Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: 4GB DDR2 pod spravou 32bit Windows XP

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    1/
    mam zde dotaz ohledne vyuzitelnosti 4GB modulu DDR2 (2x2GB) pameti pod 32-bitovymi Windows XP. jak jiste vsichni vi, 32-bitovy system Windows XP vyuzije maximalne 3,2GB fyzicke pameti. rad bych vsak (predevsim s ohledem na graficke zamereni meho PC a mimojine i soucasnych velice priznivych cen DDR2 modulu) vyuzil i onech "zbylych" 1,2GB.

    tedy, v zasade jsou dve moznosti:
    a/ instalovat 3 1GB moduly a vypnout DualChannel
    b/ instalovat 2 2GB moduly a smirit se tim, ze 4GB budou redukovany na 3,2GB

    osobne bych dal prednost druhemu reseni. rad bych se vsak zeptal zda-li instalace 2x2GB modulu sebou nenese v 32-bitovych Windows XP zadne dalsi konsekvence (inkompaktibilitu, nestabilitu ci jine neduhy) a opravdu jedine co zde "ztratim" bude onech 0,8GB?

    2.1/
    dalsi dotaz je ohledne DualChannel a tim pod jakou spravou budou dva 2GB moduly (realne tedy 3,2GB) pod XP pracovat.. tedy: bude onech realnych 3,2GB pracovat v modu SYMETRIC nebo ASYMETRIC?

    2.2/
    pokud DualChannel vypnu jaky realny dopad to bude mit na vykonnost systemu?

    predem dekuji za relevantni odpovedi
    S.

    EDIT by mech13: tema nastaveno jako dulezite - jsou zde dobre probrany 4GB RAM, zde je odkaz do databaze reseni problemu kde je cca to same strucne: http://www.svethardware.cz/forum/sho...47&postcount=7
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 13-06-2008 v 07:28
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    1) Neni tak zcela pravda ze 32b os muze alokovat jen 3,2GB pameti, toto cislo se znacne lisi podle konfigurace sestavy atd

    2) muzes mit v systemu fyzicky i 16GB ram a stabilitu 32b os to nijak neovlivni.

    3) zalezi na aplikaci, ale vzhledem k dnesnim cenam ramek, imho nema smysl uvazovat nad nicim jinym nez 2x2GB. (teda za predpokladu ze se nesnazis setrit kazdou korunku.)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    1) rozhodně 2 x 2 GB, funguje to bez problémů. Technická poznámka - XP 32 bit umí adresovat 4 GB paměti, v tom je ale započítána i grafická paměť, cache disků atd. Takže kolik ti zbyde RAM záleží na zbytku systému - já mám s 256 MB GK 3,5 GB RAM, když se tady mrknu na nějaký server který má 8 MB integrovanou grafiku tak je tam i třeba 3,8 GB RAM.

    2.1) to nevím,

    2.2) záleží zase na konkrétním systému (čipsetu), třeba u Athlonu XP se to skoro neprojeví, u novějších platforem už to znát je více. Nejvíce to poznáš u integrované grafiky která využívá operační paměť, ta z dualchannelu profituje nejvíc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    2.1) imho to je cele zalezitost MCH (- radice pameti v chipsetu/procesoru, ne OS), ten rozhoduje o dualu. pojede to jako obycelny dualchannel, jen proste bude o nekolikset MB mensi...

    zbytek uz rekli predemnou
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    ad 2.1) Dva moduly pojedou na drtivé většině desek (vyjma některých entry modelů) v symetrickém dual channelu. Ovšem s patřičným čipsetem (např. novější kousky Intelu) lze rozjet asymetrický dual ze tří modulů.

    Pokud by jsi nasazoval SLI/CF řešení ve spojení s 32-bit systémem, či GK s velkou pamětí (1GB a více), tak je vhodnější použít kombinaci 2x1GB+2x512MB, protože u 2x2GB se ti lehce může stát, že na tom ve výsledku budeš hůř (celková využitelná paměť pro OS klesne pod 3GB).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    57

    takže z toho vyplýva: buď se okrádat o část paměti nebo přejít na 64b Windows?
    Dík ondra
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od majcoš Zobrazit příspěvek
    takže z toho vyplýva: buď se okrádat o část paměti nebo přejít na 64b Windows?
    Dík ondra
    Ano...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    johny__g: Cache disků se rozhodně do toho nezapočítává. Jen veškerá paměť, který chipset/přídavný karty mapujou do hlavní (fyzický, ne virtuální) paměti. A cache disků se rozhodně do paměti nemapuje (samozřejmě teď nemyslím cache kterou spravují samy windows - ta zas ale používá normální RAMku).

    r34ktor: Nikdy na tom nebudeš hůř - tedy nebudeš mít s 4GB paměti méně paměti než se 3GB. V okamžiku, kdy bys měl se 4GB paměti míň než 3GB, tak by Ti to prostě užralo kus i z těch 3GB. Přinejhorším na tom budeš stejně.
    Osobně mám 4GB a využitou 3.5GB. Kupovat teď 512MB moduly je IMHO nesmysl - časem se 64bity používat budou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    57

    to Cool.user: dík byl sem z toho trochu zmatený teď vím že musím dat 64bit okno protože 3ggb je už pomalu málo :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    87

    Ve Windows XP může standardně každá aplikace maximálně použít 2GB paměti (to neznamená, že jedna nemůže použít první 2GB a druhá třeba dalších 1,5GB). Když do boot.ini přidáš přepínače "/PAE /3G", může každá aplikace použít maximálně 3GB paměti, systém bude sídlit v horní části virtuální paměti a je schopen použít paměť o velikosti 36bit(tj. nad 4GB). Více třeba na http://myego.cz/item/pamet-ve-window...versus-64-bitu
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Fuj, dávat sem link na Hulákův blog :-D
    Jinak to /3GB má problémy s některejma driverama,
    /PAE zpomaluje systém takže pro ušetření pár set mega paměti je zbytečný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Pri zapnuti "memory remap" v BIOSe a vhodnej konfiguracii som dosiahol cca 3936 MB pouzitelnej RAM pod 32bit windows.

