Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 28 z 28

Téma: 4GB DDR2 pod spravou 32bit Windows XP

  1. #16
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    87

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Promiň, ale mám, doporučuju si něco nastudovat Tobě :-). Zaprvý je ten článěk přinejmenším dost zjednodušuje, takže jako argument moc brát nelze (tvrdí, že člověk vždy příde o 1GB paměti, přitom já třeba přicházím jen o 0.5GB). A zadruhý:
    32bit OS je schopen adreosovat max 4GB fyzické paměti. Aby mohli karty (popř. další hardware) komunikovat se systémem rychle, tak si každá karta (dle svojí potřeby) mapuje kus fyzické paměti (od konce 4GB) pro své účely - při zápisu do této oblasti paměti jsou pak data poslána té kartě.
    Naopak fyzická paměť se mapuje do fyzického adresního prostoru od začátku. A celej problém "ztrácení paměti" je, když se tydlety dva bloky začnou překrejvat. V tu chvíli je fyzická paměť překrytá rezervovanými bloky nedostupná. A co z toho vyplývá?
    1) Z 4GB paměti může zbýt víc než 3GB. (Obzvlášť když má člověk GK s málo grafický paměti, neboť GK je největší žrout adresního prostoru - grafická paměť se mapuje do fyzické IMHO celá).
    2) Pokud je rezervováno více než 1GB paměti, tak člověku zbyde paměti méně než 3GB, nezávisle na tom, kolik má osazené fyzické paměti. Prostě když jsou rezervovaný např. 2GB paměti, tak prostě pod 32bitovym systémem nemáš víc adres než na 2GB, i kdyby ses přetrh. (Btw. v tom článku to tvrděj taky).
    (btw. kdyby šlo tu paměť adresovat při osazenejch 3GB, proč by to nešlo při 4GB?)
    3) Stejnej problém existuje i u 64OS - protože karty si z důvodu kompatibility mapujou paměť z oblasti 3-4GB. Proto je na novejch deskách v BIOSU možnost mapovat oblast fyzické paměti mezi 3GB a 4GB výš, opět aby člověk o tu paměť nepřišel. Tzn. 64bitovej OS samotnej na záchranu tý paměti nestačí, je třeba součinnost BIOSu.
    4) Napsat nemáš pravdu a dát nic nevysvětlující odkaz je snadný. Co takhle místo toho napsat aspoň proč si myslíš, že nemám pravdu?
    Fyzické paměti se mapují to virtuální paměti, vy to pletete vše dohromady. V případě použití PAE může být virtuální paměť 36bit, lze do ní tedy teoreticky namapovat RAM o velikosti cca 64GB mínus další paměti (grafická karta, swap) - ovšem né všechny OS toto umožní, např. různé verze Windows mají danou maximální velikost paměti, kde nejvyšší možnou velikost mají serverové edice.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Obávám se, že se pleteš Ty - a to hned dvakrát
    1) PAE rozšiřuje fyzickou paměť:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension
    In computing, Physical Address Extension (PAE) refers to a feature of x86 and x86-64 processors that allows more than 4 gibibytes (GiB) of physical memory
    Koneckonců k čemu by bylo rozšíření virtuální paměti nad 4GB, kdyby byly k dispozici 3GB paměti fyzický. Už vidim ty servery, jak swapujou jak divý :-)

    2) Paměťi zařízení se rozhodně nemapuje do adres virtuální paměti, ale fyzické:
    http://duartes.org/gustavo/blog/post...ets-memory-map
    Physical memory addresses are also used for communication with assorted devices on the motherboard (this communication is called memory-mapped I/O). These devices include video cards, most PCI cards (say, a scanner or SCSI card), and also the flash memory that stores the BIOS.
    Proč by nějaká aplikace měla mít ve svym adresním prostoru např. grafickou paměť nebo buffer síťovky? Vždyť by to bylo (kromě toho, že je to blbost :-D) i porušení bezpečnosti - jedna aplikace by něco posílala po síti a druhá by četla co...

