAM
Card name: Radeon X1950 Pro 256 MB
Withman (1337)|9.5.2008 10:40
Potřeboval bych určitě vědět typ základní desky a značku pamětí, nových i starých.

Jinak zkoušel jsi paměti projet Memtestem, zda nejsou nějaké špatné.?
r34ktor (7477)|9.5.2008 12:57
Postni sem screenshoty záložek CPU, Mainboard, Memory a SPD (všechny sloty) programu CPU-Z.
Mablung (28)|9.5.2008 13:45
[QUOTE=Withman;120335]Potřeboval bych určitě vědět typ základní desky a značku pamětí, nových i starých.

Jinak zkoušel jsi paměti projet Memtestem, zda nejsou nějaké špatné.?[/QUOTE]
Nezkoušel. Ale jsem psal, dlouhou dobu jsem běžel na všech čtyřech a šly bez problémů. Zkoušel jsem kombinace tří modulů (dokonce jsem si půjčil i dvě 512 od kamaráda a zkoušel jsem to kombinovat s nimi), takže i kdyby byl jeden chybný, při těchto kombinačních hrátkách by byl párkrát mimo.
Specifikaci mého počítače přidám za chvíli.
Mablung (28)|9.5.2008 14:05
[QUOTE=r34ktor;120375]Postni sem screenshoty záložek CPU, Mainboard, Memory a SPD (všechny sloty) programu CPU-Z.[/QUOTE]
Vrazil jsem tam třetí modul a naštěstí se chytil hned napoprvé. Takže tady jsou screeny.
cpu.png cache.png MB.png memory.png spd1.png spd2.png spd3.png
r34ktor (7477)|9.5.2008 14:19
V první řadě updatuj BIOS. Máš tam dost metuzalémní verzi (aktuální je 1201).

Jaké napětí do těch pamětí pouštíš?
Mablung (28)|9.5.2008 16:16
[QUOTE=r34ktor;120403]V první řadě updatuj BIOS. Máš tam dost metuzalémní verzi (aktuální je 1201).

Jaké napětí do těch pamětí pouštíš?[/QUOTE]
Ok, čumnu se na aktuální verzi.
Napětí jsem neměnil, takže bude defaultní.
Pavel Boček (4169)|11.5.2008 17:49
Napětí zkus pamětem přidat, jen tak pro klid duše bys mohl zkusit mírně přidat i procesoru (0,025 - 0,050 V). Předpokládám, že když se to nějak rozjede, tak jdou na 667 MHz...? Jaké mají přitom časování ?

Otázkou je, jestli ty nové 800MHz vůbec jsou schopny jet na 667 MHz, v SPD to nemají (po tom co jsem viděl při taktování a vůbec, co dělaly paměti či čipset, se nedivím ničemu).

Každopádně AMD mívá se čtyřmi moduly problém, hlavně když je to každý pes jiná ves. Já bych všechno vrátil/prodal a koupil 4GB kit 2 x 2 GB, tratit na tom tak moc nebudeš...udělej to ale rychle, v Alfě jsou Zeppeliny (nejlevnější) ještě za <1500 Kč, ale už jsem zaznamenal první nárůst cen pamětí, a jakmile se to rozjede, už dolů nikdy nepůdjou !
Mablung (28)|15.5.2008 18:13
[QUOTE=Pavel Boček;121000]Napětí zkus pamětem přidat, jen tak pro klid duše bys mohl zkusit mírně přidat i procesoru (0,025 - 0,050 V). Předpokládám, že když se to nějak rozjede, tak jdou na 667 MHz...? Jaké mají přitom časování ?

Otázkou je, jestli ty nové 800MHz vůbec jsou schopny jet na 667 MHz, v SPD to nemají (po tom co jsem viděl při taktování a vůbec, co dělaly paměti či čipset, se nedivím ničemu).

Každopádně AMD mívá se čtyřmi moduly problém, hlavně když je to každý pes jiná ves. Já bych všechno vrátil/prodal a koupil 4GB kit 2 x 2 GB, tratit na tom tak moc nebudeš...udělej to ale rychle, v Alfě jsou Zeppeliny (nejlevnější) ještě za <1500 Kč, ale už jsem zaznamenal první nárůst cen pamětí, a jakmile se to rozjede, už dolů nikdy nepůdjou ![/QUOTE]
Až se bude nakupovat, bude to nový počítač. Tahle deska nezvládá více než 800 MHz RAM, takže ani nové RAMky by smysl neměly. Spíše jsem přemýšlel jestli neexistuje nějaká známá chyba, test či fígl.

Ale každopádně, díky všem za čas.
Pavel Boček (4169)|18.5.2008 16:09
[QUOTE=Mablung;122299]Až se bude nakupovat, bude to nový počítač. Tahle deska nezvládá více než 800 MHz RAM...[/QUOTE]

:confused:

Samozřejmě podporuje tak do těch DDR2-1200, ale normální člověk si stejně koupí DDR2-800 a buď je přetaktuje tak na 1 GHz nebo sníží časování na CL4...můžeš to udělat zároveň s OC procesoru, když se dostaneš ke 3 GHz, tak si můžeš novou sestavu dobře koupit tak za rok, maximálně tam v létě přidáš Radeon HD 4xx0 či 38700, který se s jejich příchodem zlevní :)