    Napr. pri 128MB PCIe grafickej karte bolo dostupnych iba 3.2GB.

    S PCI kartami S3 - islo vyuzit tych 3936MB. Co som skusal PCI ATI, Rendition Verite, Matrox, tak s 4GB RAM system ani nenabehol.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Nikdy na tom nebudeš hůř - tedy nebudeš mít s 4GB paměti méně paměti než se 3GB. V okamžiku, kdy bys měl se 4GB paměti míň než 3GB, tak by Ti to prostě užralo kus i z těch 3GB. Přinejhorším na tom budeš stejně.
    Nemáš pravdu. Doporučuji si o problematice něco nastudovat.

    Dobrý je tento článek: http://www.dansdata.com/askdan00015.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Promiň, ale mám, doporučuju si něco nastudovat Tobě :-). Zaprvý je ten článěk přinejmenším dost zjednodušuje, takže jako argument moc brát nelze (tvrdí, že člověk vždy příde o 1GB paměti, přitom já třeba přicházím jen o 0.5GB). A zadruhý:
    32bit OS je schopen adreosovat max 4GB fyzické paměti. Aby mohli karty (popř. další hardware) komunikovat se systémem rychle, tak si každá karta (dle svojí potřeby) mapuje kus fyzické paměti (od konce 4GB) pro své účely - při zápisu do této oblasti paměti jsou pak data poslána té kartě.
    Naopak fyzická paměť se mapuje do fyzického adresního prostoru od začátku. A celej problém "ztrácení paměti" je, když se tydlety dva bloky začnou překrejvat. V tu chvíli je fyzická paměť překrytá rezervovanými bloky nedostupná. A co z toho vyplývá?
    1) Z 4GB paměti může zbýt víc než 3GB. (Obzvlášť když má člověk GK s málo grafický paměti, neboť GK je největší žrout adresního prostoru - grafická paměť se mapuje do fyzické IMHO celá).
    2) Pokud je rezervováno více než 1GB paměti, tak člověku zbyde paměti méně než 3GB, nezávisle na tom, kolik má osazené fyzické paměti. Prostě když jsou rezervovaný např. 2GB paměti, tak prostě pod 32bitovym systémem nemáš víc adres než na 2GB, i kdyby ses přetrh. (Btw. v tom článku to tvrděj taky).
    (btw. kdyby šlo tu paměť adresovat při osazenejch 3GB, proč by to nešlo při 4GB?)
    3) Stejnej problém existuje i u 64OS - protože karty si z důvodu kompatibility mapujou paměť z oblasti 3-4GB. Proto je na novejch deskách v BIOSU možnost mapovat oblast fyzické paměti mezi 3GB a 4GB výš, opět aby člověk o tu paměť nepřišel. Tzn. 64bitovej OS samotnej na záchranu tý paměti nestačí, je třeba součinnost BIOSu.
    4) Napsat nemáš pravdu a dát nic nevysvětlující odkaz je snadný. Co takhle místo toho napsat aspoň proč si myslíš, že nemám pravdu?
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 18-06-2008 v 13:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Promiň, ale mám, doporučuju si něco nastudovat Tobě :-).
    Tak jsem prošel několik článků a whitepaperů zabývajících se tímto problémem, přičemž z nich vyplývá, že máš pravdu. Moje předchozí chybná tvrzení vycházela ze špatného pochopení principu adresace MMIO. Každopádně díky za nakopnutí.

    Až budu mít čas a prostředky, tak to zkusím i experimentálně odzkoušet.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Kupovat teď 512MB moduly je IMHO nesmysl - časem se 64bity používat budou.
    No, určité, i když nijak silné, argumenty by se našli. 64bit OS jistě do budoucna vyhrají, ale v současnosti vládne desktopům 32bit. Navíc jsou zde i další limity - nutnost vlastnit CPU s 64bit rozšířením a adekvátní čipová sada. Vzhledem k tomu, že člověk o nějakou tu paměť díky použitým zařízením přijde, tak může být pro někoho cenová úspora zajímavá (i když je v řádu stokorun).

    Další věc je kompatibilita s paměťovým řadičem, jelikož ten může mít v jistých případech problém obsloužit čtyři oboustranné moduly (4x1GB), kdežto 512MB se aktuálně vyrábějí jako jednostranné.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: WD 3TB instalace pro windows XP / 32bit SP 2
    Od Bastacka v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 12-11-2012, 15:48
  2. BSOD modrá smrt ve WINDOWS 7 32bit
    Od geronimoh v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 28-08-2012, 23:11
  3. Instalace Windows XP 32bit- ,,zásek,, před startem načítání
    Od pepos01 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 23-02-2011, 16:05
  4. Windows 7: kolik vam vyuzije max pameti RAMM Windows 7 32bit?
    Od chlumec83 v sekci OS Windows
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 02-10-2009, 11:53
  5. Rozdil mezi Windows (32bit) a (64bit)
    Od duril v sekci OS Windows
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-05-2009, 18:32