    3) Jak bys do virtuální paměti větší než 4GB mapoval fyzickou pamět, když by fyzické adresy zůstávaly 32bitové? Pokud nerozšíříš nějakým způsobem fyzický adresní prostor
    (což je přesně PAE), tak nemá větší virtuální paměť smysl (právě ledaže bys chtěl furt swapovat). Navíc, na co by aplikaci byla 36bitová virtuální paměť, když na 64bitovym OS se používaj 32bitový pointery. Jak bys k tý paměti asi přistupoval.
    The 32-bit size of virtual address is not changed, so regular application software continues to use instructions with 32-bit addresses and (in a flat memory model) is limited to 4 gibibytes (GiB).
    PS: Teď jsem našel, že pod 32bit wistama je prej natvrdo limit 3,12GB a víc tam paměti bejt nemůže...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 18-06-2008 v 18:03 Důvod: Nalezen ještě jeden nesmysl :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    87

    1) PAE rozšiřuje fyzickou paměť - ok, spetl jsem se, rozšiřuje fyzickou paměť, zvětší se ale i virtuální paměť OS, aby se tam dala namapovat.

    2) Platí pouze v real mode a to tam ještě není namapována celá fyzická paměť grafické karty - pouze její část a ta se dá přepnout voláním BIOSu. V protected mode si OS může tuto adresu i s celým BIOSem namapovat do vlastní virtuální paměti.

    3)
    když na 64bitovym OS se používaj 32bitový pointery
    64bit a navíc se bavíme o 32bit OS.
    Jak bys k tý paměti asi přistupoval? Např. u windows pomocí Address Windowing Extensions.
    msdn.com:
    Address Windowing Extensions (AWE) is a set of extensions that allows an application to quickly manipulate physical memory greater than 4GB. Certain data-intensive applications, such as database management systems and scientific and engineering software, need access to very large caches of data. In the case of very large data sets, restricting the cache to fit within an application's 2GB of user address space is a severe restriction. In these situations, the cache is too small to properly support the application.

    AWE solves this problem by allowing applications to directly address huge amounts of memory while continuing to use 32-bit pointers. AWE allows applications to have data caches larger than 4GB (where sufficient physical memory is present). AWE uses physical nonpaged memory and window views of various portions of this physical memory within a 32-bit virtual address space.
    Část fyzické adresy se namapuje do 32-bit virtuální paměti (která je součástí celkové virtuální paměti OS), s kterou aplikace může manipulovat.
    Naposledy upraveno uživatelem daemon64: 18-06-2008 v 18:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    1) A jak se asi zvětší virtuální paměť? Pointer je pořád 32bit, takže virtuální paměť 4GB. Ono třeba každá aplikace máí svejch 2GB soukromý aplikační paměti, takže proto, abys využil PAE žádnou větší virtuální paměť nepotřebuješ. Prostě je víc aplikací, a každá ve svym 4GB virtuálním prostoru využívá jinej kus
    fyzický paměti.
    AWE viz dál...

    2) Jo, můžeš si, pokud chceš, si namapovat adresu GK i do paměti aplikace. Úplně stejně si můžeš namapovat kus fyzický paměti (když k tomu máš oprávnění). Prostě grafická pamět má svůj rozsah ve fyzickém adresovém prostoru. Když máš práva, můžeš si libovolnej kus fyzický paměti namapovat do svý virtuální - takže i grafickou paměť.
    Jaksi to ale vůbec to nesouvisí s omezením množství využitelný fyzický paměti. Ani to neznamená, že se pamět GK mapuje do virtuální paměti. Kdyby to tak bylo, tak by ji tam měla povině každá aplikace.
    Ještě radši to jednou zopakuju: Paměť GK se mapuje do FYZICKÉHO ADRESNÍHO PROSTORU. Fyzickej adresní prostor pak samozřejmě lze mapovat do virtuální paměti.

    3) Ad AWE: Tak si přečti, to, cos sem sám postnul:
    32-bit virtual address space
    tzn. virtuální prostor popsaný 32bitovým pointrem. Tzn. prostor velký max 4GB. Tak kde je ten větší virtuální prostor?
    Akorát můžeš změnit mapování virtuálního na fyzickej - tzn. stejná adresa může pokaždý ukazovat někam jinam. Tzn. ve výsledku aplikace může použít více paměti. Její virtuální adresní prostor je ale pořád jen 4GB, protože prostě pořád používá 32bitový pointer. To je jako kdybys tvrdil, že litrová láhev má obsah jedenáct litrů, protože vedle leží desetilitrovej kýbl, do kterýho můžeš láhev vylejt a hned máš v láhvi další litr místa... a až budeš potřebovat tu starou vodu, tak ji tam naleješ zpátky.

    Navíc PAE a AWE na sobě nezávisí:
    AWE does not depend on Physical Address Extension (PAE) support or vice versa.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Address...ing_Extensions
    takže i kdybys tvrdil, že AWE je rozšíření virtuálního adresního prostoru, tak pořád by to neznamenalo, že PAE rozšiřuje virtuální adresní prostor. Což je ovšem zcela hypotetická otázka, protože AWE virtuální adresní prostor nerozšiřuje, jak jsem ukázal - stejně jako kbelík Ti nezvětší objem lahve. Zkus prosím přestat tvrdit blbosti a uznat chybu.

    PS: Ad 64bit - pouhej přepis, má tam bejt 32bit, jak si každej domyslí.....
    Jo, dal jsem Ti zápornej bod za to, že bez jakejchkoli důkazů o ostatních řikáš, že sou blbý - a přitom v celém Tvojim příspěvku neni snad jediná věc správně. Takovýdle příspěvky totiž věru kvalitě fóra nepřispívaj. Takže jestli se chceš udílením zápornejch bodů mstít, čile do toho, obávám se ale, že jsi jaksi nepochopil k čemu reputační body jsou...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    87

    Ano, aplikace používá 32bit virtuální paměť, ale ne OS! Ten si, v závislosti na implementaci, může klidně fyzickou paměť namapovat do 256bit virtuálního adresového prostoru, když je tak naprogramován. Nějak podobně fungují snad všechny OS co neběží v reálném režimu (přečtěte si např. nějaký článek o programování OS). Už z principu, že Windows může přidělit aplikaci více než 4GB v několika různých 32bit adresovaných virtuálních prostorech znamená, že OS má další "nadřazenou" virtuální paměť, kde je zase tohle všechno namapováno tak, aby pak věděl, kam že to má skutečně zapsat. To jasně vyvrací vaše tvrzení, že fyzická adresa není součástí virtuální.

    To že wikipedia píše něco neznamená, že to musí být nutně pravda.

    ad 2) Podle toho, co říkáte vy by platilo toto: mám 512MB RAM, moje GK má také 512MB GRAM - podle vás teda nemůžu použít RAM, protože ji zabíra GRAM?

    ad 3) Přečtěte si to celé a pořádně:
    AWE uses physical nonpaged memory and window views of various portions of this physical memory within a 32-bit virtual address space.
    Nikdo nikomu neříkal, že je blbý - akorát jsem urazil vaše ego tím, že pletete dohromady virtuální a fyzickou adresu, což jste skutečně udělal (opravdu byste mi ho dal, kdyby komentář na který reaguji nebyl váš?). Možná byste se nad sebou měl zamyslet vy. A nemá cenu se tady hádat, jestli máte takovou potřebu, napište SZ a nevylívejte si vztek do tohoto threadu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ad Wikipedie - nemusí. Ale dokud někdo nenajde důvěryhodnější zdroj, kterej tvrdí opak, nebo silněj argument proti, tak to beru jako ověřenej fakt. Tak prostě diskuse funguje. Pokud to chceš zpochybnit, můžeš, ale podlož to. Čistý tvrzení wikipedie nemá pravdu protože si to myslim je na nic.

    Počítač má prostě fyzickej rozsah adres. Každá aplikace má svůj rozsah virtuálních adres. Virtuální adresy jsou pomocí page tables mapované na fyzické stránky (popř. do nikam, pak při přístupu nastává page miss, ale to už je OT). Fyzické stránky se nacházejí buďto v RAM, nebo na nějakém zařízení (např. GK). Todle je obecně příjmanej význam těch termínů - a jestli chceš tvrdit, že virtuální adresní prostor je něco jinýho, tak sice můžeš, ale nikdo Ti nebude rozumět. Prostě to co nazýváš celkový virtuální prostor OS není virtuální adresní prostor (např. pro TO neexistují žádný tabulky pro překlad virtuálních adres na fyzický atd.).
    I operační systém pořád používá 32bitový ukazatele. On to totiž není (v běžně užívaném slova smyslu) žádnej adresní prostor - nebo jaký adresy by se v tom adresním prostoru užívaly? Nebo si myslíš, že když zapneš PAE, tak najednou začne OS používat jinak dlouhý pointery? Tak jestli todle v Microsoftu uměj, tak by mě fakt zajímalo, proč např. vydávaly speciálně 64bitový windows na který musely bejt spešl drivery atd..., když to šlo tak jednoduše přepnout. A pokud i windows s PAE používá 32bitový ukazatel, tak kde je ten větší adresovej prostor?
    Prostě v 32bitovym OS je najednou přístupnejch 2^32bitů=4GB virtuální paměti - víc se musí dělat trikama s okýnkováním (v podstatě segmentace).
    Btw. podle Tvýho výjkladu by měly 32bitový XP bez PAE i AWE neomezenej adresní prostor - každá aplikace má totiž svý soukromý 2GB virtuální paměti (2GB jsou sdílený aplikacema) a aplikací můžeš rozběhnout prakticky neomezeně.

    2) Ne, do 4GB se to vejde. Zařízení běžně zabíraj prostor odzhora, zatímco RAM odspodu. Takže mezi nima budou ještě dva volný gigabajty. Ale pokud bys měl 4GB RAM, tak o půlgigabajt přijdeš - a to je přesně to, o čem se celou dobu bavíme.

    3) Ach jo
    AWE uses physical nonpaged memory and window views of various portions of this physical memory within a 32-bit virtual address space.
    Já bych to přeložil takhle: AWE užívá fyzickou nestránkovanou paměť, na jejíž části nahlíží pomocí okna [realizovaného] 32bitovým virtuálním adresním prostorem.
    Nicméně tu prostě máš černý na bílým, že i v případě použití AWE (a teda PAE, protože AWE se používá v drtivé většině spolu s AWE) se používá virtuální 32bitový adresní prostor. Co chceš víc...

    Ad závěr)
    Ten, kdo tady míchá fyzickou a virtuální pamět jsi bohužel Ty. Pamět zařízení a GK se mapuje do fyzického adresního prostoru (zjednodušeně řečeno fyzické paměti). Pokud tomu pořád nevěříš, tak mám ještě jeden jednoduchý důkaz: Pokud by zařízení mapovaly své paměti do virtuální paměti, jak by s nimi mohlo pracovat přerušení, které při výpadku stránky načítá data ze swapu do fyzické paměti. Protože to přerušení z pochopitelnejch důvodů pracuje s fyzickejma adresama (zjdenodušeně jak jinak, když ty virtuální v tu chvíli "nefungujou").

    Co se týče mínusu - tak R34ktorovi jsem ho nedal, přestože taky tvrdil blbost a byl "proti mě" - o jeden post nad ohodnoceným Tvým.
    Jenže trochu rozdíl byl, že R34ktor narozdíl od Tebe dokázal říci s čím přesně nesouhlasí a podložit svůj názor argumentem. Ty jsi zkopíroval celej můj post, napsal jsi všichni se pletete a za tím jedinou větu, ve který když už byl nějakej argument, tak špatně, navíc z něj vůbec není poznat s čím nesouhlasíš a proč. Prostě bych byl rád, kdyby se příspěvky takovýdle úrovně na fóru neobjevovali, tak jsem Tě ohodnotil. Dál se na todle téma nehodlam bavit - přeber si to jak chceš....

    PS: O operační systémy se zajímám asi tak patnáct let, přečet jsem toho poměrně dost a mám z toho asi tři zkoušky na MFF a programováním se živím.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 18-06-2008 v 23:43 Důvod: pravopis :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek

    Počítač má prostě fyzickej rozsah adres. .................................

    Dokud budeš pracovat pod 32 bity,tak prostě budeš moct adresovat max 4Gb... je to dáno jednoduše fyzickými možnosti kombinací adres a to nijak nezměníš
    Prostě má logout pravdu ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Tato diskuze se celkem zvrhla,ale musim dat za pravdu logoutovi. Myslim, ze dopodrobna vysvetlil uskali 32bitoveho OS na adresaci pameti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Logout: good work ! Máš u mě veřejnou pochvalu.
    O AWE jsem neměl tušení, ale dnes jsem na to náhodou narazil už podruhé ...

    Ještě podrobnější článek je tu: http://blogs.mssqltips.com/blogs/cha...awe-oh-my.aspx
    A něco málo o OS a 4GB obecně: http://www.abclinuxu.cz/blog/Mihovy_...e-os-a-procesu

    PS: Jen jsem byl skoro přesvědčen, že nelze adresovat paměť na GK, ale jen nějaký buffer pro rychlou výměnu dat, což z tvého příspěvku moc nevyplývá. Je to už detail, ale jsou fámy, že právě GK ubírá ze 4GB nějakých 256/512/1024MB, ale ve skutečnosti tuto nedostupnou paměť sežere BIOS a nějak ji přerozdělí mezi různá zařízení jako grafiku, diskové buffery, buffery síťovek, zvukovky...
    Ale na druhou stranu, když se podívám na prostředky ve správci zařízení, tak mi 256MB grafika žere 256MB+2*16MB+128kB, takže to není fáma? V tomto mám zmatek...
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 19-06-2008 v 00:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hmmm - tady se už dostáváme do detailů, kde můžu sem dát jen svoje dohady z toho, jak si to pamatuju z různejch materiálů a tak co jsem kde čet.

    Přidělení prostředků jednotlivejm kartám IMHO si řídí ty karty v součinnosti s BIOSEM (u PNP BIOSů, v čase dosu se to snad muselo nastavit napevno dle karet, co si pamatuju) - tzn. karta řekne co potřebuje a BIOS ji to někde dá + plus jsou určitě nějaký dohodnutý pevný adresy např. právě pro níže zmiňovanej CGA/EGA buffer (tzn. s nima nejde hejbat). Tzn. paměť
    myslím vymezí bios, ale podle požadavků zařízení. Pak taky do toho vstupuje OS, ale tady nevím, jestli
    to jen přebere od BIOSu, nebo s tim může šíbovat, myslím, že je to spíš druhá možnost (skoro určitě, proč by se jinak bavilo o operačním systému podporujícím PNP?).

    Co se týče přístupu do GK přímo, tak myslím že to jde. Přeci když obnovuju videopaměť (např. po ALT+Tab), tak abych nemusel zbytečně kopírovat data do nějakýho bufferu a odtamtud na určený místo.
    http://support.microsoft.com/kb/940105
    Myslím, že je to tak, že každá karta zpřístupní "co chce" - některá karta jen virtuální buffer (např. řadič disku atd...), některá přímo svoji vlastní paměť. U GK bych tipoval že těch 256MB bude přímý přístup do GK, 128kB je určitě framebuffer ve formátu CGA/EGA (ach ta zpětná kompatibilita). Těch 2*16MB by mohly bejt dvě kopie aktuálního framebufferu pro tento a následující snímek, ale to jsou už opravdu dohady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    5

    vubec bych neresil problem 4GB na 32bit OS, ramky ted stoji tak malo, ze bych nekupoval 2GB+1GB, ale rovnou 2GB+2GB (a tech pul giga, ktere se nevyuzijou proste ignorujte).

    ........... stejne vsichni casem prejdete na vista 64bit :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Nováček
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    3

    Právě chci předělat komp a tohle je jednoduchá odpověď.Jen ještě poradit značku.Nakupuji u ALZA /neplivat, já jsem spokojen od doby kdy začínali /. Chci 2x2GHz
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Klidně ty nejlevnější co jsou, jen je pak otestovat memtestem. Chybu neuděláš např. s ADatama, ale těch slušnejch značek je dost. Z těch co tam jsou bych vzal asi tydle:
    http://www.alza.cz/pametovy-kit-cors...4gb-d88632.htm
    o fous rychlejší (v aplikacích 0-4%) jsou tydle
    http://www.alza.cz/4gb-kit-2x2gb-ddr2-d113294.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: WD 3TB instalace pro windows XP / 32bit SP 2
    Od Bastacka v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 12-11-2012, 15:48
  2. BSOD modrá smrt ve WINDOWS 7 32bit
    Od geronimoh v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 28-08-2012, 23:11
  3. Instalace Windows XP 32bit- ,,zásek,, před startem načítání
    Od pepos01 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 23-02-2011, 16:05
  4. Windows 7: kolik vam vyuzije max pameti RAMM Windows 7 32bit?
    Od chlumec83 v sekci OS Windows
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 02-10-2009, 11:53
  5. Rozdil mezi Windows (32bit) a (64bit)
    Od duril v sekci OS Windows
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-05-2009, 18:32